Hiking stories

Lundhags Jaure Light review

Lundhags Jaure

Lundhags Jaure Light review – Mijn oude Meindl’s die me vele jaren plezier hebben geschonken waren aan vervanging toe. Al een tijdje was mijn oog gevallen op de Lundhags Jaure Light wandelschoenen en stonden deze hoog op mijn verlanglijstje. Het enige wat me tegenhield was de toch wel deftige prijs van om en bij de 500 Euro.

Toen ik de Lundhags Jaure LT op een online shop in Nederland zag staan aan -50% een kleine twee jaar geleden heb ik niet getwijfeld en ze meteen aangeschaft. Bovendien is de cat. B Jaure buiten een stevige en krachtige boot bovenal ongelofelijk duurzaam. Alle materialen zijn van de hoogste kwaliteit en zorgvuldig geselecteerd waardoor jaren plezier gegarandeerd is.

Een belangrijke factor in de aankoop van al mijn outdoor materiaal. Liever iets meer betalen maar op lange termijn minder vaak iets moeten kopen. Kwaliteit betaald zich deels terug. De Jaure valt qua prijs in het top segment maar is dan ook bovenal een duurzame wandelschoen.

Aankoop

Toen ik de doos aankreeg zagen de schoenen er nieuw uit maar met vuil tussen de ribbels van de zolen, iets wat even mijn wenkbrauwen deed fronsen. Wellicht werd er al wat mee gelopen om te testen en verklaarde dit de aanzienlijke korting. Omdat de schoenen er verder perfect uitzagen heb ik er ook geen punt van gemaakt, al had het netjes geweest van de winkel (noorderlichtoutdoor.nl, inmiddels niet meer online blijkbaar) om dit even te melden. Lundhags zijn o.a. te verkrijgen bij Bergfreunde.

Review Lundhags Jaure LT

De Lundhags tijdens de Affric Kintail Way in Schotland

Inmiddels hebben de boots genoeg kilometers op de teller om ze even te bespreken. In tijden dat bijna iedereen met trailrunners op hike gaat blijf ik zweren bij wandelschoenen. Waarom? Omdat ik het gewoon aangenamer wandelen vind. Misschien ben ik in deze ook een beetje conservatief, het werkt voor mij in ieder geval.

Op het eerste zicht lijkt de schoen zwaar, log en stijf. Ze doen denken aan de close-combat bottine van het leger zoals ik ze vroeger in mijn scouts tijd ook droeg. De Lundhags Jaure light is echter een geavanceerde en technische boot. De ‘Jaure Light High’ is geschikt voor ervaren gebruikers die op zoek zijn naar lichtgewicht en die hoge eisen stellen aan functionaliteit.

Hoewel het lijkt of de schoenen zwaar zijn staat het woord ‘light’ niet voor niks in de merknaam vermeld. Met 720 gram per schoen zijn de boots een pak lichter dan veel van zijn concurrenten op de markt. En dat laat zich voelen onderweg, het is bijzonder soepel wandelen met de schoenen en hoe meer kilometers op de teller hoe beter ze lijken te zitten. Het gewicht is voor mij al een serieuze plus.

Sokken

Mont Buet
Ook in alpien gebied doen de schoenen het prima, veel grip zowel stijgend als dalend.

Het wordt door Lundhags aangeraden om de schoenen te dragen met twee paar sokken. Naar gelang het seizoen kies ik uit het assortiment van Bridgedale, ik ben deze sokken gewend en ben er tevreden over. Heb nog maar weinig andere merken geprobeerd, dus kan ze moeilijk vergelijken t.o.v. andere wandelsokken. De sokken vormen een belangrijk onderdeel in het ‘shell systeem’ van de Lundhags schoenen.

Aangeraden wordt om sokken te gebruiken die wol bevatten. Wol kan tot een derde van zijn gewicht in vocht opnemen zonder zijn opwarmingsvermogen te verliezen. Door zijn vermogen om vocht te absorberen draagt ​​de wol in de sok bij aan een beter vochttransport. Hoe meer vocht er wordt afgevoerd, hoe droger en dus comfortabeler het zal zijn voor de voeten.

