Rotselaar – De feestdagen zijn voorbij, de bijna onvermijdelijke extra kilo’s zijn spijtig genoeg nog pijnlijk aanwezig. Tijd om het wandeljaar terug in te zetten. Na een sneeuwrijke zondag in de Hoge Venen vorig weekend vervolg ik dit weekend mijn pad op de GR 128 van Rotselaar naar Meise.
Inhoud
Wandelen op de GR 128 Vlaanderenroute van Rotselaar naar Meise
Dag I Rotselaar – Eppegem
Aan de watermolen van Rotselaar was ik vorige keer gestopt en dat is nu dus ook mijn beginpunt. Over een karrenspoor en een spekgladde asfaltweg kom ik na enkele kilometers aan in Wakkerzeel. Al eeuwen een bedevaartsoord voor de Heilige Hubertus, aangeroepen tegen hondsdolheid en razernij.
Vliegtuigen spotten
Het is bijna volle maan en een stoeterij van vliegtuigen komt in intervallen over mijn hoofd gevlogen met als bestemming Zaventem. Ik maak er een sport van om de logo’s te herkennen op de staart van elk vliegtuig, met wisselend succes.
Ik zie nog een auto die in de gracht belandt is door de ijzel, wandel langs de barokke kerk en dan verder door het wit besneeuwde landschap van het Haachts broek naar het bierdorp Haacht.
Met zicht op de St.-Romboutstoren
Langs een 18-eeuwse brugwachtershuisje en kapel aan de oevers van de Dijle kuier ik op het gemak verder naar Rijmenam. In de verte zie ik de contouren van de Mechelse St.-Romboutstoren. De Dijle had in de 18de eeuw nog veel belang voor de scheepvaart, nu zie ik enkel een kayaker tegen de stroom opvaren. Ik paseer nog wat bunkers van de Kw-Verdedigingslinie die uiteindelijk ongebruikt bleven omdat ‘den Duits’ langs de Ardennen en Frankrijk een invasie plande en zo achter de linie van de Dijle uitkwam.
Een warme ontmoeting
Het weer is guur en koud met sneeuw en smeltende sneeuw maar ik kreeg gezelschap van een vriendelijke warme bejaarde man. Hij vertelde honderduit over zijn wandelvakanties in Zwitserland en een tragisch ongeval waarbij zijn vrouw, die enkele honderden meters verder met een wandelstok liep, gehandicapt werd. Bij de wandelboom naast de Dijle nam ik afscheid en ging alleen verder.
Op jacht naar Schiplaken
Als ik weer één van de rood-witte GR streepjes zie opduiken moet ik denken aan een bericht dat ik deze week las over het overlijden van Hubert Yseboodt, ere-voorzitter, medestichter en eerste voorzitter van Grote Routepaden. Ik kende de man niet persoonlijk maar denk onderweg wel dikwijls aan alle medewerkers die deze prachtige wandelnetwerken mogelijk maken.
Al snel word ik uit mijn gedachten gehaald, ik kom recht in een jacht terecht, een vriendelijke jager die staat te wachten op de drijfjacht verzekerd me dat er geen gevaar is maar ik hoor overal geritsel en geweerschoten. Ik ben blij als ik het stuk bos kan verlaten.
Van Rijmenam loop ik verder. Langs een jaagpad naast het kanaal Mechelen-Leuven, aangelegd door Karel van Lotharingen, gouverneur der Nederlanden in 1750, kom ik uiteindelijk aan aan de kerk van Schiplaken.
Slag bij Schiplaken
Van augustus tot oktober 1914, verbleven er vijandelijke troepen in het dorpje Schiplaken. De Slag die plaatsvond op 26 augustus was de meest zware. De Belgische troepen probeerden de Duitse troepen te immobiliseren en hulp te bieden aan de geallieerden in Frankrijk. Deze slag eiste de meeste slachtoffers. Van de honderden gesneuvelden werden er 91 begraven op het parochiaal kerkhof.
De andere slachtoffers werden meegenomen door familieleden. Naast de vele soldaten die sneuvelden, vielen er ook enkele slachtoffers onder de Schiplakense bevolking.
Langs kasteel Terlinden
Via Kasteel Terlinden, een 18e-eeuws kasteel met park en hoeve, wandel ik verder. Ik kom langs het mooie Rubenskasteel. De burcht kreeg haar grote bekendheid toen in 1635 P.P.Rubens het kasteel aankocht en het feodaal slot liet ombouwen tot een kasteel in Vlaamse Renaissancestijl. In 1792 werd het kasteel nog omgebouwd tot staatsgevangenis, momenteel is het kasteel in privé-bezit en is niet open voor publiek. Langs een karrenspoor kom ik aan in Eppegem, het is goed geweest voor dag 1.
Dag II Eppegem – Meise
Via Eppegem en het Dalemansbos kom ik aan het kanaal Brussel-Rupel, een van de oudste bevaarbare waterlopen van Europa. Dubbele sluizen, de eerste die men bouwde ten noorden van de Alpen, overwonnen een aanzienlijk hoogteverschil.
