Start-to-Hike: Overnachten

Trialstar

Overnachten op je meerdaagse tocht – Een goede nachtrust en cruciaal om een aangename beleving te hebben op je hike. Sommige mensen laten zich afschrikken om op meerdaagse tocht te gaan vanwege de overnachtingen. Ik heb geen tent, ik durf ‘s nachts niet buiten slapen, zijn daar geen wilde dieren,…

Maar laat je niet ontmoedigen, zoals we al een paar keer hebben aangehaald zijn er wandeltochten op ieders maat. Je kan makkelijk wandelen tussen hotels, campings, bivakplaatsen, hutten, plaatsen in de vrije natuur,… Er is wel voor elk wat wils. Je zal natuurlijk je tocht wel moeten afstemmen op je wensen, verwacht op sommige afgelegen plekken geen grote hotels of luxe die in de bewoonde wereld vanzelfsprekend zijn.

Overnachten in hotels, hutten, pensions, herbergen,…

Huttentocht

Kies je ervoor om te overnachten in bestaande accommodaties heeft dit als grootste voordeel dat je rugzak een pak lichter zal wegen. Je hoeft immers geen tent, slaapzak en matje mee te zeulen. Ook qua etenswaren kan je dikwijls flink aan gewicht besparen als je ter plekke kan eten.

Op vele tochten is er bovendien ook nog de mogelijkheid tot bagagevervoer en ga je helemaal lichtgewicht op stap.

Binnen slapen kan heel veel vormen aannemen. Tot grote luxehutten, dikwijls dichter bij het dal, tot Spartaanse hoger gelegen hutten. Soms kan je privékamers reserveren maar het is evengoed mogelijk dat je moet overnachten in een oude schaapsstal die is omgevormd tot slaapzaal (vol snurkende mensen :-D)

Ondanks de rudimentaire omstandigheden zijn hoger gelegen hutten zelden veel goedkoper omdat alles er via helikopter moet worden aangeleverd. Het kan op een langere tocht nuttig zijn of het niet aangewezen is om lid te worden van een Bergsportfederatie. Naast het feit dat je dan deftig verzekerd bent krijg je dikwijls korting in de aangesloten hutten.

Hut etiquette

Hotels zijn vaak een individuele beleving, waar het natuurlijk ook evident is om je niet storende te gedragen aan andere gasten. Berghutten hebben vaak hun eigen etiquette en regels die er voor moeten zorgen dat iedereen de bergen kan beleven in optimale omstandigheden. Omdat je vaak met veel op een kleine ruimte verblijft is het nodig om je te houden aan de regels van de hut. Ook een beetje verdraagzaamheid en mildheid helpt iedereen al een heel stuk verder.

Spring zuinig om met water en elektriciteit, zeker in hoger- en afgelegen berghutten. Sommige hutten hebben een eigen generator of werken met zonne-energie. Als gast word je geacht hier rekening mee te houden en zuinig om te springen met die energie.

