Treinstapper Gent Dampoort - Wetteren

Treinstapper Gent Dampoort – Wetteren – Een lief dat weet wat je graag doet en dus voor je verjaardag een treinstapper omtovert tot tweedaagse inclusief heerlijk verblijf, lekker eten, gezellige terrasjes en subliem gezelschap. Wat kan een man nog meer wensen op zijn 48ste?

Meerskant – Gent Dampoort

Grote Routepaden

↔ 12.77 km ↑ 75m  ↓ 70 m

Ondanks een hoop tips wist ik niet wat er ging komen. Ik had me suf gegoogeld en zelfs al haar cryptische tips aan ChatGPT voorgelegd, zonder resultaat. Katrien de Verlosser doet gelukkig in de auto het plan grotendeels uit de doeken. En zodoende rijden we naar de Meerskant bij Destelbergen waar we onze wagen in de graskant parkeren.

Na een korte aanlooproute komen we al snel op de GR 128 Vlaanderenroute die ons naar Gent zal leiden. Ooit stapte ik het Grote Routepad helemaal af tussen Aken en het Heuvelland. Als een blij weerzien met een oude geliefde met een iets nieuwere liefde.

Treinstapper Gent Dampoort - Wetteren

Er schijnt een brandend lentezonnetje en gezapig struinen we langs poelen en kreken vol kikkers die om ter luidst hun kwaakblazen open zetten. De liefdesroep van de amfibieën als soundtrack van de ontluikende lente, kleine gelukjes liggen in de natuur te loeren achter elke hoek.

Achter de vernieuwde sporthal aan het Damvalleimeer zijn er twee varianten die je kan kiezen naar Gent. De treinstapper volgt de variant (links houden) langs de Schelde. We volgens de stroom, die hier niet meer lijkt dan een uitdrogend beekje. De rivier was afgelopen zomer nog onze metgezel op onze eerste fietsdag naar Londen.

In het levendige Keizerspark zitten mensen gemoedelijk te picknicken in zwemkledij en er heerst een vrolijke lentestemming. We volgen de Visserijvaart, een deel van de historische Schelde die door het centrum van Gent stroomt, dieper het stad in en verwonderen ons over de prachtige huizen. Als we dichter bij de Ham buurt met zijn iconische elektriciteitscentrale, komen zijn we bijna op onze bestemming.

Tijd voor een hapje en drankje dus! Bij het Bretoense Kraz genieten we van heerlijke cider, ingelegde groentjes en brood met porcini boter. Daarna wandelen we nog een klein stukje tot aan Studio Mie, een Tiny House in het midden van Gent die bestaat op twee opeengestapelde containers. Heerlijk!

We eten nadien nog heerlijk bij De Buffel en drinken nog iets bij het leuke ENTR voor we tussen de lakens duiken. Mooier kon ik mijn 47ste levensjaar niet afsluiten.

In Gent zijn vrouwelijke planten blijkbaar héél herkenbaar 😉

Wetteren – Meerskant

Grote Routepaden

↔ 13.42 km ↑ 152 m  ↓ 143 m

It’s my birthday, so I sta op wanneer ik wil‘, iets na zes staat er op de verlichte horloge en ik ben Alive and Kickin’; Ik zet een lekker kopje koffie voor Katrien (zou je dan toch slimmer worden met de jaren?) en probeer ze rustig te laten ontwaken, niet zeker of dat heel goed gelukt is.

Nog een bakje troost en stomend douch’ke later gaan we terug op pad. Er zijn werken dus moeten we van het station van Gent Dampoort naar Gent St-Pieters. Een korte wandeling door de Arteveldestad en tramrit brengt ons naar het stationsgebouw waar we nog een koffie drinken met wat lekkers erbij.

De trein brengt ons nadien in iets meer dan een kwartiertje naar Wetteren. Het is gezellig druk in het gemoedelijke Scheldedorp. De klokken luiden fluks en mensen drinken rustig een koffietje op een terras of haasten zich naar de lokale bakker voor de zondagsbrunch.

