Zegge Geel

Het was nog maar half februari en toch leek het alsof de lente al in het land was. Niet meer dan enkele dagen eerder kon je de schaatsen nog aanbinden om op de bevroren plassen te gaan rijden. Nu klokte de thermometer af op bijna negentien graden. Ideaal weer voor een treinstapper dus!

Dagwandeling tussen de stations van Geel en Herentals

Grote Routepaden

↔ 20,94 km ↑ 125 m  ↓ 129 m

treinstapper

Al vroeg in de ochtend nam ik de spitstrein in Geel naar Herentals waar ik rond de klok van acht vertrok. Van aan het stationsgebouw van Herentals ben je opmerkelijk vlug in de natuur.

Voor je de Kempische bossen in duikt is er eerst nog een passage door het mooie begijnhof uit de 17de eeuw. Het hof waar vroeger zusters zonder kloostergelofte samen leefden, is een deels ommuurd driehoekig pleinbegijnhof met vrij centraal gelegen de statige kerk.

Langs een stukje speelbos en weides kom je voorbij de kabbelende vistrap aan de Kleine Nete. Er is een stuw die verhindert dat vissen stroomopwaarts kunnen zwemmen om te paaien. Om deze hindernis weg te werken heeft men een omleiding in de Kempische waterloop gelegd. Het water stroomt er naar beneden langs een reeks brede lage trappen. Meer dan twintig vissoorten zouden van deze ‘vistrap’ gebruikmaken. Enkele jaren geleden was dit het eindpunt van een tweedaagse die ik organiseerde voor ouders en hun kinderen.

Ik steek twee keer het spoor over en komen op de eeuwenoude Kruisberg. In de 15e eeuw maakte een Kempische minderbroeder een bedevaart naar Jeruzalem. Vanuit zijn pelgrimstocht naar de heilige stad bracht hij het idee mee om in Herentals een kruisweg na te bootsen. Rond 1460-1461 kreeg deze vorm, waardoor het een van de eerste kruiswegen in België werd. Vandaag is de kruisberg een beschermd monument.

Richting het plezantste land

Door prachtige bossen met heidestukken, mooie venen en moerassen gaat het verder. Ik passeer een wat mistroostige camping met voor zowat elke stacaravan dikke Mercedessen en keffende chihuahua’s. Na een passage aan de voormalige discotheek ‘Cobra’, waar ik ooit veel van mijn jeugdige nachten doorbracht, kom ik aan bij Bobbejaanland.

Langs het nu nog lege pretpark loop ik door een straat met als naam Villapark die zijn naam alle eer aan doet. De wijk is een aaneenschakeling van statige residenties en een potpourri van smaken en bouwstijlen. ‘Belgischer’ kan niet.

Door het Zeggegebied

molen van’t veld

Ik loop verder door De Zegge langs de zacht stromende Kleine Nete richting de Ark van Noë.

Het gebied met opgehoogde dijken en waterlopen is een restant van het oorspronkelijke laagveengebied dat vroeger als het Geels ‘Gebroekt’ bekend stond. In de streek ligt ook het gelijknamige en zeer waardevol natuurgebied dat in beheer is van de Zoo.

Het natuurgebied is enkel toegankelijk met een gids maar loont zeker de moeite om eens te bezoeken.

Tip: Waarom er geen uitje van maken met kinderen? Wandel van het station van Herentals richting de Ark van Noë (ongeveer 10 km) en vaar terug met een kano of kajak. Perfect te doen als alternatieve treinstapper. Er is zelfs de mogelijkheid tot overnachten in prachtige lodge tenten.

Langs de imposante korenmolen Van ’t Veld kuier ik verder in naar wat men in de volksmond het Kempisch kanaal noemt. De Kempische vaart bestaat officieel niet meer sinds het in de jaren dertig grotendeels opging in het Albertkaal. We spreken nu over het wat minder idyllische “Kanaal Bocholt-Herentals”. Ik steek de waterweg over aan het sas en via landwegels loopt het verder in de richting van de ring van Geel.

Naar het station van Geel

Geel

Gezapig gaat het verder, ik pauzeer nog voor een tas thee en heb een ontmoeting met wat ongeïnteresseerde lama’s.

Door een tunneltje onder de ringbaan gaat het door de rand van de barmhartige stad richting het station. Een leuke dagstapper door het Kempische landschap. Na een kleine 21 kilometer zit deze treinstapper tussen de Keizerstede en de Barmhartige Stede er op.

Kaart

GPX treinstapper Geel – Herentals

Treinstapper Geel – Herentals Praktisch

Openbaar vervoer

station Herentals

Zowel het station van Herentals als het station van Geel liggen op de lijn 15 tussen Mol en Antwerpen en zijn makkelijk te bereiken van uit de rest van Vlaanderen.

Beide stations hebben een gratis parking. Deze van Herentals ligt naast het station, de parking van Geel ligt een stukje weg van het station (kijk op de kaart voor de exacte locatie). Je kan deze treinstapper net als alle wandelingen uit de gids in beide richtingen doen.

Uurregelingen vind je op de website van de NMBS.

Bevoorrading

Eens Herentals uit kom je geen winkels meer tegen. Onderweg zijn er wel enkele drankgelegenheden. O.a. in de buurt van Bobbejaanland en aan de Ark van Noë kan je de dorst lessen.

Topogids treinstappers

Grote Routepaden heeft twee gidsen met treinstappers. Deze treinstapper staat in gids 1. Er staan nog zeven andere treinstappers in de gids.

Elke tocht kan in beide richtingen gewandeld worden.  Tussen het beginpunt en het eindpunt van alle tochten is er een rechtstreekse treinverbinding met een zeer aanvaardbare frequentie (minstens 1 trein per uur, ook tijdens het weekend).

Weer

GEEL WEER DEZE WEEK

Foto’s treinstapper Geel – Herentals

Vragen en opmerkingen


Ontdek meer van caersbart.be

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geschreven door

caersbart

Hey, welkom op caersbart.be, dit is een persoonlijke webblog om mijn jarenlange outdoor ervaringen te delen en mensen te inspireren. Heb je vragen... shoot! Je kan je me contacteren via info_at_caersbart.be, of via messenger op ons Facebook page fb.com/caersbart.be
© caersbart.be