Hiking stories

Canarische eilanden, wandelen en eilandhopen

El Teide

Wandelen op de Canarische eilanden

GR 131 Gran Canaria

De Canarische eilanden zijn zowat 356 dagen per jaar de perfecte wandelbestemming. Of het nu is om dagtochten te maken of meerdaagse hikes.

De eilandengroep voor de kust van Afrika heeft dan ook alles om je te bekoren. Diepe ravijnen, zee, vulkanen, woestijnlandschappen, wouden,…

Reken hier de zachte temperaturen en het heerlijke eten bij en je hebt een top wandelbestemming.

Lange afstandsroute over al de Canarische eilanden

De GR 131 loop over alle Canarische eilanden en staat garant voor een paar weken hiking plezier. Het is een afwisselende trail met naaldbossen, vulkanen, half-woestijn, stuifduinen met Saharazand, diepe kloven, regen- en laurierwouden,…

Zelf liep ik de GR 131 op Tenerife en Gran Canaria.

Canarische Eilanden

Tenerife

El Teide

Tenerife is het meest gekende, grootste en dichtst bevolkte eiland van de Canarische eilanden. Voor wandelaars is de vulkaan El Teide wellicht het hoogtepunt van de archipel. Tenerife kent een enorme veelzijdigheid aan wandelgebieden. Van de kuststroken tot de half-woestijn aan de voet van El Teide of de tropische wouden aan de noordelijke kant van het eiland. Tal van wandelpaden laten de diversiteit zien van het eiland. De GR 131 loopt van Arona naar La Esperanza en doe je in vier tot zes dagen.

Gran Canaria

Canarische eilanden
Gran Canaria

In het zuiden van het eiland zijn de witte stranden gevuld met duizenden toeristen die uit zowat alle Europese landen worden ingevlogen. Maar voor de rest leent het eiland zich perfect voor wandelrecreatie. De prachtige grillige valleien en canyons op de GR zorgen voor adembenemende panorama’s. De GR 131 loopt er van Puerto de las Nieves naar het toeristische Maspalomas. Gek genoeg is Gran Canaria het enige land waar de GR 131 niet als dusdanig staat aangegeven. Maar met de gids kan je makkelijk de lokale bewegwijzerde wandelpaden aaneen knopen om de trail op het eiland te doen.

La Palma

La Palma en de vulkaan Teneguía hebben heel wat te bieden op wandelgebied. Ook hier is het flink klimmen om de GR 131 te tackelen. Niet voor niets is La Palma ‘het steilste eiland ter wereld’. Met slechts 65 kilometer is de trail niet te lang maar met vertrek en aankomst (Tazacorte) aan de kust en de hoogste top op 2426 meter valt er op deze driedaagse wel wat te klimmen op de GR 131. De prachtige vergezichten op o.a. de grootste erosiekrater ter wereld, de Caldera de Taburiente, maken het meer dan de moeite waard.

Update: In de herfst van 2021 kwam de vulkaan in de Cumbre Vieja tot uitbarsting voor het eerst in vijftig jaar. Aangezien de GR 131 tot op de vulkaantop gaat zal het pad onvermijdelijk schade opgelopen hebben. Mocht je info hebben over de huidige situatie eens de vulkaan letterlijk bekoeld is horen we het graag.

El Hierro

La Isla Chiquita, het op één na kleinste eiland van de archipel heeft toch heel wat te bieden. Faro de Orchilla is het officieel startpunt van de GR 131. Van aan de vuurtoren kruist het grote routepad het eiland, 38 kilometer later kom je aan in Puerto de la Estaca. Hier kan je de boot naar Tenerife nemen om je route verder te zetten.

Fuerteventura

Het eiland met rotskust aan de ene kant en lange stranden aan de andere kant heeft heel wat te bieden en is beduidend minder toeristisch als sommige van de andere eilanden. De GR 131 loopt dwars over het lang uitgestrekte eiland. Het haalt nooit de spectaculaire hoogtes als bv. Tenerife, La Palma of Gran Canaria en is op het hoogste punt slechts 635 m. Als je de volledige GR op alle eilanden wil lopen lijkt het dus verstandig te beginnen op Fuerteventura en Lanzarote en zo op te bouwen naar de meer uitdagende eilanden.

