Hiking stories

Hoe bereid ik me voor op een meerdaagse hike?

Alpen

Hoe een hike plannen?

Laugavegur

Je wil graag eens op een meerdaagse trekking gaan en in je hoofd is het nu al één groot avontuur. Goed! Maar hoe begin je met een hike te plannen?

Een goede planning is onontbeerlijk om van je tocht een plezier te maken, er zijn onderweg immers allerhande factoren die van je trip ook een ramp kunnen maken. Buiten dat je tocht plannen natuurlijk al half het plezier is kan het je onderweg ook een hoop miserie besparen.

Voor je vertrekt!

Bekijk je gekozen trail

Heb je een wandeling uitgestippeld of gekozen? Weet je hoe je daar geraakt, of er parkeermogelijkheid of openbaar vervoer aan het begin van de trail is,…

Oké, bekijk nu in welk seizoen of maand je op stap gaat, hoe is het parcours, op welke hoogte zit je. Al deze parameters bepalen welk en hoeveel materiaal je dient mee te nemen.

Ga er niet van uit dat je overal ontvangst hebt op weg naar of tijdens je tocht. Batterijen kunnen ook leeglopen, in koude omstandigheden nog meer als bij warmer weer. Reken dus nooit enkel op online applicaties of op je smartphone. Extra gedrukte routebeschrijvingen, kaarten, kompas of topo-gidsen zijn geen aanvulling maar dikwijls een noodzakelijke back-up of eerste keuze op je trail.

Check de weersomstandigheden

De temperaturen zullen niet hetzelfde zijn op grondniveau als op 3000 meter hoogte op een berg. Zelfs in de woestijn kunnen de temperaturen overdag oplopen om ’s nachts onder het vriespunt te zakken. Dit alles betekent dat je een verscheidenheid aan kleding nodig hebt voor je wandeling. Niet enkel in deze extreme gevallen maar ook bv. in Vlaanderen. Het is niet vreemd dat je bv. in april lekker in je T-shirt kan wandelen om ’s nachts vriestemperaturen te moeten doorstaan.

Tjakta
Op de Kungsleden kregen we zon, regen, sneeuw, storm, hagel,…

Kleding met vocht afvoerende, sneldrogende stoffen en toch goed ademende materialen zijn een goede start. Het inpakken van extra sokken en kleding lagen is aan te raden om onderkoeling in natte of zweterige omstandigheden te voorkomen.

Trailstar
In de half-woestijn van Tenerife waar het overdag 25°c was maar de temperatuur ’s nachts tot -10°c zakte.

Door van tevoren de weersvoorspellingen en de gemiddelde jaartemperaturen te controleren, krijg je een idee van wat je kan verwachten, en van daaruit kan je plannen welke schoenen, kleding, slaapzak,… en eventuele extra’s je nodig zal hebben (zonnebril, zonnebrandcrème, beenkappen, enz.) in het klimaat en terrein waar je gaat wandelen.

Het goed plannen van je waterbevoorrading

Een van de belangrijkste dingen als je onderweg bent is water. Je doet er dus goed aan om vooraf te checken of er beschikbare waterbronnen zijn, vooral als je wandelt in droge klimaten waar het water bijzonder schaars is.

Kan je inschatten hoeveel kilometer er tussen twee waterstations ligt, kunt je bepalen hoeveel water je zal nodig hebben voor je volgende deel van de tocht. Denk niet enkel aan het water dat je drinkt maar eventueel ook het water dat je nodig hebt om te koken, wassen, tanden poetsen,…

Waterbevoorrading plannen
Op de Canarische eilanden is het bv. aangeraden je op voorhand zeer goed te informeren waar er water te krijgen is. Dikwijls zijn er amper natuurlijke watervoorzieningen.

Het is ook belangrijk om uw waterzuiveringssysteem in overweging te nemen, of dat nu druppels, een filter, koken, etc. zijn.

