tombeau du géant

GR 16 & 14 Bouillon – Net als het legendarische circus duo uit mijn jeugd heb ik ‘de beste vrienden die je maar kan vinden’. Wat is er dan leuker dan met dat zootje ongeregeld te gaan hiken?

We trokken richting het zuiden van de Ardennen waar we van uit Bouillon in twee dagen een lus maakten via de GR 16 en GR 14 om zo terug in de ‘Parel van de Semois’ uit te komen.

Dag I GR 16 Bouillon – Alle-sur-Semois

↔ 28.86 km ↑ 973 m  ↓ 1085 m GPX

Bouillon

In het nog ontwakende stadje en met het prut nog in de ogen starten we op de GR 16 richting Alle-sur-Semois. Dit is de koninginnenetappe van het Grote Routepad tussen Arlon en Monthermé. Via de 11de eeuwse Burcht van kruisvaarder Godfried van Bouillon en de romantische Pont de Cordemois verlaten we de agglomeratie. Terwijl de eerste vinnige kameraad er als een pijl vandoor schiet verdwijnt het historische Bouillon in de achtergrond.

Het is stevig klimmen richting de 12 meter hoge uitkijktoren van Auclin. We zwieren de rugzak af en beklimmen met jeugdige enthousiasme de statige pyloon. Boven op het houten staketsel hebben we een prachtig uitzicht over het burchtstadje aan de Semois.

Langs de ‘Rocher du Pendu’ gaat het verder. Over deze steenformatie wordt verteld dat een veehouder van het dorp, die zijn beesten op de lokale markt van Bouillon verkocht had, al het verdiende geld opgedronken had.

Abdij Cordemois

Omdat hij dit niet aan zijn echtgenote durfde vertellen, hing hij zich op aan de rots. Buiten dat het ons een nogal drastische maatregel lijkt vertellen wij altijd alles aan onze lieftallige vrouwen en kunnen dan ook met volle moed en gerust geweten verder.

Tijdens de zanderige afdaling worden de knokken en nog wat stramme spieren een eerste keer op de proef gesteld. Het gaat dan langs de relatief jonge Cisterciënzerinnen abdij van Cordemois door een mooi weidelandschap aan de voet van ‘Tombeau du Géant’. Markant detail, de abdij wordt in de toekomst gesloten ‘ten gevolge van de ernstige spanning in de schoot van de gemeenschap’, toffe tantes die cisterciënzer zusters.

Uitzicht op het Graf van de Reus

Via de ‘Moulin de l’Epine’ en ‘Moulin du Rivage’ klimt de GR 16 en laat zich uiteindelijk in alle glorie zien. Op het prachtige ‘Belvédère’ van Botassart strekt de ‘Tombeau du Géant‘ zich triomfantelijk voor ons uit. Een eilandje ligt in een grote bocht van de Semois waar volgens een legende die terug gaat op de Romeinse tijd een reus begraven ligt. Voor een eerste keer zetten we ons op een schaduwrijk terrasje voor een lokaal biertje en pick-nick.

Of toch voor degene die hun etenswaren niet vergeten zijn. In de beste christelijke traditie waar Godfried van Bouillon enkel fier op zou geweest zijn verdelen we onze proviand. Het zicht op het ‘Graf van de Reus’ ligt er vredevol bij en het is genieten van dit fraaie stukje België. Niet voor niets is dit landschap sinds 1976 geklasseerd als uitzonderlijk landschap van Wallonië.

Les Echelles de Rochehaut

échelles de rochehaut

Even twijfelen we om voor een tweede rondje dorstlessend gerstenat te gaan maar besluiten wijselijk om verder te trekken.

Als we beneden aan de zacht stromende Semois komen nemen we aan de monding van de Liressebeek de GR 16 variant langs de ‘Promenade des échelles’. De ladderwandeling is eigenlijk een oude sluiproute uit de tweede wereldoorlog.

Het is puffen met het warme weer en de pittige beklimmingen. Uiteindelijk komen we aan in het bruisende Rochehaut waar we eerst de Barok-kerk bezoeken met controversiële plafondschilderingen. We drinken er nog enkele biertjes op een zonovergoten terrasje.

Overnachten op de oever van de Semois

église Saint-Firmin

Nadien dalen we af richting het kleine gehucht Frahan. Het blijft goed op en neer gaan tot in Alle-sur-Semois. We doen inkopen in de plaatselijke superette. Volgens één van de kloeke mannen is de geplande kampplaats ongeveer een kilometer verder. Bepakt met liters warm bier, bidons water, klotsende wijnflessen en stevige BBQ-pakketten zetten we onze tocht verder.

Na een kilometer of vijf in het spoor van de ‘Beer van den Blauwberg’, een man met zevenmijlslaarzen, komen we aan de idyllische bivakplaats ter hoogte van de ambachtelijke Pont de Claies. In de zomer wordt de wandelbrug uit platen van gevlochten hazenlaarstakken aangelegd over de Semois.

Het is nog een historische erfenis van de tabaksplanters die zo via de brug, en dus zonder omweg, hun vruchtbare velden langs de oevers van de Semois konden bereiken. De tijdelijke overspanning wordt ieder jaar opnieuw aangelegd in juni en afgebroken in september.

Iedereen is blij dat we er zijn. Klam zweet wordt weggespoeld, gespannen bleinen geteld en kapotte kleine tenen met gruwel aanschouwd.

We zetten de tenten op tussen de dorre naaldbomen en brengen de avond door met geurige lookworst boven het knetterende kampvuur en half-lauw bier. Tegen een uur of elf liggen we in onze nest waarna de rust boven de Semoisvallei enkel nog verstoord wordt door ronkende beren en kibbelende tentpartners.

Dag II GR 14 Pont de Claies – Bouillon

↔ 24.29 km ↑ 685 m  ↓ 619 m GPX

GR 16

Na een ‘goei zjat’ koffie en wat krokante muesli breken we kamp op en zetten terug koers richting Bouillon. Daarvoor moeten we eerst een doorsteek maken richting de GR 14, die samen loopt met de Transardennaise op dit stuk.

Eerst is er nog een lange klim richting Corchimont en van daar navigeren we op de stafkaart tot we op de GR 14 komen. Na de zware dag van gisteren mag het voor de meeste al wat rustiger aan en deze etappe is duidelijk minder zwaar dan de dag vóórheen.

Door weiden, loofbossen en holle wegen komen we uiteindelijk terug aan in Bouillon. ‘Moules frites’ overgoten met wat sterke bieren en nog straffere verhalen sluiten het prachtige zomerweekend af. Moe maar tevreden keren we huiswaarts.

Map GR 16 & GR 14

GPX

GR 14 & GR 16 Praktisch

Vervoer naar Bouillon

Wij reden met de auto naar Bouillon en vertrokken daar voor een tweedaagse lus. Wil je het openbaar vervoer nemen is er wat meer moeite nodig. Je neemt bv. de trein richting Libramont en stapt daar over op een bus (n°8) richting Bouillon. Zoals gezegd is het niet altijd even makkelijk en zeker op zondagen kan het zijn dat er amper een bus rijdt.

De dienstregeling van de NMBS en de TEC.

Weer

BOUILLON WEER DEZE WEEK

Bevoorrading

Je kan proviand inslaan in Bouillon, Rochehaut en Alle-sur-Semois. In alle drie de plaatsen zijn bakkers en superettes. Bouillon heeft ook een Colruyt. Wie geen schrik heeft van de opstandige nonnen kan in de abdij van Cordemois brood en wat artisanale streekproducten aanschaffen.

Op dag twee zijn er eigenlijk geen bevoorradingsplekken voor je terug in Bouillon aankomt.

Overnachten langs de GR 14 & 16

Wij sliepen op een stuk privégrond naast de Semois waar we de eigenaar van kenden. Wildkamperen op privé grond zou je kunnen zeggen. In Alle-sur-Semois zijn verschillende campings, B&B’s of hotels waar je kan overnachten. De dichts bijgelegen camping is ‘Camping L’ami Pierre‘, de welke het hele jaar open is. Het kampeerterrein krijgt wat gemengde kritieken. Als je verder de Semois volgt zijn er nog twee campings, allen gelegen aan de andere kant van de oever.

 

Je kan de luswandeling bv. ook starten van uit Alle-sur-Semois, Rochehaut of elk ander startpunt op de luswandeling en bv. overnachten in Bouillon. Ook daar zijn verschillende campings, hotels, jeugdherberg,… Al vind ik persoonlijk Bouillon wel het leukste vertrek- en aankomstpunt.

Leestip

Bewegwijzering op de GR 14 en GR 16

GR 16

Beide GR’s staan prima aangeduid. Wil je de ‘Promenade des échelles’ variant nemen van volg je, waar de Liressebeek in de Semois vloeit, wandeling 84 i.p.v. de GR 16 naar boven te nemen. Het is dus even kijken dat je het pad niet mist.

De GR 14 richting Bouillon loopt samen met de Transardennaise. De witgele markeringen lopen dus parallel met deze van het Grote Routepad.

Tussen de twee GR’s moet je zelf de verbinding maken met behulp van de kaart of de GPX’en die hierboven te downloaden zijn. DE ING kaarten voor de route zijn 67/1-2 Bouillon – Dohan, 64/5-6 Rochehaut – Paliseul en 63/7-8 Vresse-sur-Semois op schaal 1:20 000. Makkelijker en goedkoper is de kaart te laten drukken ‘on-demand‘ met als centraal punt bv. Poupehan. Grote Routepaden verkoop topgidsen van beide GR’s.

Wat met de jacht?

jacht

Ga je op stap in de Ardennen en Oostkantons tijdens het jachtseizoen is het altijd mogelijk dat je voor onaangename verrassingen komt te staan en je plots op een gesloten wandelpad botst door een jachtpartij.

Na vele jaren hebben de instanties en jachtverenigingen hun eerste stappen gezet om dit transparanter te maken voor wandelrecreanten en andere gebruikers. Via de applicatie ChasseOnWeb kan je op datum zoeken in het gebied waar je wil gaan wandelen of er jacht zal plaatsvinden.

Links

Een reactie of vraag kan je geven en stellen onder de foto’s. We proberen je zo snel mogelijk te antwoorden

Foto’s GR 14 & GR 16

Vragen en opmerkingen


Ontdek meer van caersbart.be

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geschreven door

caersbart

Hey, welkom op caersbart.be, dit is een persoonlijke webblog om mijn jarenlange outdoor ervaringen te delen en mensen te inspireren. Heb je vragen... shoot! Je kan je me contacteren via info_at_caersbart.be, of via messenger op ons Facebook page fb.com/caersbart.be
© caersbart.be