Grote Markt Brussel
Grote Routepaden

Brussel ↔ 48.5 km ↑ 630 m  ↓ 546 m GPX

Een ‘stadswandeling’ via Grote Routepaden, het was iets dat al even op mijn bucket list stond en me steeds nieuwsgierig heeft gemaakt. Hoe zou dat zijn, zo een tweedaagse dwars door de hoofdstad van Europa? Zou het een monotone aaneenschakeling zijn van grauwe betonbanen en mistroostige gebouwen of zou de bruisende metropool zijn geheimen en mooie plekjes laten zien?

Tuchthuis Vilvoorde

Mijn lief trok me over de spreekwoordelijke streep om het gewoon te doen (het was dat of een wintertocht met de tarp, héhé) en zodoende wandelden we twee winterse dagen via Grote Routepaden dwars door Brussel.

Met de intercity trein reden we van uit Antwerpen richting de stad van de ‘Pjeirefretters’ waar we begonnen aan onze tweedaagse.

Stadwandeling door Brussel over de GR 12, GR 579, GR 126, GR 512 en Streek-GR Groene gordel.

Dag I Vilvoorde – Brussel

Grote Routepaden

↔ 26.18 km ↑ 265 m  ↓ 266 m GPX

Vilvoorde

Vilvoorde heeft haar bijnaam te danken aan de buren uit Brussel. De naam stamt uit de achttiende eeuw toen de boten langs het kanaal van en naar de hoofdstad nog door paarden werden voortgetrokken.

De Brabantse paardenstad ligt zelf niet op een bewegwijzerd routepad. We stippelden dus een verbindingsstuk uit dat ons tot op de GR 12 Amsterdam-Brussel-Parijs zou brengen. Kwestie van zeker genoeg kilometers te doen.

Als we het wat in verval geraakte station verlaten lopen we via het Hanssenpark, vernoemd naar de gelijknamige burgemeester van Vilvoorde aan het einde van de negentiende eeuw, in de richting van het 18de eeuwse tuchthuis. De voormalige strafinrichting was destijds de tweede ‘moderne’ gevangenis van de Zuidelijke Nederlanden. De gebruikte methode, namelijk ‘dwangarbeid’ was een manier om te heropvoeden. Luiheid was immers de bron van alle kwaad.

Over de imposante brug over het zeekanaal Brussel-Schelde belanden we in het Drie Fonteinen park, waar we een ommetje langs de gebouwen aanraden. Door het cultuurhistorische landschapspark passeren we aan de achterkant van de VTM (kleurt je dag ;-)) gebouwen en al snel komen we op de kruising van de GR 12 en de Streek GR Groene gordel. Vanaf hier gaat het de volgende dagen enkel nog over Grote Routepaden.

Door de velden

Tijd voor een snackpauze; met liefde gemaakte wraps met zalm én een dampend thee’tje dabei, heerlijk. Dat in combinatie met een testvluchtje met de drone (want we zitten toch niet al te ver van Zaventem en de bijhorende restricties) én een paar #iseefacesintrees -momenten (check zondagbosdag.be voor meer info) en we kunnen onze tocht hervatten. We wandelen een hele tijd door het Tangebeekbos en nadien door natte velden. In de verte horen we het geruis van de drukke Brusselse ring maar verder wekt niets het vermoeden dat we ons op een boogscheut van de hoofdstad bevinden. Onderweg komen we verlaten dumpplekken met groezelige caravans tegen die ons naar horrorfilms katapulteren, de temperatuur flirt terwijl met negatieve waardes.

Als we door een lange, met graffiti versierde voetgangerstunnel de ring van Brussel kruisen staan we plots aan de rand van de stad. Door Strombeek-Bever, genoemd naar het riddergeslacht de Strombeke, kuieren we verder in de richting van de Heizel.

Onder het Atomium

atomium

Langs het dakpannenpaviljoen en enkele andere gebouwen, die nog vaag herinneren aan Expo 58 komen we aan hét symbool van de wereldtentoonstelling. Meer als zestig jaar na het evenement trekt het atomium nog steeds binnen- en buitenlandse toeristen. Na de obligate fotoshoot en het opsnuiven van warme-wafel-geur trekken we verder richting het het landschapspark van Laken.

Het park met brede lanen, kronkelende paden, grote grasperken, voetballende jeugd en bloemenborders leidt ons naar het neogotische Monument voor de Dynastie.

Het plechtstatige gedenkteken staat er met lelijke Heras hekken en prikkeldraad rond wat mistroostig bij. Als we het Vorstenhuisplein afdalen kijken we recht op het Kasteel van Laken. De Koning zet zijnen hof spijtig genoeg niet open voor het grote publiek en dus moeten we verder via de weg. Ondertussen begint 1 groot minpunt van door een stad wandelen vrij dringend te worden… een gevulde blaas. Dat in combinatie met Corona (alles gesloten, inclusief openbare wc’s) en weinig beschutte plekjes maken dat een rododendron genoeg is om met de billen bloot te gaan. Wat moet moet, nah.

