Kapel Girsterklaus

Müllerthal route 1 – Toen ik onlangs op de Fiets- en Wandelbeurs stond als wandelinformant voor Grote Routepaden kreeg ik ongelooflijk veel vragen van geïnteresseerde bezoekers over de ‘Mullerthal trail‘.

En het moet gezegd, voor veel wandelaars is dit stukje ‘Klein Zwitserland‘ in Luxemburg een zeer toegankelijk gebied om dagwandelingen of meerdaagse tochten te doen.

Eerder deed ik route 2 met mijn kinderen en op de beurs vertelde ik iedereen dat dit de mooiste van de drie lussen is. Maar is dat wel zo, ik heb het ook maar van horen zeggen. Dus één week na de beurs besloot ik dat het tijd was om nog eens terug te keren met mijn neef en ‘wandelmakker‘ Jan (Jakke) naar het Groot Hertogdom om de luswandeling te doen op een tweedaagse.

Tweedaagse op de Müllerthal route 1

Müllerthal route 1 ↔ 42.3 km ↑ 1226 m  ↓ 1288 m 2 dagen GPX

Dag I Kapel Girsterklaus – Echternach

Mullerthal logo

Müllerthal route 1 ↔ 21.3 km ↑ 618 m  ↓ 638 m GPX

Girsterklaus

Op zaterdagmorgen vertrokken we in alle vroegte naar het kleine gehucht Girsterklaus. Aangezien de Mullerthal trail uit lussen bestaat kan je uiteraard vertrekken waar je wil.

Reis je met het openbaar vervoer is Echternach, bekend om zijn jaarlijkse  springprocessie, wellicht de beste optie. Wij zagen Echternach eerder als een plaats om even te pauzeren en iets te drinken.

We zijn nog maar net in het beukenwoud of een half dozijn reeën snelt de brede bosweg over. Nog nagenietend van de verschijning zien we iets later een vinnig vosje al huppelend de pad voor ons volgen.

Vergezeld van loslopend wild

Müllerthal route 1

Na enkele kilometers door veld- en weidelandschappen met prachtige uitzichten in het dal van de Sauer duiken we hier terug de bos in. Vandaar gaat het via Herborn, waar we tevergeefs naar een café zoeken, door prachtige bossen richting Echternach.

We zijn nog maar net in het beukenwoud of een half dozijn reeën snelt de brede bosweg over. Nog nagenietend van de verschijning zien we iets later een vinnig vosje al huppelend de pad voor ons volgen.

De wind zet aan en het begint te schemeren, op een zestal kilometer voor het processie stadje slagen we onze bivak op. We eten wat en drinken kruidige ‘Hoge Kempen likeur’ die ik vorige week op de beurs heb gekregen van het sympathieke koppel Annelyse en Björn. Een likeur gemaakt op basis van o.a. dennen, eiken en paardenbloemen. Te zoet is ons verdict, maar de fles werd wel soldaat gemaakt.

Tegen de klok van negen begint het te regenen en kruipen we onder de dons. ‘s Nacht valt de neerslag met bakken uit de lucht wat voor een heerlijk repetitief geluid op de strakke wanden van de tarp weerklinkt, we slapen ondanks de vele geluiden uit het woud heerlijk.

Dag II Echternach – Girsterklaus

Mullerthal logo

Müllerthal route 1 ↔ 21.2 km ↑ 608 m  ↓ 650 m GPX

Müllerthal route 1

Het is reeds half negen als we ontwaken en het hemelwater blijft vallen. We breken alles op, kleden ons tegen de neerslag en gaan terug op pad. Mooie bospaden lijden ons richting het meer van Echternach.  Na een steile afdaling komen we aan in de oudste nederzetting van Luxemburg.

Als je een kleine omweg maakt aan het meer kan je een oude Romeinse villa bewonderen. Het stadje, gelegen aan de oever van de Sûre, ligt er nog een beetje verlaten bij op de druilerige zondagmorgen.

We stoppen even aan de winkel voor proviand en gaan ontbijten met een dampende tas koffie in Café De Post. Ondanks het vroegere uur sluiten we ons bezoek in de ‘staminee’ af met een lekkere trappist waar we eigenlijk gisteren al zo naar uitkeken. Maar na een uurtje in de comfortabele warmte gezeten te hebben roept de trail terug. De doorweekte spullen gaan terug aan en we gaan terug op pad.

Verder langs de Sûre

Lusthof Echternach

Door de verkeersvrije winkelstraat en het verlaten busstation lopen we door het slaperige stadje. Langs de oevers van de Sûre gaat het richting het statige lustpaviljoen bij de abdij van Echternach. Als we terug het park uitlopen en langs de kolkende rivier wandelen is er wat creativiteit nodig.

De Sûre staat zo hoog dat we regelmatig hogerop moeten omdat het pad is overstroomd. Na een tijdje steken we de baan over en door het bos zetten we koers richting Rosport. Dit is een prachtig stukje Mullerthal dat doet denken aan lus 2. Aangezwollen stroompjes komen in volle kracht van de steile wanden naar beneden tussen imposante rotsformaties vol groen mos en klimop.

We zitten nu vlak op de Duitse grens. Ter hoogte van het dorp Steinheim komen we terug in een open weidelandschap met prachtig uitzicht op het betoverende dal in de regen. De dalende paadjes waar op we wandelen lijken nu eerder kleine stroompjes.

