GR 571

Van een heerlijk weekendje weg in het gehucht Grand-Halleux (een verjaardagscadeau van mijn vriendin!) maken we dankbaar gebruik om de treinstapper te doen tussen Vielsalm en Gouvy.

Wandelen van aan het station van Vielsalm naar het treinstation van Gouvy

Grote Routepaden

↔ 20,82 km km ↑ 592 m  ↓ 499 m

Op stap met heksen

Macralles

Ons vertrekpunt is Vielsalm, een typisch Ardeens dorp van een tweeduizend-tal inwoners. Het heksenstadje is bekend om de legende van Gustine Maca. Gustine’s echte naam is Marie-Joseph-Augustine Lemoine en ze leefde in de omgeving van de nederzetting.

Volgens de overlevering was Gustine een macralle of toverheks. Macralles hebben een neus als een notenkraker, een tandeloze mond, weerbarstige haren en een wrange blik.

De heksenkroniek vertelt over enkele jongeren die in het bos van Bonalfat naar bosbessen zochten. Omdat het echter een harde winter was geweest waren er heel weinig bessen te vinden. Na enkele uren zoeken besloten de jongelui om naar huis te gaan en kwamen ze Gustine Maca tegen.

Maca was een oude tovervrouw met een mand vol van het paarse bosfruit. Toen de jonge mensen haar ontmoetten, bleven ze gulzig staren naar de mand met bessen. Toen Gustine dit door had nodigde ze de tieners uit om met haar mee te komen en ‘pêcket’ te drinken en ’tcha-tcha’ te eten.

Vielsalm
rusten in een wei met mals gras

Pêcket was een zeer sterk drankje en tcha-tcha jam gemaakt van bosbessen. Gustine had de bosbessenconfituur echter betoverd. Door haar betovering veranderden de jongelui langzaamaan in macralles. Terwijl de aarde begon te beven in de vallei van de Salm, zag je de betoverde macrallen dansen en als gekken door elkaar springen.

Steil omhoog

GR 571

Tot zover de heksen. Ik wandel verder met mijn lief en we vertrekken aan het kleine stationnetje van het dorp. We maken nog een kleine omweg langs de kerk en Spar winkel van Vielsalm.

Als we verder wandelen nemen we een kijkje aan een bijzondere AirBnB in een oude legerbunker. De jongeren vragen ons even binnen om een kijkje te nemen. De heksensaga indachtig en het feit dat we vlak bij het bos van Bonalfat zijn doet ons even twijfelen om de bunker te betreden, maar het blijken gewoon vriendelijke West-Vlaamse twintigers te zijn en geen macrallen.

Iets verder kent de GR 571 meteen één van haar hoogtepunten, letterlijk, we bevinden ons op 515 meter hoogte. Nadien gaat het dan ook flink bergaf naar de vallei van de Salm.

Vooruit met de geit

Als we verder wandelen komen we aan het Kasteel van Salmchâteau en het gelijknamige dorp. Vandaag zijn van het slot alleen de twee middeleeuwse torens van de ingang bewaard gebleven.

Volgens de legende plaatsten de graven van Salm hun goud in de grond, dat werd bewaakt door een gouden geit.

Burcht Salmchâteau

Spoorwerkers die in 1915 aan de aanleg van de spoorlijn tussen Vielsalm en Sankt Vith werkten ontdekten onder de muur van een oud kasteel twee aarden potten, gevuld met meer dan zevenduizend munten uit 1580. De schat uit het volksvertelsel? De gouden geit, die in meer legendes uit de streek voorkomt, werd tot nu toe nergens gevonden.

Pont Madeleine Victor Hugo

We wandelen verder en lopen over een idyllisch bruggetje dat nog getekend werd door Victor Hugo. De beroemde Franse romanschrijver en dichter heeft destijds één van de mooiste plaatsen van Salmchâteau onsterfelijk gemaakt.

Hij schetste de oude Madeleine brug met de ruïnes van het kasteel van de hertogen van Salm op de achtergrond. De schets is momenteel in het bezit van het ‘Maisons de Victor Hugo‘.

Op het scherp van de snee

Langs de dorpskerk stappen we door een steegje en spoorwegtunnel verder. We verlaten de dorpskern en klimmen stevig op een wat vervallen kruisweg.

Onze trip brengt ons in de streek van de voormalige ‘coticule’ mijnen. Boe­ren zoch­ten en ver­za­mel­den vroeger ste­nen op het veld en trans­for­meer­den deze in wet­ste­nen. De he­le fa­mi­lie werd hier­voor in­ge­scha­keld.

De­ze slijp­ste­nen wer­den ge­bruikt om hun (scheer)­mes­sen, scha­ren, bij­len, bei­tels, enz. te slij­pen. Later werd er ook in steengroeven gekapt naar de gele steen met fijne korreltjes hard mineraal. Je kan de wetstenen uit de streek trouwens nog altijd bestellen en er is een museum vlak bij de trail in Salmchâteau.

We lopen verder door prachtige dreven met eikenbomen en over landwegen langs de Sint-Rochuskapel van Cierreux. Iets verder rusten we uit in een wei met mals gras. Als een buizerd laag overvliegt kan het geluk niet op en ben ik verwonderd over de spanwijdte van het imposante dier.

Langs een eeuwenoude gebedsplaats

Chapelle Notre Dame des Malades

We wandelen gezapig verder langs klaterende beekjes en over een winderig plateau. Even moeten we zoeken maar uiteindelijk komen we na een kruisweg uit de jaren dertig in in blauwe Ottré-steen bij de ‘Chapelle Notre Dame des Malades’. De kapel, gelegen op een heuvel (net buiten het routepad) met uitzicht op de rechteroever van de Glain, is opgetrokken uit de restanten van een oudere gebedsplaats die terug gaat tot de achtste eeuw. Het pronkstuk van de prachtige stenen kapel is een 12de-eeuwse doopvont.

Bij de reconstructie van de begraafplaatsmuur kwam prachtig aardewerk uit de Gallo-Romeinse tijd aan het licht. De bezoeker kan zich verwonderen over de mysterieuze betekenis van de symbolen die zijn gegraveerd in de grafsteen naast het portaal.

Chapelle Notre Dame des Malades met de duidelijke contouren van de oude begraafplaats

We steken nadien de drukke weg over en na een lange klim door de bossen komen we boven op een kruispunt waar de GR 571 en GR 57 samen komen. Vanaf hier dalen we af naar het station van muziekdorp Gouvy. We kopen nog wat leuke biertjes in de Spar en rijden terug naar ons verblijf in Grand-Halleux.

Kaart

GPX Vielsalm – Gouvy

Normaal is de GR iets meer dan 16 km. Wij wandelden nog even om langs de kerk van Vielsalm en de Spar winkel die er naast ligt. Vandaar de extra kilometers op de GPX. Ook aan het kerkje van ‘Notre Damme de Malades’ gaan we kort van de GR af. Deze treinstapper vertrekt aan het station en is aangeduid met geel-rode streepjes. Als je niet moet winkelen en je volgt de markering kom je na een korte klim vanzelf op de GPX track terecht.

Treinstapper Vielsalm – Gouvy praktisch

Vervoer naar Vielsalm of Gouvy

Station Gouvy

Zowel het station van Vielsalm als Gouvy liggen op de lijn 42 tussen Rivage en het G.H. Luxemburg. Het makkelijkste te bereiken via in Luik-Guillemins. De dienstregeling vind je op de website van de NMBS.

Met de auto is Vielsalm het makkelijkste te bereiken over de E40 en E25 van uit Brussel/Gent/Antwerpen. Van uit de Kempen en Limburg neem je de E313 en E42.

Bevoorrading

Dit is een korte treinstapper dus je kan alles meenemen wat je nodig hebt. Zowel in Vielsalm als Gouvy zijn winkels mocht je graag ter plaatse nog inkopen doen. Carrefour en Spar liggen ongeveer op één kilometer van het station van Vielsalm, wel niet in de staprichting. Aan het station van Gouvy is een Spar vlakbij. Ook in Salmchâteau is een kruidenierswinkel naast de kerk.

Overnachten in Vielsalm of Gouvy

Er zijn hotels in Vielsalm, Gouvy en de ruime omgeving. In Vielsalm centrum heb je Camping de la Salm die niet echt hoog lijkt te scoren in de beoordelingen online. Camping Des 3 Arts ligt op zeven kilometer van het station. Er is ook een Centerparcs.

In Gouvy heb je het Domein Lac de Cherapont waar een camping is en kleine chalets. Het is gelegen op 2,5 kilometer van het station.

Bewegwijzering en topogids

De Gare à gare

Deze treinstapper maakt deel uit van de GR 571 en volgt dan ook volledig de bewegwijzering van het routepad.

Als topogids kan je dus eventueel het gidsje van de GR 571 gebruiken. GR Sentiers heeft in december 2020 de topogids ‘De Gare à gare’ uit gebracht. Deze gids stippelt 20 trajecten van station naar station uit in Wallonië. Ook deze treinstapper staat er in beschreven. Het traject is duidelijk recent (april ’21) volledig terug bewegwijzerd en was dus prima aangeduid.

Wat met de jacht?

jacht

Ga je op stap in de Ardennen en Oostkantons tijdens het jachtseizoen is het altijd mogelijk dat je voor onaangename verrassingen komt te staan en je plots op een gesloten wandelpad botst door een jachtpartij.

Na vele jaren hebben de instanties en jachtverenigingen hun eerste stappen gezet om dit transparanter te maken voor wandelrecreanten en andere gebruikers. Via de applicatie ChasseOnWeb kan je op datum zoeken in het gebied waar je wil gaan wandelen of er jacht zal plaatsvinden.

Weer in de buurt van Vielsalm

VIELSALM Weer deze week

Foto’s treinstapper Vielsalm – Gouvy

Vragen en opmerkingen


Ontdek meer van caersbart.be

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geschreven door

caersbart

Hey, welkom op caersbart.be, dit is een persoonlijke webblog om mijn jarenlange outdoor ervaringen te delen en mensen te inspireren. Heb je vragen... shoot! Je kan je me contacteren via info_at_caersbart.be, of via messenger op ons Facebook page fb.com/caersbart.be
© caersbart.be