Welke powerbank kiezen voor je hike?

.

Powerbank – De digitale wereld is meer en meer een feit en ook op tocht nemen steeds meer mensen elektronische toestellen mee. Smartphones zijn tegenwoordig fototoestel, filmcamera, wandel GPS,… en nog zoveel meer. Sporthorloges, wandel toestellen met GPS, drones, GoPro’s, … allemaal toestellen waar je de gemiddelde wandelaar tegenwoordig mee op pad gaat. Het enige nadeel van al deze electronica? Ze moeten worden voorzien van stroom om te werken.

Ben je niet te ver van de bewoonde wereld of kom je elke dag in een hut is er soms nog de mogelijkheid om je toestellen op te laden. Maar dikwijls is dat niet genoeg. Opladen is dikwijls een werk van lange adem en je hebt niet altijd de tijd om zolang te wachten.

De oplossing is voor veel hikers een powerbank die in je rugzak zit en je zo van een beperkte capaciteit extra oplaadenergie voorziet.

Wat is een powerbank?

Een powerbank wordt ook wel een externe batterij genoemd. Het is een mobiele oplader waar je allerlei elektrische apparaten mee oplaadt zonder dat je een stopcontact nodig hebt. Voorbeelden van deze elektrische apparaten zijn smartphones, tablets, gopro’s en in sommige gevallen ook laptops. Deze powerbank dien je wel zelf van tevoren op te laden, zodat je later je elektrische apparaten kan opladen wanneer dit nodig is.

Een powerbank is niet meer of niet minder dan een externe batterij waarmee je elektrische apparaten mee kan opladen zonder dat je een stopcontact nodig hebt.

De powerbank laad je zelf op van tevoren zodat je je eigen voorraad energie mee hebt op tocht.

Met of zonder zonnepaneel?

Sommige van die powerbanks zijn voorzien van een zonnepaneel, ook wel solar opladers genoemd, zodat je onderweg de externe batterij nog kan bijladen. Er zijn zelfs hele zonnepaneelmatten die je kan aansluiten op het toestel. Verwacht hier echter niet té veel van. Of de zonnepanelen zijn klein en niet echt efficiënt of ze zijn te groot en zwaar om te kunnen dienen voor de gemiddelde hiker.

De zonnecel levert dikwijls zo weinig stroom dat je zelfs bij veel zonnestraling dagenlang moet wachten tot het apparaat weer volledig gevuld is. Er zijn test waar men na een maand in de zon leggen nog maar aan 25% kwam. Het is dus hoogstens een (kleine) aanvulling, beter kies je meteen voor een powerbank die meer capaciteit heeft en je van te voren goed kan opladen.

In perfecte omstandigheden zou het meer dan 15 uur duren om met zonne-energie een iPhone van 3110 mAh op te laden met een 200 mAh paneel

Waar moet ik op letten bij de aankoop van een powerbank?

  • mAh
  • Afmeting
  • Quickcharge
  • Zaklampje
  • Extra’s

mAh

Powerbank

De batterijcapaciteit van toestellen wordt aangegeven in mAh en dat is belangrijk om te weten wat jij met powerbank kan doen op tocht. Om te weten hoe lang je met een volledig opgeladen powerbank kan doen maak je de volgende berekening.

Je moet de capaciteit van een smartphone in mAh delen in die van de powerbank in mAh.

Voorbeeld: Een smartphone van bv 4000 mAH kan je bv. theoretisch 5 keer opladen met een pokerbank van 20000 mAH.

Kies dus een powerbank met zo een hoog mogelijke mAH én met een voor aanvaardbaar gewicht. Want hoe groter en krachtiger de batterij hoe hoger het gewicht. Eventueel kies je een powerbank met extra zonnepaneel om nog wat bij te laden. Verwacht hier echter ook geen wonderen van.

? Let op, De werkelijke capaciteit van een powerbank is ongeveer 2/3de van de aangegeven capaciteit. De rest verdwijnt tijdens het omvormen van de stroom of gaat tijdens het opladen verloren, met name als hitte. Powerbanks met een batterij van 10.000 mAh of 20.000 mAh hebben dus eigenlijk maar 6.660 mAh of 13.330 mAh capaciteit.

