Toeristentoren
Treinstapper Tielen

Omdat ik deze treinstapper tussen Tielen en Herentals met mijn dertienjarige dochter deed besloten we om er een mooie tweedaagse door de Kempische bossen van te maken.

Tegen de middag parkeerden we de auto op de ruime parking van het station van Herentals. Amper zeven minuutjes sporen en we staan aan het stationnetje van Tielen. Hier starten we de treinstapper Tielen – Herentals.

Voor we écht op pad gaan drinken we nog een dampende tas koffie en warme chocolademelk in het oude stationsgebouw.

Song: My Father’s Daughter Olivia Vedder, Eddie Vedder & Glen Hansard

Van station naar station door de Kempische bossen

Grote Routepaden

Treinstapper Tielen – Herentals ↔ 28,17 km  138 m  236 m

Langs het het voormalig gemeentehuis in Vlaamse neorenaissancestijl en de neogotische Sint-Margaritakerk lopen we in de richting van de Hoge Rielen, een natuurgebied van 230 ha.

Hoge Tielen

Ooit was dit uitgestrekte terrein een militair domein, de para’s van Tielen zijn er nog steeds buren. Vandaag is dit natuurgebied van 230 ha eigendom van de Vlaamse gemeenschap. We wandelen er door uitgestrekte dennenbossen, vennen, oude akkers en droge heidepercelen. Een heel mooi domein waar de GR terecht een hele lus door maakt.

Als we stilaan het bosrijke gebied uitlopen beginnen we aan wat lijkt een processie… op korte afstand passeren we de Kapel van St.-Jozef aan de holle weg, de St.-Barbara Kapel opgericht voor de lokale mijnwerkers en een kapel ter ere van St.-Rochus. Hallelujah.

Camping Floreal

Treinstapper Tielen - Herentals

Van zoveel devotie krijgt ne mens dorst en we stappen binnen in Café De Posthoorn voor een goddelijke trippel en een warm soepje. Met volle moed vatten we de laatste kilometers voor vandaag aan. Door een bos gelegen op een zandheuvel komen we uiteindelijk na 13,5 km aan op Camping Floreal Kempen.

Hier hebben we een geriefelijk trekkershutje gereserveerd. We maken lekkere pasta met worst, nemen een warm douch’ke en drinken nog iets in de taverne. Gita droogt me daar met gemak af bij een spelletje UNO, ik geniet van haar enthousiasme en mijn Chimay Bleu. Ik overpeins hoe ze mee ging op tochten lang geleden… en het lied ‘Dochters’ van Bart Peeters klinkt melodieus door mijn hoofd.

Treinstapper Tielen

Voor je het goed beseft
Staat hun bestaan in volle bloei
Dochters worden dames
Je koopt ze op de groei

Na ridderlijk mijn UNO nederlaag te hebben toe gegeven kruipen we moe maar voldaan in onze slaapzak. Zzzzzz….

We zijn al vroeg wakker en nadat we onze gewassen hebben en onze trekkershut proper hebben gemaakt gaan we terug op pad. Net buiten de camping komen we aan een kleine gedenkplaat voor de bemanning van de vliegtuigen die hier in 1942 sneuvelden.

Camping Floreal
Trekkershut op Camping Floreal

Over de Kempische Heuvelrug

Nestor Bayot

We lopen nu over de Kempische Heuvelrug, een heuvel- en landduinencomplex tussen Lichtaard en Herentals. Je vindt hier vooral Grove- en Corsicaanse dennen destijds aangeplant voor de mijnbouw. Ertussen verschuilen zich mooie stroken landduinen en heide.

Op een kruispunt in het loofbos staat er een klein kruis ter nagedachtenis van van soldaat Nestor Bayot. Nadat de Duitsers de telegraaf van Lichtaart hadden vernield moesten Bayot en zijn moedige kompanen de saboteurs gaan zoeken. Den Duits had ze zich hier echter in een hinderlaag gelegd nabij dit pad.

De 21-jarige verkenner Bayot werd in het hoofd getroffen en wordt nu herdacht in wat het ‘Hofke van Bayot’ wordt genoemd in de volksmond.

Met de jonge verkenner te paard in gedachten vervolgen we onze weg. Aan het Zwart water, dat zijn naam ontleend aan de door turf gekleurde veen, nemen we even pauze.

