Hiking stories

Promenade de la Hoëgne

Hoëgne

Een mooie winterdag en veel vrienden, meer hadden wij niet nodig om de Balade de la Hoëgne te gaan verkennen. Je leest hier en daar wel eens dat de Ninglinspo de enige ‘bergrivier’ van België is, wel daar ben ik het dan grondig mee oneens 😉 De wild kolkende Hoëgne komt met zijn stroomversnellingen, watervalletjes en rotspartijen zeker ook in aanmerking.

De Hoëgne

Geografie

Hoëgne

De Hoëgne is een zijrivier van de Vesder en is ongeveer een 30 kilometers lang. Ze stroomt door de provincie Luik tussen de Baraque Michel en Pepinster.

De bron lig ongeveer op de hoogte van Mont Rigi in Sourbrodt waar het nog de naam Rû de Polleur draagt. Na een vijftal kilometer stroomt het samen met de Rû de Herbofaye, die ontspringt in de buurt van de Baraque Michel en spreken we van de Hoëgne. 

De rivier kleurt roodbruin en staat vol schuimkoppen, dat is heel normaal. Het water komt van de Hoge Venen, waar de rivier ontspringt. De veenlagen zorgen voor de donkere kleur van het water en de schuimkoppen die je her en der kan zien.

Geschiedenis van het pad

Leonard Legras

De wandelweg bestaat al meer dan 120 jaar. Bezieler was Leonard Legras, een hartstochtelijk pleitbezorger voor de Hoëgnevallei. De man werd geboren (1839) in Sart, een klein dorpje in de buurt van Jalhay, waar hij tot zijn dood in 1914 woonde.

Legras was een echte natuurliefhebber en zag meteen de potentie van de Hoëgnevallei voor toerisme en recreatie. Aan het einde van de 19e eeuw, toen de populariteit van kuuroorden zoals Spa enorm groeide, zag Legras een kans om de Hoëgnevallei te promoten. Hij voerde actief campagne voor de ontwikkeling van wandelpaden en andere infrastructuur om de vallei toegankelijker te maken voor bezoekers.

Dankzij de inspanningen van Leonard huldigde koningin Marie-Henriette in 1899 de Promenade de la Hoëgne in, een schilderachtig wandelpad dat nog steeds populair is. Hij speelde ook een sleutelrol bij de totstandkoming van de Belleheid-waterval, een kunstmatige waterval die een belangrijke toeristische attractie werd. Vergis je echter niet, recreatief wandelen en reizen was in die tijd enkel weg gelegd voor de elite en rijkere burgerij.

Legras’ toewijding aan de Hoëgnevallei leverde hem de bijnaam “Le Père de la Hoëgne” (de vader van de Hoëgne) op. Hij wordt herinnerd vanwege zijn vooruitziende blik en visie bij het transformeren van de vallei tot een geliefde bestemming voor natuurliefhebbers.

Postkaarten waren vroeger de manier van communiceren met het thuisfront over je avonturen

Legras, die beroepsmatig mee aan de Gileppe dam bouwde, kwam in augustus 1914 ten tijde van de Duitse invasie, op tragische wijze aan zijn einde. Hij zou oog in oog zijn gekomen met soldaten en ter plekke zijn geëxecuteerd.

Onderweg kom je nog een bronzen gedenkplaat tegen ter nagedachtenis aan Legras die terecht wordt geëerd als promotor van de Hoëgne wandeling én als pionier van de Fagne-gidsen.

De plaat werd al in september 1932 ingehuldigd en kan je vinden aan de gezellige picknick plaats Legras. Deze bevind zich ter hoogte van de watervallen.

Antoine Raouet

Een houten infobord geeft de verblijfplaats aan van kluizenaar Antoine Raouet. De man, geboren in 1885 zou hier geleefd hebben, In 1953 stierf hij.

Veel meer kon ik niet terugvinden over de heremiet.

Mocht er iemand meer info hebben over de man mag je het me zeker laten weten zodat ik de info kan aanvullen.

Le Chêne Rustique

Le Chêne Rustique

Ergens onderweg kom je een schriele eik tegen die goed wordt afgeschermd met een omheining. Veel meer dan een trieste twijg met een bord ernaast met het opschrift ‘Chêne Rustique’ is het eigenlijk niet. het leverde wat hoongelach op toen we er passeerden.

In betere tijden stond hier een heel mooie oude eik die zijn takken over de rivier drapeerde.

Le Chêne Rustique

Pont de Centenaire

Halverwege de tocht kom je aan de romantische Pont du Centenaire. Vroeger was dit een eenvoudige ijzeren loopbrug (gebouwd in 1869). Deze werd destijds Pont de la Vecquée genoemd. In 1920 werd ze opnieuw in beton aangelegd en in 1930 officieel ingehuldigd onder de naam Pont du Centenaire, op de 100ste verjaardag van de onafhankelijkheid van België.

