bivakzone Troostembergbos

Bivakzone Troostembergbos – Corona, dus kinderen thuis, geen school, hobby’s, enz. Dan is het even kijken wat er nog wel kan. De maatregelen zijn dan pas sinds middernacht afgekondigd en op ons eentje gaan wandelen op rustige paden en stille bossen lijkt perfect aan de regels te voldoen. Dus vertrekken we zaterdagmiddag richting het statige Kasteel van Horst voor een tweedaagse door het Hageland.

Kasteel van Horst

Van een eerdere dagtocht door het land van de Rode Ridder kende ik de streek in Oost-Brabant al wat. We parkeren de auto aan het Kasteel van Horst, een écht ridderlijk slot, verscholen tussen groene Hagelandse heuvels! Het kasteel aan de Wingebeek staat er nog bij zoals de laatste adellijke bewoners het in de 17de eeuw achterlieten. Het aanzicht van de waterburcht zal velen bekend voorkomen. Het is dan ook de thuishaven van stripfiguur De Rode Ridder van Willy Vandersteen.

Omwille van de veiligheid is het monument voor onbepaalde tijd gesloten (maart 2020).

Dag I Kasteel van Horst – Bivakzone Troostembergbos

Wandelknoopunten Wandelknooppunten ↔ 13.68 km ↑ 147m  ↓ 162 m DATA I GPX

Langs veldwegen, akkers en kasseistroken

kasseiweg

We wandelen achter het pittoreske kasteel door langs de slotgracht, Gita neemt kordaat de leiding met de wandelknooppunten in haar hand. De sfeer is opperbest en de meiden zingen en springen door het winterse landschap.

Langs oude veldwegen, drassige akkers en kasseistroken volgen we de vooraf uitgestippelde route door het golvende Hageland. Aan een azuurblauw kapelletje nemen we wat rust en eten we op ons gemak een snack. De dochters verzinnen woordspelletjes waardoor de kilometers onder onze voeten snel voorbij glijden. Tegen een uur of zes komen we aan het Troostembergbos en zien we een eerste houten wegwijzer die de bivakzone aanwijst.

Bivakzone Troostembergbos

Het Troostembergbos is een overzichtelijk, vlot toegankelijk en droog bos gelegen op een  steile heuvelrug. Aan de voet van de ijzerzandstenen heuvel is er de mooie en grote ‘bivakzone Troostenbergbos’. De bivakzone is voorzien van een houten platform voor de tent, ecologisch compost toilet, gezellige kampvuurkring met massieve zitbanken, waterpomp met niet-drinkbaar water en een solide houten tafel.

bivakzone Troostembergbos

We zetten de tent op, de geamuseerde juffers leggen alles op camera vast voor hun outdoor vlog. Veel meer dan zot doen en gekke bekken trekken lijkt dat niet te zijn, maar ik begrijp er volgens de twee giechelende tieners dan ook niks van. Na de copieuze maaltijd doen de meisjes de afwas aan de waterpomp terwijl ik het kampvuur in gang steek. We zingen en lachen en de avond vliegt voorbij aan het knetterende kampvuur. Als de oogjes dicht beginnen vallen van vermoeidheid kruipen we onder het dons en vallen we in slaap.

Dag II Bivakzone Troostembergbos – Kasteel van Horst

Wandelknoopunten Wandelknooppunten ↔ 8.94 km ↑ 109m  ↓ 120 m DATA I GPX

Troostembergbos

We worden al vroeg wakker ‘s ochtends van de vele vogels die ons een prachtig concert geven. We breken de tent op en eten wat granola met chocolade en tegen half acht verlaten we bivakzone Troostembergbos om onze tocht verder te zetten. Na een korte maar stevige klim wandelen we over de met loofbomen beboste heuvelrug verder. Via de bedevaarts Kapel van Roeselberg of ‘Kapel ter Stokskes’, toegewijd aan Onze-Lieve Vrouw ter Stokskes, kuieren we verder richting het vochtige Walenbos. We hebben hier een fraai uitzicht over de Mottevallei.

Walenbos

Het Walenbos is een uitgestrekt bosgebied in het brongebied van de Brede Motte. Het is er dus drassig maar dat vinden de kinderen dan weer extra leuk. Als we het bos verlaten gaat het vooral langs rustige veldwegen en natte akkers terug richting het Kasteel van Horst. Tegen half elf komen we terug aan aan ons vertrekpunt. We maken nog een ommetje naar de Sint-Jozefkapel even verderop die idyllisch is gelegen naast een oude linde tussen de velden.

