GR Antwerpen Rondom

Zaterdagavond hadden we een ‘wild’ etentje met copieuze porties hert, aardappelgratin en een kleurrijk boeket aan wintergroentjes. Dit alles werd overgoten met te veel rode wijn en porto van 40 jaar oud, wat maakte dat we er op een zondagmorgen al wel eens frisser uit gezien hebben. Maar niet getreurd, het zonnetje schijn boven ‘t Stad en de Stads-GR Antwerpen Rondom ligt op een boogscheut van Katrien haar huis in het heerlijke BoHo. Iets na de middag, na een paar uurtjes wiskunde studeren met zoonlief (jawel, die tijd van het jaar ‘examens’), pikken we in Deurne de streek GR op. Wat wandelen, wat terrasjes doen, een ijsje eten, misschien een winkeltje meepikken…. zo’n zondag dus…. dacht Katrien…. (Ff vergeten dat ze met Bart Caers op stap ging….)

GR Antwerpen Rondom

Grote Routepaden

GR Antwerpen Rondom 25 km  87,4 m  85,1 m

Daar is de lente…

De Borgerhoutse Reuzekes leiden ons al snel via het Sterckshof (tip: koffie in de gezellige Bar Stark) naar het mooie Rivierenhof. De vele felgele narcissen en kwetterende vogels kondigen er, ondanks de dreigende wolken, de lente al aan. Terwijl Atlas het gewicht van de wereld op zijn schouders draagt begint in ons hoofd stilaan de mist op te klaren en de frisse lucht zijn werk te doen. Het is nodig.

We stappen rondom de Spiegelvijver langs het Openlucht theater. Aan het Kasteel Rivierenhof zit het terras goed vol en ook het ijskraam doet goede zaken. ‘Spring is in the air!’ Het doet ons uitkijken naar tornooien kubb in het park gecombineerd met vrienden, een zonnetje, een picknickdeken en genoeg lekkers.

Als we het provinciaal park willen uitlopen moeten we even zoeken, de heraanleg van de Antwerpse ring maakt van de stadsrand één grote bouwwerf.

GR Antwerpen Rondom

Tussen het Rivierenhof en het Sportpaleis is het dus een beetje zoeken, eventjes moeten we een Herashek negeren om uiteindelijk via een stilliggende werfzone bij het drukke kruispunt aan de concerttempel te komen.

Ook het verkeersknooppunt staat vol met hekken, bouwmateriaal en verkeersborden. De lichten werken niet dus tot aan de overkant geraken op het drukke knooppunt lijkt een beetje op het Arcade game ‘Frogger’, dat ik in de jaren ’80 speelde.

De politie iets verderop is gelukkig bezig met een thuiswedstrijd van Antwerp in goede banen te leiden en hebben het te druk om een paar verdwaalde wandelaars bij de lurven te vatten. Via wat hachelijke manoeuvres en de ondergrondse metro doorsteek geraken we in één stuk aan de overzijde. De groene pixel-kikker in mijn spel had meestal minder geluk.

Park spoor Noord

Na een stop in een Marokkaans winkeltje voor wat verfrissende cola en nootjes komen we aan Park Spoor Noord. Waar nu het park ligt, lag ooit een ontoegankelijk spoorwegterrein van de NMBS van 24 hectare. Vandaag is het een mooie groene, open ruimte waar heel wat bedrijvigheid is. Er wordt gesport, gekuierd, gepikt-nicked, geskatet, enz. Ook hier is het uitkijken naar de zomerbar die binnenkort opent, inclusief leuke fonteinen.

Parkbrug

Aantwaarpen goa ze goa veur moa!

Het MAS

Via de moderne Parkbrug en de Londenbrug (tip: drink iets in het volkscafé ‘t Licht der Dokken) komen we op het Eilandje. Hier aan het MAS leerden we elkaar kennen, onze harten slaan dan ook steeds weer wat harder als we hier passeren. (Tips: heerlijk ijs bij Cremerie Germaine of haal je hart op bij reisboekenhandel Alta Via).

Het gratis dakterras van het museum laten we deze keer aan ons passeren (maar zeker doen!) maar een drankje in café Roest laten we, net als vier jaar geleden, niet aan ons voorbij gaan. Na twee warme chocomelkjes, waarvan de slagroom niet aankwam, zetten we onze wandeling op de GR Antwerpen verder.

Zie ik de lichtjes…

Langs de kaaien krijgen we een mooi zicht op de Schelde, Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en de Boerentoren. We vragen ons af wat we nu vinden van de aanpassingen aan het Steen, checken de uren van de Waterbus (en maken nieuwe plannen) en halen herinneringen op aan het reuzenrad.

Aan de voetgangerstunnel (tip), met zijn authentieke houten roltrappen een echt historisch pareltje, lopen we terug ‘t stad in. Het is er aangenaam druk. We stoppen even aan een klein antiekmarktje en komen via de vrijdagmarkt en het St.-Andrieskwartier op ‘t Zuid. In elke wijk is er een verhaal te vertellen, van uitgaan met de vriendinnen (café Local), tot een leuke werkplek (den Bell), tot het eerste appartement met bijpassend Italiaans restaurant, de turkring waar les gegeven werd …. het is een beetje geschiedenis door Katrien haar twintiger jaren….

De enorme parkeerplaats die hier vroeger was is nu één grote werf. De parking zit nu onder de grond en bovengronds maken de duizenden kinderkopkes plaats voor een park. Achteraan is het plantsoen al deels af en we zijn ervan overtuigd dat eens alles klaar zal zijn dit een prachtige nieuwe groene plaats in het stad zal worden.

We lopen achter het vernieuwde Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (tip) door en via een klein parkje met spelende kinderen met het gezellige café Kamiel. Een bejaarde man met een ouderenmobiel heeft er stuurkunsten van een mountainbiker nodig om het pad vol boomwortels te omzeilen. De Chirojeugd ravot er tussen de bomen, foei!, mocht niet volgens een bordje. Groot gelijk van de jeugd.

Halfweg

Als we de ring terug kruisen vraagt de immer zachtaardige Katrien: “Of we al niet over de helft zitten?”. Ik had namelijk gezegd dat we deze 25 km lange GR Antwerpen Rondom in twee keer zouden doen. Schoorvoetend mompel ik: “17 km en een beetje”, waarbij dat beetje 850 meter is. Na wat ‘overleg‘ in de Tentoonstellingswijk besluiten we unisono (Uhum) om door te stappen, ondanks de maag die gromt.

In het Nachtengalenpark (Tip: Brasserie De Melkerij) is het rustig en dit stuk deden we ook als eens op de treinstapper Berchem – Hoboken. We passeren dan ook nog eens aan de schiet- en wipclub en halen nog eens dezelfde flauwe mopjes boven. (Tip: Een ommetje langs het openluchtmuseum Middelheim)

Het Brilschanspark en Wolvenberg, het enige natuurgebied in de binnenstad van Antwerpen, brengen ons tot aan Berchem station. Als we door de Zurenborgwijk, met zijn imposante villa’s stappen, besluiten we de ring niet meer over te steken en onze laatste kilometers door de binnenstad te doen.

Op de Dageraadplaats stoppen we voor een heerlijk authentieke Italiaanse maaltijd bij Pici. De wangen blozen door de tegenreactie en Katrien haar handen zijn stijf van de kou. Door de donkere binnenstad lopen we nadien onze laatste stappen tot aan de peperbus in Borgerhout waar een warm bad en een zacht bed voor de nodige ‘zen’ zorgen na toch een ‘onverwacht’ lange tocht. In de categorie ‘lief-dat-flexibel-mee-gaat-in-plannen’ scoort ze toch als geen ander, die van mij. #carryenbarry

Stads-GR Antwerpen Rondom kaart

Wij liepen het laatste deel iets anders dan de officiële route, de GPX hieronder volgt wel de hele route zoals bewegwijzerd.

GPX GR Antwerpen Rondom

Stads-GR Antwerpen Rondom praktisch

Vervoer

Openbaar vervoer

Kom je met het openbaar vervoer dan is het station van Berchem waarschijnlijk de beste startplaats. Het station ligt pal op de lus. Aangezien deze GR rond Antwerpen loopt is het Centraal station redelijk ver van elk punt op de route. Tram, bus, step, deelfiets of stadsvelo’ke lossen dit natuurlijk snel op.

Het dienstrooster van de trein vind je op de website van de NMBS.

GR Antwerpen Rondom

Auto

Kom je met de auto kan je starten op de lus waar je wil. Wees er van bewust dat er in Antwerpen verschillende kleuren parkeerzones zijn elk met een eigen tarief en regels qua duur van het parkeren.

De gratis Park and Ride Olympiade ligt vrij dicht bij de route.

Bewegwijzering op de GR Antwerpen Rondom

Er is geen gids van de GR Antwerpen Rondom maar de gehele route is wel bewegwijzerd. De werken aan de ring van Antwerpen, die nog wel even zullen duren, kunnen het op sommige plaatsen wat moeilijk maken en soms is het wat zoeken naar de gekende streepjes.

Soms was het voor ons even zoeken en de streepjes wisselden al eens van rood-geel (streek GR) naar rood-wit. Op verschillende plaatsen kruis je ande Grote Routepaden zoals de GR 12 Amsterdam – Parijs, dus daar moet je even opletten dat je het juiste pad blijft volgen. Dit stond overal goed aangeduid.

Samen met de GPX moet het makkelijk lukken om de route te volgen.

Bevoorrading

Bevoorrading is op deze GR in Antwerpen geen enkel probleem. Je passeert regelmatig langs winkels en horeca gelegenheden zijn er in overvloed.

Overnachten

Het loont zeker de moeite om deze GR in twee of zelfs drie dagen te wandelen en er een culturele wandeling van te maken met stops langs de vele bezienswaardigheden die op of vlak bij het routepad liggen. Er zijn tal van musea op de route zoals Het Mas, Het Steen, Plantin-Moretus, MUHKA, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten,… Historische gebouwen zoals de Kathedraal, Hollandse Synagoge,… om nog te zwijgen van de vele leuke winkeltjes, restaurants, pleintjes, café’s,… Of pik een concert mee ik het OLT Rivierenhof of Sportpaleis.

Aan overnachtingsplaatsen in Antwerpen is er ook geen gebrek, deze GR Antwerpen Rondom kan dus een perfecte leidraad zijn om eens alternatief te citytrippen.

Weer

ANTWERPEN WEER DEZE WEEK

Links

Foto’s

Vragen & opmerkingen

Vragen of opmerkingen? Stel ze onderaan deze pagina. ↴

Geschreven door

caersbart

Hey, welkom op caersbart.be, dit is een persoonlijke webblog om mijn jarenlange outdoor ervaringen te delen en mensen te inspireren. Heb je vragen... shoot! Je kan je me contacteren via info_at_caersbart.be, of via messenger op ons Facebook page fb.com/caersbart.be
© caersbart.be