wildkamperen

Wildkamperen regelgeving.

Wildkamperen in Europa, wat is toegestaan en wat niet?

Home » Wildkamperen regelgeving.

Info over wildkamperen

Regtelgeving Wildkamperen
Wilkamperen in Zweden

Wildkamperen – Eerst en vooral moet je weten wat de term betekent. Kamperen in het wild is in principe kamperen op een plaatst die daar niet voor aangewezen is. Eigenlijk komt het op het volgende neer…

Krijg je toelating van de eigenaar van het terrein dan valt het niet onder de noemer wildkamperen. In de meeste Europese landen is het wettelijk verboden.

Wat zijn de uitzonderingen?

Bivakkeren in de natuur wordt in sommige landen (Schotland, Zweden, Noorwegen,…) toegestaan en gereglementeerd op grond van het zogenoemde allemansrecht. In andere landen is er een gedoogbeleid maar wettelijk verboden. Het is soms balanceren op een slappe koord en ieder moet voor zichzelf uitmaken wat kan en niet kan, discussie zal er steeds zijn.

Enkele basisregels in verband met wildkamperen

 1. Niet rondhangen.

  Een goede ‘campingetiquette’ is om laat op je kampeerplek aan te komen en vroeg te vertrekken. De minimale afstand van een huis is 150 meter. Daarnaast mag je alleen op niet in cultuur gebrachte grond kamperen (niet op landbouwgrond dus).

 2. Steek nooit een open vuur aan.

  Eén van de belangrijkste regels is om nooit een open vuur aan te steken. Overal waar je wilt kamperen, kan het risico op een uitbraak van het vuur groot zijn. Daarom is het ten zeerste aan te raden dit te allen tijde te vermijden.

 3. Laat geen spoor na.

  Zorg ervoor dat je de omgeving niet meer dan nodig verstoort en neem alles mee wanneer je weggaat. De algemene regel is – verlaat het gebied in precies dezelfde staat als het werd ontdekt. Verder mag je alleen te voet, varend, te fiets of op ski’s een natuurgebied betreden

 4. Kies het juiste toilet

  We zijn allemaal mensen en de kans is groot dat je jezelf op een bepaald moment moet ontlasten. Houd dan minstens 50 meter afstand van water en graaf een gat, bedek het met aarde als u klaar bent. Begraaf geen wc-rol, papier of doekjes – deze moeten bij uw andere afval worden bewaard en mee genomen.

Leave no trace!

Leave no trace

Dé stelregel: ‘leave no trace’ ! Kamperen in natuurreservaten en nationale parken doe je beter niet tenzij het expliciet toegelaten is.  In België is zonder toestemming kamperen verboden, er zijn wel tal van alternatieven voorzien in de vorm van bivakzones. Op de site bivakzone.be vindt je alle info over deze zones waar je kan gereglementeerd ‘wildkamperen’ zonder je zorgen te hoeven maken.

Wildkamperen Glen Affric
Wildkamperen Glen Affric

Wegwijzer heef een lijvig dossier over wildkamperen (enkel voor leden). De VZW spendeerde enkele maanden tijd aan een grondige research van dit onderwerp. Vele telefoontjes (van het ministerie van toerisme van Azerbijdjan, tot de bergsportvereniging van Zwitserland) hebben als resultaat de grootste verzameling gegevens rond dit thema in Europa!

Informatie per land

België & Luxemburg

In België is wildkamperen verboden, er zijn steeds meer legale bivakzones waar je legaal je tent kan opslagen. Voor meer info bivakzone.be

Nederland

Ook hier is wildkamperen verboden. Er zijn wel paalkampeerterreinen langs langeafstandspaden waar je legaal voor max. 72u de tent geplaatst kan worden op klein terrein (2 à 3 tenten) http://www.staatsbosbeheer.nl/

Oostenrijk

Verboden in het bos. Boven de boomgrens is wildbivakkeren onder bepaalde voorwaarden en in sommige gebieden wel mogelijk. De regels zijn per Bundesland verschillend en het is raadzaam altijd toestemming te vragen aan de eigenaar.

Frankrijk

Eerst en vooral spreekt de Franse wet heel weinig over wild kamperen.  Camping Sauvage‘, voor de duur van één nacht (bivakkeren) wordt in Frankrijk van 19.00 tot 09.00 uur, op 1 uur wandelafstand van de openbare weg en grens natuurpark, toegestaan. In bepaalde regio’s of natuurreservaten kunnen afwijkende regels gelden. Zo is wildkamperen in de nationale parken van de Vanoise en Cevennes verboden. Deze pagina geeft een handig overzicht met kaart per streek.

Hiking en kamperen in het wild in de Franse Alpen

Duitsland

In Duitsland is de juridische situatie ingewikkeld maar in principe is wildkamperen er verboden.  Er is geen landelijke regelgeving. Kantons en gemeenten bepalen de voorschriften. . Wil je toch in de vrije natuur overnachten, vraag dan toestemming aan de landeigenaar en vermijd natuurparken.

Zwitserland

Wildbivak (boven de boomgrens) wordt in Zwitserland toegestaan voor één nacht. Deze regels gelden niet voor natuurparken en per kanton kunnen de regels afwijken.

Spanje & Portugal

Zeer diverse wetgeving per regio, vraag het dus zeker na bij de lokale overheid. Catalonië laat bv. toe om te wildkamperen, maar in Castilië en León is het absoluut verboden. In Portugal mag je wildkamperen, als je op voorhand een ‘permit’ hebt aangevraagd bij de gemeente én je de toestemming krijgt van de grondeigenaar of iemand van de politie.

Wildkamperen op de Canarische eilanden Gran Canaria en Tenerife

Italië

In Italië is wildkamperen is verboden. Zolang je op grote hoogte zit (boven de 2000 m) wordt een bivak doorgaans getolereerd. In het Parco Nazionale di Alpi Marittime in Piëmont is wildkamperen van zonsondergang tot zonsopgang toegestaan. Het is niet officieel bevestigd, maar dit lijkt voor de gehele Italiaanse Alpen (en dus niet de Dolomieten) te gelden.

Schotland

Je tent opstellen in de vrije natuur is in Schotland toegelaten voor één nacht. Er zijn wel regels die zijn samen gevat in de Outdoor Acces Code.

Tocht door de Schotse Highlands.

Engeland, Wales en Ierland

Principieel verboden maar er is een gedoogbeleid. Toestemming vragen waar moglijk is dus steeds de beste optie

Scandinavië

Net als in Schotland is wildkamperen hier voor één nacht toegestaan. Ook hier is er een code. Het ‘Allemansrätt’ of ‘Allemansrecht. In Noorwegen, Finland en Ijsland (uitgezonderd lokale verordeningen bv.. in Skatafell NP waar je een ‘permit’ nodig hebt) is het eveneens toegestaan.

Links

Foto’s van mijn ervaringen met bivakkeren

Wat vindt jij van wildkamperen? Wat was je meest idyllische bivakplaats? Laat het weten in een reactie hieronder…

Geef een reactie