Wandelschoenen – Net als rugzakken zijn schoenen iets héél persoonlijk als het aankomt op hiken. Wat voor de ene een prima schoen is kan voor iemand anders zeer oncomfortabel zijn. In dit deel van de Start-to-Hike overlopen we waar je best op let als het op wandelschoenen aankomt.
Inhoud
Welke wandelschoenen zijn er?
We kunnen wandelschoenen onderverdelen in verschillende categorieën of klasse’s Dit maakt de keuze van een schoen er niet gemakkelijker op. De perfecte schoen om een lange strandwandeling te maken is niet perse ook de ideale bergschoen.
Doorloop even onderstaande stappen om jezelf al een gedacht te vormen van wat je nodig hebt.
- Wat wil ik doen?
- Welke schoen heb ik daarvoor nodig?
- Welke schoen is voor mij comfortabel?
Wandelschoenen: Wat wil ik doen?
Wat voor soorten tochten ben je van plan om te gaan doen in de toekomst? Wil je graag dagstappers of meerdaagse tochten doen in het bos, op de heide, strand, enz. Kies dan een flexibele schoen met een licht gewicht en goede demping.
Kies je regelmatig voor wat meer heuvelachtig terrein dan moet je al kijken naar schoenen die je enkels en voeten goed ondersteunen en een zool met goede grip hebben.
Voor tochten in het middel- en hooggebergte schaal je nog wat verder op naar wandelschoenen die wat stugger zijn, en voor veel stabiliteit en steun zorgen.
Voor schoenen in extreme hitte of koude bestaan er nog extra vereisten, daar gaan we in deze Start-to-Hike niet verder op in aangezien dit al iets is voor meer gevorderde hikers.
Type wandelschoenen
Eén keer je een inschatting kan maken welke activiteiten je graag wil doen kan je ook kijken naar de verschillende types van schoenen die er op de markt zijn.
Klasse A
Een wandelschoen van type A is ideaal als een alledaagse wandelschoen in niet te veeleisend landschap. Ze zijn vrij soepel en hebben meestal een lage tot middelhoge schacht. De zool is vrij flexibel en rolt dus mooi af met je voet. Net als bij andere schoenen is het teenstuk en hiel verstevigd.
Sommige schoenen met lage schacht lijken wat op alledaagse sneakers maar zijn meestal wel voorzien van een zool die meer grip geeft. Ze komen over uit de wereld van de trailrunners maar worden tegenwoordig ook meer en meer door wandelaars gebruikt. Let er wel op dat een schoen met lage schacht je enkels niet verstevigd of beschermd. A-schoenen met een hoge schacht geven je al iets meer bescherming rond de enkels.
Klasse B
Een klasse B schoen typeert zich met een zool die nog steeds licht buigzaam en afrollend is maar meestal toch iets stugger aanvoelt. Ook hier is een goede grip en demping belangrijk.
Over het algemeen hebben ze een middelhoge schacht die de voet en enkel goed ondersteunt. Deze schoen is een beetje een allrounder en breed inzetbaar.
Klasse C
Schoenen in de klasse C zijn stevige robuuste en wat zwaardere bergschoenen met een middelhoge of hoge schacht die tijdens je wandeling voldoende stabiliteit en ondersteuning geven.
Meestal hebben ze een stijvere zool met veel grip en eventueel aanpassingen voor stijgijzers. Deze wandelschoen is echt bedoeld om de bergen in te trekken, hoogteverschillen te overbruggen en oneffen terrein te bewandelen.
Klasse D
D-schoenen hebben een zeer stijve zool en zijn bedoeld voor alpiene tochten die geheel of gedeeltelijk over sneeuw en ijs verlopen. Het zijn zeer stijve schoenen met een zool die eveneens zo goed als onbuigzaam is.
Qua loopcomfort is deze schoen iets voor alpinisten en minder geschikt voor wandelaars.
Samenvattend
- A: Laaglanden, bossen, strand,…
- B : Heuvelachtig gebied
- C: Hooggebergte
- D: Alpien gebied
Natuurlijk kan je met alle schoenen overal wandelen, de categorieën geven een leidraad maar zijn niet in steen gebeiteld, kijk wat voor jou persoonlijk de beste schoen is.