Plan je herbevoorrading

Het aanvullen van voedsel kan, afhankelijk van hoe u het aanpakt, nogal wat planning vergen. Zeker op meerdaagse hikings moet je een systeem bedenken om je voedselvoorraad onderweg aan te vullen. Of je nu bij één methode blijft of er een paar combineert, hier zijn enkele van de meest populaire opties voor het aanvullen van voedsel:

  • Koop voedsel in steden, benzinestations, bevoorradingspunten onderweg
  • Op langere trails is er dikwijls de mogelijkheid om pakketten vooruit te sturen naar bepaalde afhaalpunten of postkantoren
  • ‘Cache’ je eten. Je voedsel wordt op bepaalde punten langs de trail bewaard waar je het eerder met bv. een auto achter laat.

Gevriesdroogde voeding is lichter dan gewoon voedsel maar zorgt toch voor voldoende calorieën.

Maak een noodplan

Laat voor vertrek iemand weten waar je bent en hoe ongeveer je dagindeling is.

Of je nu een dagwandeling maakt, een meerdaagse tocht of aan een thru-hike begint, het is altijd een goede strategie om iemand van tevoren over je plannen te informeren. De natuur kan wat verassingen voor je in petto hebben, en voor het geval je gewond raakt, verdwaalt of niet terugkeert op de dag die je oorspronkelijk had gepland, is het geruststellend te weten dat er iemand zal zijn om de zoektochten te sturen.

Hier zijn drie dingen die u met een familie / vriend moet delen voordat u aan uw wandeling begint:

  • Een gedetailleerd reisplan
  • Een kaart met je route waar je gaat wandelen
  • Het tijdstip waarop je terug zal zijn

Om te voorkomen dat hulpdiensten naar je op zoek worden gestuurd is het wel belangrijk dat je je familie, dierbaren of degene die u als contactpersoon heeft aangewezen, laat weten dat u na uw reis weer veilig thuis bent gekomen.

Noodplan hiking

Bekijk zeker de app van Cairnme eens. (maar zoals gezegd vertrouw niet volledig op technologie).

Je deelt je voortgang en locatie met uw vriend, ouder, zus of wie dan ook die nuchter genoeg zal zijn om zoek- en reddingsacties te bellen ( in geval van nood).

Ben je echt op stap in heel afgelegen gebieden overweeg dan om bv. een Garmin Inreach of gelijkaardig toestel aan te schaffen. Met inReach satelliettechnologie van Garmin en een satellietabonnement kun je overal in contact blijven. Je kunt via een satellietnetwerk met 100% wereldwijde dekking berichten verzenden en ontvangen, routes navigeren, je reis tracken en delen en indien nodig, een SOS afgeven om noodhulp te krijgen van een 24/7 bereikbaar wereldwijd controlecentrum via het 100% wereldwijde Iridium satellietnetwerk.

Verdeel je gewicht

Het lijkt een ‘no-brainer’, maar als je met verschillende mensen bent verdeel dan je gewicht. Dit hoeft niet gelijkmatig zijn, ook hier kunnen de sterkste schouders de zwaarste last dragen, letterlijk en figuurlijk. Bekijk ook dat je niet alles dubbel mee neemt. Je heb geen drie zakmessen, kookstelen, filters, camera’s,… nodig. Spreek af wie wat mee neemt.

Ga fit op pad

Het lijkt een open deur intrappen maar een goede conditie kan je trip een pak aangenamer maken. Als je jezelf die alp moet opsleuren, overal ongemakken hebt, het hiken een opdracht wordt,… kan het plezier je snel vergaan. Het kan dus zeker geen kwaad om ook buiten je wandelvakanties de conditie en je uithoudingsvermogen op te bouwen en te onderhouden. Gewoon daar kortere wandelingen te maken of te sporten. Het KBF heeft een mooie brochure die daar mee kan helpen (PDF). De website van Move2health gaat dieper in op dit onderwerp.

Je budget plannen

Hiking is goedkoop, is het niet? Je bent onderweg en hoeft bijna geen kosten te maken. Dit kan waar zijn, maar het kan ook lelijk tegen vallen. Het ter plaatse geraken, het kopen van de juiste uitrusting, gevriesdroogd voedsel,… allemaal factoren die de rekening snel kunnen doen oplopen.

Enkele belangrijke dingen waarmee u rekening moet houden bij het plannen van uw budget zijn reisduur, transport- en reiskosten, rekeningen, eten, accommodatie, overige. uitgaven onderweg, uw noodgeldvoorraad en kosten voor het kopen van uitrusting.

Ga je één keer om de paar jaar op wintertocht? Doe je eens om de zoveel tijd eens een Via Feratta? Misschien is het dan niet slecht om te kiezen voor de optie van huren i.p.v. kopen. De kosten voor een winterslaapzak huren, een Via Feratta setje huren,… zijn vele malen lager dan de aanschaf er van. Vraag je bv. af hoe dikwijls je al een winterslaapzak kan huren voor de prijs van een nieuwe slaapzak. De kans dat je meer dan 10 jaar zoet bent is niet gering.

Ga verzekerd op pad

Het hebben van een verzekering is niet noodzakelijk maar kan als je het nodig zou hebben een zegen zijn. Je al eens afgevraagd wat een repatriëring uit een berggebied kost… Zoals met alle verzekeringen weet je pas hoe nuttig het is als het echt nodig is. Laat je hiking niet in een financiële nachtmerrie uitmonden en betaal gewoon dat beetje extra.

De KBF beschikt over de beste verzekering op het gebied van de klim- en bergsport in Vlaanderen:

  • ​De dekking geldt 24u/24u en is wereldwijd (uitzonderingen zie verder)
  • Met hoge waarborgen voor helikopterredding en repatriëring.
  • Individuele dossieropvolging en advies op maat.

In Nederland heb je de polis van het NKBV:

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking is speciaal ontwikkeld. Ze heeft een dekkingsperiode van 60 aaneengesloten dagen en biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. Opsporing, redding en repatriëring worden vergoed, wanneer en waar ook ter wereld. Ideaal voor de avontuurlijke bergsporter. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag.

Hiking plannen
Bij een reddingsoperatie kunnen de kosten aardig oplopen

EHBO Paklijst

Wat steek je allemaal in je rugzak? Daar hebben we een aparte pagina over die je kan doornemen. Waar we hier wel even kort op willen focussen is de EHBO-set.

Je weet nooit wat er op het pad kan gebeuren. Van snijwonden en blaren tot koorts, een complete maar compacte EHBO-doos kan veel zorgen wegnemen.

Het is echter niet nodig om het te overdrijven. Een pincet, wat gaaskompressen, antiseptische middelen, pleisters, compeet en een handvol pijnstillers kunnen een heel eind komen.

Bij blaren ben je blij dat je het juiste EHBO materiaal bij je hebt.

Neem geen hele doos van alles mee maar haal bv één strip uit de verpakking. Als je merkt dat je bijna leeg bent, kun je een voorraad inslaan in het volgende bevoorradingspunt.

Een meerdaagse plannen: conclusie

Door en hiking tocht goed te plannen kan veel leed voorkomen worden. Wees voorbereid om alle mogelijke scenario’s en probeer te anticiperen op de dingen die je kan verwachten. Er is sowieso geen 100% garantie en dingen kunnen altijd anders lopen dan verwacht. Ook ik zelf heb dingen geleerd door trial-and-error en het komt me nog wel eens voor dat ik vloek op mezelf. Een ijskoude nacht onder een Spaanse sterrenhemel bij -10°c in je zomerslaapzakje kan bv. een goede leerschool zijn 😉

Paklijst

Bekijk ook onze pagina over

PAKLIJSTEN

Inspiratie

Zin om er zelf op uit te trekken maar nog wat inspiratie nodig? Kijk op de map waar wij al gingen hiken en klik door naar de verslagen.

Gerelateerde berichten

Vragen en opmerkingen

Geef een reactie