Hiking stories

Müllerthal Trail

Mullerthal Trail

De Müllerthal trail heeft zich de laatste jaren ontpopt tot een van de populairste routes van de Benelux. En met recht en rede. De wandelroute kreeg niet voor niets in 2014 het Europese certificaat van Leading Quality Trail.

De trail

Mullerthal Trail

De Müllerthal trail is eigenlijk niet één route maar bestaat uit drie lussen die naast elkaar gelegen zijn. Elke lus telt tussen de zesendertig en achtendertig kilometers.

Ben je nog niet uitgewandeld kan je de lussen verlengen met vier zogenaamde Extratrails. Deze verlengingen krijgen een aanduiding van A t.e.m. D

De drie lussen overbruggen in totaal een afstand van 112 km

Landschap

Route 1 en Route 2 lopen door processiestad Echternach, welke het toeristische centrum van de regio is. Route 3 ligt iets westelijker rond Beaufort.

Hoewel de drie routes broederlijk naast elkaar gelegen zijn hebben ze toch elk hun eigen karakter en specifiek landschap.

Op Route 1 loop je vaak door bossen, over plateaus, langs weiden en in beperkte mate over de kenmerkende rotsformaties van het dal.

Route 2 is veruit de meest populaire van de drie lussen. Je bent hier echt in het hart van Klein Zwitserland en wandelt van de ene naar de andere spectaculaire rotsformatie. De schoonheid van de lus vertaald zich op vakantiedagen soms recht evenredig met de populariteit ervan. Je zal er dus zelden alleen zijn op een zonnige vakantie- of weekend dag.

De mannen van Belgian Hikers maakten een toffe video om de trail voor te stellen

Route 3 is voor de romantici onder ons. Langs statige burchten en liefelijke beekdalen verken je dit deel van Luxemburg.

Doordat de routes met elkaar verbonden zijn en het lussen zijn is het perfect mogelijk om een meerdaagse op maat samen te stellen en te kiezen waar je vertrekt.

Trail Map Müllerthal

GPX files Müllerthal trail

Markering

Zowel de drie trails als de extra lussen zijn zeer goed gemarkeerd zodat je zonder zorgen op pad kan.

Een donkerrode ‘M‘ op een witte achtergrond tonen je de weg. De Extra lussen zijn in een iets lichtere kleur gemarkeerd. Onderweg vind je ook regelmatig wandelbomen die de richting tonen. Op een kruising met een andere lus is het dus even opletten dat je de juiste weg volgt.

Overnachten

De trail heeft qua overnachtingsmogelijkheden voor elk wat wils. Je kan onderweg overnachten in hotels, B&B’s, campings en verschillende jeugdherbergen. Wilkamperen is in principe verboden en in deze streek niet nodig, doe je het toch volg dan strikt de wandelcode.

Hotels

Verschillende hotels op of vlakbij de Müllerthal trail profileren zich uitdrukkelijk als wandelvriendelijk en zullen je dus met open armen ontvangen. We zetten ze even op een rijtje.

Alle wandelhotels staan aangeduid op de kaart hierboven, uiteraard vind je nog andere hotels in de buurt die je graag verwelkomen.

Campings

Camping Officiel

Voor de kampeerder zijn er onderweg verschillende campings te vinden, niet elke camping is even geschikt voor individuele wandelaars omdat ze bv. meer mikken op grootschalige recreatie van bv. één of twee weken. Degene die wel stappers verwelkomen zetten we even op een rijtje.

Check zeker hun websites want de overstromingen van 2020 hebben er voor gezorgd dat sommige campings al dan niet tijdelijk gesloten zijn.

Jeugdherbergen

Er liggen drie jeugdherbergen op de route. Lus drie is het beste bedeeld met twee herbergen. Echternach ligt zowel op lus één als twee.

Mullerthal

Bevoorrading

Langs de trail liggen tal van dorpjes en voorzieningen. Voor winkels reken je best op Echternach of eventueel de grotere dorpen zoals Beaufort. Ook de horecagelegenheden liggen meestal in de buurt van de grotere agglomeraties, de meeste hotels doen ook dienst als restaurant.

Campings hebben soms kleine winkeltjes waar je terecht kan voor basis voorzieningen.

