wildkamperen

Wildkamperen regelgeving.

In Europa, wat is toegestaan en wat niet?

Home » Wildkamperen regelgeving.

Info over wildkamperen

"Regelgeving

Eerst en vooral moet je weten wat de term betekent. Kamperen in het wild is in principe kamperen op een plaatst die daar niet voor aangewezen is. Samengevat komt het op het volgende neer…

Krijg je toelating van de eigenaar van het terrein dan valt het niet onder de noemer wildkamperen. Waardoor het in de meeste Europese landen wettelijk verboden is.

Wat zijn de uitzonderingen?

Bivakkeren in de natuur wordt in sommige landen zoals Schotland, Zweden, Noorwegen,… toegestaan en gereglementeerd op grond van het zogenoemde Allemansrecht of Outdoor Acces Code . In andere landen is er dan weer een gedoogbeleid maar blijft het toch wettelijk verboden. Daardoor is het dus soms balanceren op een slappe koord. Ieder moet voor zichzelf uitmaken wat kan en niet kan. Discussie zal er steeds zijn. Weet als het niet mag je kan betrapt worden. Wees vervolgens dan ook zo fair de consequenties daarvan te aanvaarden. ‘If you can’t stand the heat, get out of the kitchen’. 😉

Enkele basisregels in verband met wildkamperen

 1. Niet rondhangen.

  Goede ‘campingetiquette’ bestaat er uit om laat op je kampeerplek aan te komen en vroeg te vertrekken. Respecteer daarnaast een minimale afstand tot aan bebouwing van 150 meter. Daarnaast mag je alleen op niet in cultuur gebrachte grond kamperen, dat wil zeggen niet op landbouwgrond dus.

 2. Steek nooit een open vuur aan.

  Eén van de belangrijkste regels is om nooit een open vuur aan te steken. Overal waar je wilt kamperen, kan het risico op een uitbraak van het vuur groot zijn. Daarom is het ten zeerste aan te raden dit te allen tijde te vermijden. Er is weleens wat discussie i.v.m. vuur. Lees hier de opinie van LNT.org

 3. Laat geen spoor na.

  Zorg ervoor dat je de omgeving niet meer dan nodig verstoort en neem alles mee wanneer je weggaat. De algemene regel is daarom: ‘verlaat het gebied in precies dezelfde staat als het werd ontdekt’. Verder mag je alleen te voet, varend, te fiets of op ski’s een natuurgebied betreden

 4. Kies het juiste toilet

  We zijn allemaal mensen en de kans is groot dat je jezelf op een bepaald moment moet ontlasten. Houdt vervolgens minstens 50 meter afstand van water en graaf een gat. Bedek het met aarde als je klaar bent. Begraaf geen wc-rol, papier of doekjes – deze moeten bij uw andere afval worden bewaard en mee genomen!

 

Leave no trace!

Leave no trace

Dé algemene stelregel: ‘leave no trace’ ! Kamperen in natuurreservaten en nationale parken doe je beter niet tenzij het expliciet toegelaten is!  In België is zonder toestemming kamperen verboden maar er zijn wel tal van alternatieven voorzien in de vorm van bivakzones. Op de site bivakzone.be vindt je alle info over deze zones waar je kan gereglementeerd ‘wildkamperen’.  Zo hoef je je verder geen zorgen te maken.

Wildkamperen

Wegwijzer heef een lijvig dossier over wildkamperen (enkel voor leden). De VZW spendeerde enkele maanden tijd aan een grondige research over dit onderwerp. Vele telefoontjes (van het ministerie van toerisme van Azerbijdjan, tot de bergsportvereniging van Zwitserland) hebben als resultaat de grootste verzameling gegevens rond dit thema in Europa!

Informatie wildkamperen per land

België & Luxemburg

In België is wildkamperen verboden. Er zijn echter steeds meer bivakzones waar je legaal je tent kan opslagen. Voor meer info kan je kijken op de prima website bivakzone.be. Zo kunnen legale bivakzones ook een alternatief zijn voor wildkamperen. Ze kampen soms wel met hun eigen problemen zoals overbelasting, feestjes, afval,… In ieder geval is het een prachtig initiatief.

Regels bivakzones

Bivakzone Meerdaalwoud
Bivakzone Meerdaalwoud

Volgens het Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de toegankelijkheid van de bossen en de natuurreservaten

 • bivakzone : de ruimte tot tien meter rondom een daartoe bestemde paal waar recreatief gebivakkeerd kan worden.
 • De toegankelijkheidsregeling kan voor voetgangers de toegankelijkheid buiten de wegen toestaan. Daartoe bakent de toegankelijkheidsregeling één of meer van de volgende zones af : speelzone, hondenzone, bivakzone en vrij toegankelijke zone. Het regelt ook de toegankelijkheid van die zones.
 • Op bivakzones mogen ten hoogste drie tenten voor samen ten hoogste tien personen geplaatst worden. Elke tent mag ten hoogste 48 uur blijven staan in diezelfde bivakzone. Bivakzones dienen zodanig te zijn ingeplant dat ze niet bereikbaar zijn voor gemotoriseerde voertuigen en dat ze niet gelegen zijn in een straal vanéén kilometer tot een terrein voor open lucht recreatieve verblijven

Wallonië en de Ardennen

Bivakkeren in het bos
Artikel 19 van het Boswetboek stelt: “Onverminderd artikel 27 is het tijdelijk verblijf verboden buiten de daartoe voorziene gebieden verboden.” Het tijdelijk verblijf is het “verblijf tijdens een periode van minder dan 48 uur” (art. 3, 23° van het Boswetboek).

Bivakkeren is in principe dus verboden in het bos. De wet voorziet echter in twee uitzonderingen. Enerzijds de “deelnemers aan jeugdactiviteiten, ingericht door ofwel jeugdbewegingen ofwel verenigingen die activiteiten verzorgen voor jongeren, en de deelnemers aan begeleide bewegingen met een pedagogisch of therapeutisch doel” (artikel 27). Anderzijds mag er wel worden gebivakkeerd in de “daartoe voorziene gebieden”.

Op deze website vind je de volledige bepalingen voor Wallonië die in grote lijnen hetzelfde zijn als in Vlaanderen.

Regels wildkamperen Nederland

Ook in Nederland is wildkamperen verboden. Daar staat tegenover dat ook hier er paalkampeerterreinen zijn langs langeafstandspaden waar er legaal voor max. 72u de tent geplaatst kan worden op klein terrein (2 à 3 tenten). Meer info vind je op de website van Staatsbosbeheer.

Sinds 2008 is de kampeerwet vervallen. Het is de bedoeling dat gemeenten het kamperen reguleren middels hun eigen plaatselijke verordening (APV). Lang niet alle gemeentes hebben dit gedaan, of ze hebben dit (voorlopig) niet goed gedaan.

Regels voor paalkampeerlocaties

De voorwaarden of, in de woorden van Staatsbosbeheer, de ‘spelregels’ zijn als volgt:

 • Kamperen is toegestaan binnen een afstand van tien meter van de paal. Vaak staat de paal aan de rand van een veldje, bijvoorbeeld tegen een houten afscheiding, in plaats van in het midden. Bijgevolg moet dit dus niet al te letterlijk worden genomen.
 • Het verblijf mag niet langer duren dan 72 uur, oftewel drie dagen. Op sommige paalkampeerlocaties, waaronder die van Staatsbosbeheer in Overijssel, mag je slechts één nacht verblijven.
 • Er mogen maximaal drie (kleine) tentjes tegelijk staan. Hoewel dit vrijwel nooit een probleem zal opleveren, is het dus raadzaam om altijd een alternatieve locatie in gedachten te houden. Het is immers mogelijk dat een locatie al vol is.
 • Het is niet toegestaan afval achter te laten. Neem altijd een afvalzak mee!
 • Het is niet toegestaan te graven. Begraaf dus ook geen afval. Deze bepaling staat niet op de nieuwste bordjes, maar ga er van uit dat deze regel nog wel degelijk geldt.
 • Ten slotte is ook open vuur niet toegestaan. Onder andere een gasbrandertje is geen probleem, maar een kampvuur is echt verboden. Desondanks zijn er op sommige locaties door Staatsbosbeheer vuurplaatsen aangelegd.

Verboden om te wildkamperen in Duitsland

In Duitsland is de juridische situatie ingewikkeld maar in principe is wildkamperen er verboden.  Bovendien is er geen landelijke regelgeving. Kantons en gemeenten bepalen daarnaast de lokale voorschriften. Wil je toch in de vrije natuur overnachten, vraag dan toestemming aan de landeigenaar en vermijd natuurparken. De Deutsche Alpenverein zet alles nog eens op een rijtje in deze pdf. Een noodbivak is over het algemeen overal toegestaan. Een gepland bivak wordt gedoogd tenzij in beschermd gebied. In deze beschermde gebieden is het expliciet verboden (vraag naar de administratie van het beschermde gebied).

