Hiking stories

Wat voor tocht kies ik?

Signal de Botrange
Hiking

Eens je je bewust bent van de mogelijke gevaren en valkuilen ben je klaar om van start te gaan op je eerste hike. (Hiking of hiken… niet meer dan een hip woord voor lange afstandswandelen).

Bekijk wat je doel is en maak een stappenplan dat je eventueel koppelt aan een tijdslijn. Wil je korte tochtjes in de buurt niet te ver weg, meerdaagse wandelingen, de bergen in,…

Is je doel om binnen het jaar een meerdaagse in het hooggebergte te doen maar voel je je nog wat onzeker? Begin klein, bouw stilletjes op en geef jezelf voldoende tijd. Zo bouw je naast het nodige zelfvertrouwen ook fysieke paraatheid op. De mogelijkheden zijn onbeperkt en je kiest zelf het juiste terrein en afstand. Er zijn geen regels, plezier hebben in wat je doet is het enige criteria.

  • Begin met dagtochten dicht bij huis. Tegenwoordig heeft elke gemeente wel lokale lussen, er zijn knooppuntwandelingen, GR-paden of leuke treinstappers. Bouw je kilometers stilletjes op tot stevige dagstappers.
  • Gaan de dagstappers vlot? Kies dan eens voor een meerdaagse tocht dicht bij huis. Er zijn tal van mogelijkheden. Ga eens naar de Ardennen of Luxemburg als je al graag wat hoogtemeters in de benen krijgt.
  • Voel je je klaar om wat op te schalen? Trek dan naar middengebergtes als de Vecors, Vogezen, Harz, Snowdonia,…
  • Je voelt je zeker genoeg, hebt een zekere fysieke paraatheid en tredzekerheid en begrijpt en kunt anticiperen op de gevaren in het hooggebergte… dan kan plannen maken om naar de Alpen, Pyreneeën, Atlas, enz. te trekken.

Welke bestemming kies ik?

Eind jaren negentig kwam het besef in veel toeristische regio’s dat recreatief wandel- en fietstoerisme niet enkel iets was van mensen die met een vol geladen rugzakken naar hun streek kwamen. Er viel wel degelijk profijt te halen uit al die wandelaars. Zo werd bijvoorbeeld het ooit wat oubollige Mullerthal,na een goed doordacht businessplan voor de streek, plots één van de populairste wandelbestemmingen van de Benelux.

GR 131 Gran Canaria
Ook op bv. de Canarische eilanden kom je vlot aan een ‘berg’ hoogtemeters

De tijd dat iedereen de West Highland Way ging wandelen ligt al een tijdje achter ons. Prestigieuze wandeltrails schieten als paddenstoelen uit de grond en er is zelfs een Europees Quality Label voor trails die voldoen aan bepaalde voorwaarden.

De mogelijkheden zijn dus vandaag de dag oneindig. In Vlaanderen, België, Europa,… de wereld. Er zijn meer wandelroutes dan je in je leven aankan.

Op deze site hebben we heel wat verslagen staan met praktische info, kaartjes, links en GPX-files. Die tochten staan dus te popelen voor mensen die aan de slag willen met de info en op pad gaan.

Zoals gezegd bouw op.

  1. Trein- en dagstapper
  2. Wandelingen in België

Welk seizoen kies ik?

Kies ook als beginner je seizoen. Een zomerse wandeling in een gebied kan in herfst- of winteromstandigheden een veel grotere uitdaging zijn en andere skills vereisen. In het hoge noorden of het hooggebergte is het zomerseizoen heel kort, reken ongeveer van half juni tot half september.

Tjaktja
Zweden: Foto getrokken op 20 juni.

Zelfstandig of met een gids?

Heb je het gevoel dat een individuele tocht je toch wat koudwatervrees geeft of ben je liever met anderen op stap zijn er tal van mogelijkheden om begeleid op stap te gaan. Clubs onder de Klim- en Bergsportfederatie, Hiking Advisor, commerciële organisaties, berggidsen,… er zijn tal van organisaties die begeleide tochten aanbieden.

