Treinstapper Gontrode - Munkzwalm

Treinstapper Gontrode – Munkzwalm – Na trips aan de Semois en in de Hoge Venen gingen we weer op stap met ‘Dé beste vrienden die je maar kan vinden’. Deze keer bleven we dichter bij huis en schakelden we twee treinstappers, in de prachtige Vlaamse Ardennen, aan elkaar tot een mooie tweedaagse.

Van uit het vlakke Scheldelandschap wandelen we beetje bij beetje de Vlaamse Ardennen in. Door het licht heuvelende Land van Rode onder Gent, over de kenmerkende Vlaamse kouters naar het meersengebied aan de oude Scheldearm. Met de mooie Zwalmstreek met idyllische waterlopen en molens sluiten we de dag af.

Gontrode – Munkzwalm

Grote Routepaden

Treinstapper Gontrode – Munkzwalm ↔ 25.25 km  188 m  181 m

zeppelin

We parkeren de auto’s aan het kleine station van Gontrode en vertrekken met volle moed en nog meer goesting. Het weer is nog wat miezerig maar de sfeer zit goed. Door het vochtige Aelmoeseneiebos komen we aan wat ooit het vliegveld van Gontrode was.

In de WO I deed de aerodroom dienst als basis voor zeppelin-luchtschepen en Duitse Gotha-bommenwerpers. Er stond onder meer een enorme zeppelin hangar die groter was dan de statige Gentse Sint-Baafskathedraal. 

Een deel van het terrein doet momenteel dienst als wijngaard. De wijnen die daar worden geproduceerd, zijn vernoemd naar de befaamde zeppelins “LZ 33”, “LZ 35” en “LZ 37”.

Quo vadis

In Bottelaere passeren we een plaatje met de tekst ‘Quo vadis?’, ‘Waar ga je heen?’… goed voor enkele minuten wandelfilosofie van de bovenste plank in de mooie Drieswegel. De iets verder gelegen Karmelietenwegel doet sommige dan weer dromen en filosoferen over een iets aardser genot.

In het karakteristieke Munte vervult Bacchus hun wensen en stoppen we aan de neoromaanse kerk om iets te drinken in de lokale afspanning. Aan het warme gasvuur, het is blijkbaar niet overal crisis, genieten we van een lekker lokaal gerstenat, en nog ééntje om het af te leren. Na wat discussie met de serveuse van dienst over de rekening kunnen we weer verder.

Treinstapper Gontrode - Munkzwalm

Met frisse moed en iets zwaardere benen verlaten we het dorp van reuzengeslacht Nonkel Miele en Tante Nitte en trekken terug de met bunkers bezaaide velden in.

Na een obligatoire sanitaire stop, aan enkele militaire communicatietorens die het kouterlandschap domineren, kuieren we verder langs de prachtig gerestaureerde 19de eeuwse Prinsenmolen. Via het kasteeldomein Baudries komen we steeds dichter bij de Zwalmstreek.

Treinstapper Gontrode - Munkzwalm

Dé Ronde

Treinstapper Gontrode - Munkzwalm

Even geraken we op deze GR 122 Scheldeland dicht bij de oude Schelde als we een lus rond de vijver aan de Kaaimeersen maken. Het is een mooi natuurgebied met vlonderpaden.

Er zijn nu ook meer en meer verwijzingen naar de Ronde van Vlaanderen die in deze streek thuis is. Op de vele hellingen staan Strava markeringen zodat de vele wielertoeristen zich, met elkaar en de profs, virtueel kunnen meten. Na de beklimming van de Langemunte zetten we ons op het terras van Het Spaans Hof.

Waardin Nancy is niet in form en komt met lange tanden de bestelling opnemen op het terras. Voor sangria moesten we in de zomer maar eens terugkomen. Het lokale Roman biertje smaakt desondanks heerlijk en we laten vriendin Nancy nog een tweede keer opdraven.

De laatste kilometers gaan langs het mooie Zwalmbeekpad verder tot in Munkzwalm waar we meteen doorlopen naar onze overnachtingsplaats, Camping Canteclaer, i.p.v. naar het station.

We zetten onze tent op, genieten er in de bijgelegen taverne van een lekkere en betaalbare maaltijd, blijven iets te lang plakken en drinken nog een slaapmutsje voor we ons matje opzoeken. Dag één van onze tweedaagse zit er op en we zijn al aangenaam verrast.

*We deden deze treinstapper als onderdeel van een tweedaagse wandeling. Het vervolg Munkzwalm – Lierde kan je in dit verslag terug vinden.

Treinstapper Gontrode - Munkzwalm

Treinstapper Gontronde – Munkzwalm kaart

GPX Treinstapper Gontrode – Munkzwalm

Treinstapper Gontrode – Munkzwalm praktisch

Vervoer

De treinstapper is om evidente reden perfect bereikbaar met het openbaar vervoer. Er zijn stations in Gontrode, Munkzwalm en Lierde (voor wie de tweedaagse wil stappen). Omdat het een tijdrovende bezigheid was om van Lierde terug te sporen naar Aarschot verkozen wij onze auto in Gontrode te zetten en op het einde van de tocht in Lierde met de trein terug te keren naar de auto.

Alle drie de stations hebben een kleine parking. De dienstregeling van de treinen vind je op de website van de NMBS.

Bevoorrading

Regelmatig kom je wel eens een horecagelegenheid tegen, al was er ook heel wat dicht. Winkels liggen niet echt op de route dus breng mee wat je onderweg nodig hebt.

Overnachten

Wij overnachten met de tarp op Camping Canteclaer in Munkzwalm. We kregen er een mooie campingplaats met water en een picknick bank, voldoende douchebeurten en dit alles voor 26 euro voor vijf personen. In de bijhorende taverne (die wel te huur stond) hebben we lekker gegeten.

Uiteraard zijn er in de buurt ook B&B’s en hotels te vinden.

Bewegwijzering

wandelboom

De bewegwijzering op het Grote Routepad was zoals steeds perfect, pluim alweer voor de vrijwilligers die dit mogelijk maken.

De GPX en topografische gids zijn een handig extra hulpmiddel. De route loopt regelmatig over het parcours van de Ronde van Vlaanderen, tijdens het event voor amateurs of profs zal het dus onmogelijk zijn om minstens delen van het parcours te betreden.

* Tijdens het broedseizoen (15/12 – 15/6) is het pad in de Kaaimeersen afgesloten. Er is een variant gemarkeerd! Gelieve niet over de hekjes te klimmen of de draad naar beneden te duwen.

Topgrafische gids

treinstapper

Treinstapper Gontrode – Munkzwalm staat beschreven in de topografische gids Treinstappers 2 van Grote Routepaden. Je vindt er een gedetailleerde wegbeschrijving, kaartjes en info over bezienswaardigheden.

Word je lid van Grote Routepaden kan je het boekje met korting aankopen en krijg je bovendien nog zes keer per jaar het leuke wandelmagazine ‘Op Weg‘ in de bus.

Weer

MUNKZWALM WEER

Links

Foto’s treinstapper Gontrode – Munkzwalm

Geschreven door

caersbart

Hey, welkom op caersbart.be, dit is een persoonlijke webblog om mijn ervaringen te delen en mensen te inspireren. Heb je vragen... shoot! Je kan je me contacteren via info_at_caersbart.be, of via messenger op ons Facebook page fb.com/caersbart.be
© caersbart.be