La Gomera

Met slechts 29 kilometer heeft de GR hier geen al te grote afstand te overbruggen. Van het strand van Vallehermoso gaat het door regen- en laurierwouden naar de hoofdstad San Sebastian. Er zijn wel 1400 hoogtemeters te overwinnen dus onderschat de tocht niet. Natuurlijk is het mogelijk om nog andere wandelroutes op het eiland uit te stippelen. Zo is er bv. de GR 132 die rond het eiland gaat.

Lanzarote

71 kilometers scheiden de haven van Órzola in het noorden met de zuidelijke stranden van Playa Blanca op de GR 131 Lanzarote. Door de vele vulkaanuitbarstingen wandel je er door een maanlandschap dat de GR op Lazarote een ander karakter geeft dan op de naburige eilanden.

La Graciosa

Het bevallige ‘Isla’ is het laatst erkende eiland van de Canarische eilanden en is gelegen vlak bij Lanzarote. Slechts 29 km2 groot en 700 inwoners tellend werd het tot een tijdje geleden bestuurd door Lanzarote. Sinds het eiland zijn eigen koers vaart kunnen we spreken van het achtste eiland van de Canarische eilanden. Er zijn geen asfaltwegen, auto’s zeldzaam (en hebben een vergunning nodig) en de faciliteiten schaars. Voor wie echt houdt van back-to-basics.

Gids met enkel de GR 131 op alle Canarische eilanden

Canarische eilanden

Canarische eilanden praktisch

Vervoer

ferry Canarische eilanden

De grootste en populairste eilanden hebben allemaal luchthavens die van uit heel Europa toeristen aanvoeren. Een ticket vinden voor bv. Gran Canaria, Tenerife of La Palma zal dus geen probleem zijn. Vluchten tussen de verschillende eilanden zijn er ook zoals bv. met luchtvaartmaatschappij Binter Canarias of Canaryfly.

De kleinste eilanden kan je bereiken via de overzetboten. Al de eilanden zijn trouwens bereikbaar met de ferries.

De belangrijkste veerboot maatschappijen geven we hieronder. Op de websites vind je de dienstregeling om op de verschillende eilanden te geraken. Op veel plaatsen vertrekt de GR 131 aan de aankomsthaven wat handig is.

Wanneer is de beste periode om naar de Canarische eilanden te gaan?

Dat hangt er een beetje van af… hoe zeer ben je hitte bestendig? Wandel je niet graag is tropische plakkerige temperaturen dan vermijd je best de zomermaanden. De temperatuur kan er makkelijk tot 30°c – 40°c of hoger oplopen. De herfst en lente zijn ideaal maar ook in de winter is het nog aangenaam (20°c) om te wandelen op de Canarische eilanden. De Canarische eilanden zijn gekend vanwege de vele microklimaten. De oostelijke en laagst gelegen eilanden Fuerteventura en Lanzarote zijn het droogste en de westelijke eilanden – La Palma, El Hierro en La Gomera – zijn de meest ruige en natste, maar je vindt dus overal lokale verschillen. In Tenerife had ik het warm overdag, vroos het ’s nachts, liep ik door snel opkomende mist,…

Het komt niet veel voor maar het kan sneeuwen op de hoogst gelegen delen. Als je gaat (wild)kamperen vergis je dan niet, op sommige plaatsen zoals aan de voet van El Teide kan het ’s nachts stevig vriezen.

Overnachten op de Canarische eilanden

wildkamperen

De Spaanse archipel is een populaire toeristische bestemming en overnachten is niet echt een probleem. Er zijn tal van hotels en B&B’s.

Campings vind je minder op de eilanden omdat bijna iedereen komt ingevlogen maar er zijn er wel. Wildkamperen is in Spanje officieel verboden. Als je gaat wildkamperen stel je verdekt op en respecteer de ‘Leave no Trace‘ regels.

Gidsen en kaarten

Hoewel de route zeer goed bewegwijzerd is, buiten Gran Canaria waar je je moet behelpen met andere bewegwijzerde routes, staat er weinig online. Er is de website van Senderos GR, volledig in het Spaans. De website die er vroeger was lijkt offline te zijn intussen.

Cicerone heeft perfecte gidsen in het Engels van alle eilanden of van de GR 131 samengevat. Alle gidsen bevatten uitebreide praktische info, de etappes uitgelegd stap voor stap en kaartjes.

Lonely Planet heeft dan weer een meer algemene reisgids voor de eilanden.

Weer

Canarische eilanden WEER DEZE WEEK

Gerelateerde berichten

Vragen en opmerkingen


Ontdek meer van caersbart.be

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie