Start-to-hike: Waar moet ik op letten?

Alpen

.

Check de weersomstandigheden

De temperaturen zullen niet hetzelfde zijn op grondniveau als op 3000 meter hoogte op een berg. Zelfs in de woestijn kunnen de temperaturen overdag oplopen om ’s nachts onder het vriespunt te zakken. Dit alles betekent dat je een verscheidenheid aan kleding nodig hebt voor je wandeling. Niet enkel in deze extreme gevallen maar ook bv. in Vlaanderen. Het is niet vreemd dat je bv. in april lekker in je T-shirt kan wandelen om ’s nachts vriestemperaturen te moeten doorstaan.

Tjakta
Op de Kungsleden kregen we zon, regen, sneeuw, storm, hagel,…

Kleding met vocht afvoerende, sneldrogende stoffen en toch goed ademende materialen zijn een goede start. Het inpakken van extra sokken en kleding lagen is aan te raden om onderkoeling in natte of zweterige omstandigheden te voorkomen.

Trailstar
In de half-woestijn van Tenerife waar het overdag 25°c was maar de temperatuur ’s nachts tot -10°c zakte.

Door van tevoren de weersvoorspellingen en de gemiddelde jaartemperaturen te controleren, krijg je een idee van wat je kan verwachten, en van daaruit kan je plannen welke schoenen, kleding, slaapzak,… en eventuele extra’s je nodig zal hebben (zonnebril, zonnebrandcrème, beenkappen, enz.) in het klimaat en terrein waar je gaat wandelen.

Plan je (her)bevoorrading

Voedsel en drank zijn onderweg de energie om je motor goed en gesmeerd te laten draaien. Het is dan ook een aandachtspunt om te weten wat je moet meenemen, kan ik me (her)bevoorraden, is er voldoende water onderweg, enz. Over het plannen van je bevoorrading schreven we een apart artikel waar we verder ingaan op dit onderwerp.

Maak een noodplan

Laat voor vertrek iemand weten waar je bent en hoe ongeveer je dagindeling is.

Of je nu een dagwandeling maakt, een meerdaagse tocht of aan een thru-hike begint, het is altijd een goede strategie om iemand van tevoren over je plannen te informeren. De natuur kan wat verassingen voor je in petto hebben, en voor het geval je gewond raakt, verdwaalt of niet terugkeert op de dag die je oorspronkelijk had gepland, is het geruststellend te weten dat er iemand zal zijn om de zoektochten te sturen.

Hier zijn drie dingen die u met een familie / vriend moet delen voordat u aan uw wandeling begint:

  • Een gedetailleerd reisplan
  • Een kaart met je route waar je gaat wandelen
  • Het tijdstip waarop je terug zal zijn

Om te voorkomen dat hulpdiensten naar je op zoek worden gestuurd is het wel belangrijk dat je je familie, dierbaren of degene die u als contactpersoon heeft aangewezen, laat weten dat u na uw reis weer veilig thuis bent gekomen.

Noodplan hiking

Bekijk zeker de app van Cairnme eens. (maar zoals gezegd vertrouw niet volledig op technologie).

Je deelt je voortgang en locatie met uw vriend, ouder, zus of wie dan ook die nuchter genoeg zal zijn om zoek- en reddingsacties te bellen ( in geval van nood).

Ben je echt op stap in heel afgelegen gebieden overweeg dan om bv. een Garmin Inreach of gelijkaardig toestel aan te schaffen. Met inReach satelliet technologie van Garmin en een satelliet abonnement kun je overal in contact blijven. Je kunt via een satelliet netwerk met 100% wereldwijde dekking berichten verzenden en ontvangen, routes navigeren, je reis tracken en delen en indien nodig, een SOS afgeven om noodhulp te krijgen van een 24/7 bereikbaar wereldwijd controlecentrum via het 100% wereldwijde Iridium satelliet netwerk.

Verdeel je gewicht

Het lijkt een ‘no-brainer’, maar als je met verschillende mensen bent verdeel dan je gewicht. Dit hoeft niet gelijkmatig zijn, ook hier kunnen de sterkste schouders de zwaarste last dragen, letterlijk en figuurlijk. Bekijk ook dat je niet alles dubbel mee neemt. Je heb geen drie zakmessen, kookstelen, filters, camera’s,… nodig. Spreek af wie wat mee neemt.