Oostenrijk

wildkamperenHet is er verboden te kamperen in het bos. Boven de boomgrens is wildbivakkeren onder bepaalde voorwaarden en in sommige gebieden wel mogelijk. Aangezien de regels per Bundesland verschillend zijn is het bijgevolg raadzaam altijd toestemming te vragen aan de eigenaar.

Als je wilt kamperen in de bergen van Oostenrijk, kom je terecht in een oerwoud van regelgeving. Natuur minnende wandelaars blijven vaak in onzekerheid. Bevinden ze zich nog in een legaal gebied? Of zullen ze hun tent toch voor nieuwsgierige blikken moeten verbergen. De droom van de nacht in de buitenlucht barst al snel als je kijkt naar het wettelijke kader.

Afhankelijk van het Bundesland zijn er serieuze verschillen – alles van getolereerde verblijven tot flinke boetes is mogelijk. Het Oostenrijkse Alpenverein zet de regelgeving per staat voor je op een rijtje

Zwitserland

Wildbivak (boven de boomgrens) wordt in Zwitserland toegestaan voor één nacht. Deze regels gelden niet voor natuurparken en per kanton kunnen de regels alweer afwijken.

De volledige uitleg vind je op de website van de Zwitserse Alpine Club (Duits en Frans) of specifiek per kanton (Duits)wildkamperen Zwitserland

Frankrijk

In Frankrijk maakt men onderscheid tussen ‘bivak’ (bivouac, één nacht op dezelfde plek) en ‘wildkamperen (camping sauvage). Het laatste is verboden, maar het eerste is toegestaan, maar er zijn wel enkele voorwaarden:

 • Bivakkeren is van 19u tot 9u
 • Op 1 uur wandelafstand van de doorgaande weg
 • Buiten nationale parken: op 1 uur van park verwijderd
 • Binnen nationale parken: enkel in le Mercantour, les Ecrins, les Pyrénées, Vanoise (toelating van huttenwaard nodig) en Corsica (tegen betaling wildkamperen bij de hut)

Regels wildkamperen Spanje & Portugal

Zeer diverse wetgeving per regio. Daarom vraag je het dus best na bij de lokale overheid. Catalonië laat bijvoorbeeld wel toe om te wildkamperen, in Castilië en León daarentegen is het dan weer absoluut verboden. In Portugal mag je wel wildkamperen maar alleen als je op voorhand een ‘permit’ hebt aangevraagd bij de gemeente én je de toestemming krijgt van de grondeigenaar of iemand van de politie.

Bivak op de Canarische eilanden Gran Canaria en Tenerife

Italië

In Italië is wildkamperen verboden maar zolang je op grote hoogte zit (boven de 2000 m) wordt een bivak doorgaans getolereerd. In het Parco Nazionale di Alpi Marittime in Piëmont is wildkamperen van zonsondergang tot zonsopgang wel toegestaan. Weliswaar is het niet officieel bevestigd, maar dit lijkt voor de gehele Italiaanse Alpen (en dus niet de Dolomieten) zo te zijn.

Schotland paradijs om te wildkamperen

Je tent opstellen in de vrije natuur is in Schotland wel toegelaten voor één nacht, natuurlijk zijn er wel regels die zijn samen gevat in de Outdoor Acces Code.

De Land Reform (Scotland) Act 2003 zorgt ervoor dat iedereen wettelijk toegangsrecht heeft tot het grootste deel van van Schotland, echter moeten deze rechten op verantwoorde wijze worden uitgeoefend. Kamperen doe je immers met respect voor de privacy, veiligheid en de natuur in Schotland. Evenzo moeten landbeheerders hun land en water op verantwoorde wijze beheren in verband met toegangsrechten.
De Scottish Outdoor Access Code biedt daarom gedetailleerde richtlijnen voor deze verantwoordelijkheden. Zodoende biedt de code een praktische gids om iedereen te helpen weloverwogen beslissingen te nemen over wat het beste te doen is in alledaagse situaties.
 
Door de drukte op de West Highland Way is er ten Oosten van Loch Lomond een restrictie i.v.m. wildkamperen. In dit deel van Schotland heb je dus op sommige plaatsen een ‘permit‘ nodig.