Pont de la Vecquée

De Pont de la Vecquée en Pont Centenaire vroeger en nu

Praktische info

Kaart

GPX

Wij volgde de blauwe kruisjes op de witte achtergrond. Het eerste deel gaat langs de rivier tot aan de Pont Centenaire, de route terug loopt grotendeels langs de hoger gelegen ravel. Vind je dat wat saai kan je ook een andere terugweg nemen. Hieronder geven we de verschillende mogelijkheden even mee.

Terugweg A

Indien u via Sart Station de terugweg wilt ondernemen, gaat je over de brug van Centenaire rechtsaf. Na ongeveer 120m slaat u rechtsaf op een bospad. U loopt nu via het oude spoorwegtraject (“Ravel”) terug tot aan Sart Station. Je volgt dan de N640 ongeveer 80m naar beneden. Vervolgens sla je rechtsaf. Dit pad leid je weer terug naar de brug van Belleheid en de parkeerplaats.


Terugweg B

Je neemt dan voor de brug aan de linkerkant het pad over houten vlonders omhoog. Bij het kruispunt sla je linksaf. Je volgt de geasfametered weg voor een afstand van ongeveer 450m en daarna volg je de eerste bosweg links voor ongeveer 600m, die je dan verder volgt tot de boshut met uitkijkpunt. Via een pad met keien bereik je verder naar beneden uiteindelijk weer de waterval “Leopold II”. Daarna steek je de kleine brug over. Nu hebt u twee mogelijkheden:

  • Ofwel slaat je rechtsaf en volgt je dit pad langs de Hoëgne om naar de parkeerplaats van de brug van Belleheid terug te keren.
  • Ofwel neemt u de traptreden linksaf en neemt je de bosweg voor je. Je vervolgt de weg met het blauwe kruis die het bos inloopt en passeert ook een rustbank genoemd “Grosjean”. Vervolgens sla je rechtsaf. Dit pad leid weer terug naar de brug van Belleheid.

Er zijn overigens nog genoeg mogelijkheden om dit stuk mee te pakken in een langere of kortere wandeling.

Wandelen langs de Hoëgne

Er zijn verschillende wandelingen langs en in de onmiddellijke omgeving van de rivier. Verder lopen er ook GR-paden. De vallei leent zich dus uitstekend tot dag wandelingen of meerdaagse tochten.

Dagwandelingen Hoëgne

Maak je een dag wandeling volg je de witte bordjes met blauwe kruisjes op. Er zijn verschillende varianten en afstanden op de Promenade 55. Je kijkt dus best even op de infoborden die je aan de start en her en der onderweg tegen komt.

De wandeling start bij de brug van Helle, waar je meteen een idyllisch uitzicht hebt over de wild stromende rivier. Het pad voert je nadien langs ruisende watervallen, kleine natuurlijke poelen en verborgen meertjes die glinsteren onder de zonnestralen die door het bladerdak breken.

Onderweg passeer je de cascade Marie-Henriette. De waterval werd in 1899 ingewijd door Marie-Henriette en Léopold II. Het bevindt zich iets verder stroomafwaarts van zijn tegenhanger : de Cascade Léopold II, die tegelijkertijd werd ingewijd.

Promenade de la Hoëgne

Op de trail zijn er verschillende delen waar de route verrijkt wordt door houten loopbruggen en trappen die zorgen voor een avontuurlijke touch aan je wandelervaring. De diversiteit van flora en fauna langs de Hoëgne is indrukwekkend. Met een beetje geluk spot je een ijsvogel die bliksemsnel over het water scheert of een ree die stilletjes door het bos loopt.

Bij de Pont Centenaire draaien we terug. Deze voetgangersbrug werd in 1930 gebouwd ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de onafhankelijkheid. Het overspant de Hoëgne en is versierd met een typische, en in die tijd populaire, balustrade van verward hout. De terugweg loopt grotendeels over een ravel die je deelt met fietsers, opletten dus.

Vergeet niet stevige wandelschoenen aan te trekken, want de paden kunnen vochtig en glibberig zijn.

Meerdaagse tochten

De GR 573 Vesdre et Hautes Fagnes loopt voor een groot stuk langs de Hoëgne tussen Hockai en Croupet de Moulin. Een stuk van 8 kilometers. Je kan makkelijk een meerdaagse plannen met een route applicatie en dit prachtige deel meenemen.

Hoe kom ik er?

Er zijn verschillende punten waar je zou kunnen starten maar de Pont de Belleheid is een leuk vertrek- en aankomstpunt. De parking ligt aan de andere kant van de rivier en wil je deze bereiken met de auto dien je door de rivier te rijden.

Meteen een spannend begin van de wandel dag

In de winter staat het water wat hoger en is de rivierkruising op het eerste zicht toch een spannend verhaal. Niet iedereen durfde de oversteek met de auto maken toen wij er waren.

Naast de brug ligt een leuke taverne. Er staat ook en barak naast de rivier. De eigenaar stak in de winter meteen een vuurschaal aan en we konden ons verwarmen met warme wijn en andere lekkernijen. Genieten dus.