Laagjes

1. Soklaag 1: Begin met een voering. Het moet dun, soepel en strak zitten en gemaakt zijn van bv. merinoswol.

2. Soklaag 2: Vulling – voor comfort, verhoogde duurzaamheid en isolatie. Naar gelang het seizoen kies je de juiste sok.

Het kan dus nuttig zijn de schoenen één maat groter te kopen, passen is natuurlijk nog altijd de beste manier om te kijken hoe de schoenen voor jou zitten.

Lundhags Jaure

De ontwikkeling van de Lundhags Jaure was een enerverend proces. Je leert veel van hoe de gebruikers onze boots dragen en hoe ze er mee omgaan. We testen onze schoenen en laarzen altijd erg uitgebreid, maar pas als ze onderworpen worden aan de soms ruwe behandeling van onze klanten weten we pas of een product ook echt geslaagd is. Daarom willen we dat onze producten onder alle omstandigheden goed presteren en we zijn daarom constant bezig met het optimaliseren van onze materialen, onderdelen en de plaatsing van naden. Zo verhogen we de stabiliteit en duurzaamheid. – Mats Håkan Lundhag, Footwear Productmanager van Lundhags

Gebruik

Ik droeg de schoenen in zowel warmere omstandigheden zoals op de GR 131 in Tenerife als in meer winterse omstandigheden. Zowel in de semi-woestijn van Tenerife, in sneeuw, op rotspartijen,… voldeed de schoen aan mijn verwachtingen. Mijn voet was stabiel (wat nogal eens een probleem kan zijn bij mij), de zool had veel grip en de demping was goed. Bovendien merk ik een duidelijk verschil in gewicht, als ik mijn oude Meindl’s nog eens aan doe lijken dat wel twee klompen aan mijn voeten. De boots komen het beste tot zijn recht op meer technisch terrein, wandel je enkel over bospaden is dit misschien niet dé beste keuze voor je.

Lundhags Jaure Light
In de semi-woestijn van Tenerife

Slechts één keer had ik het gevoel van klamme natte voeten. Dit was op een dagwandeling in de Hoge Venen, het was geen aangenaam gevoel en ik kan er niet echt zeggen wat dit veroorzaakte. Wellicht was er vocht via mijn sokken de schoenen binnen gekomen. Verder is het nuttig te melden dat ik niet echt zweet, mensen die meer transpireren hebben misschien een ander gevoel in de schoenen, vergeet niet dat het onderste Certech waterdichte gedeelte geen leer is maar meer doet denken aan een stevige regenlaars.

Je moet het schoeisel wat de tijd geven en goed inlopen. Ik kan de boot warm aanbevelen, als je de tijd wilt nemen om te groeien samen met de technisch geavanceerde laarzen en deze vooral op ruw terrein wilt dragen.

Technische info

De Lundhags Jaure ( Jaure betekent in ‘meer’ het Sami) is de een geavanceerde en technische ‘boot’ van Lundhags, gemaakt van de beste materialen. Een moderne 3-laags boots die comfortabel en stabiel is en compromisloos is geproduceerd.

Lundhags Jare Light

Duurzame en lichte Certech Exp-technologie in het onderste deel. Technologie waarbij een structuur ontstaat met microluchtbellen met een flexibel, licht en waterdicht rubber tot gevolg.

Een Vibram Curcuma-buitenzool voor een laag gewicht en robuuste tractie. De buitenzolen worden vervaardigd in Vibram en opgebouwd met EVA om demping en een rollende stap te bieden. Het tractiepatroon is ontworpen samen met Vibram, dat je alleen op Lundhags-laarzen zult vinden.

en een schacht in Heinen Terracare-nubuckleer. Het leer wordt direct in de leerlooierij geïmpregneerd, zonder het gebruik van fluorkoolwaterstoffen in het proces, wat voorkomt in een gesloten systeem. Dikte 2.0-2.2 mm.

Lundhags jaure

De Jaure Light heeft geen TPU (thermoplastisch polyurethaan) neus: bij de ontwikkeling van dit model was het lage gewicht en de maximale stabiliteit belangrijker. De gewone Jaure heeft wel een versterkte neus.

Leren schoenen zijn nooit helemaal waterdicht, wel waterafstotend en met de juiste onderhoudsmiddelen is er behoorlijke waterdichtheid. Het leer begint boven de enkel, dus in een plas of modder stappen is dankzij het door Lundhags ontwikkelde Cellular Rubber (Certech) geen enkel probleem.

