GR 128 Vlaanderenroute

* Met een kleine verlenging kan je van dit deel van de GR 128 een treinstapper maken tussen Leuven en Wespelaar.

Het was weer even geleden en ook nu was er weer weinig tijd te vinden. Maar een dagwandeling op de Vlaanderenroute van Leuven naar Rotselaar bracht me toch weer 25km dichter bij het einde van de Vlaanderenroute. Ik parkeerde in Rotselaar en nam de bus naar Leuven.

De bus zat vol met Filipijnse vrouwen die er op los kwebbelden, ik droomde even weg van drukke marktdagen in Manilla en kwam zo al snel op mijn bestemming. 

Wandelen op de GR 128 Vlaanderenroute tussen Leuven en Rotselaar

Kesselberg

In Leuven aangekomen pikte ik op de Tiensesteenweg in op de GR 128 waar ik vorige keer was gestopt. Ik steek de drukke baan over en enkele honderden meters verder bevind ik me plots op het platte land tussen de koeien. Er is een wandeldag in de buurt en zo loop ik tegen een stroom wandelaars in. Na een goede 600 ‘goeiendags’ tegen een niet aflatende stoet pezige 50+’ers is het terug iets rustiger op de trail.

Langs Boven-lo en via de Abdij van Vlierbeek gaat het richting de Kesselberg. Ik beklim de 75 meter hoge berg met de aangelegde trappen. Boven aangekomen is er een mooi panorama over Leuven en de Dijlevallei.

Echt veel zie ik niet want er is een hardnekkige mist, naar het schijnt kan je bij mooi weer het atomium in Brussel zien liggen.

Ik vervolg mijn weg, het gaat wat omhoog en omlaag en via Putkapel en over het viaduct over de E314 kom ik aan in de Dijlevallei. Ik loop even verkeerd maar zit al snel terug op het goede pad. Langs de oevers van de Dijle gaat het verder. Witte zwanen drijven gracieus op het stromende water van de Dijle, mooi.

Twin Peaks aan de Dijle

Vlaanderenroute

Ik passeer een tiental mensen, ik kan ze het best omschrijven als hippies, die in stilte en elk apart takken en groen aan het verzamelen zijn.

Ik leek even in een David Lynch film terecht te zijn gekomen, Twin Peaks aan de Dijle. Na nog een stuk asfalt kom ik aan de watermolen van Rotselaar waar mijn auto staat.

Map

GPX

Praktisch

Vervoer

Leuven is makkelijk te bereiken met de trein. Het traject Leuven – Wespelaar is een treinstapper en loopt volledig over de GR 128 (vervolg verslag is te vinden onder traject Rotselaar – Meise). Je wandelt dus na Rotselaar gewoon door tot in Wespelaar.

Je kan natuurlijk ook gewoon de bus terug nemen naar Leuven (of Wespelaar) van uit Rotselaar als je het hier voor bekeken wil houden.

Bewegwijzering

Ik volgde de bewegwijzering van Grote Routepaden. Er is een GPX-track en uitgebreide topogids van de GR 128 verkrijgbaar bij Grote Routepaden.

Overnachten

Vlaanderen telt tal van hotels, B&B’s en campings

Welcome to My Garden

Welcome to my garden

Verder kent Vlaanderen ook het burgerinitiatief ‘Welcome to My Garden‘. Het is een platform waarmee burgers hun tuin vrij ter beschikking kunnen stellen. Een rudimentaire camping en waardig alternatief voor bivakzones of wildkamperen. Het is een initiatief zonder winstoogmerk dat is opgezet door een groep burgers.

Ook Campspace heeft een gelijkaardige opzet, hier is er wel meestal een kleine vergoeding verbonden aan je kampeerplek. Campspace heeft kampeerplekken wereldwijd..

Welcome Hiker

welcomehiker.org

Op de website welcomehiker.org kan je makkelijk slaapplaatsen opzoeken per wandelpad of regio. Bovendien is er eveneens een mogelijkheid om hetzelfde te doen voor ‘wandelen met het openbaar vervoer’.

Je vindt de welcomehiker.org ook terug op Facebook

Weer

Het was een vrij zachte herfstdag met veel mist en motregen.

LEUVEN WEER DEZE WEEK

Beoordeling etappe Leuven – Rotselaar

Waardering: 3 uit 5.

In een dicht bebouwd gebied is er gezocht naar zo veel mogelijk bospaden, landwegen, kerkwegen,… Toch moet er ook een deel over verharde wegen worden gewandeld. Wie graag enkele culturele bezienswaardigheden op zijn tocht heeft kiest misschien best voor de Leuven-variant door het centrum van Leuven met zijn veel historische gebouwen. Hoogtepunt is de Kesselberg en de mooie beukenbossen er rond.

Links

Foto’s Leuven – Rotselaar

Vragen en opmerkingen


Ontdek meer van caersbart.be

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geschreven door

caersbart

Hey, welkom op caersbart.be, dit is een persoonlijke webblog om mijn jarenlange outdoor ervaringen te delen en mensen te inspireren. Heb je vragen... shoot! Je kan je me contacteren via info_at_caersbart.be, of via messenger op ons Facebook page fb.com/caersbart.be
© caersbart.be