  • Reserveer van je slaapplek op de hut is raadzaam. Ook buiten de drukkere periodes word dit geapprecieerd. Huttenwirten nemen dikwijls tot max. 75% van het aantal slaapplaatsen reserveringen aan. De overige 25% is voor noodgevallen. Al is dit zeker niet overal de regel.
  • Schrijf je in in het huttenboek, zo weet men precies wie waar was bij het begin van een nieuwe wandeldag. Schrijf hierin je naam, mobiele nummer en je bestemming, zodat men in geval van nood adequaat actie kan ondernemen. Het huttenboek ligt doorgaan bij de entree.
  • Lakenzak In de slaapvertrekken zijn kussens en dekens (soms dekbedden) aanwezig. Je bent echter zelf uit hygiënisch oogpunt dikwijls verplicht om een lakenzak mee te nemen.
  • Eten, Het is in de meeste gevallen niet toegestaan eigen etenswaren mee te nemen. Soms is er een uitzondering voor leden van bergsport- en alpenverenigingen, die hun eigen etenswaren in een aparte ruimte kunnen nuttigen. Ben je niet bij zo’n vereniging aangesloten, dan betaal je voor het gebruik van de infrastructuur op sommige plaatsen wel een extra kost.
  • Drinken Zelf meegebrachte (alcoholische) dranken zijn niet toegestaan op hutten.
  • Afval, neem je zoveel mogelijk zelf mee terug naar het dal. Je eigen vuil achterlaten is ‘not done’
  • Huttenrust, Tussen 22.00 uur en 06.00 uur heerst er Hüttenruhe. Dat betekent op tijd gaan slapen en rekening houden met de andere huttengasten. Ook als je vroeg vertrekt doe je dit in alle stilte.
  • Roken in de berghutten is uit den boze en niet alleen vanwege het brandgevaar binnen en buiten! Rook je? Neem dan altijd je filter mee naar het dal. Laat deze niet achter in de natuur.
  • Berg- en skischoenen zijn in de slaapvertrekken verboden. Je kunt je bergschoenen in een speciaal Schuhraum of Trockenraum achterlaten en in de hut huttensloffen (slippers, spaanse sloffen, gympen, etc.) dragen.
  • Trek als je aan de hut arriveert droge kleding aan en hang je kleding bij droog weer buiten te drogen en te luchten. Zo heb je de volgende ochtend droge kleding en hoeft je natte kleding ‘snacht niet binnen te drogen. In sommige hutten kan je gebruik maken van de Steeds vaker hebben hutten een Trockenraum of droogruimte.
  • Check vooraf of honden toegelaten zijn, er zijn weinig hutten die extra ruimte hebben voor je viervoeter.
  • Lunches zijn nooit inbegrepen maar vaak kan je wel een lunchpakketje bestellen.

Dit zijn enkele basisregels, deze afspraken kunnen van hut tot hut of van land tot land anders zijn. respecteer de lokale regels.

Reserveren

In sommige populaire streken is het aangeraden je tocht op tijd te plannen en de accommodatie vast te leggen. Het kan zijn dat je op de bonnefooi ergens kan aankomen maar evengoed sta je voor een gesloten deur.

Huttenwaarden kunnen hier soms heel streng op zijn. Zo bleef bv. op onze tocht in IJsland de deur van de hut gesloten voor mensen die niet gereserveerd hadden, ook in hondenweer. Het hoeft niet overal zo te zijn maar je houdt er best wel rekening mee.

Overnachten op campings en bivakzones

Wil je graag met de tent of tarp op pad en zo ten volle van de vrije natuur genieten kan dat natuurlijk ook. Je rugzak zal een pak meer gevuld zijn omdat je volledig zelfvoorzienend moet zijn.

Sommige campings hebben ook zogenaamde trekkershutten met een basiscomfort om te overnachten.

Wil je op een camping overnachten moet deze natuurlijk op of dicht bij je route liggen. Op sommige plaatsen is het dat geen probleem, op bv. de West Highland Way is het camping netwerk prima uitgebouwd en bepaalt het ook de populariteit van de trail. Op andere plaatsen zijn er amper of geen campings te bespeuren.

Bivakzones en paalkamperen werden in onze contreien heel populair de laatste jaren, te populair. Vaal schoten ze hun doel voorbij en werd het door vele gezien als een gratis camping waar eens goed gefeest kon worden. Echte natuurrecreanten werden hier spijtig genoeg de dupe van. Veel bivakzones gingen dicht (al kwamen er ook bij) en in Nederland verdween het paalkamperen zelfs volledig.

Op bivakzone.be vind je een volledig overzicht van de zones in de Benelux.

Douanierspad
Op het Douanierspad in Normandie

Wildkamperen

In sommige landen is het perfect legaal om in wild te kamperen als je bepaalde regels volgt. Kamperen in de vrije natuur geeft je veel flexibiliteit qua planning. Je bent immers niet gebonden aan afstanden of plaatsen. Al is het niet altijd even makkelijk om je tent overal op te zetten en moet het terrein het toelaten natuurlijk.

Over de wetgeving en mogelijkheden tot wildkamperen schreven we een uitgebreid artikel waar je meer kan lezen. Hou bij het bivakkeren in de vrije natuur steeds rekening met de principes van ‘Leave No Trace‘ en laat geen of zo een zo klein mogelijke impact na op de natuur.

[instagram-feed]