Specs:

  • 3-lagen schoen met hoge schacht
  • Een lichtere versie van de Jaure, Lundhags meest geavanceerde en technische schoen.
  • Alle materialen zijn gekozen op basis van licht gewicht zonder daarbij in te boeten aan stabiliteit.
  • De Lundhags Jaure Light heeft Vibran IceTrek Traction zool met een zacht rubberen samenstelling; die geeft een stevige grip op ijs en sneeuw, werkt evenwel beter op stenige ondergrond.
  • Is onderin opgebouwd met een zachtere en lichtere waterproof Certech 2.25 rubberen basis
  • De schacht is in Heinen Terracare full grain leder en Poron wat resulteert in een stabiele maar niet te stijve ondersteuning. Neopreen wordt gebruikt in de 3-laags schachten voor stabiliteit zonder vocht te absorberen. Daardoor verdeelt het materiaal de druk en beschermt de voeten tegen scherpe voorwerpen.
  • De schoenen zijn verder voorzien van een 1,4 mm dikke microfiber voering in de schacht onder andere voor extra sterkte en pasvorm.
  • Het grote voordeel van deze klassiek opgebouwde schoenen is, dat deze ten alle tijden te herstellen zijn.
  • De schoenen zijn van voorzien van Neopreen/Poron kussens zodoende dat de hiel beter os gefixeerd.

Schoenleesten

De Lundhags schoenen zijn te kiezen met drie schoenleesten. Het kan dus geen kwaad om eerst eens te kijken welk Lundhags model bij jou past. De vrouwelijke tegenhangedr van de Lundhags Jaure Light is de Mira Light. Op het eerste zicht dezelfde schoen in dezelfde kleuren maar met een ander leest dus.

Opti-leest Deze leest is iets breder en heeft een lagere enkelmaat om te voorkomen dat de voet naar voren schuift. De teenendoos is ontwikkeld uit eerdere versies om meer ruimte voor je tenen te bieden.

Opti Ws-leest Deze leest heeft dezelfde vorm als de Opti-leest, maar is door de jaren heen aangepast om het best bij vrouwen en kleinere maten te passen. Iets smaller en hoger over de enkel.

Reguliere leest Dit laatste is een verdere ontwikkeling van de vorige standaard leest, waarbij het volume is toegenomen en de teenruimte rechter is geworden om extra ruimte te bieden. Het past op voeten met hoge enkelmetingen.

Lundhags Jaure

De schoen komt met een extra binnenzool die bestaat uit 70% wol and 30% polyester. Omdat ik steunzolen draag gebruik ik ze niet en kan ik er dus weinig over zeggen.

Voor- en nadelen

+ Gewicht

+ Duurzaamheid

+ Vibram IceTrek Traction zool met glas partikeltjes waardoor je extra grip hebt op gladde ondergronden

Wat kwaliteit betreft zit de Lundhags Jaure light in het topsegment, aan de andere kant heeft dat wel zijn kostprijs.

Sokken verkleuren

Onderhoud

Wat zegen ze bij Lundhags:

In tegenstelling tot andere prachtige producten, winnen Lundhags-laarzen niet wanneer ze in de schoenenkast staan, ze moeten worden gebruikt. Als je goed voor je laarzen zorgt, kunnen ze tientallen jaren meegaan.

behandel de laarzen de eerste drie of vier keer dat u ze gebruikt voor een maximale bescherming tegen natte omstandigheden. Het leer goed invetten en verzadigen is de boodschap.

Gebruik de laarzen zo vaak en zoveel mogelijk, bij voorkeur minstens twee keer per maand. Ze zullen dan hun vorm aan je voeten behouden.

Gebruik altijd twee paar wollen sokken, één dunner het dichtst bij de voet (een voering) en één dikker afhankelijk van de temperatuur.

Poetsen

Maak de laarzen schoon met zacht water en een schrobborstel. Dit werkt zelfs aan de binnenkant om zout en vuil uit het leer te verwijderen.

Droog de laarzen niet in een droogkast. Ze zijn bestand tegen drogen van max. 40 °.