Zwart water

112 trappen op

toeristentoren

Gita wordt moe dus het is een beetje aanmoedigen maar het is een doorzettertje. Woordspelletjes doen de tijd en kilometers vliegen… We maken een woordslang waarbij de laatste letter de eerste van het nieuwe woord moet zijn… Tijger, ringslang, geit,…

We rusten nog even aan de witte St.-Corneliuskapel en stappen dan weer verder tot aan de imposante Toeristentoren. De eerste drankgelegenheid die we vandaag tegen komen, héhé.

We drinken iets warm en beklimmen daarna de 112 houten trappen van het staketsel naar boven. 22 meter boven de zandduin krijg je een weids beeld over de Kempen.

Toeristentoren Herentals

Na deze onderbreking is het nog drie kilometers tot aan het station. Via de de eeuwenoude Kruisberg gaat het verder. In de 15e eeuw maakte een Kempische minderbroeder een bedevaart naar Jeruzalem (dat was nog eens een wandeling hè Gita?).

Vanuit zijn pelgrimstocht naar de heilige stad bracht hij het idee mee om in Herentals een kruisweg na te bootsen. Rond 1460-1461 kreeg deze vorm, waardoor het een van de eerste kruiswegen in België werd. Vandaag is de kruisberg een beschermd monument.

Aankomst in Herentals

Begijnhof Herentals

We steken de drukke ringweg over en komen via de Kleine Nete aan de viswatertrap. Er is een stuw die verhindert dat vissen stroomopwaarts kunnen zwemmen om te paaien.

Om deze hindernis weg te werken heeft men een omleiding in de Kempische waterloop gelegd. Het water stroomt er naar beneden langs een reeks brede lage trappen.

Door het zeventiende eeuwse Begijnhof komen we in het centrum van Herentals. Moe maar voldaan stappen we aan het station van Herentals terug in onze auto. Goed gedaan Gita!

Treinstapper Tielen – Herentals kaart

GPX Treinstapper Tielen – Herentals

Treinstapper Tielen – Herentals praktisch

Vervoer

Tielen

Het hoeft geen betoog dat je heel makkelijk met het openbaar vervoer deze wandeling kan doen. Je begint aan het station van Herentals of Tielen, de route is in beide richtingen bewegwijzerd.

Het station van Herentals heeft een zeer grote parking mocht je met de auto tot daar komen. Dienstregelingen zijn te vinden op de website van de NMBS.

Bevoorrading

In Tielen zijn er verschillende horeca gelegenheden. In het station is een broodjeszaak en verderop een koffiehuis. Vlak bij het station is er een Spar gelegen.

Vlak bij het station van Herentals vind je een Colruyt en is er o.a. een Panos (in het station) en frituur.

Onderweg zijn er enkele horecagelegenheden. Café De Posthoorn, de taverne van Camping Floreal en de Toeristentoren.

Overnachten

Wij overnachten op Camping Floreal dat precies halverwege de treinstapper ligt. De camping heeft twee leuke trekkershutjes met vier bedden in en er is een basis keukentje dat in al je behoeftes kan voorzien.

Douchen, toilet en water halen doe je in de blok welke vlakbij gelegen is. Er is verder nog een leuke taverne met tof terras vlak bij.

Wat ons betreft een echte aanrader! Verder vind je in de Kempen natuurlijk nog tal van slaapgelegenheden.

Topografische gids

treinstapper

Treinstapper Tielen – Herentals staat beschreven in de topografische gids Treinstappers 2 van Grote Routepaden. Je vindt er een gedetailleerde wegbeschrijving, kaartjes en info over bezienswaardigheden.

Word je lid van Grote Routepaden kan je het boekje met korting aankopen en krijg je bovendien nog zes keer per jaar het leuke wandelmagazine ‘Op Weg‘ in de bus.

Weer

HERENTALS WEER DEZE WEEK

Foto’s treinstapper Tielen – Herentals

Gerelateerde berichten

Vragen en opmerkingen


Ontdek meer van caersbart.be

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geschreven door

caersbart

Hey, welkom op caersbart.be, dit is een persoonlijke webblog om mijn jarenlange outdoor ervaringen te delen en mensen te inspireren. Heb je vragen... shoot! Je kan je me contacteren via info_at_caersbart.be, of via messenger op ons Facebook page fb.com/caersbart.be
© caersbart.be