Wandeling Park Vogelsang Eifel

Vogelsang

Wandeling Vogelsang

Home » Dagtochten » Wandeling Park Vogelsang Eifel

Van een geweldig leuk weekend met vrienden in Schleiden Duitsland maakte we gebruik om Kamp Vogelsang in de buurt te bezoeken. Na een wandeling van 6 km waren de meeste kinderen ‘wandelmoe’ en besloten we met een select groepje nog een wandeling te maken in het kamp. We kozen voor een rondwandeling van 14 km langs enkele bezienswaardigheden in het park.

Brug VogelsangWe vertrokken aan de ruime parking iets voorbij de monumentale ingang van het complex. Het gaat snel steil naar beneden richting stuwmeer Urftsee. Een prachtige staalbrug voor voetgangers en fietsers brengt ons naar de overkant.

In december 2009 werd de brug vernoemd naar Victor Neels, die 1970-1980 Commandant van de Belgische Strijdkrachten in Camp Vogelsang was.

Het water in het meer staat niet hoog en het lijkt een beetje op een maanlandschap. We besluiten om de bedding af te dalen en struinen langs het water alvorens een ‘scramble’ over losse leistenen naar boven aan te vangen. De ene al wat eleganter dan de andere raakt terug boven op het wandelpad.

Met een stevige tred wandelen we langs het stuwmeer verder over het brede pad dat gedeeld wordt met mountainbikers en fietsers. Het is er echter vrij rustig. Onderweg nemen we nog tijd om door enkele vaste verrekijkers vogels te spotten.

Stuwmeer van de Urft

Urfttal
Urfttalsperre

Na een mars op deftig tempo komen we aan de barrage van het stuwmeer. Enkele biertjes uit de zelfbediening boven op de Urftalsperre voor onderweg en we zijn alweer weg. Aan de  andere kant van de dam gaat het bospad stevig omhoog tot we boven op een het Dreiborner plateau aan komen. Na een paar kilometer komen we in het spookdorp Wollseifen aan.

Spookdorp

In de winter van 1944-1945 wordt het dorp zwaar getroffen door bommen van de geallieerden. Een groot deel van het dorp wordt verwoest en veel bewoners komen om het  leven.

Eind 1946 is de ergste schade weer hersteld en komt de landbouw weer op gang. Maar dan komt er een evacuatiebevel van de Britten voor alle bewoners en zij moeten binnen drie weken hun dorp verlaten.Vanaf die periode wordt het dorp gebruikt als militair oefenterrein door de Britten, Belgen en later de NATO.

In het dorp worden later voor de militaire oefeningen “dummy-huizen” gebouwd om urban-combat na te kunnen bootsen. Hier werden in 2001 nog straatgevechten en huis-aan-huisgevechten geoefend voor de bevrijding van Kosovo.

Vogelsang bivak
Bivakplaats Vogelsang

We wandelen verder en komen langs één van de nieuwe bivakplaatsen langs de Eifelsteig. Er is een tentplatform, droogtoilet en pick-nicktafel.

We passeren nog een vluchtelingenkamp van het Rode Kruis in de oude legerbarakken en komen uiteindelijk terug aan in Vogelsang. We eten in de voormalige refter ‘schnitsel mit pommes’ en drinken enkele Radler’s om de dorst te lessen. Het eten is er niet bijzonder maar we krijgen wel veel. Na het eten rijden we terug naar Schleiden voor een quiz avond voorzien van spijs en drank.

Praktisch

Bereikbaarheid

Wij reden met de auto van uit het dorp Schleiden.

Park Vogelsang

Het complex, restaurants, museum,… zijn gebonden aan openingstijden. Wandelaars lopen het park natuurlijk gewoon in en uit.

Adres: Vogelsang, 53937 Schleiden, Duitsland

Openingstijden:

dinsdag 10:00–17:00
woensdag 10:00–17:00
donderdag 10:00–17:00
vrijdag 10:00–17:00
zaterdag 10:00–17:00
zondag 10:00–17:00
maandag 10:00–17:00

Wandeling

map VogelsangWe wandelden een lus van 14 kilometer, je kan eigenlijk moeilijk verkeerd lopen en er zijn wegwijzers onderweg. Van parking Vogelsang daal je af naar het meer waar je de brug oversteekt. Op het einde van de brug naar links en het meer volgen tot de stuwdam. Over de stuwdam wandelen en dan links omhoog richting Wollseiffen. Hier kan je terug wandelen over het plateau of langs een rivierdalletje terug naar het Kamp.

Lange afstandspaden Eifelsteig en Wildniss trail lopen een stukje door Vogelsang. Op Trekkings.be vind je info over deze meerdaagse wandelingen.

Vervoer

Tot in het kamp geraken met openbaar vervoer kan een opdracht zijn. Je kan de trein nemen naar Aken en daar met de bus (SB63) verder naar Schleiden. De bus stopt aan de ingang van het nationaal park.

Links

Boeken

Foto’s

3 Replies to “Wandeling Park Vogelsang Eifel”

  1. Dit is inderdaad een bijzonder mooie wandeling in een historisch gebied.
    Mooie foto’s!
    Gr. Hans Koster

  2. Mooie beschrijving , roept meteen herinneringen op uit mijn legerdienst. Beslist een bestemming die ik dringend moet herverkennen.

    1. Van de pad afwijken is blijkbaar inderdaad geen optie, genoeg waarschuwingsborden i.v.m. achter gebleven munitie. 😉

Geef een reactie