Een leuke tweedaagse op maat van de kinderen.

Map hike bivakzone Troostembergbos

Hike bivakzone Troostembergbos GPX

Praktisch

Transport

Met de auto kan je perfect parkeren aan het Kasteel van Horst. Bus 310 rijdt tussen Leuven en Aarschot dus vanaf beide stations is Sint-Pieters-Rode bereikbaar. Sint-Pieters-Rode ligt op deze wandelroute en op wandelafstand van Horst.

Bevoorrading

Je komt langs enkele dorpjes zoals Sint-Pieters-Rode, Kortrijk-Dutsel en Houwaart. verwacht er geen grote winkels. Wellicht zijn er wel enkele cafés maar die waren vanwege de Covid-19 toestanden allemaal gesloten.

Bivakzone Troostembergbos

Update: De bivakzone Troostembergbos heropent na corona voor gewone bivakkeerders op 12 juni 2020, sluit tussen 30 juni en 30 september als bivakzone (buitengewoon kamperen van de Vlaamse overheid) en opent opnieuw als bivakzone vanaf 1 oktober

Paalkampeerterrein of Bivakzone Troostembergbos is een initiatief van Agentschap Natuur & Bos. Respecteer de bivakzone en de regels!

  • Op bivakzones mogen ten hoogste drie tenten voor samen ten hoogste tien personen geplaatst worden. Je kunt geen plaatsje reserveren, vol is vol.
  • Elke tent mag ten hoogste 48 uur blijven staan in diezelfde bivakzone. Uitzondering op de verblijfsduur zijn Oost-Vlaamse bivakzones Brouwierweide en Koppenbergbos, waar je slechts één nacht mag verblijven, enkel tussen 16 u en 10 u de volgende morgen. Geen tenten overdag dus.
  • Bivakzones zijn bedoeld voor trekkers die te voet komen. Je geraakt er niet met de auto.
  • Respect voor de natuur is een must: je laat geen afval achter, je beschadigt de faciliteiten niet, je verstoort de rust niet met luide stereo’s. Het geluid van spelende kinderen is uiteraard wel toegelaten.
bivakzone

Een bivakzone is géén gratis camping. Het comfort is heel basic. Je komt er om te genieten van de natuur, en niet om te feesten of vakantie te vieren. Op een bivakzone draag je zelf verantwoordelijkheid. Je respecteert de stilte en ruimt alles weer op bij vertrek. Zo kan de volgende bivakkeerder ook van de mooie natuur genieten.

Bivakzones sluiten niet tijdens de winter. Winterkamperen is dus mogelijk!

Uitgebreide info vind je op bivakzone.be

Eeerder kampeerden we al op de bivakzones in de Merode bossen (nu gesloten), Het Vinne en Meerdaalwoud.

Bewegwijzering

Kasteel van Horst

We liepen langs wandelknooppunten maar ook wandelnetwerk Hagelandse Heuvels als Grote Routepad 512 (Brabantse Heuvelroute) liepen parallel of kruisten we regelmatig. De bivakzone is gelegen tussen wandelknooppunten 139 en 236.

Onze route: 143-145-131-132-123-122-121-120-116-57-52-117-118-135-167-168-138-139 BIVAK 236-235-234-233-232-231-229-246-228-227-153-152-151-144-143

Uiteraard kan je zelf een route uitstippelen op maat via wandelknooppunt.be of met hun uitstekende app.

Weer

Hageland WEER VOOR DEZE WEEK

Op stap met de kinderen

Wil je je kinderen onderweg wat afleiden van het ‘wandelen’? Geef ze het bosboek mee. Dankzij Het boek veranderen ‘vogels’ in kauwen, pimpelmezen, roodborstjes en boomklevers. ‘Dingen’ op de grond worden braakballen of de pootafdrukken van een vos. Een boek vol leuke weetjes waarmee de kids zelf op ontdekkingstocht kunnen gaan. Of wat denk je van Expeditie natuur, met met 52 zoektochten?

Links

Comment sectie onder de foto’s

Foto’s wandeling & bivakzone Troostembergbos

Vragen en opmerkingen ↓

Een vraag of opmerking over dit artikel? Stel ze onderaan deze blog.

Geschreven door

caersbart

Hey, welkom op caersbart.be, dit is een persoonlijke webblog om mijn jarenlange outdoor ervaringen te delen en mensen te inspireren. Heb je vragen... shoot! Je kan je me contacteren via info_at_caersbart.be, of via messenger op ons Facebook page fb.com/caersbart.be
© caersbart.be