Wandelen met kinderen

wandelen met kinderen

Dossier: Wandelen met kinderen

Wandelen met kinderen

Wandelen met kinderen – Als je op deze site bent terecht gekomen ben je waarschijnlijk iemand die al eens graag de benen strekt en de natuur in gaat om te gaan wandelen, trekken, hiken,… Zolang je er alleen, met je partner, familie of vrienden op uit trekt kies je makkelijk een route naar je eigen mogelijkheden. Maar wat doe je als je wil gaan wandelen met kinderen of kleinkinderen.

Op tocht gaan met je kinderen kan een uitdaging zijn. Als je kroost aan het zeuren is vanaf de eerste kilometer zal je er wellicht als volwassene ook weinig plezier aan beleven. In dit dossier proberen we een aanzet te geven om van wandelen een toffe activiteit met kinderen te maken. We linken door naar tal van organisaties en verenigingen die wandelen met kinderen in de kijker zetten.

Voorbereiding

Enkele tips:

wandelen met kinderen
foto ANWB
 • Wandelen met kinderen moet naar een ‘doel’ leiden, een waterval, hut, speeltuin… of de wandeling moet een ‘belevenis’ op zich zijn.
 • Zoek een wandeling uit op maat van de kinderen en steek je eigen ambities even in de kast. Kinderen kunnen fysiek meer dan je denkt maar mentaal soms wat minder. Als ze bv. weten hoe ver het nog is kan dat helpen, “Nog héél ver…” is meestal geen al te beste motivatie. Wees begripvol en een goede verstaander 😉 Leg de lat laag en ga voor quality time.
 • Geef je kinderen een fototoestel waar ze onderweg mee aan de slag kunnen. Geef ze eventueel een opdracht, zoveel verschillende bloemen trekken. Een stappenteller kan motiveren, zoek of maak zelf een wandelstok,…
 • Dieren onderweg maken de pret altijd groter. Ook andere elementen zoals geocaching, een schatkaart,… kunnen de tocht avontuurlijker maken.
 • Zorg voor de juiste kleren, schoenen, zonnebrandcrème, hoofddeksel,… een kind met fysiek ongemak zal niet gelukkig zijn. .

Hoe op pad?

Bergwandelen met kinderen: wat kan op welke leeftijd?

1/2 tot 2 jaar: in de draagrugzak

2-4 jaar: al een beetje zelf stappen

4-6 jaar: halve dagwandelingen.

6-9 jaar: overnachten in een hut

10-13 jaar: waarom geen gletsjeroversteek?

14+ Oudere tieners kunnen langere afstanden en uitdagende trajecten steeds makkelijker aan.

Meerdaagse wandelingen met kinderen

Tips

Wil je er met de kinderen op een echte meerdaagse trektocht op uit zijn er heel wat mogelijkheden. Pas je je verwachtingen aan aan de kinderen en hun leeftijd dan ga je een leuke paar dagen te gemoed.


Wandelen met kinderen
Bivakzones

Wil je er in Vlaanderen of Nederland op uit voor twee of meerdere dagen zijn de bivakzones ideaal. Paalkamperen staat gelijk met een kort verblijf in de natuur op een door de overheid, privépersoon of -organisatie voorziene plaats. Naar gelang van de bivakzone is er een pomp, tentplatform, vuurkorf of -kring, droogtoilet,… Bivakzone.be is een prachtige site met alle info over bivakzones die je nodig hebt. Er staan ook heel handige bivaktochten op de website.

Huttentochten

Een huttentocht met kinderen, samen door de bergen trekken op kindermaat, het kàn! Anne van Galen, international mountain leader, schreef voor het magazine Op Pad een artikel met 10 huttenwandelingen op kindermaat. Er zijn natuurlijk dingen waar je rekening mee moet houden en een beetje planning is noodzakelijk. Hoe is het weer en de conditie van de paden, moet ik de hutten reserveren, hoogteziekte en acclimatisatie, wat kunnen mijn kinderen aan, hoeveel kilometer wandel ik per dag,… Bekijk zeker de folder van de NKBV, van bengel tot berggeit (webshop) of de folders van het Kbf ‘Bergwandelen met kinderen‘ en ‘Waarden en ethiek, met kinderen de bergen in‘  (gratis pdf) eens.

De Zwitserse Alpenvereniging  (SAC), Oostenrijkse Alpenvereniging (OeAV), de Duitse Alpenvereniging (DAV) hebben een brochure (Duits) samengesteld met hutten die geschikt zijn om met kinderen te overnachten. Deze hutten liggen in gebieden die goed toegankelijk zijn om te wandelen met kinderen, bieden soms speciale kinderprogramma’s aan en zijn speciaal voor kinderen ingericht.