Van de doden niets dan goeds

Aan de neogotische Onze-Lieve-Vrouwkerk, gebouwd in opdracht van Leopold I, nemen we een kijkje op het bijhorende kerkhof. De begraafplaats van Laken, geprezen door liefhebbers van funeraire kunst, is meer dan de moeite om te bezoeken. Je treft er o.a. één van de originele bronzen afgietsels aan van De Denker, één van de bekendste beeldhouwwerken van de Franse kunstenaar Auguste Rodin.

Onder de dodenakker bevind zich nog een heel necropolis met 300 meter aan ondergrondse grafgalerijen. De tijd is echter te kort om alles te bezoeken en al snel wandelen we verder. Langs de statige kerk, waar ook de Koninklijke crypte zich bevindt, lopen we over het kanaal richting Schaarbeek. Mijn liefde voor BXL en haar uitzonderlijke wijken is nog steeds aanwezig.

Centrum Brussel

Grote Markt Brussel

We lopen door de botanische Kruidtuin en bevinden ons nu echt in de stadskern van de hoofdstad. De benen beginnen tegen te pruttelen en er zijn geen rododendrons meer, damn.

Aan de achterkant van de gotische Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele kruisen de GR 12 en de GR 597 die we op dag twee zullen volgen.

Vandaag lopen we nog even door op de GR 12 naar de indrukwekkende Grote markt. Schrijver Victor Hugo noemde het ooit één van de mooiste pleinen ter wereld. Niet voor niets staat het op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Het is koud en we zijn moe dus we wandelen verder naar ons appartement dat we huurden via Airbnb. Recht tegenover Manneke Pis en naast, hoe kan het anders in Brussel, een chocoladewinkel komen we aan op onze bestemming. We doen nog een kort wandelingetje om de avondlijke Brusselse sfeer op te snuiven en dan genieten we na met een fris biertje, een goei muziekje, een matig warme douche, nog lauwere pizza (#keuzestress) en maken er een gezellige avond van.

Dag II Brussel – Groenendaal

Grote Routepaden

↔ 22,30 km ↑ 365 m  ↓ 280 m GPX

Manneke Pis

We (correctie; Bart) zijn vroeg uit de veren en op pad dus een selfie met Manneke Pis hoort erbij. Zonder de drommen toeristen is het deze keer geen probleem om hét symbool van het spottende, ‘zwanzende’ karakter van de Stad Brussel vast te leggen.

In tegenstelling tot gisteren is het Manneke vandaag ontdaan van zijn kostuum door de kamerheer. Het ventje heeft maar liefst 700 verschillende kostuums, niet slecht als garderobe.

Aan de Kunstberg pikken we aan het standbeeld van Albert I de GR 597 terug op. De hoogtepunten volgen elkaar nu snel op. Het prachtige art-nouveau pand van het Muziekinstrumentenmuseum bijt de spits af.

(Tip: Ook wanneer je het museum niet bezoekt kan je er iets gaan eten of drinken in post corona tijden. Vraag een ticket voor de lift naar het restaurant gelegen op de bovenste etage en geniet er van een tas koffie, een Belgisch biertje of een maaltijd. Het prachtige uitzicht over Brussel krijg je er gratis bij.)

Het Musée Magritte, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Warandepark en het Koninklijk Paleis liggen hier allemaal op een zakdoek bijeen. Het is koud en glad maar de vele indrukken en het winterzonnetje zijn heer-lijk.

Het gezellige Elsene

Door het rustige Warandepark, het voormalig hertogelijk jachtgebied van keizerin Maria-Theresia, zetten we onze trip verder. Via de Afrikaanse wijk Matongé komen we aan in Elsene. We genieten er op een koud bankje van een warme koffie en heerlijke boterkoek, lachend om de extreem lange rij wachtenden voor de bakker op deze koude maar zonnige zondagochtend… Zei ik al dat de Caers-mopjes ook van de partij waren?#mijnliefisookgrappig

Aan het Flagey gebouw in art deco stijl is het gezellig druk. Marktkramers verkopen er Italiaanse, Portugese en andere specialiteiten, bezwete joggers lopen rond het vijverpark en jonge gezinnen kuieren langs de prachtige herenhuizen. Wat een wijk!

Het Art Deco gebouw dateert uit de jaren ’30 en is een van de eerste radiostudio’s ter wereld. Door zijn ongeëvenaarde akoestische kwaliteiten heeft het de bijnaam “de klankfabriek” verworven.