Ga fit op pad

Het lijkt een open deur intrappen maar een goede conditie kan je trip een pak aangenamer maken. Als je jezelf die alp moet opsleuren, overal ongemakken hebt, het hiken een opdracht wordt,… kan het plezier je snel vergaan. Het kan dus zeker geen kwaad om ook buiten je wandelvakanties de conditie en je uithoudingsvermogen op te bouwen en te onderhouden. We gaan er in het artikel ‘Fysieke voorbereiding’ dieper op in.

Je budget plannen

Hiking is goedkoop, is het niet? Je bent onderweg en hoeft bijna geen kosten te maken. Dit kan waar zijn, maar het kan ook lelijk tegen vallen. Het ter plaatse geraken, het kopen van de juiste uitrusting, gevriesdroogd voedsel,… allemaal factoren die de rekening snel kunnen doen oplopen.

Enkele belangrijke dingen waarmee u rekening moet houden bij het plannen van uw budget zijn reisduur, transport- en reiskosten, rekeningen, eten, accommodatie, overige. uitgaven onderweg, uw noodgeldvoorraad en kosten voor het kopen van uitrusting.

Ga je één keer om de paar jaar op wintertocht? Doe je eens om de zoveel tijd eens een Via Feratta? Misschien is het dan niet slecht om te kiezen voor de optie van huren i.p.v. kopen. De kosten voor een winterslaapzak huren, een Via Feratta setje huren,… zijn vele malen lager dan de aanschaf er van. Vraag je bv. af hoe dikwijls je al een winterslaapzak kan huren voor de prijs van een nieuwe slaapzak. De kans dat je meer dan 10 jaar zoet bent is niet gering.

Ga verzekerd op pad

Het hebben van een verzekering is niet noodzakelijk maar kan als je het nodig zou hebben een zegen zijn. Je al eens afgevraagd wat een repatriëring uit een berggebied kost… Zoals met alle verzekeringen weet je pas hoe nuttig het is als het echt nodig is. Laat je hiking niet in een financiële nachtmerrie uitmonden en betaal gewoon dat beetje extra.

De KBF beschikt over de beste verzekering op het gebied van de klim- en bergsport in Vlaanderen:

  • ​De dekking geldt 24u/24u en is wereldwijd (uitzonderingen zie verder)
  • Met hoge waarborgen voor helikopterredding en repatriëring.
  • Individuele dossieropvolging en advies op maat.

In Nederland heb je de polis van het NKBV:

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking is speciaal ontwikkeld. Ze heeft een dekkingsperiode van 60 aaneengesloten dagen en biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. Opsporing, redding en repatriëring worden vergoed, wanneer en waar ook ter wereld. Ideaal voor de avontuurlijke bergsporter. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag.

Hiking plannen
Bij een reddingsoperatie kunnen de kosten aardig oplopen

EHBO Paklijst

Wat steek je allemaal in je rugzak? Daar hebben we een aparte pagina over die je kan doornemen. Waar we hier wel even kort op willen focussen is de EHBO-set.

Je weet nooit wat er op het pad kan gebeuren. Van snijwonden en blaren tot koorts, een complete maar compacte EHBO-doos kan veel zorgen wegnemen.

Het is echter niet nodig om het te overdrijven. Een pincet, wat gaaskompressen, antiseptische middelen, pleisters, compeet en een handvol pijnstillers kunnen een heel eind komen.

Bij blaren ben je blij dat je het juiste EHBO materiaal bij je hebt.

Neem geen hele doos van alles mee maar haal bv één strip uit de verpakking. Als je merkt dat je bijna leeg bent, kun je een voorraad inslaan in het volgende bevoorradingspunt.

Een meerdaagse plannen: conclusie

Door en hiking tocht goed te plannen kan veel leed voorkomen worden. Wees voorbereid om alle mogelijke scenario’s en probeer te anticiperen op de dingen die je kan verwachten. Er is sowieso geen 100% garantie en dingen kunnen altijd anders lopen dan verwacht. Ook ik zelf heb dingen geleerd door trial-and-error en het komt me nog wel eens voor dat ik vloek op mezelf. Een ijskoude nacht onder een Spaanse sterrenhemel bij -10°c in je zomerslaapzakje kan bv. een goede leerschool zijn 😉

Paklijst

Bekijk ook onze pagina over

PAKLIJSTEN

Inspiratie

Zin om er zelf op uit te trekken maar nog wat inspiratie nodig? Kijk op de map waar wij al gingen hiken en klik door naar de verslagen.

Gerelateerde berichten

Vragen en opmerkingen

Geef een reactie

[instagram-feed]