Op deze Zwitserse website heb je ook een optie om te zoeken op ‘Familienfreundliche Hütte‘.

ezel wandelingGa eens mee met een organisatie

Organisaties als Hiking Advisor, Kbf, Great by Nature of de Outdoorschool bieden regelmatig meerdaagse wandelingen voor kinderen en jongeren aan. Hou hun kalender in de gaten en ga eens mee op wandelweekend, avontuurlijke wandeling, via ferrata of rotsklimmen.

Op stap met een ezel

Ga eens op stap met…een ezel. In binnen- en buitenland zijn er organisaties die meerdaagse wandelingen of daguitstappen voorzien in het gezelschap van een ezel. Een ezeltocht is de ideale wandelvakantie voor kinderen tussen ca. 4 en 10 jaar. Even googlen op ‘trekking’ of ‘hiking’ en ‘donkey’ en de mogelijkheden en landen zijn bijna onbeperkt. Zelf maakte ik met mijn dochters op één van onze meerdaagse wandelingen een ezel wandeling via Den Dolaard in de Getevallei. Ze vonden het fan-tas-tisch!

Naar de kust

De GR 5A Kustroute is ideaal voor mensen die laagdrempelig een meerdaagse willen doen met kinderen. Er is zee, strand, duinen, openlucht museum Raversyde,… maar ook genoeg gelegenheid om te verpozen. Bovendien kan je dankzij de de kusttram zeer flexibel zijn in je tochtplanning.

Of combineer een meerdaagse wandeling eens met een dagje of enkele uren kajakken.

Met de kinderen naar Klein Zwitserland

Het Müllertal in Luxemburg wordt ook wel ‘klein Zwitserland’ genoemd, een prachtige streek om te gaan wandelen met kinderen. Ideaal om er met de kinderen een paar dagen op uit te trekken.

Dagwandelingen met kinderen

Tips

Avonturenberg Beringen1. Avonturenberg

De Stad Beringen zorgt voor een recreatieve ontwikkeling van de kleine terril van be-MINE, en dat onder de noemer ‘Avonturenberg’. Een berg waar kinderen zich tijdens de wandeling kunnen op uitleven op de spelelementen welke samen één groot speellandschap vormen. Het gaat over klim- en klauterconstructies, taludglijbanen en andere manieren voor spel en beleving tegen de helling en op de top van de terril. Nadien kan je terug afdalen en de nabij gelegen terril beklimmen. Je krijgt van daar uit fantastische uitzichten op de Kempen. De wandelingen zijn te combineren met andere wandelingen in de buurt of een bezoek met de kinderen aan de klimhal aan de voet van de avonturenberg..

2. Blote voetenpad

Na het succes van het ‘Blote voetenpad’ in Zutendaal kwamen er in Vlaanderen, Wallonië en Luxemburg nog enkele paden bij. Kinderen vinden het geweldig en volwassenen natuurlijk ook stiekem. Veel beter dan dit kan je de natuur niet voelen. Er zijn o.a. paden in Zutendaal, Zwalm, Gent-Brugge, Bouvy, Medernach (Lux.) en Oudenaarde. In Oudenaarde is ook een moerasparcours en mooie klimtoren.

Bivakplaats het Vinne3. Het Vinne

Wandelen met kinderen door Provinciaal domein het Vinne is een echte aanrader. Kinderen kunnen de buurt verkennen op vlonderpaden, in de schuilhutten de vogels bekijken en nadien kan je er verpozen aan de taverne met speeltuin. Er is bovendien een bivakzone waar je kan overnachten met de tent en een kampvuur maken. Zelf ging ik met mijn dochters reeds twee keer (I,II) op tocht en overnachten in Het Vinne.

4. Zoniënwoud

In de buurt van het Zoniënwoud zijn tal van musea en verenigingen die kinderen met open armen ontvangen. Het Afrikamuseum, bosmuseum, bijenpad

5. De Hoge Venen

De Oostkantons zijn altijd mooi maar voor kinderen natuurlijk een absolute topper als er sneeuw ligt. Wandel met kinderen over de vlonderpaden van o.a. het Fagne de la Poûleur, beklim de toren aan het Signaal van Botrange en wees er even de hoogste Belg, wandel of canyoning langs een echte bergrivier in de vallei van de Trô Maret, ga sneeuwschoenwandelen in Manderfeld of naar de hoogste waterval van België.

Ninglinspo

6. Ninglinspo

De vallei van de Ninglinspo is een echte aanrader om te doen met kinderen! Het zijriviertje van de Amblève staat garant voor plezier voor jong en oud. Volgens de toeristische dienst een “romantische” vallei “die de smaak voor mysterie en fantasie aanwakkert”. Het is dan ook niet voor niets dat het gebied geklasseerd staat als ‘Uitzonderlijk Natuurerfgoed van Wallonië’. Zeker doen als je in de buurt bent.

