De vraag ‘welke tent moet ik kopen’ komt heel vaak terug. Soms is het ook moeilijk om het bos door de bomen te zien. Het aanbod is immers immens en de prijzen lopen enorm uiteen. De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: “Wat zijn mijn plannen”. Wat wil je gaan doen, waar wil je naartoe in welke seizoenen ga je hiken,…
Inhoud
Waar op letten bij de aankoop van een trekking tent
Gewicht
Een factor die letterlijk doorweegt bij de aankoop van een tent is het gewicht. Je opplooibare bivakplek moet immers mee op je rug en bepaald voor een heel groot deel het totale gewicht van je rugzak. Een eenpersoonstent zal uiteraard minder wegen dan eentje voor twee of meerdere personen. Toch kan het beter zijn een tent te kopen voor meerdere personen en het gewicht te verdelen, dat zal meestal in zijn totaliteit minder wegen. Persoon A draag dan bv. de tweepersoonstent terwijl persoon B het equivalent van gezamenlijk kookgerei, eten,… draagt. Zo heb je uiteindelijk beide minder gewicht bij dan wanneer je allebei een tent met je mee draagt. Wandel je vooral solo dan is een kleine eenpersoonstent natuurlijk de beste optie.
De moderne tenten worden steeds lichter terwijl de treksterkte van het materiaal toe neemt. Lichtgewicht + kwaliteit komt meestal wel met een prijskaartje. Reken voor een tweepersoonstent op een maximum van ongeveer 3 kg. Lichter is meegenomen maar let er wel op dat de kwaliteit gegarandeerd blijft.
Sommige tenten hebben een voortent. Heel handig, zeker bij slechter weer, om te koken (opgepast met allesbranders), bagage te leggen,… natuurlijk kom deze luxe met een extra gewicht. Het is dus een persoonlijke keuze of je al dan niet een voortent wil. Ga je naar streken met een guur klimaat of winterse omstandigheden kan de voortent een groot verschil maken qua comfort na aan zware wandeldag. Hou hier dus rekening mee.
Groote van je tent
Heel simpel, je moet comfortabel kunnen slapen in je bivaktent. Dit wil zeggen dat er zowel in de lengte als in de breedte plaats moet zijn voor de personen die de nacht doorbrengen in de tent, inclusief het matje en slaapzak. Als de tent té krap is en je tegen tegen het binnenzeil ligt of buiten- en binnenzeil elkaar zo raken is er de kans dat je ’s ochtends wakker wordt met een natte slaapzak. Hou hier dus rekening mee.
Wil je je bagage ook onder zeil leggen moet ook daar genoeg extra ruimte voor zijn.
Let ook op de hoogte van de tent zodat je binnenin makkelijk kan manoeuvreren en zitten. Vooral sommige tipi-tenten verliezen veel ruimte aan de zijkanten en hebben enkel voldoende ruimte in het midden.
Vorm
Tenten kunnen verschillende vormen aannemen en dat is meer dan enkel een esthetische keuze.
Tunneltent
Een zogenaamde tunneltent is een langwerpige tent met gebogen tentstokken. Tunneltenten zijn redelijk stormvast, je zet ze bij voorkeur met de wind mee zodat de tent zo weinig mogelijk zijwind vangt. Zet met de stormkoorden goed wat spanning op het zeil.
Binnen- en buitentent worden meestal in één geheel opgezet, zeker handig bij slecht weer. Veel tunneltenten komen standaard met een voortent of er is een optie om te kiezen met of zonder voorstuk.
Koepeltent
Stevige koepeltenten zijn meestal gemaakt voor de wat zwaardere omstandigheden. Ze worden ook wel expeditie tenten genoemd. Ze hebben een zelfdragende constructie waardoor de binnentent uit zichzelf blijft rechtstaan zonder dat er dat ze verankerd is met piketten. De piketten zorgen natuurlijk wel voor extra stabiliteit en stormvastheid. Een geodetische tent is dus een goede keuze voor zwaardere omstandigheden. Bij deze geodetische of semi-geodetische tenten kruisen de stokken elkaar en geven zo extra stevigheid aan de constructie.