Adres

Vertrekpunt: 🅿️ “Pont de Belleheid”
Adres: Roquez 49, 4845 JALHAY

Wegwijzer: blauwe kruis
Afstand:  9,4 km
Stijgen : +205

Positie coördinaten GPS:  📍 N50° 30’27.8″ E005 57′ 37.3″

FAQ Hoëgne

Kan ik wandelen langs de Hoëgne met de hond?

Het pad is zeker geschikt om te doen met je trouwe viervoeter. De honden moeten wel verplicht aangelijnd zijn.

Is de wandeling langs de Hoëgne geschikt voor kinderen?

Kinderen gaan het zeker een avontuurlijke wandeling vinden. Het is een fel stromende rivier, hou je kinderen dus in het oog. Voor kinderwagens zijn de paden en bruggen niet geschikt dus die laat je beter in de auto achter.

Kan ik iets eten of drinken aan de Hoëgne?

Aan de Pont de Belleheid vind je de Le Chalet du Pont de Belleheid een gezellige brasserie. Aan de Pont Centenaire kan je even in de richting van Hockai wandelen waar je o.a. Café Ardennais kan vinden. Winkels zijn er niet te vinden, dus een eventuele picknick voorzie je best op voorhand.

Hoe lang is de wandeling langs de Hoëgne?

Er zijn verschillende mogelijkheden om wandelingen te maken. Er is een A en B route om terug te keren. Wandel je de klassieke route van de parking aan de Pont de Belleheid tot aan de Pont Centenaire en terug heb je ongeveer 10 km gestapt.

Is het pad langs de Hoëgne bewegwijzerd?

Je gaat door het poortje op de parking en volgt de blauwe kruisjes op witte bordjes. Er zijn verschillende opties, dus kijk op de infoborden langs de route welke terugweg je wil nemen. Hoëgne

Is er parking aan de Hoëgne

Er zijn verschillende mogelijkheden maar de meeste mensen starten aan de Pont de Belleheid. De parking ligt aan de andere kant van de stroom dus moet je even door het water rijden om er te geraken. Meteen een avontuurlijk begin van je tocht. In de aangrenzende straten is er een parkeerverbod en bestaat de kans dat je wordt weggesleept. Er zou ook een parking bijgekomen zijn 100m voor de brug.

Adres Hoëgne wandeling

De start van de wandeling langs de Hoëgne vind je aan de Pont de Belleheid, Roquez 49, 4845 Jalhay-Sart

Wat met de jacht?

jacht

Het is vrij uitzonderlijk maar ook aan de Hoëgne zijn soms jachtpartijen.

Na vele jaren hebben de instanties en jachtverenigingen hun eerste stappen gezet om dit transparanter te maken voor wandelrecreanten en andere gebruikers. Via de applicatie ChasseOnWeb kan je op datum zoeken in het gebied waar je wil gaan wandelen of er jacht zal plaatsvinden.

In de Oostkantons kan je ook een interactieve kaart raadplegen. Het gebruik van de functie is eenvoudig: met een klik op de rode knop “Versperringen & gebeurtenissen” kan je controleren welke gebeurtenissen en voorwaarden op een bepaalde dag worden gemeld.  De kaart toont dan of en waar er een speciale gebeurtenis is, zoals bijvoorbeeld een jacht of er een versperring is of een natuurfenomeen plaatsvindt.

De kaarten zijn een handig hulpmiddel maar volg in ieder geval in de eerste plaats de waarschuwingen (bewegwijzering) ter plaatse!

Overnachten in de buurt van de Hoëgne

Er is heel wat te zien in de streek. De watervallen van Coo, Ninglinspo, Spa, Grotten van Remouchamps, Chefna,… Het is dus zeker de moeite om meerdere dagen in de streek te verblijven.

 

Weer deze week op de Promenade de la Hoëgne

Promenade de la Hoëgne WEER
Promenade de la Hoëgne

De Hoëgne vallei is zeer gevoelig voor overstromingen en de rivier kan snel buiten zijn oevers treden. Ook toen wij er waren was er een omleiding vanwege een groot stuk dat onder water stond.

Door de overstromingen in 2021 waren er een aantal bruggen weg geslagen. Je ziet dan ook dat ze de paden weer voor een deel herstelt hebben en er nieuwe bruggen zijn. Het pad is dus in nieuwe staat.

Links

Foto’s Hoëgne

Vragen of opmerkingen over de Promenade de La Hoëgne

Deed je zelf de wandeling langs de Hoëgne? Laat ons zeker weten wat je er van vond! Andere vragen of opmerkingen? Stel ze onderaan deze pagina.

2 reacties

  1. Yvo Van Romphey zegt:

    Er is nu ook een ruime parking ongeveer 100 m nog voor de beroemde passage door het water van de Hoëgne.
    24 sept 2024

    1. Bedankt voor de info Yvo, we passen de pagina aan met de info

Geef een reactie