7. Omgeving Mechelen

De leukste tochten voor de hele familie in en rond Mechelen vind je op deze kaart! Of neem eens een kijkje op de website met interactieve kaart. Ga op avontuur met een ijsvogel, konikpaard, kikker of een ander wandelvriendje.

8. Avonturenpad in Linter

Het avonturenpad in Linter nodigt jong en oud uit om op tocht te gaan en de biodiversiteit van het mysterieuze valleilandschap in het natuurgebied Grote Getevallei te ontdekken. Een leuk plannetje wijst je de weg.

9. …

Er zijn nog tal van tips om te gaan wandelen met kinderen zoals:

 

 

Wie een wandeling maakt door de bossen van recreatiedomein De Schorre in Boom, zou wel eens een gigantische houten trol op zijn pad kunnen tegenkomen.

Links

Op stap met de kinderen

Wil je je kinderen onderweg wat afleiden van het ‘wandelen’? Geef ze het bosboek mee. Dankzij Het boek veranderen ‘vogels’ in kauwen, pimpelmezen, roodborstjes en boomklevers. ‘Dingen’ op de grond worden braakballen of de pootafdrukken van een vos. Een boek vol leuke weetjes waarmee de kids zelf op ontdekkingstocht kunnen gaan.

Of wat denk je van Expeditie natuur, met met 52 zoektochten?

Verslagen

Klik hier voor een overzicht van mijn wandelverslagen met kids

7 reacties

 1. Janneke zegt:

  “Wandelen met kinderen moet naar een ‘doel’ leiden, een waterval, hut, speeltuin…”
  Het probleem is dan toch de terugweg?

 2. De doelen bepaal je natuurlijk zelf Janneke. Het kan evengoed de weg zelf zijn, een ijsje, een speeltuin,… Het komt er gewoon op neer de kinderen te motiveren en het wandelen op zich leuk te maken met een ‘doel’. De weg op zich kan al een beloning zijn. Niet het einddoel is belangrijk, maar de weg er naartoe moet voor de kinderen op zich een belevenis zijn. Op DIT filmpje zie je hoe mijn dochters twee dagen vol gingen enkel en alleen omdat ze een schatkaart hadden.

  Groeten, Bart

 3. Pansch zegt:

  Wij zijn ook al in de Vinne gaan paalkamperen. Mijn jongens (4 en 6) vonden het schitterend… behalve de muggen 🙁 En de waterpomp werkte niet… waardoor we telkens een kilometer moesten wandelen tot aan de taverne (waar er gelukkig een buitenkraantje was.

  Toen waren mijn ouders erbij… want als alleenstaande moeder is en blijft het een avontuur.
  Deze zomer zou ik heel graag een dagje stappen. Ik zoek nog maar zal er zeker eentje vinden die op maat is van de boys.

  1. De laatste keer dat we er waren werkte de waterpomp idd ook niet, maar officieel was de bivakzone dan ook gesloten (had wel toestemming gekregen). Nog plaatsen en avonturen genoeg te beleven voor de jongens 😉

 4. Marlies Weyns zegt:

  Beste Bart, we zijn op je mooie site gekomen omdat we voor het voorjaar (onze Heer Hemelvaart weekend) een meerdaagse wandeltocht met onze kinderen van 12j, 10j en 2x 7j aan het uitzoeken zijn. We zagen dat je de Lee trail hebt gedaan, maar niet met kinderen. Denk je da dat haalbaar is? Onze kinderen zijn wel gewoon goed mee te stappen. 2j geleden ook wandelingen van 15km gedaan in Zwitserland toen vooral de jongsten toch nog kleiner waren. Of zijn de hoogtemeters toch verraderlijk? Bedankt voor je advies!

 5. Hallo Marlies, het zijn stevig wat hoogtemeters en soms lange klimmen. Maar als je het op deelt in drie dagen moet het wel te doen zijn als ze wat gewend zijn. In ieder geval een heel mooie tocht. het zal dus mooi maar pittig zijn. Als alternatief zou je bv. een lus kunnen nemen van de Mullerthal of verder op de Eisleck trail.( https://www.caersbart.be/hiking/escapardenne-eisleck-trail/ )

 6. Elsje Van Dosselaer zegt:

  Beste Bart, misschien is deze 3-daagse wandeltrektocht voor gezinnen met kinderen in de Kempen wel fijn om aan het overzicht toe te voegen? https://ontdekbalen.be/doen/wandelen/expeditie-buitengewoon
  groetjes Elsje

Geef een reactie

[instagram-feed]