Andere vormen
Je hebt verder nog de typische tenten in driehoek vorm en tipi’s die meestal wat hoger zijn. Tipi’s zijn als je goed verankerd meestal zeer stormvast, de klassiekere variant met twee stokken zijn dat meestal wel een pak minder. Door de hoekige vorm zijn deze tenten meer vatbaar voor windstoten.
Tarptent
De tarptenten kennen sinds enkele jaren een serieuze opgang, het zijn niet veel meer dan zeiltjes in stevige stof die je vaak opzet met één of twee wandelstokken. Er is veel verschil in kwaliteit en vorm. De goedkoopste koop je voor een paar tien euro, andere kosten honderden euro’s. Niet elke tarp is evengoed bestand tegen hevig weer. Zelf gebruik ik de trailstar die dankzij zijn vijfhoekig patroon redelijk stormproof is.
De grootste troef van een tarptent is zijn lage gewicht. Soms zelfs maar enkele honderden grammen.
Materialen van je tent
De enen tent is de andere niet. Wat er op het eerste zicht gelijkwaardig uit ziet kan qua materiaal gebruik flink verschillen. Je onderkomen moet letterlijk tegen een stootje kunnen, hoe meer je tent aan de omstandigheden wordt blootgesteld hoe sterker ze moet zijn.
In de lente/zomer/herfst is een drieseizoenstent meestal de geschikte oplossing, maak je echt hikes in winterse omstandigheden is een wintertent een must.
Tentzeil
De prijs van een tent zit hem dus dikwijls in de gebruikte materialen en hun eigenschappen. Tentzeil kan bestaan uit polyester, katoen, nylon, cuben fibre,…
Katoen is zwaar en vocht absorberend, maar het is ook een heel goed ademende-, UV bestendige en temperatuur regulerende stof. Helaas is het ook een duurdere en vooral zware grondstof voor tentproductie. Katoenen tenten zijn dan ook zelden een goede keuze als trekkerstentje.
Om die reden kiezen de tentfabrikanten meestal voor polyester of het duurdere, maar sterkere, nylon. Ook cuben fibre is een optie, maar meestal wel eentje met een prijskaartje. Het is een hoogwaardig niet-geweven composietmateriaal. Het wordt gebruikt in toepassingen die vragen om een stof met een hoge treksterkte, maar waar een laag gewicht wenselijk is, zoals tentzeilen en ultralichte rugzakuitrusting.
Maar waar moet je nu juist op letten bij de aankoop van een trekkerstent?
Denier
10D, 20D, 30D… je ziet het regelmatig bij de specificaties van de tent staan. Maar wat wil dat dan juist zeggen? De D staat voor ‘Denier’, de eenheid voor lineaire massa, gebruikt voor het meten van de fijnheid van garen of vezels. Dat is de technische uitleg. Denier meet dus de sterkte van de gebruikte vezel en de fijnheid waarmee het geweven is. Hoe hoger het D-getal hoe sterker het doek zal zijn. Maar meestal ook hoe zwaarder. Het is dus een afweging maken tussen gewicht en stevigheid. Ga je in de zomer een nachtje op de heide staan is laag Denier-gehalte prima, wil je in één of ander keteldal in Scandinavië een stevige storm doorstaan kies je beter voor een tent met een hoger Denier. Een lager denier-gehalte zal je tent ook gevoeliger maken voor slijtage.
Treksterkte stof
Bij een dichter geweven stof met hogere vezelkwaliteit zal een klein gaatje of punctie in de stof een minder groot probleem zijn. Het zal niet zo snel verder scheuren en heel je tent om zeep helpen. Je kan ook meer spanning op je tent zetten en spankoorden en piketten stevig aantrekken.
Waterkolom
De ‘waterkolom’ geeft weer hoeveel waterdruk een tentdoek kan hebben. De meeste tenten hebben een coating van polyurethaan (PU). Het is een laagje dat op je zeil ligt. Ook een siliconen coating komt voor. Deze impregneert de vezels meer, is lichter maar slijt wel sneller. Polyester is beter bestand is tegen Uv-licht, maar het is altijd verstandig om je trekkerstent niet in de zon te laten staan indien dit niet nodig is.
De waterkolom geeft aan hoeveel waterdruk, uitgedrukt in mm, een tentdoek per ø inch (2,54 cm) kan hebben voordat deze water doorlaat.
En voorbeeld: Stel je hebt een tent met een waterkolom van 1500 mm en je zou een ronde buis met een diameter van een inch strak op het tentdoek plaatsen, dan kun je deze tot 1,5 meter vol kunnen vullen voordat het doek water doorlaat.
Het is dus ook hier belangrijk om een tent met waterkolom te kiezen die voldoet aan de klimatologische omstandigheden waarin je ze wil gebruiken. Alle tenten zijn immers waterafstotend maar dat wil echter niet zeggen dat ze allemaal waterdicht zijn. Al vanaf 800 mm wordt een tent als waterdicht beschouwd ,maar het absolute minimum volgens mij is toch 1500 mm.
- 0 tot 800 mm: Waterafstotend, maar niet waterdicht.
- 800 tot 5.000 mm: Waterdicht tegen regen. Wanneer er tegen de tent aangeleund wordt of iets tegen de tent aanstaat kan het lekken.
- 5.000 tot 15.000 mm: Waterdicht tegen regen en verschillende vormen van druk.
En mijn grondzeil?
Dat is een zeer terechte vraag, het grondzeil krijgt immers meer ‘druk’ te verwerken dan het tentzeil. Je grondzeil heeft dus een hogere waterdichtheid nodig. 5000 mm zou ik hier als minimum waarde nemen.
Naden
Het zwakke punt qua waterdichtheid en sterkte zijn natuurlijk de naden. Er is door de stof gestikt of verschillende panelen werden hier aaneen gezet. Daarom zie je dikwijls dat de naden getapet zijn met een soort plakband of dat de naden behandeld zijn met siliconen. Bij polyestertenten is het noodzakelijk dat de tape in goede staat is en geen luchtblaasjes bevat. Check dit dus zeker als je tweedehands een tent wil aanschaffen.
Bij tenten met een siliconen coating zie je dit minder. Wanneer de verschillende stukken tentzeil aan elkaar worden gestikt gebruikt men een katoenen zweldraad. De vezels van de zweldraad gaan opzwellen wanneer ze nat worden en maken de naden zo waterdicht. Toch doe je er goed aan ook deze naden af te dichten met zogenaamde ‘silicone seam sealer’ producten.
Het wordt in de meeste omstandigheden kouder naarmate de hoogte toeneemt. Zo is het op een berg van 3000m gemiddeld kouder dan op 2000m hoogte, maar warmer dan op 4000m hoogte.
De theoretische stelregel is dat het 6 graden kouder wordt met iedere 1000m stijgen, ofwel ongeveer 0,6°C per 100m. Bij open hemel en droge lucht kan dit oplopen tot bijna 10 graden of 1°c per 100 m. In uitzonderlijke gevallen scheelt het meer dan 1.5°C per 100m, in sommige gevallen, bv. inversie, loopt de temperatuur op naarmate men hoger komt.
Tentstokken
De tentstokken van je tent dragen je constructie en moeten dit ook blijven doen en wisselende omstandigheden van buiten af. Wat hier belangrijk is om op te letten is het materiaal dat wordt gebruikt en de dikte van de stokken. De meest gebruikte grondstoffen voor stokken is aluminium, carbon, koolvezel of glasvezel. Glasvezel kan je meteen vergeten, dat is eigenlijk enkel geschikt voor campingtentjes. Ze gaan snel stuk en wegen veel. Aluminium is veel steviger, duurzamer en lichter. Ook carbon is een mogelijkheid. Het heeft vooral het voordeel van een laag gewicht maar kan ook sneller versplinteren bij teveel druk en is moeilijk te repareren.
