Hiking stories

Eden ED 10×42

treinstapper Zichem - Diest

Van de mensen bij Knivesandtools kreeg ik de vraag ik graag zou samenwerken. Zoals steeds ben ik heel spaarzaam met vragen tot samenwerking en is voorwaarde nummer één dat de samenwerking volledig hiking/wandel/fiets gerelateerd moet zijn (en ik eerlijk mijn mening mag en kan geven). Dat was gelukkig allemaal geen probleem en zo kon ik een verrekijker eindelijk van mijn hiking-gear-bucketlist afvinken. Mocht je trouwens zelf na het lezen van de review deze kwalitatieve verrekijker willen kopen kan dit op de website van Knivesandtools.

Kiezen

Al heel dikwijls wenste ik onderweg dat ik dat hertje in de wei, de klepperende ooievaar of ruïne op de heuvelkam van wat dichter bij kon aanschouwen. Vanaf nu kan dat dus, want bij Knives and Tools stuurden ze me de Eden ED 10×42 binocular toe.

Eden ED 10x42

Zelf stelden ze de lichtere XP 8×32 voor omdat deze minder gewicht heeft en beter geschikt om te gaan hiken. Ik ben gewoon eerlijk geweest, een verrekijker die gaat bij mij waarschijnlijk enkel in de rugzak op dagtocht. Op langere tochten is gewicht meestal een aandachtspunt en dan vrees is dat een verrekijker wel eens uit de boot, of rugzak, kan vallen.

Technische gegevens

Gewicht727 gram
Vergrotingsfactor10
Diameter frontlens42 mm

Draagtas

De kijker kwam toe in een mooie groene doos. Buiten het toestel bevatte de box ook een handige opbergtas. De tas zelf is gemaakt uit stevig 700D Cordura en kan dicht met een kwaliteitsvolle YKK-rits. Vanbinnen is het toestel goed beschermd dankzij de dikke padding van de draagzak. Voor de duurzaamheid van een kostbaar item dat je meeneemt op wandeling is een goede kwaliteitsvolle opbergtas een absolute must. De tas is alvast goedgekeurd.

Extra’s

Er zit zowel voor de draagtas als de binoculair een stevige draagband in de doos. Verder zat ook een speciale stift, een zogenaamde lenspen, bij om de lenzen te reinigen.

De verrekijker zelf

Eden ED 10x42

De reviews die ik hier en daar terug vond klonken veelbelovend. Het was meteen duidelijk dat de gebruikers er veel meer verstand van hebben als mezelf. Voor een leek dus handige info om te lezen.

Zoals gezegd, ik ben op het technische vlak dus een complete leek, maar mijn ogen liegen natuurlijk niet. Een snelle ‘sneakpeek’ in mijn tuin geeft alvast een prachtig beeld qua kleur, helderheid en scherpte. Dat belooft!

Behuizing

Het toestel met magnesium behuizing ligt dankzij een ruwe geribbelde structuur goed in de hand. Op de lenzen van de Eden ED 10×42 zitten lensdoppen die er makkelijk op en af kunnen. Tussen de twee kijkers zit traditioneel een knop om scherp te stellen.

Eden ED 10x42

Lenzen

Voor de uitleg van het glas zelf geeft de verdeler het volgende mee:

De Eden ED 10×42 is uitgerust met ED glas. ED staat voor Extra Low Dispersion, in het Nederlands: extra lage-dispersie, Dit zorgt ervoor dat de kleurschifting (of ‘Chromatische Abberatie’) tot een minimum beperkt wordt. Bij kijkers zonder dit glastype vormt zich aan de randen van objecten soms een kleur die niet overeenkomt met de realiteit. ED-glas voorkomt dit.

Eerlijk is eerlijk… allemaal beetje Chinees voor mij. Ik ga verder op mijn buikgevoel… tijd om de verrekijker dus te testen in de natuur.

Op pad

Eden ED 10x42

Nu al die technische uitleg is leuk voor kenners en technische fanaten, wat voor mij telt is het veldwerk. Dus laden we een dag rugzakje vol met eten drinken en de Eden ED 10×42. De treinstapper tussen Zichem en Diest lijkt ons de perfecte gelegenheid. Als we in het Webbekoms broek kan de verrekijker al snel uit de rugzak. Klepperende ooievaars vliegen af en aan van hun hoge nesten. Kleurrijke ijsvogels scheren er over de vele waterpartijen, Canadese ganzen gaan met hun kuikens te water. Als we wat verder drie jonge hertjes onverstoord tussen de waterpartijen zien grazen kan ons geluk niet op.

Dit is waarvoor je graag een paar extra ogen hebt die wat verder kunnen kijken. We genieten volop van de natuurpracht en zijn verwonderd over het scherpe en heldere beeld van de Eden ED 10×42.

Conclusie

Ik kan moeilijk vergelijken maar kan zeggen dat de verrekijker een prachtige aanvulling voor mijn rugzak is. Een helder, scherp beeld met waarheidsgetrouwe kleuren tonen al die leuke extra’s in de natuur die je met het blote oog net wat moeilijker of niet ziet. Vanaf nu zit er een extra accessoire in de dagrugzak.

Links

Foto’s


Ontdek meer van caersbart.be

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie