Het Vinne Zoutleeuw

Het Vinne – Pasen is achter de rug, de lente in het land. Tijd om er nog eens op uit te trekken met de kids. Met april als bloeimaand is de bestemming snel gekozen, het zal deze keer Haspengouw, de grootste fruitstreek van West-Europa, worden. We zitten op de grens met het Hageland en steken regelmatig over van Limburg naar Vlaams-Brabant en omgekeerd. De Gete vallei, met het mooie Provinciaal domein Het Vinne, werd verkozen op de fiets- wandelbeurs tot beste wandelgebied in België 2016.

Wandelen in de omgeving van Het Vinne

Volgens de bloesemmeter veranderden de boomgaarden stilaan in een mooie bloesemzee. De aanhoudende koude had de voorsprong in fenologische ontwikkeling volledig weg genomen en omgebogen tot een lichte vertraging ten opzichte van het langjarig gemiddelde. Een mond vol om te zeggen:”nog geen volle bloesem”. Ook het weer wou volgens Frank de Boosere niet volledig mee maar daar laten echte avonturiers zich toch niet door afschrikken! Frank zat er trouwens volledig naast, het was schitterend weer en we hadden enkel ’s nachts regen.

Met de auto reden we naar Wilderen, net op de grens van Vlaams-Brabant en Limburg. De innerlijke mens moest nog even versterkt worden dus wandelden we naar de historische Hoeve Nicolaï, momenteel een brouwerij en stokerij. De landbouwstokerij leverde in het verleden alcohol aan tal van jeneverstokerijen door heel België. Ook nu nog worden er distillaten en bieren gemaakt. De ‘Wilderen Kriek’ behaalde in 2013 nog een prestigieuze prijs.

Jammer genoeg waren we te vroeg en ging de zaak pas open om 13h00.  We wandelden wat verder, liepen even verloren en na het vragen van de weg kwamen we op het goede pad. Een vrouw gaf ons aanwijzingen in een sappig dialect en we trokken richting het oude station van Wilderen. We aten er een croque en dronken iets in het station, omgebouwd tot taverne, voor we verder gingen.

Zoutleeuw

Na ons drankje wandelden we, de meisjes met aangepaste wandel/avonturen kaart in de hand, de dorpskern uit richting wandelknooppunt 311.

wandelknooppunten kaart
Aangepaste wandelkaart met knooppunten voor de kids.

We vertrokken aan de bedding van een oud treinspoor en wandelden met een klein omweggetje door de boomgaarden tot in Zoutleeuw over de voormalige ijzeren weg. Aangekomen in Zoutleeuw pikten we in op de GR 128 Vlaanderenroute.

Zoutleeuw, een stadje dat eerder de allure van een dorp heeft, kan ook buigen over een rijke geschiedenis en er even rondkuieren was dan ook meer dan de moeite waard. Hoewel het maar 8000 inwoners telt staat er toch een imposante kerk. Deze kerk met haar torens behoort sinds 1999 tot het Werelderfgoed van de UNESCO als onderdeel van de groepsinschrijving van 56 belforten in België en Frankrijk.

De gepensioneerde man aan de inkom zag meteen dat we niet kwamen om te bidden en dus mocht ik in de buidel tasten om 2.5 euro te zoeken. We keken wat rond in de kerk en gingen nog iets drinken in het gezellige café De Leeuwenaer waarna we, ondanks een optreden van Christoff en Lindsay later op de dag 😉 , onze wandeling verder zetten.

Provinciaal domein ‘Het Vinne’

Gete Vallei

We volgen een tijdje de Kleine Gete en wandelen dan richting provinciaal domein ‘Het Vinne’. We passeren de Castelberg, een tien meter hoge heuvel en één van de best bewaarde mottes in België. Een motte is een vroegmiddeleeuwse woonplaats van een plaatselijke heer. Waarschijnlijk had ze ook een verdedigingsfunctie.

We hebben nu bijna negen kilometer gewandeld en de meisjes hebben nog energie over, zeker bij het aanschouwen van een speeltuin. Niet stoppen blijkt geen optie en ze zijn in de meerderheid dus ik ga overstag.

Het Vinne

Na de pauze en een ijsje wandelen we verder het domein in. Vinne betekent “ven” of “natuurlijke waterplas”. Op het einde van de laatste ijstijd ontstond er een komvormige kuil die zich vulde met water doordat het klimaat veranderde en de Zoutleeuwse bodem zich ertoe leende. In 1841 werd het meer drooggelegd, eerst om het als landbouwgrond te gebruiken en later als populierenplantage voor de luciferindustrie.

Bivakplaats

In 2004 werd het grootste natuurlijke binnenmeer van Vlaanderen in zijn oorspronkelijke staat hersteld. We volgen de waterplas amuseren ons met knuppelpaden, schuilhutten, vogelkijkhutten, kijktorens en infoborden die de wandeling nog boeiender en aangenamer maken.

Onderweg zien we nog wat Galloway runderen, een zwart behaard runderras dat oorspronkelijk uit Schotland komt, en komen uiteindelijk met 13.5 km op de teller aan op onze bivakplaats. Met het gezelschap van Maarten, een sympathieke jonge gast die op zijn eentje aan het trekken was en alvast voor een vuurtje gezorgd had, werd het een leuke avond.

Het Vinne

 

Dag 2 Het Vinne – Wilderen

De volgende dag werden we wakker met een prachtige mix van bosvogels en honderden watervogels. Terwijl we op het gemak wakker worden eten we ontbijt. De kids spelen nog wat en maken hun rugzakje terug vertrekklaar terwijl ik de tent opbreek. Na een korte wandeling komen we aan bij ‘Den Dolaard‘. De boerderij is het initiatief van Jan Nijs, zelfstandig filosoof met jarenlange ervaring in het begeleiden van individuen en groepen.

Samen met Jan zouden we een deel van onze tocht verder zetten met een ezel. Jan geeft ons eerst wat meer info over ezels voor we de wei in gaan. We zetten ons even aan de kant van de wei en wachten tot de dieren naar ons komen. Na de kennismaking borstelen we de ezels en uiteindelijk kiezen de meisjes er één uit om mee gaan te wandelen, de keuze valt op Pedro.

Den Dolaard

We wandelen een tweetal uren door holle paden, weilanden, boomgaarden en pittoreske gehuchten alvorens we via het Vinne terug aankomen bij de boerderij van Jan. Na een fris glaasje appelsap en nog een bezoekje bij de hongerige geiten van Jan gaan we terug op pad. Vooral Kali was heel enthousiast en heeft de ezel geen moment los gelaten.

Onderweg genoten we nog van een bakje aardbeien alvorens we terug aankomen bij de auto. Moe maar voldaan rijden we richting Westerlo waar we alle kampeerspullen afwassen en de tent en slaapzakken laten luchten. Nog even Parijs-Roubaix meepikken en wachten op mijn lieve vriendin die spijtig genoeg moest werken. Zeer mooie tocht in een prachtige omgeving, een echte aanrader!

Praktisch

Vervoer

Wij reden met de auto tot in Wilderen waar we de auto parkeerden achter de sporthal.

Met het openbaar vervoer geraak je met de trein makkelijk tot in St.-Truiden. Kijk voor de dienstregeling op belgianrail.be

Je kan van daar beginnen stappen of een bus nemen naar Wilderen. O.a. Lijn 313 St.-Truiden-Tienen stopt in Wilderen, lijn 23 stopt in Zoutleeuw,… Kijk op de routeplanner van De Lijn voor een gedetailleerde planning.

Bewegwijzering

De GR 128 Vlaanderenroute en GR Hageland komen door Zoutleeuw. Via wandelknooppunt.be kan je een route op maat uitstippelen in de omgeving.

Zoutleeuw en omgeving
Zoutleeuw en omgeving, onze route op dag 1.

Overnachten & bevoorrading

Er zijn verschillende winkels en mogelijkheden om geld af te halen in Zoutleeuw.

Overnachten deden we op de bivakplaats van provinciaal domein Het Vinne. Reserveren kan niet en het kan al eens druk worden op de bestaande bivakplaatsen waar maximum 3 tenten mogen staan. Eerst is eerst dus… Je moet je even melden bij de conciërge van het Vinne om te melden dat je komt overnachten.

Je tent zetten kan op de bivakzone tussen knooppunt 344 en 306. Er zijn enkele regels te volgen.

  1.  Je hebt respect voor de stilte en de rust op een bivakzone, in harmonie met natuur & omgeving.
  2. Respect voor medebivakkeerders / geen groepsbivak.
  3. Als gast respecteer je de plaatselijke bivakregels.
  4. Je bent te voet, per fiets of per paard onderweg.
  5. Laat geen enkel spoor achter van je verblijf.
  6. —- L e a v e   n o   t r a c e .

Op stap met de kinderen

Wil je je kinderen onderweg wat afleiden van het ‘wandelen’? Geef ze het bosboek mee. Dankzij Het boek veranderen ‘vogels’ in kauwen, pimpelmezen, roodborstjes en boomklevers. ‘Dingen’ op de grond worden braakballen of de pootafdrukken van een vos. Een boek vol leuke weetjes waarmee de kids zelf op ontdekkingstocht kunnen gaan.

Of wat denk je van Expeditie natuur, met met 52 zoektochten?

Weer Het Vinne

ZOUTLEEUW WEER VOOR DEZE WEEK

Links

Vragen en opmerkingen


Ontdek meer van caersbart.be

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geschreven door

caersbart

Hey, welkom op caersbart.be, dit is een persoonlijke webblog om mijn jarenlange outdoor ervaringen te delen en mensen te inspireren. Heb je vragen... shoot! Je kan je me contacteren via info_at_caersbart.be, of via messenger op ons Facebook page fb.com/caersbart.be
© caersbart.be