De oprichting van een dienst die reizigers op geregelde tijdstippen per trekschuit van Brussel naar Klein-Willebroek bracht, was een wereldprimeur. Ik ben helemaal onder de indruk van het mooie kanaal en de monumentale sluis. Ik eet wat soep aan de waterkant en wandel verder zonder door te hebben dat ik de kruisende GR 12 aan het volgen ben. Tegen dat ik het wel door heb ben ik al een heel stuk richting Brussel gewandeld. Een extra vijf kilometer zijn mijn deel.
Door het ’s Gravenbos
Door het mooie ’s Gravenbos, een beukenbos met mooie dreven waarvan enkel de door de GR 128 gevolgde dreef open is, kom ik terug op het juiste pad. Ik krijg zicht op het ’s Gravenkasteel in neo-Vlaamse-renaissancestijl en loop verder door weilanden naar Nieuwenrode.
Ik ben intussen goed moe en de volgende vijf kilometer verlopen een beetje op automatische piloot. Van Wolvertem gaat het langs de plaatselijke beemden en enkele akkerwegen naar het gehucht Rossemhoek waar mijn auto geparkeerd staat. Een dikke 55 kilometer op de teller dit weekend en tijd voor wat rust.
Map
GPX
Praktisch
Vervoer
De busreglingen waren dit keer iets moeilijker als anders met gevolg lange reistijden, zeker in het weekend. Mijn vriendin was zo lief om me zaterdag op te pikken en terug aan mijn auto in Rotselaar af te zetten. Met een andere etappe indeling is het mogelijk makkelijker. Zondag reed ik naar Rossembroek in Meise en nam daar de bus naar Lovendegem. Daar ging het met de trein naar Mechelen en een tweede trein naar Eppegem.
Uurregelingen vind je op de reisplanner van De Lijn. en http://www.belgianrail.be.
Bewegwijzering
Ik volgde de bewegwijzering van Grote Routepaden. Er is een GPX-track en uitgebreide topogids van de Vlaanderenroute verkrijgbaar bij Grote Routepaden.
UPDATE: Voor wie deze zomer (2021) in Humbeek het zeekanaal Brussel-Schelde wil oversteken: van 6 juli tot 5 september zal de hefbrug 2 maanden non-stop op maximale hoogte staan voor werken ter vervanging van de aansturingsmechanica van de brug. Er zal een overzet varen, circa 250 meter van de brug stroomafwaarts. Wandelaars en fietsers kunnen van die overzet gebruik maken tussen 6 en 22 u of middernacht. De GR 12 en GR 128 passeren langs het Sas van Humbeek.
Overnachten
Vlaanderen telt tal van hotels, B&B’s en campings
Welcome to My Garden
Verder kent Vlaanderen ook het burgerinitiatief ‘Welcome to My Garden‘. Het is een platform waarmee burgers hun tuin vrij ter beschikking kunnen stellen. Een rudimentaire camping en waardig alternatief voor bivakzones of wildkamperen. Het is een initiatief zonder winstoogmerk dat is opgezet door een groep burgers.
Ook Campspace heeft een gelijkaardige opzet, hier is er wel meestal een kleine vergoeding verbonden aan je kampeerplek. Campspace heeft kampeerplekken wereldwijd..
Welcome Hiker
Op de website welcomehiker.org kan je makkelijk slaapplaatsen opzoeken per wandelpad of regio. Bovendien is er eveneens een mogelijkheid om hetzelfde te doen voor ‘wandelen met het openbaar vervoer’.
Je vindt de welcomehiker.org ook terug op Facebook
Weer
De temperatuur was koud en guur. Er was veel neerslag, sneeuw en smeltende sneeuw. temperatuur rond het vriespunt met een gevoelstemperatuur die nog een pak lager lag.
ROTSELAAR WEER DEZE WEEKBeoordeling
Deze etappe van Rotselaar naar Meise gaat langs de dicht bebouwde rand van Brussel. Ondanks dit kom je nog veel over landwegen, bossen, natuurgebieden,… Sommige stukken lopen langs drukkere gebieden en asfaltbanen maar nooit voor lang. Er zijn enkele toffe culturele bezienswaardigheden op het pad en veel geschiedenis te ontdekken langs de Dijlelinie.
Links
- Volg ons ook op Facebook , Instagram en Twitter
- Alle etappes van de GR 128
Foto’s
Vragen en opmerkingen
Ontdek meer van caersbart.be
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Ik herken wel een en ander van de streek-GR Dijleland. Fijn wandeljaar gewenst!
Mooie streek daar, voor jou ook nog een prettig wandeljaar Guido.
Veel sukses nog met je nieuwe blog ..en veel wandelplezier voor 2017 !
Bedankt Leen, de plannen voor 2017 zijn gemaakt 😉 Voor jullie ook nog veel wandelplezier.