De tocht is moeilijk, de gids ervaren…

… zo luidt het gezegde. Toch is dit soms een loopje met de waarheid.

Té dikwijls is de gids niet meer dan zelf een amateur wandelaar die de die er op uittrekt met een groep. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn maar in ruigere gebieden heb je toch liever een gids met een degelijke opleiding en ervaring.

Heb je een gids die is aangesloten bij erkende gidsenbonden zoals het UIAGM of UIMLA weet je dat je een professional met de nodige ervaring en palmares bij hebt. Ook mensen die niet professioneel bezig zijn met de bergsport maar bv. een attest van Instructor Mountain Walking & Trekking op zak hebben zijn goed opgeleid en gebrevetteerd door de UIAA.

Wat voor soort tocht wil ik?

Er zijn wandelroutes op ieders maat, nog eens: iedereen kan beginnen met meerdaagse hikes!). Van knooppuntenroutes bij jou achter de hoek tot dagen met kaart en kompas lopen in het hoge noorden. De mogelijkheden zijn oneindig en er is wel een tocht op maat van iedereen.

Bewegwijzerde routes

GR223

Er zijn heel veel bestaande en goed bewegwijzerde routes. Je volgt er dikwijls gewoon de markeringen en meestal bestaat er ook wel een topografische gids van de trail met extra info, kaartjes,… Een GPX kan een extra hulpmiddel zijn. In eigen land onderhouden Grote Routepaden en Les Sentiers de Grande Randonnée het grootste netwerk van lange afstandspaden.

Ook in het buitenland zijn er veel GR organisaties, zeker in landen zoals bv. Frankrijk. Veel streken zetten ook hun eigen trails uit om de streek beter te ontsluiten voor wandeltoerisme.

Bewegwijzerde routes zijn de perfecte manier om kennis te maken met lange afstandswandelingen; Bovendien kan je dikwijls zelf kiezen hoe je je stapvakantie wil organiseren. Overnachten op bivakzones, campings, B&B’s, hotels, Welcome to my garden,… Met of zonder bagagevervoer, lunchpakketten enz.

Zelf een route uitstippelen

Bewegwijzerde trails hebben soms meerdere agenda’s, ze willen je natuurlijk in de eerste plaats een mooie wandelervaring geven. Maar niet zelden lokken ze je naar dorpskernen om de lokale middenstand te plezieren. Of moet er perse een plaats bezocht worden die ze willen promoten. Of de etappes worden enkel afgemeten aan de mogelijkheid tot overnachten in betalende voorzieningen.

Je hoeft je natuurlijk niet aan bestaande concepten te houden en kan makkelijk zelf een route uitstippelen. Zo kies je helemaal zelf hoe ver je wil wandelen, langs welke route, minder bewandelde paden, enz.

Vanzelfsprekend vergt dit meer voorbereiding. In sommige gebieden is bewegwijzering onbestaande en goede navigatie skills zijn dan noodzakelijk. Kaart en kompas kunnen lezen is dan een vereiste. Gebruik nooit elektronische hulpmiddelen als enige navigatietool (zonder back-up) in desolate streken!

Als dit eenmaal allemaal vlot verloopt kan je de stap zetten om te gaan trekken in het hooggebergte. Fysiek in orde zijn is dan een must maar de beloning van de inspanning is meestal navenant.

Huttentocht, tent, B&B’s,… overnachting tijdens de hiking

Overnachten op een meerdaagse hiking vraagt wat planning. Op de lokale Grote Routepaden of ‘Sentiers de Grande Randonnée’ is er in vele gevallen de mogelijkheid om te overnachten in hotels, AirBnB, campings, trekkershutten,… Met uitzondering van de GR’s die door bergachtig gebied lopen waar je ook aangewezen bent op de hutten of op jezelf (tent, tarp,…)

Huttentocht

In bijna alle Europese berglanden heb je een uitgebreid netwerk van hutten in de bergen. Soms zijn deze bemand door een huttenwaard, andere keren zijn de hutten onbemand. Hutten dicht bij het dal doen meer aan als grote hotels terwijl andere weer enkel basiscomfort en een onderdak voor de nacht leveren.

