Van een geweldig leuk weekend met vrienden in Schleiden Duitsland maakte we gebruik om Kamp Vogelsang in de buurt te bezoeken. Na een wandeling van 6 km waren de meeste kinderen ‘wandel moe’ en besloten we met een select groepje nog een wandeling te maken in het kamp.
We kozen voor een rondwandeling van 14 km langs enkele bezienswaardigheden in het park. (in 2020 deden we de wandeling trouwens nog eens opnieuw nu mét kinderen)
Inhoud
Wandeling in Vogelsang, Eifel
We vertrokken aan de ruime parking iets voorbij de monumentale ingang van het complex. Het gaat snel steil naar beneden richting stuwmeer Urftsee. Een prachtige staalbrug voor voetgangers en fietsers brengt ons naar de overkant.
In december 2009 werd de brug vernoemd naar Victor Neels, die 1970-1980 Commandant van de Belgische Strijdkrachten in Camp Vogelsang was.
Het water in het meer staat niet hoog en het lijkt een beetje op een maanlandschap. We besluiten om de bedding af te dalen en struinen langs het water alvorens een ‘scramble’ over losse leisteen naar boven aan te vangen. De ene al wat eleganter dan de andere raakt terug boven op het wandelpad.
Met een stevige tred wandelen we langs het stuwmeer verder over het brede pad dat gedeeld wordt met mountainbikers en fietsers. Het is er echter vrij rustig. Onderweg nemen we nog tijd om door enkele vaste verrekijkers vogels te spotten.
Stuwmeer van de Urft
Na een mars op deftig tempo komen we aan de barrage van het stuwmeer. Enkele biertjes uit de zelfbediening boven op de Urftalsperre voor onderweg en we zijn alweer weg. Aan de andere kant van de dam gaat het bospad stevig omhoog tot we boven op een het Dreiborner plateau aan komen. Na een paar kilometer komen we in het spookdorp Wollseifen aan.
Spookdorp Wollseifen
In de winter van 1944-1945 wordt het dorp Wollseifen zwaar getroffen door bommen van de geallieerden. Een groot deel van het dorp wordt verwoest en veel bewoners komen om het leven.
Eind 1946 is de ergste schade weer hersteld en komt de landbouw weer op gang. Maar dan komt er een evacuatiebevel van de Britten voor alle bewoners en zij moeten binnen drie weken hun dorp verlaten. Vanaf die periode wordt het dorp gebruikt als militair oefenterrein door de Britten, Belgen en later de NATO.
In het dorp worden later voor de militaire oefeningen “dummy-huizen” gebouwd om urban-combat na te kunnen bootsen. Hier werden in 2001 nog straatgevechten en huis-aan-huisgevechten geoefend voor de bevrijding van Kosovo.
We wandelen verder en komen langs één van de nieuwe bivakplaatsen langs de Eifelsteig. Er is een tentplatform, droogtoilet en pik-nicktafel.
We passeren nog een vluchtelingenkamp van het Rode Kruis in de oude legerbarakken en komen uiteindelijk terug aan in Vogelsang. We eten in de voormalige refter ‘schnitzel mit pommes’ en drinken enkele Radler’s om de dorst te lessen. Het eten is er niet bijzonder maar we krijgen wel veel. Na het eten rijden we terug naar Schleiden voor een quiz avond voorzien van spijs en drank.
Geschiedenis
‘Ordensburg’ Vogelsang werd tussen 1934 en 1936 gebouwd op een bosrijke bergrichel boven het Urfttal als trainingsinstituut voor jonge leden van de Nationaal Socialistische Duitse Arbeiders Partei (NSDAP). De naam Ordeburcht kwam voort uit de behoefte van de nazistische partijtop om krachtige symbolen uit de Duitse geschiedenis te omarmen en ze een nieuwe ideologische invulling te geven.Het Vogelsang complex moest worden gezien als een symbool van de macht van de staat en de partij over de natuur.
Grote inspanningen werden geleverd om de locatie op een heuvelrug een dramatisch effect te geven. In de Ordensburg indoctrineerden de nazi’s dus jonge rekruten in hun rassenleer. De plaats geeft sommige mensen dan ook een gevoel van onbehagen… en lijkt je zo in een oorlogsfilm te katapulteren.Het kamp is ook een deel van de Libiration route die we eerder al tegen kwamen op onze vijfdaagse in Normandië.