Via een voetgangersbrug steken we de rivier over, omdat er werken (Sigmaplan) zijn die het GR pad doorkruisen moeten we een langer stuk doorstappen op de rivierdijk. Brede colonnes wielertoeristen zoeven in rotvaart voorbij, de ene groep al wat hoffelijker dan de andere.

Treinstapper Gent Dampoort - Wetteren

Als we afslagen gaat het door akkers, groene velden en kleine bosjes in de richting van Laarne. We stoppen er voor een drankje in een supporterscafé van AA Gent. Zouden ze daar onze Westelse salonremise van enkele weken geleden al vergeven hebben, ik vraag het maar niet aan de wat kromlopende dame in Buffalo T-shirt.

Kasteel van Laarne

Via het Kasteel van Laarne, een van de mooiste en best bewaarde waterkastelen in België, stappen we verder. Begin jaren 1600 vonden hier de zes beruchte heksenprocessen van Laarne plaats. Via enkele landwegen en een paardenmelkerij met ongelofelijk veel dieren komen we terug aan de auto aan.

Een mooie tweedaagse en alweer een treinstapper om af te vinken. Merci Carry 😘

Kaart treinstapper Gent Dampoort – Wetteren

Treinstapper Gent Dampoort – Wetteren GPX

Praktische informatie treinstapper Gent Dampoort – Wetteren

Vervoer

De trein is uiteraard het aangewezen vervoermiddel om aan treinstappers te beginnen (tenzij je het zoals ons zou willen doen en overnachten in Gent). Het station van Wetteren heeft een betalende parking. Ook bij Gent Dampoort kan je eventueel betalend parkeren.

Bewegwijzering

De route staat in beide richtingen aangegeven. Volg de rood-witte bewegwijzering van Grote Routepaden van de GR 128 en GR 122. De GPX en/of topografische gids kunnen onderweg een handig hulpmiddel zijn.

Gids

treinstapper 3

Na treinstapper 1 en 2 is kwam er in het voorjaar 2022 Treinstapper 3 waarvan deze wandeling deel uitmaakt. Er is intussen ook treinstapper 4.

De gidsen zijn te bestellen op de webshop van Grote Routepaden. (Ik had moeten weten dat het covermodel een wandeling uit deze gids zou plukken 😉)

Ben of word je lid van de vereniging ontvang je nog een leuke korting en vier keer per jaar het leuke Magazine ‘Op Weg‘.

Alle treinstappers en bijkomende info vind je ook op onze pagina Treinstappers. Er komen ook meerdaagse treinstappers aan bod.

Overnachten

In Gent, Wetteren en Oost-Vlaanderen zijn adresjes in overvloed waar je kan overnachten. Zelf sliepen we in de super leuke containers van Studio Mie maar uiteraard zijn er tal van mogelijkheden voor een leuk verblijf.

 

Bevoorrading

In Wetteren en Gent heb je vanzelfsprekend genoeg mogelijkheden om je te bevoorraden. Er zijn winkels en voldoende Horeca gelegenheden. Onderweg is er ook de mogelijkheid om soms te verpozen aan een taverne, winkels kom minder tegen. In Laarne is wel een kleine kruidenier, horeca, bakkerij en frituur.

Weer treinstapper Gent Dampoort – Wetteren

GENT WEER

Links

Foto’s treinstapper Gent Dampoort – Wetteren

Vragen en opmerkingen

Heb je een vraag of opmerking over deze treinstapper? Je kan onderaan deze pagina een berichtje achter laten. Deed je de treinstapper zelf? Laat zeker weten wat je er van vond.

Geschreven door

caersbart

Hey, welkom op caersbart.be, dit is een persoonlijke webblog om mijn jarenlange outdoor ervaringen te delen en mensen te inspireren. Heb je vragen... shoot! Je kan je me contacteren via info_at_caersbart.be, of via messenger op ons Facebook page fb.com/caersbart.be
© caersbart.be