Elsene

Ter Kamerenabdij en Ter Kamerenbos

Ter Kamerenabdij

De mooie Ter Kamerenabdij is een rustpunt in de stad. Door de 13de eeuwse Cisterciënzerinnenabdij en de Louizalaan belanden we al snel in het Ter Kamerenbos, waar de drukte ons wat overvalt.

Het bos is een uitloper van het Zoniënwoud dat in het laatste kwart van de 19e eeuw als bospark werd ingericht.

Als we de Franklin Roosenveldlaan kruisen met al zijn ambassades en de Villa Emplain, een waar art-deco-meesterwerk, komen we in wijken met prachtige huizen. We verlaten de GR 579 en schakelen over naar de GR 126.

Terug in de tijd in de Logis-Floréal wijk

Logis-Floréal wijk
Logis-Floréal wijk

We flaneren door de prachtige Logis-Floréal wijk uit 1921. De huurderscoöperatieve die de tuinwijk Le Logis-Floréal stichtte, legde van meet af aan strenge regels op die ervoor zorgden dat het oorspronkelijke uitzicht van het geheel niet verloren ging.

De tuinwijk katapulteert je dan ook terug in de tijd, wij zijn alleszins erg gecharmeerd door dit pareltje aan de rand van Brussel.

Door het Zoniënwoud

Via het Park Tournay-Solvay, gekend om de grote niveauverschillen en enorme variëteit aan tuinstijlen, komen we in het 4400 hectare grote Zoniënwoud. Door het fraaie bos stappen we naar het spoorwegstation van Groenendaal. Het doet deugd om in het groen te zijn en het laatste stukje tocht het bos te voelen. We zien een #iseebuttsintrees-boom en dagen elkaar uit om te moonen naast de boom (niet dus). Onderweg wisselen we nog twee keer van routepad. De GR 512 en Streek-GR Groene gordel brengen ons uiteindelijk op ons eindpunt vanwaar we terug richting Antwerpen sporen. Een gevarieerde tocht langs kleine en grote parken, boeiende wijken, interessante gebouwen en monumenten, prachtige huizen, centrum Brussel,…die ons deed dromen van een eigen huis met een slaapkamer in open lucht, dichtbij het groen en op een boogscheut van een stad#dromenmag.

Conclusie

Deze tocht dwars door Brussel is zeker de moeite waard. Hoewel je de hoofdstad van Europa kruist loopt de trail voor een groot deel over landwegen, bospaden, en parkwegels. Verder krijg je een mooi staalkaart van de Brusselse bezienswaardigheden en ontdek je minder bekende parels.

Natuurlijk zitten er wat stukken tussen waar je gewoon door de stadsstraten of -lanen loopt, maar zelfs dan is er in een bruisende stad als Brussel wel altijd iets te zien of ontdekken.

Map Brussel

GPX


Tweedaagse Brussel Praktisch

Vervoer naar Brussel

Deze tweedaagse is perfect te doen met het openbaar vervoer. Je neemt de trein naar Vilvoorde of Eppegem (paar km extra). Uurregelingen vind je op de website van de NMBS. De terugrit gaat voor deze tocht van aan het station van Groenendaal ten zuiden van Brussel.

Bevoorrading

Je bent in de hoofdstad van Europa, bevoorrading is geen enkel probleem. Er zijn genoeg winkels, cafés, restaurants,… op of vlak bij de GR 12 en GR 579. Het laatste deel loopt door de bossen.

Overnachten in Brussel

Een metropool als Brussel heeft overnachtingsmogelijkheden. Wij sliepen op een appartement midden in het Brusselse op een steenworp van Manneke Pis. Er zijn hotels in alle prijsklassen in de hoofdstad, dus voor elk wat wils.

 

Weer in Brussel

BRUSSEL WEER DEZE WEEK

Bewegwijzering

Kuifje

Het is een feit dat het volgen van de gekende wit-rode streepjes in een stedelijke omgeving al een grotere uitdaging is dan in rurale gebieden. Tekens worden overgeplakt, straatmeubilair verdwijnt,…

Toch hadden we over het algemeen niet al te veel problemen om de routepaden te volgen.

Deze trail door Brussel is een aaneenschakeling van verschillende GR-paden, dat wil zeggen dat je regelmatig op een kruising van verschillende paden komt. Je dient dus soms aandachtig te zijn dat je niet verder wandelt op het verkeerde pad.

Foto’s Brussel

Vragen en opmerkingen

Geschreven door

caersbart

Hey, welkom op caersbart.be, dit is een persoonlijke webblog om mijn ervaringen te delen en mensen te inspireren. Heb je vragen... shoot! Je kan je me contacteren via info_at_caersbart.be, of via messenger op ons Facebook page fb.com/caersbart.be
© caersbart.be