Kamp Vogelsang praktisch
Bereikbaarheid
Wij reden met de auto van uit het dorp Schleiden. Tot in het kamp geraken met openbaar vervoer kan een opdracht zijn. Je kan de trein nemen naar Aken en daar met de bus (SB63) verder naar Schleiden. De bus stopt aan de ingang van het nationaal park.
Routebeschrijving naar Vogelsang ip:
- Auto: B 266 vanuit de richting Einruhr of Gemünd; invoer in navigatiesysteem:
53937 Morsbach, Einruhrer Straße. Het parkeertarief voor de centrale bezoekersparkeerplaats is: € 5,- per voertuig.
Gratis parken: Parkplatz Walberdorf B266, 53937 Schleiden (iets buiten Vogelsang, bij rotonde tegenover ingang Vogelsang).
- Openbaar vervoer: Er zijn dagelijkse regionale busverbindingen naar de halte „Vogelsang Parkplatz“ vanaf het station Kall met de nationaal park-shuttle SB 82 (in het weekend en op feestdagen elk uur), met de wildernislijn 63 in het weekend en op feestdagen vanaf Simmerath en op zon- en feestdagen vanuit Gemünd, dagelijkse busverbinding Aken-Vogelsang (lijn SB 63) en terug.
Meer informatie over Vogelsang ip kunt u hier op de website van Vogelsang vinden.
Park Vogelsang
Het complex, restaurants, museums, zwembad… zijn gebonden aan openingstijden. Wandelaars lopen het park natuurlijk gewoon in en uit. Wie met de auto tot aan de kazerne wil rijden betaald vijf euro parkeerkosten (automaat en cash geld). Je kan ook net buiten het park parkeren aan het rond punt maar wandelt dan wel 4 km extra heen en terug.
dinsdag | 10:00–17:00 |
woensdag | 10:00–17:00 |
donderdag | 10:00–17:00 |
vrijdag | 10:00–17:00 |
zaterdag | 10:00–17:00 |
zondag | 10:00–17:00 |
maandag | 10:00–17:00 |
Overnachten in kamp Vogelsang
Voor wandelaars zijn er in de omgeving van het park enkele bivakzones. Wie liever in de buurt van het complex kan dat natuurlijk ook in één van de vele hotels of gastenkamers.
Wandeling kamp Vogelsang
We wandelden een lus van 14 kilometer, je kan eigenlijk moeilijk verkeerd lopen en er zijn wegwijzers onderweg. Van parking Vogelsang daal je af naar het meer waar je de brug oversteekt. Op het einde van de brug naar links en het meer volgen tot de stuwdam. Over de stuwdam wandelen en dan links omhoog richting Wollseiffen. Hier kan je terug wandelen over het plateau of langs een rivierdalletje terug naar het Kamp.
Lange afstandspaden Eifelsteig en Wildniss trail lopen een stukje door Vogelsang. Op Trekkings.be vind je info over deze meerdaagse wandelingen.
Het is verboden om van de paden af te wijken. Vogelsang was jarenlang een militair complex en pas opengesteld voor het publiek sinds 2006. Buiten de paden is het gevaar van niet ontplofte munitie dan ook aanwezig!
Weer
Vogelsang WEER DEZE WEEKLinks
Foto’s kamp Vogelsang
Vragen en opmerkingen over Kamp Vogelsang
Ontdek meer van caersbart.be
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Dit is inderdaad een bijzonder mooie wandeling in een historisch gebied.
Mooie foto’s!
Gr. Hans Koster
Mooie beschrijving , roept meteen herinneringen op uit mijn legerdienst. Beslist een bestemming die ik dringend moet herverkennen.
Van de pad afwijken is blijkbaar inderdaad geen optie, genoeg waarschuwingsborden i.v.m. achter gebleven munitie. 😉
Ik vond vooral de voormalige kazerne voor SS-officieren heel griezelig (onder het documentatiecentrum tegen de helling).
Dit verslag is van 2017 (we deden dit weekend de tocht mét de kinderen) en toen bezochten we ook de kazerne. Heeft inderdaad die griezelige jaren 30 sfeer (die ik uiteraard enkel ken van films). Maar de kazerne en de omliggende omgeving maakt het wel een toffe bezienswaardigheid.