Tongeren – St.-Truiden Vlaanderenroute GR128

Borgloon

Wandelen op de Vlaanderenroute tussen Tongeren en St.-Truiden

Home » GR 128 Vlaanderenroute » Tongeren – St.-Truiden Vlaanderenroute GR128

Dagwandeling Tongeren – St.-Truiden

Borgloon
Grote Routepad 128, Borgloon

Tongeren – Als de kuiten beginnen te kriebelen dan weet ik hoe laat het is. Tijd om er op weer  eens op uit te trekken en te gaan wandelen. De mooie nazomer had eerder al voor een mooie etappe tussen Aken en Maastricht en daarna nog een tweede etappe tussen Maastricht en Tongeren in prachtig weer gezorgd. Ook nu de herfst zijn intrede had gedaan was het weer nog aangenaam. De temperatuur daalde weliswaar enkele graden en het groen van de natuur veranderde stilaan in een schakering van aardetinten maar het bleef bijzonder aangenaam.

wijzerHet was de bedoeling om dit weekend twee dagwandelingen te doen maar het openbaar vervoer wilde op zondag niet echt meewerken. Daarom koos ik dan maar voor een stevige dagetappe op zaterdag van 30 kilometer en besloot het aansluitende stuk naar Zoutleeuw in de herfstvakantie te doen met mijn twee dochters. We deden eerder al een trip in de buurt met bivak in Zoutleeuw en dat vonden ze toen geweldig.

Langs Romeinse overblijfselen

Beukenberg Tongeren
Beukenberg

Na een busrit van bijna 1h20 en korte wandeling pikte ik in Tongeren aan de Legioenenlaan terug in waar ik eerder van het Grote Routepad was afgeweken. Via een metalen trap klim ik de Beukenberg op. Het mooie pad loopt langs en op een oud Romeins aquaduct dat ooit Tongeren van water voorzag.  Iets verder kom een vogelliefhebber tegen en spreek de man aan.

Hij is de migratie van de trekvogels aan het bekijken. Het volgende kwartier loop ik al wandelend naar boven te kijken.  Desondanks levert het me niet veel meer dan een stijve nek op. Geen trekvogel te bespeuren. Dwars door de archeologische site en beschermd landschap loop ik verder richting het buurtschap Piringen.

Reading between the lines’

Reading between the lines, Borgloon
‘Reading between the lines’, Borgloon

Langs akkers en zandwegen gaat het verder in de richting van Borgloon, gelegen op de grens tussen droog- en vochtig-Haspengouw. Als ik het kerkgebouw van Groot-loon gepasseerd ben zie ik na enkele kilometers plots een andere kerk. Of eerder een doorkijk kerk. Het gebedshuis met de naam ‘Reading between the lines’ van de hand van de Leuvens architectenduo Gijs Van Vaerenbergh is 10 meter hoog en bestaat uit 100 op elkaar gestapelde lagen staalplaat in de vorm van een Loons kerkje.

Via een mooi natuurgebied kom ik aan op de Romeinse weg. Een lange oude heirbaan aangelegd door de genietroepen van het Romeinse leger. Intussen fantaseer ik over kleurrijke Romeinse legioenen, sjofele pelgrims en handelaars die over de route hebben gelopen. Waarschijnlijk lees ik te veel Astrix en Obelix. Na een kilometers lange wandeling over de weg kom ik uiteindelijk aan de bakstenen kapel in Voort.

Hekserij

Romeinse kassei
Jenneboom

De baan gaat nog verder via de Jenneboom, waar in de middeleeuwen nog heksen werden verbrand. Het is een prachtige boom en hoewel ik niet zo een fan ben van tegen bomen aan schurken is dit een boom die in aanmerking komt om elke boomknuffelaar zijn hart te laten overslaan.  Langs de Kapel van Helshoven en een galg die doet terugdenken aan middeleeuwse terechtstellingen kom ik aan in het gelijknamige gehucht.

Vroeger stond er tegenover de kapel een gasthuis voor pelgrims op weg naar Compostela. Bijgevolg hebben er naast de statige kapel in een periode van 234 jaar veertien kluizenaars gewoond. Hier kan je kiezen om de St.-Truiden variant te nemen die je door het centrum van de stad brengt en terug samen komt met de GR in Zoutleeuw. Ik verkies vervolgens om de hoofdroute te blijven volgen.

kasteel Mariagaarde
Kasteel Mariagaarde

Ik verlaat de oude Romeinse kasseiweg en passeer langs kasteel Mariagaarde, een oud waterkasteel uit 1476. Achter de bakstenen gevel van het mooie kasteel klinkt prachtig Gregoriaans gezang.

