Borgloon

Wandelen op de Vlaanderenroute tussen Tongeren en St.-Truiden

Tongeren – Als de kuiten beginnen te kriebelen dan weet ik hoe laat het is. Tijd om er op weer  eens op uit te trekken en te gaan wandelen. De mooie nazomer had eerder al voor een mooie etappe tussen Aken en Maastricht en daarna nog een tweede etappe tussen Maastricht en Tongeren in prachtig weer gezorgd. Ook nu de herfst zijn intrede had gedaan was het weer nog aangenaam. De temperatuur daalde weliswaar enkele graden en het groen van de natuur veranderde stilaan in een schakering van aardetinten maar het bleef bijzonder aangenaam.

wijzer

Het was de bedoeling om dit weekend twee dagwandelingen te doen maar het openbaar vervoer wilde op zondag niet echt meewerken. Daarom koos ik dan maar voor een stevige dagetappe op zaterdag van 30 kilometer en besloot het aansluitende stuk naar Zoutleeuw in de herfstvakantie te doen met mijn twee dochters. We deden eerder al een trip in de buurt met bivak in Zoutleeuw en dat vonden ze toen geweldig.

Langs Romeinse overblijfselen

Beukenberg Tongeren
Beukenberg

Na een busrit van bijna 1h20 en korte wandeling pikte ik in Tongeren aan de Legioenenlaan terug in waar ik eerder van het Grote Routepad was afgeweken. Via een metalen trap klim ik de Beukenberg op. Het mooie pad loopt langs en op een oud Romeins aquaduct dat ooit Tongeren van water voorzag.  Iets verder kom een vogelliefhebber tegen en spreek de man aan.

Hij is de migratie van de trekvogels aan het bekijken. Het volgende kwartier loop ik al wandelend naar boven te kijken.  Desondanks levert het me niet veel meer dan een stijve nek op. Geen trekvogel te bespeuren. Dwars door de archeologische site en beschermd landschap loop ik verder richting het buurtschap Piringen.

Reading between the lines’

Reading between the lines, Borgloon
‘Reading between the lines’, Borgloon

Langs akkers en zandwegen gaat het verder in de richting van Borgloon, gelegen op de grens tussen droog- en vochtig-Haspengouw. Als ik het kerkgebouw van Groot-loon gepasseerd ben zie ik na enkele kilometers plots een andere kerk. Of eerder een doorkijk kerk. Het gebedshuis met de naam ‘Reading between the lines’ van de hand van de Leuvens architectenduo Gijs Van Vaerenbergh is 10 meter hoog en bestaat uit 100 op elkaar gestapelde lagen staalplaat in de vorm van een Loons kerkje.

Via een mooi natuurgebied kom ik aan op de Romeinse weg. Een lange oude heirbaan aangelegd door de genietroepen van het Romeinse leger. Intussen fantaseer ik over kleurrijke Romeinse legioenen, sjofele pelgrims en handelaars die over de route hebben gelopen. Waarschijnlijk lees ik te veel Astrix en Obelix. Na een kilometers lange wandeling over de weg kom ik uiteindelijk aan de bakstenen kapel in Voort.

Hekserij

Romeinse kassei
Jenneboom

De baan gaat nog verder via de Jenneboom, waar in de middeleeuwen nog heksen werden verbrand. Het is een prachtige boom en hoewel ik niet zo een fan ben van tegen bomen aan schurken is dit een boom die in aanmerking komt om elke boomknuffelaar zijn hart te laten overslaan.  

Langs de Kapel van Helshoven en een galg die doet terugdenken aan middeleeuwse terechtstellingen kom ik aan in het gelijknamige gehucht.

Vroeger stond er tegenover de kapel een gasthuis voor pelgrims op weg naar Compostela. Bijgevolg hebben er naast de statige kapel in een periode van 234 jaar veertien kluizenaars gewoond. Hier kan je kiezen om de St.-Truiden variant te nemen die je door het centrum van de stad brengt en terug samen komt met de GR in Zoutleeuw. Ik verkies vervolgens om de hoofdroute te blijven volgen.

Ik verlaat de oude Romeinse kasseiweg en passeer langs kasteel Mariagaarde, een oud waterkasteel uit 1476. Achter de bakstenen gevel van het mooie kasteel klinkt prachtig Gregoriaans gezang.

kasteel Mariagaarde

Tongeren – St.-Truiden kaart

GPX Tongeren – St.-Truiden

Praktisch

Vervoer

Ik reed met de auto naar Kortenbos waar ik op de Hasseltsesteenweg (halte Melveren Senselberg) de bus (S1) nam naar St.-Truiden station. In St.-Truiden stapte ik over en nam de bus 23a richting Tongeren. De rit nam 1h20 in beslag. Uurregelingen vind je op de reisplanner van De Lijn

Bewegwijzering

Ik volgde de bewegwijzering van Grote Routepaden. GPX-track en uitgebreide topogids van de Vlaanderenroute verkrijgbaar bij Grote Routepaden.

Overnachten

Vlaanderen telt tal van hotels, B&B’s en campings

Welcome to My Garden

Welcome to my garden

Verder kent Vlaanderen ook het burgerinitiatief ‘Welcome to My Garden‘. Het is een platform waarmee burgers hun tuin vrij ter beschikking kunnen stellen. Een rudimentaire camping en waardig alternatief voor bivakzones of wildkamperen. Het is een initiatief zonder winstoogmerk dat is opgezet door een groep burgers.

Ook Campspace heeft een gelijkaardige opzet, hier is er wel meestal een kleine vergoeding verbonden aan je kampeerplek. Campspace heeft kampeerplekken wereldwijd..

Welcome Hiker

welcomehiker.org

Op de website welcomehiker.org kan je makkelijk slaapplaatsen opzoeken per wandelpad of regio. Bovendien is er eveneens een mogelijkheid om hetzelfde te doen voor ‘wandelen met het openbaar vervoer’.

Je vindt de welcomehiker.org ook terug op Facebook

Beoordeling Tongeren – St.-Truiden GR 128

★★★

Ik geef deze etappe 3 sterren op 5. Er zijn minder hoogtepunten en de weg gaat voor een heel groot deel over verharde wegen. Vandaar de iets lagere quotering.

Hoogtepunten zijn voor mij de doorkijk kerk en het deel rond Groot-Loon.

Tip: Tijdens de bloeimaanden staan de boomgaarden in bloei.

Weer Tongeren

TONGEREN WEER DEZE WEEK

Links

Foto’s Tongeren – St.-Truiden

Vragen en opmerkingen

Geschreven door

caersbart

Hey, welkom op caersbart.be, dit is een persoonlijke webblog om mijn jarenlange outdoor ervaringen te delen en mensen te inspireren. Heb je vragen... shoot! Je kan je me contacteren via info_at_caersbart.be, of via messenger op ons Facebook page fb.com/caersbart.be
© caersbart.be