Nationaal Park Hoge Veluwe

Een dagje fietsen en genieten op de Hoge Veluwe

Hoge Veluwe – Het was een prachtige midzomerdag in Oktober en dus trokken we met de hele familie richting de Veluwe tussen Apeldoorn en Arnhem in Gelderland (NL). Het park de Hoge Veluwe is cultureel erfgoed en werd aan het begin van de twintigste eeuw gesticht door het echtpaar Kröller-Müller. De zakenman en zijn vrouw kochten het toenmalige jachtterrein in meerdere fasen. Momenteel is het park circa 5.400 hectare groot. Helene had als droom haar verzamelde kunst tentoon te stellen aan het publiek.

Met de auto reden we naar de ingang bij het dorp Otterlo waar we de auto parkeerde op de  voorziene parking. Er zijn nog twee andere ingangen in Hoenderloo en Schaarsbergen. We hadden geluk want het was Oma & Opa dag en grootouders mochten hun kleinkinderen meebrengen. Ze mochten gratis binnen en kregen een gratis pannenkoek aangeboden.

Suske & Wiske

Verraad op de Veluwe

Het park is enorm groot en daarom kozen we voor een fietstocht i.p.v. een wandeltocht om zo beter van de Hoge Veluwe te kunnen genieten. Er zijn een paar duizend ‘witte’ fietsen ter beschikking die men vrij kan gebruiken. We kozen  snel een fiets, paste nog wat zadels aan, banden werden opgepompt en vertrokken op pad. Door een stuk bos, heide en stuifduinen kwamen we aan bij het bezoekerscentrum.

We kochten er een foldertje met bewegwijzering voor de Suske en Wiske route. De Hoge Veluwe nodigde striptekenaar Marc Verhaegen uit voor een verblijf in het park. Dit resulteerde in het Suske en Wiske album nummer 285 Verraad op de Veluwe, dat in december 2004 verscheen. De tocht doet de plaatsten uit de strip aan en het was niet echte een rondrit. Het zag er leuk uit maar we besloten toch om onze route wat aan te passen. Via het museum reden we door het bos richting een open vlakte.

Langs het museum Kröller-Müller

Nationaal park Hoge Veluwe

Al fietsend genoten we van het prachtige gebied (sommige mama’s met de daver op het lijf bij het zien van de fietscapriolen van hun kroost 😉 ). We namen nog de tijd voor een pick-nick met bubbels halverwege. Uiteindelijk kwamen we aan het bezoekerscentrum waar de kids genoten van hun welverdiende pannenkoek en wij nog iets dronken.

Na nog een laatste stukje kwamen we terug aan aan de ingang. Een prachtige dag in een fantastisch mooi park. We kunnen niet anders dan nog eens terug komen om te fietsen, wandelen, het beeldenpark, museum Kröller-Müller  (ontwerpen door de Belg Henry Van de Velde ) en het jachtmuseum te bezoeken.  Het museum heeft een wereldberoemde collectie schilderijen en tekeningen van de kunstenaar Vincent van Gogh. Daarnaast is er een rijke collectie moderne en hedendaagse kunst. Een weekend krijg je met gemak gevuld in dit mooie stukje Nederland. De Hoge Veluwe is een aanrader voor jong en oud!

Hoge Veluwe Praktisch

Openingsuren

Het Park is elke dag toegankelijk tot één uur voor sluitingstijd

  • januari t/m maart: 09.30 – 17.30 uur
  • april: 09.30 – 19:30 uur
  • mei: 09.30 – 20.30 uur
  • juni en juli: 09.30 – 21.30 uur
  • augustus: 09:30 – 20.30 uur
  • september: 09.30 – 19.30 uur
  • oktober: 09.30 – 18.30 uur
  • november en december: 09.30 – 17.30 uur

Kröller-Müller Museum

Kröller-Müller Museum

Het Kröller-Müller Museum is elke maandag gesloten, behalve op feestdagen.
Op 1 januari is het museum gesloten.

Dinsdag t/m zondag en feestdagen: 10.00 – 17.00 uur
Beeldentuin: 10.00 – 16.30 uur

Jachthuis Sint Hubertus

Het Jachthuis is enkel te bezoeken middels een rondleiding. Door het beperkte aantal rondleidingen en beschikbare plekken per rondleiding raden we aan om vooraf te reserveren.

Camping

Geopend vanaf vrijdag 25 mrt t/m maandag 31 okt 2016. In het Park ligt een prachtig kampeerterrein voor de ware natuurliefhebber, vlakbij Ingang Hoenderloo.

Tickets

Dagkaart Park

Volwassene

Entree Park (excl. Kröller-Müller Museum) € 11,10

Kind (6 tot 13 jaar)

Entree Park (excl. Kröller-Müller Museum) € 5,55

Dagkaart auto of motor

Voor het meenemen van uw auto of motor in het Park heeft u, naast uw persoonlijke toegangsbewijs, deze dagkaart nodig. U kunt uw auto of motor ook parkeren bij de ingang. Dit kost € 3,90 per keer. € 7,85

Dagkaart touringcar

Voor het betreden van het Park met een touringcar heeft u, naast de persoonlijke toegangsbewijzen voor de passagiers, deze dagkaart nodig. >10 personen € 35,95

Dagkaart Paard

Om het Park te paard te betreden heeft u, naast uw persoonlijke toegangsbewijs, deze dagkaart nodig. Bij deze dagkaart krijgt u aan de ingang een ruiterkaart met daarop het ruiterpadenstelsel met 12 knooppunten. € 3,95

Tickets kan je ook online kopen

Weer

VELUWE WEER DEZE WEEK

Foto’s Hoge Veluwe

Vragen en opmerkingen

Geschreven door

caersbart

Hey, welkom op caersbart.be, dit is een persoonlijke webblog om mijn ervaringen te delen en mensen te inspireren. Heb je vragen... shoot! Je kan je me contacteren via info_at_caersbart.be, of via messenger op ons Facebook page fb.com/caersbart.be
© caersbart.be