Verwijder de inlegzolen en plaats ze na elk gebruik in de schacht.

Zorg ervoor dat je laarzen goed geïmpregneerd zijn als je van plan bent om het een tijdje niet te gebruiken. Het celrubber mag echter niet worden gevet. Lundhags Leather Grease is in de eerste plaats de perfecte aanvulling op je gepolijste laarzen.

Bewaar de laarzen op een koele plaats tussen de wandelingen zodoende dat ze hun vorm behouden.

Lijken de schachten van de laarzen te hard? Door de laatste drie paar gaten in de as los te laten, verzacht u de schacht op natuurlijke wijze tijdens de eerste wandelingen.

Over Lundhags

Lundhags Skomakarna AB is opgericht in 1932 in het Zweedse Frösön door schoenmaker Jonas Lundhag, die schoenen en laarzen produceerde. Zijn geloof in kwaliteit en functionaliteit was even uitgesproken als zijn liefde voor de natuur. Vandaag de dag is Lundhags een van de klassieke Zweedse merken in het outdoor segment. Lundhags ontwikkeld wandelschoenen en –laarzen, kleding, backpacks en schaatsen voor actieve recreatie. Het bedrijf produceert en ontwikkelt de schoenen in Järpen, in Jämtland en heeft kantoren in Stockholm en een grote fabriekswinkel in Järpen/Åre. Lundhags is sinds 2012 onderdeel van het Noorse bedrijf Swix AS.

Updates

Mochten er nog opmerkingen komen in de loop van de tijd en na intensiever gebruik zal ik hier aanvullingen doen.

Zelf bezitter van en paar Lundhags boots? Laat me zeker weten wat je er van vindt in de commentaren. Alle positieve en negatieve ervaringen kunnen nuttig zijn voor toekomstige kopers.

Nawoord

Ik heb geen enkele band met Lundhags en ze steunen me nog financieel nog met bv. producten. De boots in deze review heb ik zelf gekocht en kan ik dus ook zonder druk bespreken. Dit gezegd zijnde ben ik wel een grote fan van het merk en hun kleding.

De Lundhags Jaure en andere Lundhags schoenen zijn o.a. online te krijgen bij Bergfreunde of Verreweg in Zonhoven.

Foto’s

4 reacties

  1. Christophe Van Der Maelen zegt:

    Hallo

    4 jaar geleden heb ik schoenen aangeschaft van Lundhags. Na een ongeval met mijn voet kon ik geen rubberlaarzen dragen maar moet ik om te kunnen jagen en mijn voeten droog te houden deze hoge sterke boots dragen. Ik heb deze het eerste jachtseizoen elke dag ingesmeerd met een heel dikke laag leder vet.
    Nu een paar jaar later stel ik vast dat de naden afscheuren. ik gebruik deze niet zo heel veel (max 12 dagen / jaar. ) Nu al kapotte schoenen vind ik echt heel jammer. Wie kan mij helpen om deze boots te herstellen?

    1. Hallo Christophe, ik heb inderdaad ook enkele naden gehad dit jaar die loskwamen… verzadigd van het vet denk ik en te week geworden. Mijn schoenmaker heeft dat prima opgelost voor 5€. Lundhags zelf heeft trouwens ook een herstel dienst. Dus als het heel erg is kan je ze misschien even mailen.

  2. Hey, zelf had ik de Lundhags Jaure mid voor het “zwaardere” werk maar bij mij kwamen er ook enkele naden los wat mijn vertrouwen in het merk deed wankelen. Na een mail en ze te laten opsturen via de K2 outdoor winkel in Antwerpen stuurden ze me een paar spliksplinternieuwe Jaure mid’s op van een recentere uitgave. Dus de naverkoopservice is prima. Ondertussen ook nog eens trotse bezitter van de Jaure High. Het volledig handgemaakte werkstuk is pure state of the art. Vriendelijke groet, Benny

  3. Ik had ook wel eens last van losse naden inderdaad, mijn schoenmaker heeft dat prima opgelost voor een paar euro. Goed om te weten dat hun na service zon goed is, zeer tevreden over mijn schoenen, na een lange tijd nog steeds in goede staat en naar mijn indruk ook heel slijtvast.

Geef een reactie

[instagram-feed]