Bij kwalitatieve tenten zit vaak een extra stukje pole en reparatiestuk voor mocht er onderweg toch iets mis gaan.
Zomertenten hebben meestal een diameter van 8 à 9 mm, wintertenten gaan eerder naar 10 à 11 mm. Bij sommige tenten is het ook mogelijk een dubbele tentstok te gebruiken voor extra stevigheid.
Piketten
Kijk ook naar de tentharingen waarmee je tent wordt geleverd. Ook deze kunnen uit verschillende materialen bestaan en verschillende lengtes of diktes hebben. Gewicht en sterkte zijn hier de aandachtspunten. Aluminium of het duurdere (maar lichtere) titanium zijn stevig en de te verkiezen materialen.
Meestal zal je tent geleverd worden met standaard piketten in Y-vorm. Dit zijn redelijke all-rounders om te gebruiken in de meest voorkomende terreinen. Ronde stevige haringen met een stevige slagkop worden ook gebruikt, meestal in wat zwaarder terrein.
Om beter te blijven zitten in sneeuw of los zand bestaan er ook haringen die half rond zijn. Soms kan je ook zakjes gebruiken die je opvult met stenen of sneeuw. Dit kan een optie zijn bij heel losse ondergrond.
Heb ik een footprint nodig?
Een footprint is een extra zeil dat je onder het grondzeil legt. Het is bedoeld als een extra bescherming voor het bestaande grondzeil van je tent en komt dus de duurzaamheid van de tent ten goede. Het vergroot uiteraard ook de waterkolom van je grondlaag. Zolang er niet teveel scherpe stenen, takken,… liggen kan je ook eigenlijk ook best zonder footprint. De kwaliteit van grondzeilen is de laatste jaren ook fors beter geworden.
Seizoenen
Veel tent fabrikanten duiden hun tent aan volgens de seizoenen of kleurcodes die verwijzen naar de jaargetijden. Het vooraanstaande Hilleberg heeft zo black-, red-, yellow- en blue-label tenten. Er wordt duidelijk uitgelegd welk label voor welk doel geschikt is.
Zo gebruikt elk merk wel zijn eigen specificatie. Al is drieseizoens- en vierseizoenstent wel de meest voorkomende. Voor winterse omstandigheden kies je dus steeds uit de laatste categorie.
Allemaal goed en wel, maar welke tent moet ik nu kiezen?
Bepaal dus eerst je doelen op lange termijn. Wil je enkel in de zomer gaan wandelen dicht bij huis of wil je ook opschalen naar omstandigheden die wat meer vergen van je tent. Denk hier aan factoren als stormachtige gebieden, sneeuwval, regen en onweer, gewicht, duurzaamheid,…
Kies je een 10D tent met een waterkolom van 1500mm weet je dat dit geen tent is voor het leven.
Voor een drieseizoenstent kies je volgens mij als minimum het beste voor een tent van 20D tot 30D in sylnylon, een waterkolom voor het tentzeil van 3000 mm en een waterkolom voor het grondzeil van 5000 mm.
Voor een vierseizoenstent schuif je op naar +40D, waterkolom +3000mm en voor het grondzeil hoger dan 5000 mm.
stevige aluminium stokken en titanium piketten hebben de voorkeur
Disclaimer: De raad in deze Start-to-Hike cursus is geschreven uit persoonlijke ervaring en er zijn natuurlijk evenveel meningen als mensen. Heb je een andere of aanvullende mening, een bedenking, opmerking,… mag je die zeker in de comments posten.
Tentenshows
Meerdere outdoor winkels doen in het voorjaar een tentenshow. Dé ideale gelegenheid om eens een kijkje te gaan nemen en verschillende modellen naast elkaar te zien. Bovendien kunnen de medewerkers je nog goed advies geven. Let er op dat je niet meer koopt dan je nodig hebt, verkooppraatjes komen overal voor natuurlijk 😉
Ontdek meer van caersbart.be
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.