Zicht op Sauertal

Müllerthal route 1

In Rosport loopt de Mullerthal Trail langs het Tudor museum. Gewijd aan Henri Tudor, een uitvinder die gefascineerd was door elektriciteit. Al in 1902 reden er voertuigen uitgerust met Tudor-batterijen. Een man die zijn tijd dus ver vooruit was.

We waren niet zo geïnteresseerd in opgewekte stroom en gaan het museum binnen in de hoop dat er ook een cafetaria was.

Een tas koffie konden we krijgen van de roodharige balie medewerkster maar verder kwamen we niet. We bedankten voor het aanbod en wandelden verder.

De Mullerthal trail loop nu verder gelijk met de dieper gelegen Sauer, smalle stroken bos en open weiden wisselen elkaar af terwijl we verder kuieren richting Hinkel. Aan de bedevaartkapel Girsterklaus hebben we een prachtig uitzicht over de landerijen in het dal van de Beneden-Sauer. Meteen zijn we op het einde van de tweedaagse.

Kaart

GPX

Praktische informatie Müllerthal route 1

Vervoer

Klein Zwitserland is gemakkelijk te bereiken met de auto. Vanuit België, komende vanuit Brussel, neem de snelweg A4 naar Luxemburg-Stad, vervolgens richting Echternach. Als u uit Bastogne komt, neemt u de A26 tot de grens, vervolgens Ettelbruck, Diekirch en Echternach.

Voor Nederland neem vanuit Maastricht de A26 tot de grens, vervolgens Weiswampach, Ettelbruck, Diekirch, Echternach.

In Luxemburg-Stad kun je elke 30 minuten buslijn 110 (direct) of 111 (passeert andere dorpen) nemen naar Echternach. Er is ook de mogelijkheid om een ​​auto te huren op het station. Als u uit Frankrijk, België of Nederland komt, neemt u de trein naar Luxemburg-stad en vervolgens de bus nummer 110 of 111 naar Echternach. Bekijk ook de folder “Mullerthal Mobility“!

Op de website van de NMBS of CLF kan je de treinuren opzoeken. Kijk op de site van Mobiliteit Luxemburg voor exacte diensturen van de bussen.

Bewegwijzering Müllerthal route 1

Müllerthal route 1

De lussen van het Mullerthal zijn perfect bewegwijzerd en bij de toeristische dienst zijn er kaartjes te krijgen met de route. De schaal is 1:30 000. Hier kan je mijn GPX  (I & II) track vinden.

Zoals bij de Lee Trail en Eisleck Trail is ook de de Müllerthal Trail prima aangegeven. Niet voor niets krijgt deze trail het label ‘Leading Quality trail‘. Het biedt wandelpaden met een natuurlijke structuur, mooie uitzichten, natuurlijke attracties en een consequent doorgevoerde markering. Dit kwaliteitslabel is gekoppeld aan een bijzonder streng eisenpakket. De wandelparcours moeten de natuur valoriseren en streekeigen zijn. De wandelingen moeten comfortabel verlopen en goed bewegwijzerd zijn.

Bevoorrading & overnachten op de Mullerthal trail

Er zijn verschillende dorpjes onderweg, je beste kans op bevoorrading is het stadje Echternach met verschillende winkels en Horeca gelegenheden. Ook in Rosport, Moesdorf, Mompach of Herborn is er in meer of mindere mate kans om je te bevoorraden. Ik zou er niet altijd op rekenen en bovendien moet je meestal afdalen naar het dal om de dorpjes effectief aan te doen.

Kijk op www.camping.lu voor campings in de buurt. Echternach, Rosport en Born hebben een camping. Andere overnachtingsmogelijkheden zijn te vinden op de toeristische kaart.

 

Weer

Wij hadden de eerste dag fris weer maar geen neerslag. Vanaf ’s avonds gingen de hemelsluizen open en dat bleef zo voor het verdere verloop van onze tweedaagse. Wij gingen het tweede weekend van februari. De laatste weersverwachtingen kan je vinden op meteolux.

ECHTERNACH WEER VOOR DEZE WEEK

Leestip

Conclusie Müllerthal route 1

Route 1 van de Mullerthal trail is minder spectaculair dan route twee maar brengt wel meer afwisseling. Waar je op de middelste lus nog vooral door rotspartijen en bossen loopt komt de tocht hier regelmatig op een hoog plateau of langs rivieren als de Sauer of Sûre. Ga je de eerste keer naar Luxemburg in deze streek zou ik route 2 aanraden, heb je de smaak te pakken keer dan zeker nog eens terug voor route 1 of 3. Of bekijk eens de iets meer uitdagende Lee trail of Eisleck trail in het Groot Hertogdom.

Links

Vragen of opmerkingen? Stel ze onder de foto’s

Foto’s Müllerthal route 1

Vragen en opmerkingen over Müllerthal route 1

Geschreven door

caersbart

Hey, welkom op caersbart.be, dit is een persoonlijke webblog om mijn jarenlange outdoor ervaringen te delen en mensen te inspireren. Heb je vragen... shoot! Je kan je me contacteren via info_at_caersbart.be, of via messenger op ons Facebook page fb.com/caersbart.be
© caersbart.be