Huttentocht

Meestal geld hoe moeilijker bereikbaar hoe minder luxe. In Groot-Brittannië heb je nog het fenomeen van de onbemande bothies, in Frankrijk abri’s,…

Alpenclubs uit vier landen hebben samen gewerkt aan het portal om berghutten te reserveren. Hutten in Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk en Zuid-Tirol zijn via één website vast te leggen.

De verschillende bergverenigingen vind je hier.

Kamperen en bivakkeren tijdens een hiking

Met de tent of tarp op stap gaan geeft je de grootste vrijheid. Bivakkeren in de natuur wordt in sommige landen zoals Schotland, Zweden, Noorwegen,… toegestaan en gereglementeerd op grond van het zogenoemde Allemansrecht of Outdoor Acces Code . In andere landen is er dan weer een gedoogbeleid maar blijft het toch wettelijk verboden. Volg steeds de Leave No Trace principes waar je ook gaat.

Meer hierover lees je in ons dossier ‘Wildkamperen

Pointe du Hoc
Pointe du Hoc, Normandië

Wat heb ik nodig?

Wat heb ik nodig om op een hiking te gaan? Dat hangt nogal af van de omstandigheden. Maar een beginnende hiker hoeft zich helemaal niet in té zware kosten te steken om te kunnen genieten van de natuur. Een rugzak, slaapmatje, slaapzak en eenvoudige tent zijn dikwijls al voldoende om in zomerse omstandigheden op pad te gaan in onze contreien.

Naar gelang de omstandigheden specifieker worden moet je natuurlijk voorzien zijn en kunnen vertrouwen op het juiste gerief. Het is niet omdat het zomer is dat het bv. niet kan vriezen of sneeuwen hoog in de bergen. In het hooggebergte geld de mantra dat je op alles moet voorzien zijn.

Meer over paklijsten vind je op deze pagina.

Bekijk hier een volledige lijst van Lange afstand paden

Nuttige naslagwerken

FAQ

Wat is hiking?

Je kan hiking definiëren als wandelen, meestal gespreid over meerdere dagen. Het is een lange afstand lopen, vooral voor het plezier of als lichaamsbeweging”. Meestal zoekt men zo veel mogelijk natuur op.

Welke hikes zijn er allemaal?

Hiken kan overal, het is in principe je bewegen van punt A. naar punt B. De meeste mensen stippelen zelf een route uit met bv. kaart en eventueel kompas of kiezen één van de honderden bewegwijzerde trails.

Is hiking gezond?

Wandelen is een zeer goede cardiotraining die: Je risico op hartaandoeningen wordt aanzienlijk verlaagt. Het verbetert eveneens je bloeddruk en bloedsuikerspiegel. Verder geeft het buiten in de natuur in beweging zijn ook mentale rust.

Ik ben onervaren, kan ik gaan hiken?

Het antwoord snel en simpel: ‘JA’. We geven je enkele tips.

1. Begin klein en kies het juiste parcours voor je niveau van fitheid.
2. Maak jezelf vertrouwd met het pad. Er zijn gidsen, websites, topografische kaarten,…
3.Check het weer en neem dit vooral in de bergen niet te lichtzinnig.
4. Vertel iemand waar je zal zijn.
5. Draag de juiste schoenen, sokken en kleding aangepast aan je tocht.
6. Pak zo licht mogelijk… ‘less is more’, maar zie dat je al je basisbehoeften comfortabel en veilig kan voorzien.
7. Leave no trace!

Waar vind ik mooie hikingroutes?

Het internet is een schatkamer aan informatie. Begin je klein kijk dan eens naar de website van Grote Routepaden of zusterorganisaties in het buitenland. Zelf inspiratie opdoen kan op hiking websites of in de prachtige boeken van Wanderlust of Lonely Planet.
Durf echter ook de gebaande paden achter je te laten en zelf op zoek te gaan naar minder bekende of zelf uitgestippelde tochten!

Verslagen

Al onze verslagen over hiking vind je hier.

Gerelateerde berichten

Vragen en opmerkingen