Onderweg kan je gebruikmaken van tientallen picknick en barbecueplaatsen.

Trooskneppchen

Openbaar vervoer

Meteen met goed nieuws binnenvallen, openbaar vervoer in Luxemburg is sinds 29 februari 2020 volledig gratis! Of je nu met de bus, trein of tram in Luxemburg reist, je hebt geen ticket meer nodig

Er is geen treinstation in Echternach. Het is te zeggen, er is wel een station maar deze sloot, samen met het traject Diekirch naar Echternach, in 1964. Wil je van uit België of Luxemburg dus met het openbaar vervoer komen zal je de trein of internationale bus en een lokale bus moeten combineren. D.w.z. dat je in de meeste gevallen de bus zal nemen richt Luxemburg stad en van daar uit een bus naar Echternach.

De volgende buslijnen bedienen het Mullerthal:

  • 108: Grundhof – Mullerthal (waterval Schiessentümpel) – Altrier
  • 111: Luxemburg (Kirchberg) – Consdorf – Berdorf – Echternach
  • 414: Larochette – Beaufort – Grundhof – Bollendorf -Echernach
  • 500: Ettelbruck – Diekirch – Grundhof – Bollendorf – Echternach
  • 502: Ettelbruck – Diekirch – Beaufort

Parkeren

Kom je met de auto dan zijn er meer dan dertig, al dan niet betalende, parkeerplaatsen langs de route die je kan gebruiken.

Bagagetransport

Zoals eerder gezegd is het Müllerthal voor iedereen geschikt om te hiken. Voor mensen die het niet zien zitten om met een zware rugzak te zeulen heeft movewecarry.lu de oplossing. Terwijl jij onbezorgd wandelt met een klein dagrugzakje word je bagage vervoerd naar je volgende bestemming.

Je kan zo tot zes opeenvolgende etappes plannen in heel Luxemburg aan een kost van 12€ per stuk bagage en per transfer.

De dienst is beschikbaar van 1 april tot 30 november 2022 van en naar een betaalde overnachtingsmogelijkheid (hotel, camping, vakantiewoning of jeugdherberg). Je bagage mag niet zwaarder zijn dan 20 kg en er is een maximum van twee stuks per persoon. Het is geen shuttleservice, personen en dieren worden dus niet meegenomen.

Gids en topografische kaarten

In de webshop kan je een regionale Wandelkaart formaat 1:25.000 kopen en enkele brochures of pocketguides zoals ze het zelf noemen.

Op zich is de route makkelijk te doen zonder kaart. De bewegwijzering is prima, een GPX op je wandel GPS of smartphone kunnen een handig hulpmiddel zijn.

Verder zijn er nog enkele brochures gratis te downloaden.

Er is ook een gids van Stein-Conrad maar deze werd enkel uitgegeven in het Duits en het Frans.

Wandelen met kinderen

Deze Müllerthal trail is een perfecte wandelroute om een meerdaagse tocht te organiseren met je kinderen. De lussen van een kleine veertig kilometers lenen zich perfect voor een tweedaagse met tieners of een driedaagse met jongere kinderen.

Mullerthal Trail

Bovendien valt er onderweg zoveel te beleven dat kinderen amper zullen doorhebben dat ze aan het wandelen zijn. Rotsformaties, spelonken, grotten, heuveltjes,… Vooral lus twee zal klein en groot kunnen bekoren en de avontuurlijke hartjes sneller doen slaan.

Leave No Trace

De regio van Klein Zwitserland is een bijzonder geliefde natuurbestemming die de afgelopen jaren nog enkel aan populariteit gewonnen heeft. Respecteer strikt de wandelcode zodat de Müllerthal trail niet het slachtoffer wordt van zijn eigen succes. Of zoals de Luxemburgers zeggen Däi BëschMäi Bësch, Jou bos – Mijn bos.

Weer op de Müllerthal Trail

Müllerthal Trail WEATHER

Contactgegevens

Bureau voor Toerisme Regio Mullerthal – Luxemburgs Klein Zwitserland
B.P. 152
L-6402 Echternach
Grand-Duché de Luxembourg

T.  +352 72 04 57-1
F.  +352 72 75 24 
E.  info@mullerthal.lu

Vragen en opmerkingen

Geef een reactie

[instagram-feed]