Deze regel gaat alleen op voor kwalitatief goede powerbanks. Budget powerbanks van prijsbrekers zijn meestal nog minder efficiënt, waardoor er meer energie verloren gaat. Met een 10.000 mAh powerbank (werkelijke capaciteit: 6.660 mAh) laad je de meeste nieuwe smartphones ongeveer 1,5 keer op. De grootte van een smartphonebatterij verschilt wel per toestel.

Houd er rekening mee dat powerbanks met meer dan 27.000 mAh niet mee mag op het vliegtuig.

Afmetingen en gewicht van je powerbank

Hoe meer mAh hoe groter en zwaarder de powerbank zal zijn, het is nu ook niet zo dat een powerbank van 20 000 mAh vijf keer groter en zwaarder is dan eentje van pakweg 4000 mAh. Maar hou er toch rekening mee dat een goede powerbank toch wel wat extra gewicht aan je rugzak toevoegt.

Omdat het gewicht in een rugzak snel oploopt, is het vinden van de beste balans tussen gewicht en oplaadcapaciteit dus van cruciaal belang. Als je meerdere elektronica moet opladen (of apparaten met grote batterijen), wil je misschien een iets zwaardere powerbank gebruiken met meer milliampère-uren. Als je niet veel elektronica hebt of je gebruikt ze niet veel op het pad, dan kun je wat besparen door een kleinere batterij te kiezen.

Powerbank Quickcharge en Watt

Snellaadtechnologieën zijn meer en meer in opmars en Quick Charge is één van de meest gebruikte. Met de Quick Charge-technologie worden je apparaten sneller opgeladen dan met conventionele laders, waardoor je apparaat minder lang aangesloten hoeft te blijven

Laat ons een kijken hoe een batterij wordt opgeladen. Het eerste deel, van 0 tot 80%, kan met een maximaal aantal watt worden opgeladen. Het tweede deel, van 80 tot 100%, gaat echter met een lager aantal watt. Dit is simpelweg hoe een accu in elkaar zit.

Het aantal watt bepaalt hoe snel de batterij van de powerbank wordt opgeladen. Hoe meer watt de oplader en je op te laden toestel aan kunnen, hoe sneller het toestel wordt opgeladen. Ondersteuning van zowel de oplader als het op te laden toestel is belangrijk. Een Quick Charger kopen en die zomaar aansluiten op je bijvoorbeeld je smartphone werkt niet. Je smartphone zal zich beveiligen tegen het hogere aantal watt en automatisch het aantal watt naar beneden bijstellen.

Zaklampje

Veel powerbanks hebben een zaklampje, of je dit nodig vindt is een persoonlijke keuze. Zaklampjes doen je powerbank vooral snel leeglopen en kunnen wel eens per ongeluk worden geactiveerd in je rugzak bijvoorbeeld waarna je met een lege batterij achterblijft.

Extra’s

Kijk naar welke uitgangen er op je powerbank zitten en ze compatibel zijn met je op te laden toestellen. USB en mini-USB zijn de meest voorkomende uitgangen.

Powerbank voor hiking

Veel merken hebben powerbanks die speciaal zijn ontwikkeld voor outdoor gebruik en hiking. De meeste zijn waterdicht om hebben een siliconen omhulsel dat het toestel beschermd tegen schokken, vallen,…

Tips & tricks

De beste manier om op tocht je toestellen lang te kunnen gebruiken is zuinig om te springen met je energie. Zet je smartphone bv. steeds op vliegtuigstand en de batterij zal veel langer mee gaan terwijl je nog steeds foto’s kan trekken of filmen.

Er zijn apps die toelaten om kaarten in te laden op je toestel, zo kan je een GPX trail op de kaart volgen zonder dat je online moet zijn en je toestel heel de tijd zware kaarten moet inladen (en energie verbruiken).

Toestellen

we geven hier enkele voorbeelden van powerbanks die volgens ons meer dan degelijk zijn. Xtorm heeft bv. zijn sporen al verdiend in de outdoorwereld. Maar er zijn natuurlijk tal van toestellen. We hopen dat je met al de informatie die je hier hebt gelezen je de voor jou perfecte powerbank zal vinden.

Heb jij nog tips, opmerkingen of aanbevelingen? Deel ze met ons onderaan deze pagina.

Vragen en opmerkingen

Geef een reactie

[instagram-feed]