Treinstapper Ninove - Geraardsbergen

‘Mama, ik wil ook graag met jou een tocht in de bergen doen…’ Hoe blij kan je als moeder zijn als je zoon zoiets zegt! And so it happened, met een treinstapper door het prachtige Oost-Vlaanderen, kwestie van al eens te proeven van het hikeleven.

Tweedaagse hike met mijn 11-jarige doorzetter!

Grote Routepaden

Treinstapper Ninove – Geraardsbergen ↔ 26.20 km ↑ 272 m  ↓ 271 m

Dag I Ninove – Zandbergen

Op een koude herfstochtend stappen we op de trein richting Ninove. De lange treinrit zorgt voor de nodige zenuwen bij zoonlief want eigenlijk weet hij niet echt waar hij zich aan kan verwachten.

‘We stappen toch genoeg door het bos, he mama?’ Gelukkig brengt een smoske wat rust en kunnen we rond 11u aan onze tocht beginnen. Als we Ninove uit zijn belanden we snel tussen de maïsvelden waar we regelmatig opzij moeten gaan voor mountainbikers. In de verte horen en zien we ook jagers op de velden en fantaseren over op wat ze schieten; konijnen, fazanten, aliens….?

De dorre maïs zorgt voor de nodige animo; wandelen door de maïsvelden is zoveel avontuurlijker dan op het pad. Of, van maïskolven kan je een zwaard maken, of, met de maïs kan je je moeder bekogelen…. We beslissen ook dat ‘Hoeyyyaaaa’ onze tweedaagse kreet wordt voor als het even wat lastiger wordt. (cfr. Benieuwd waar we HOEYA vandaan haalden, check het programma ‘Buck‘ op Ketnet.)

HOEYYYYYA!

Na gefascineerd te kijken naar hoe suikerbieten geoogst en gestapeld worden, zetten we onze tocht verder en komen we aan in Nederhasselt. We hopen op een café’tje maar het worden de trappen van de witte kerk. Gelukkig is er chocolade en een thermos dampende thee. De eerste 5 km zijn een feit en Nand blinkt van trots. Na deze verkwikkende pauze duiken we het natte bos in.

Het modderig pad loopt langs het water en aan Nand zijn vrolijke gezang (‘Ra Ra Rasputin…. Lover of the Russian Queen’, een oorwurm om U tegen te zeggen!) kan ik opmaken dat hij in zijn nopjes is. Mijn boskind.

Helaas duikt ook de eerste pijn aan zijn knie en voeten op, waar ik al bang voor was. Een zoon met groeipijnen, frustrerend. Het volgende stuk krijgt hij het lastig. De pijn maakt dat de moraal er even onder zit maar hij bijt door.

We passeren een oud molenhuis dat gerenoveerd is en dromen samen van een klein huis met een grote tuin waarin hij kan voetballen. (Het leven van een stadskind.) In Voorde komen we langs een kapel die bewoond wordt. Ook daar zijn we van onder de indruk. We drinken ons laatste tasje thee en missen dan de aangegeven route waardoor we een stukje door het veld moeten bunken. Hoe stoer zijn wij!

Aardappelgolf!?

Onderweg wordt een stok een golfstick en aardappelen balletjes. Ik moet glimlachen om de creativiteit die vanzelf ontstaat. Er volgt een saaier stukje langs de baan en een holle weg tot aan het station van Zandbergen. We stoppen aan het spookachtig station en overwegen even om toch de trein naar huis te nemen omdat Nand echt veel pijn heeft. Maar dan zegt hij ‘Nee, we gaan door, mama, ik wil echt graag kamperen en de tocht helemaal doen’. My boy #alleenmaarliefde.

Choco
Choco

We passeren de Denderbrug waar ik naarstig op zoek ga naar de GR-boom en die niet vind. We volgen verder de streepjes, in de juiste richting welliswaar en verlaten aan knooppunt 39 de route om naar onze slaapplek te stappen. En dan, thank God, komen we een café tegen dat open is en zetten we ons met twee warme choco’s aan een tafel.

Er kan alleen cash betaald worden, damn, maar de waard is tevreden met mijn bij elkaar geraapte laatste centen (Danku!). De blozende wangen en vermoeide ogen van Nand zullen daar zeker voor iets tussen zitten. Klein gelukske.

Enkele mountainbikers vragen waar de tocht ons brengt en zijn verrast over ons plan om te kamperen, met vermelding van de b&b over het café, maar wij zijn niet te overtuigen.

De laatste loodjes…

Een laatste kilometer stappen en we komen aan bij de schapenweide waarin we mogen kamperen. Ik had ook een mailtje naar de pastoor van Zandbergen gestuurd, of hij een plekje wist waar we mochten kamperen. Hij bood ons zijn tuintje aan, hoe lief, maar uiteindelijk konden we toch via welcome to my garden in een tuin terecht. De eigenaar vraagt of we mét of zonder schapen rond ons willen slapen maar daar past Nand liever voor, veel zotter moet het vandaag niet meer worden, zijn pijp is uit.