Net buiten het centrum van het mooie straatdorp Zepperen gaat het via de geboorteplaats van de Heilige Godfried verder naar de Senselberg.  De man werd op gruwelijke wijze vermoord in 1572 door de Geuzen en in 1867 heilig verklaard. Aan de bushalte op de Hasseltsesteenweg pik ik mijn auto op en rij naar Meerhout.

Praktisch

Vervoer

Ik reed met de auto naar Kortenbos waar ik op de Hasseltsesteenweg (halte Melveren Senselberg) de bus (S1) nam naar St.-Truiden station. In St.-Truiden stapte ik over en nam de bus 23a richting Tongeren. De rit nam 1h20 in beslag. Uurregelingen vind je op de reisplanner van De Lijn

 

9799Bewegwijzering

Ik volgde de bewegwijzering van Grote Routepaden. GPX-track  en uitgebreide topogids van de Vlaanderenroute verkrijgbaar bij Grote Routepaden.

Temperatuur

Ik wandelde het tweede weekend van oktober en had mooi herfstweer.

weer_sintt

Beoordeling 

3

Ik geef deze etappe 3 sterren op 5. Er zijn minder hoogtepunten en de weg gaat voor een heel groot deel over verharde wegen. Vandaar de iets lagere quotering.

Hoogtepunten zijn voor mij de doorkijk kerk en het deel rond Groot-Loon.

Tip: Tijdens de bloeimaanden staan de boomgaarden in bloei.

Links

Foto’s

6 Replies to “Tongeren – St.-Truiden Vlaanderenroute GR128”

 1. Weer genoten van je verslagje en foto’s. Zijn de avondfoto’s op de terugweg naar huis genomen of was je nog op pad?

  1. De avondfoto is eigenlijk een ochtendfoto genomen op de plaats waar ik mijn auto heb geparkeerd. Is de weg tussen Hasselt en St.-Truiden vlak bij de bushalte aan de Hasseltsesteenweg waar ik de bus nam richting Tongeren (met stop in St.-Truiden). Ik was vroeg op stap 😉

 2. Dag Bart,
  zopas met plezier je verslagen gelezen. Ik ben ook bezig met het doorkruisen van Vlaanderen. In de andere richting weliswaar. Vorige zaterdag ben ik Sint-Truiden gepasseerd. Uiteindelijk gestopt in Voort, onder Borgloon. Inderdaad veel betonwegen onder mijn voeten gevoeld.
  Gelukkig zie ik in je verslagen dat er me alweer mooie routes te wachten staan.
  Voor jou kan ik vertellen dat er tussen Deinze en Roeselare ook veel asfaltweg te verteren valt. Als je het Sterrebos in Roeselare achter je laat, wordt het parcours heel wat beter. Net daar passeer je trouwens mijn huis. Dus als je dan kampeerplaats zoekt, laat het maar weten.
  Veel succes nog.

 3. Ah ja, en nog één opmerking: op de wandelboom GR564 X GR128 staat dat Alden Biezen op 35 km ligt, en Aken op 55 km. Werd er vroeger een pendelbus gebruikt om de kilometers in het buitenland te doorkruisen?

 4. Hey Steven,

  Leuk om te lezen dat je ook de GR 128 doet, je bent zelfs al iets dichter bij je eindpunt dan mezelf denk ik. Ik vond het stuk tussen Tongeren en Aken héél mooi. Zeker niet stoppen in Teuven maar nog even doorwandelen tot in Aken, is zeker de moeite.
  Als je die wandelboom bedoeld in de buurt van de Jenneboom, ik had daar ook wel wat bedenkingen bij de aangegeven kilometers 🙂
  Ik kijk nu zelf uit naar het stuk tussen Aalst en Gent, en inderdaad het stuk na Roeselare. Nog een 190 kilometer en ook ik ben op mijn eindpunt.

  GRoeten, Bart

 5. Mee eens, met jouw rating van deze etappe. Het natuurgebied bij Groot-Loon ten zuiden van Borgloon is mooi en de heirbaan is historisch interessant. Ik waande mij een Romein.

Geef een reactie