Materialen
Wandelschoenen zijn er in verschillende materialen en stoffen. Bovendien pakken fabrikanten dikwijls nog eens graag uit met eigen hippe namen en vernieuwingen.
Vooreerst moeten we kijken wat belangrijk is en waaraan onze wandelschoen moet voldoen. Nadien kunnen we de verschillende materialen hieraan aftoetsen.
Ademend vermogen
Een goed ademende schoen zal transpiratievocht snel(ler) afvoeren en je voeten luchtig en droog houden. Ook naar het voorkomen van blaren is dit een essentieel aandachtspunt.
Waterdichtheid
Hoewel je graag wil dat transpiratievocht wordt afgevoerd wil je natuurlijk niet dat er vocht van neerslag, plassen, riviertjes,… naar binnen komt. Een waterdichte schoen is dus aangewezen.
Je ziet dat de combinatie van ademend vermogen en waterdichtheid, zoals bij zoveel outdoor kleding, een serieuze uitdaging is. We willen dat vocht van binnen naar buiten kan maar dat extern vocht niet naar binnen komt.
Een jarenlange klassieker die inspeelde op deze behoefte in de outdoor branche is GORE-TEX.
GORE-TEX®:
GORE-TEX® is een stof die eind jaren zestig bij toeval werd uitgevonden door Bob Gore. GORE-TEX® is ademend en toch waterdicht. GORE-TEX® producten bevatten dus een membraan waardoor ze tot op een bepaald niveau ademend, wind- en waterdicht zijn. Dit zorgt ervoor dat u droog blijft tijdens een regenbui en door het ademend vermogen van het materiaal minder snel last krijgt van transpireren.
Gewicht
Het gewicht van een schoen is ook een factor waar je rekening mee moet houden. We willen graag zo licht mogelijk op pad gaan maar de schoen moet wel genoeg comfort en ondersteuning bieden. De gewichtsfactor is dus een persoonlijke keuze die je zelf moet afwegen. De ene loopt graag in stevige berg bottines terwijl iemand anders een paar lichte trailrunners prima vindt.
Materiaal
Schoenen worden gemaakt in verschillende materialen die elk hun eigen voor en nadelen hebben. Hierboven haalden we al aan dat veel schoenen deel of (bijna) volledig uit GORE-TEX® bestaan. Om het ademend vermogen te behouden mag je deze wandelschoenen nooit insmeren met vet waardoor de de microscopische poriën verstopt.
Ook wandelschoenen uit leer komen veel voor. Dit zijn meestal robuuste schoenen die over het algemeen mits goed onderhoud jaren meegaan. Hoe meer je ze inloopt hoe soepeler en gevormder de schoenen zullen worden. Het zijn meestal niet de lichtste schoenen en ze ademen wat minder dan hun synthetische tegenhangers.
Soms worden de materialen ook gemixt en krijg je een schoen die het beste van de twee stoffen combineert.
Voor trailrunners gebruikt men over het algemeen synthetische stoffen met een vibram (of gelijkaardige) zool.
Wandelschoenen passen
Idealiter zou je je nieuwe schoenen moeten kunnen testen maar dat kan meestal niet. Waar moet je dan op letten als je in de winkel bent?
Zorg dat je de schoenen kan passen met een goede wandelsok die je ook tijdens je wandelingen zal dragen. Weet je van jezelf dat je wat bredere voeten hebt vraag dan naar een schoen met een wat bredere leest, dit voorkomt wrijving en knellingen. In sommige winkels kan je je voeten ook laten meten en geven de verkopers je daarna gepast advies.
Tijdens het wandelen zwellen je voeten ook lichtjes op, zie dus dat je genoeg ruimte hebt maar de schoen toch aangenaam aansluitend blijft. Probeer wat met de wandelschoenen rond te lopen en kijk of het nergens knelt, schuurt,… Je hiel moet mooi op de zool van je schoenen blijven als je stapt en je tenen mogen niet tegen de voorkant van je schoenen drukken en een beetje bewegingsruimte hebben.
Neem rustig de tijd om wandelschoenen te gaan kopen, test verschillende modellen en vraag raad aan de verkopers. Met de info die je hierboven kreeg weet je bovendien al waar je moet op letten en welke opties van schoenen er zijn.
Koop je leren schoenen doe ze dan zo veel mogelijk aan voor je echt op pad gaan zodat ze wat ingelopen zijn en soepeler worden.