Ik zet de tent in het donker recht, wat niet gemakkelijk is als het enige dat je vergeten bent een pillamp is. We zetten ons onder een straatlantaarn om te koken en eten. Ik kan me wel voor het hoofd slaan om die vergeten pillamp waardoor Nand heel hard moet lachen om het gevloek op mezelf. De pikante pasta smaakt en tegen 20u30 liggen we in de tent. Nog geen 5 minuten later hoor ik aan Nand zijn ademhaling dat hij slaapt. 33 465 stappen op de teller, hoeyya!

Dag II Zandbergen – Geraardsbergen

Het nadeel van vroeg in de slaapzak kruipen is dat ik om 2u ‘s nachts klaar wakker ben. De sterrenhemel die ik cadeau krijg is prachtig.

Om 6u ben ik echt wakker maar ik wil nog niet uit mijn, toch wel warme nest, komen. Tegen 7u sta ik op, zet koffie (wat dacht je) en geniet van een prachtige zonsopgang terwijl Nand nog slaapt. Rond 8u steekt hij zijn slaapkopje, dat gelukkig-zijn uitstraalt, uit de tent.

Ik maak thee en een kom havermout en daar warmt hij van op. We peppen elkaar op en terwijl Nand met de hond ‘Cleo’ speelt pak ik in en tegen 9u zijn we vertrekkensklaar. Het is ijzig dus ik ben blij met de buff, handschoenen en haarband die ik nog snel mee grabbelde.

We komen snel terug op de route en wandelen door prachtig, ontwakend polderlandschap. Nand zijn enthousiasme over hoe mooi het is, is ontroerend. Hij geniet. Van de stilte, de natuur, ons samen op pad zijn. Q-time in het kwadraat! We naderen de Bosberg en daar duiken we terug het bos in, waar we op een boomstronk pauzeren met een stuk fruit en een tas thee.

Manneke Pis?

Van de Bosberg gaat het verder in het Raspaillebos om uiteindelijk langs wat bredere paden in Geraardsbergen aan te komen. We beklimmen dé muur en zetten ons onderweg nog even voor een laatste pauze.

De energie is op dus een ommetje langs de kapel van de Muur van Geraardsbergen zit er niet meer in. De Muur was lang een monument in de wielerwedstrijd de Ronde van Vlaanderen. Tussen 1973 en 2011 was de heuvel met de iconische kapel dikwijls scherprechter in de klassieker.

Ook een bezoek aan Manneke Pis zit er niet meer in. Manneke pis zeg je? Yep, het plassende jongetje zorgt al eeuwen voor een twist tussen Brussel en Geraardsbergen over de vraag wiens beeldje het oudste is.

‘Je hoeft niet uit een kraan te komen om een “Spetter” te zijn!’

We eten frietjes in het zonnetje langs de Dender en aan het station blikken we trots terug op twee heel fijne stapdagen. 22 062 stappen én op de trein terug naar huis de vraag krijgen ‘kunnen we de komende twee dagen niet verder samen op pad gaan, mama?’ Missie geslaagd!

Map

Treinstapper Ninove – Geraardsbergen GPX

Treinstapper Ninove – Geraardsbergen praktisch

Vervoer

Aangezien het een treinstapper is geraak je perfect op je startplaats. Aan het einde van de trail neem gewoon terug de trein. Zowel Ninove als Geraardsbergen liggen op spoor 90 van het Belgische net. Uurregelingen vind je terug op de website van de NMBS.

Uiteraard kan je ook met je auto naar de startplaats rijden en de trein terug nemen aan het einde van je wandeling.

Bevoorrading

Zowel Ninove als Geraardsbergen hebben winkels en horecagelegenheden.

Onderweg kom je niet echt veel tegen. Het café dat wij bezochten lag ook off-trail. In Zandbergen vind je wel o.a. een bakker.

Overnachten op het traject Ninove – Geraardsbergen

Deze treinstapper kan voor de geoefende wandelaar makkelijk als dagwandeling gedaan worden. Of de route is perfect om te doen als tweedaagse met je kinderen.

Om te overnachten maakten we gebruik van het burgerplatform Welcome to my Garden. Welcome to my Garden is een non-profit organisatie die wandelaars en fietsers wil helpen aan slaapplekken langs hun route.

Treinstapper gids

treinstapper

Grote Routepaden heeft verschillende gidsen met treinstappers. Deze wandeling vind je terug in de 152 pagina’s tellende gids Treinstapper I.

Word je lid van Grote Routepaden krijg je de gidsen met korting en bovendien ontvang je zes keer per jaar het wandelmagazine Op Weg in je brievenbus.

Weer

GERAARDSBERGEN WEER

Foto’s treinstapper Ninove Geraardsbergen

Geschreven door

Katrien van Damme

Hallo ik ben Katrien, scouts griet en avonturier in hart en nieren. Samen met mijne Barry, vriendinnen of kids trek ik er graag op uit om te genieten van het buitenleven en de natuur.

Mijn heerlijk lief heeft een eigen site, met fijne verslagen van eenvoudige tot heel avontuurlijke hikes. Ik heb de smaak van het hiken door hem terug te pakken gekregen en mag (moet ?), als ik op tocht ga, ook een verslag schrijven.