De code is gebaseerd op drie hoofdprincipes:

Respecteer de belangen van andere mensen.
Zorg voor het milieu.
Neem verantwoordelijkheid voor uw eigen acties.
 

In het Verenigd Koninkrijk heb je ook Bothies. Een bothy is een eenvoudige hut, meestal vrij toegankelijk. Bothies zijn te vinden in afgelegen berggebieden in Schotland, Noord-Engeland en Wales. Hierboven zie je een voorbeeld van een bothy

Engeland, Wales en Ierland

Principieel verboden maar er is een gedoogbeleid. Daarom is toestemming vragen waar mogelijk dus steeds de beste optie.

Soepele regels om te wildkamperen in Scandinavië

Net als in Schotland is wildkamperen ook hier voor één nacht toegestaan. Evenals in Schotland is er een hier code. Het ‘Allemansrätt’ of ‘Allemansrecht. In Zweden, Noorwegen, en Finland is het eveneens toegestaan.

IJsland

LaugavegurIJsland heeft sinds 1999 de ‘The Nature Conservation Act‘ Het doel van deze wet is om de interactie van de mens met zijn omgeving te sturen, zodat deze noch de biosfeer noch de geosfeer beschadigt, noch de lucht, de zee of het water vervuilt. Daarom is deze wet bedoeld om, voor zover mogelijk, te waarborgen dat de IJslandse natuur zich volgens haar eigen wetten kan ontwikkelen en de instandhouding van haar uitzonderlijke of historische aspecten kan waarborgen. De regelgeving omtrent wildkamperen werd in 2015 en 2017 daarom strenger gemaakt. In woongebied mag je slechts één nacht drie campingtenten op onbebouwd land plaatsen als er geen camping in de buurt is. ‘Outdoor’ heb je toestemming om kampeertenten te plaatsen uitgezonderd lokale verordeningen bv.. in Skatafell NP waar je een ‘permit’ nodig hebt. Meer info en plaatsen waar het verboden is te kamperen vind je op ust.is.

Andere landen

Verenigde Staten en Canada

Het land wordt hier beheerd door verschillende nationale, provinciale en lokale overheden, bovendien zijn er ook Indiaanse reservaten en privégrond. Je moet je onderzoek doen om te achterhalen wie de eigenaar van het land is en of je op verboden terrein bent (in sommige gevallen heeft het op verboden terrein zijn ernstige gevolgen).

Wild kamperen in Forest Service of BLM (Bureau of Land Management) gebieden is vrij normaal in Noord-Amerika. Hetzelfde geldt voor Canadian Crown Land. In nationale parken en nationale monumenten is kamperen in het wil heel gewoon, maar er zijn wel dikwijls vergunningen vereist.

Australië en Nieuw-Zeeland

Kamperen is een nationaal tijdverdrijf in zowel Australië als Nieuw-Zeeland, maar is op de verkeerde plek je tent opzetten kan je een fikse boete opleveren. Kampeerlocaties worden meestal geregeld door lokale regelgeving, dus let op borden die overnachtingen verbieden.

Het is iets meer verwarrend in Australië, omdat er zes staten zijn, allemaal met verschillende regels. Het wordt steeds moeilijker om plaatsen te vinden dat geen beperkingen kent – zelfs nationale parken vereisen een vergunning voor wild kamperen.

Marokko

Ook in Marokko hebben we gebivakkeerd in het wild al ging dat niet altijd van een leien dakje. Als ze je hebben gespot is er steeds wel iemand die er een economische opportuniteit in ziet. Een ezelsdrijver wordt plots parkwachter en een bouwvakker plots eigenaar van het terrein waar je op staat. Hoe hoger in de bergen hoe makkelijker dus. Wetgeving heb ik niet echt kunnen vinden en de dingen worden vaak op zijn Afrikaans geregeld… met een beetje goodwill kan er veel, maar je hoeft je niet te laten bedotten natuurlijk. Verslag Marokko.

Heb je weet over specifieke wetgeving in landen wereldwijd? Laat het me zeker weten en ik vul deze pagina aan.

Links

Al deze regels zijn niet absoluut en aan verandering onderhevig, daarom proberen we deze pagina dan ook zo goed en kwaad als mogelijk up-to-date te houden.

Geef je mening en ervaringen over wildkamperen in de ‘comment section’ onder de foto’s

Foto’s van mijn ervaringen met bivakkeren

Wat vindt jij van wildkamperen? Wat was je meest idyllische bivakplaats? Laat het weten in een reactie hieronder…