Langdorp

Wandelen tussen het station van Zichem en Aarschot

Treinstapper Zichem – Aarschot – Miss’Rona zorgde ervoor dat de wandelmicrobe in Vlaanderen recht evenredig de hoogte in ging met haar statistieken. Zo werden ook de treinstappers van Grote Routepaden een enorm succes. En dus kwam er na de twee eerste boekjes een derde.

Afstand:23,12 km
Moeilijkheid:Gemakkelijk
Duur:± 5 u
Markering:
wit-rood

Ons werd gevraagd of we voor het gidsje foto’s konden trekken op het traject Zichem – Aarschot. Daar gingen we natuurlijk graag op in. Op de grens tussen de zanderige grond van de Kempen en het leemachtige Hageland lopen we door de Demervallei.

treinstapper Zichem

Vertrek in het dorp van ‘De Witte’

Witte van Zichem

Wie tijd heeft kan nog wat de toerist uithangen in het liefelijke dorpje, thuishaven van De Witte van Sichem en de Heren van Zichem. Het huis van de flamingante schrijver Ernest Claes is dan ook vlakbij gelegen, net als de gerestaureerde Maagdentoren.

Ook de Abdij van Averbode, Begijnhof Diest en Baseliek van Scherpenheuvel liggen op een boogscheut. Genoeg hoogtepunten dus om één of meerdere dagen te vullen.

Tip voor een meerdaags verblijf in de streek: Ga glampen op het wijndomein van Ideale Wereld reporter Luc Haekens.

Wij gaan echter meteen van start en duiken achter het stationnetje van Zichem meteen het groene Demerbroeken in.

Al snel krijgen we in dit gebied van moerassen, hooilanden en turfputten het gezelschap van een kudde ongedurige Shetlanders. De paarden lijken zich eerst niet te storen aan ons gezelschap maar zetten het dan toch plots schichtig op een lopen. De kleine viervoeters dravend door het prachtige natuurgebied, zou zo uit een National Geopgraphic docu kunnen komen. Gipfelglück in het Demerbroek!

Luistertip: Soundtrack van de Demerbroeken

Testelt

Villa Terwolf Testelt
Villa Terwolf

We laten het idyllische natuurschoon achter ons en wisselen het voor alweer nieuwe romantische stukken. Over de Voortberg, een Hagelandse getuigenheuvel van ongeveer 50 meter hoog, lopen we in de richting van Testelt.

De eclectische villa “Terwolf” uit 1908 staat monumentaal tussen Demer en Abdijmolen als we het dorpje binnen wandelen. De watermolen werd al vermeld in het midden van de twaalfde eeuw.

De heer van Testelt stond volgens oude geschriften toen zijn rechten af aan de pas opgerichte abdij van Averbode. Op de rechteroever was er een korenmolen. Op de andere oever werd in 1264 een oliemolen gebouwd.

Langs een smalle kerkwegel komen we aan de gotische Sint-Pieterskerk omgeven door een mooie geklasseerde kerkhofmuur en schaduwrijke bomen. Een enorme muurschilderij van een vos prijkt tegenover de kerk op een gevelmuur. Via een smal pad komen we terug aan de gezapig stromende rivier.

Treinstapper Zichem

In de omgeving van de meanderende Demer wisselen bospaden en landwegen elkaar af. De trein is nooit ver weg en het monotone geluid weerklinkt regelmatig over de Brabantse weilanden.

Een Wolf in Langdorp

Wolf bier

Flink stappen we door terwijl de zon ons flink bestookt met haar brandende stralen. Door het bos -en weidelandschap kuieren we verder en in de verte vult de
Sint-Pieterskerk van Langdorp het mooie panorama prachtig aan.

Als we langs de oevers van de stroom aan het Wolf Café in Langdorp komen zetten we ons snel op het terras dat we delen met een brandweerkorps uit Diepenbeek.

Een stevige portie bitterballen met wat scherpe mosterd en twee glazen lokaal Wolf bier later kunnen we, met wat flanellen benen, terug op pad.

Naar de stad van de Kasseistampers

Treinstapper Zichem

We kruisen de Demer aan de gezellige Demertrefplaats. Er staat, naar evenbeeld van de nabijgelegen waterweg, een meanderende pik-nik tafel van maar liefst 35 meter lang. Publieke barbecues maken het plaatje af.

Eens over de voetgangersbrug stappen we fluks verder over de dijk. Als we de statige kerk van Aarschot in zicht hebben slagen we in op een bospad. We lopen in een halve cirkel om het domein van Schoonhoven en komen uiteindelijk via een steile afdaling in een koel bos aan in het centrum.

Grenadier

Langs het ‘Grenadier Guard’ monument , opgericht ter herdenking van de bevrijding door de Engelse troepen op 5 september 1944 , gaat het verder.

Na de oversteek van het gezellige marktplein maken we eventjes een ommetje langs de schoenwinkel van onze vrienden Heidi en Gerry. We besluiten dat de zon nog heerlijk over de stad van de Kasseistampers schijnt en drinken nog enkele frisse Aperol’s op een terrasje.

Door een bruisende stad

Als de zon stilletjes aanstalten maakt om te verdwijnen beseffen wij dat we ons ook moeten reppen. Door het stadspark dat bruist van energie met foodtrucks, bandjes en meer volk dan we in de laatste twee jaar al bijeen hadden gezien komen we aan de monumentale Onze-Lieve-Vrouwkerk.

Begijnhof Aarschot

Door het zich in schemer hullende stadsbegijnhof komen we niet veel later aan het station van Aarschot. We zijn maar net op tijd, of dat denken we. Blijkbaar staan we op het verkeerde spoor en in zeven haasten spurten we een trap af en eentje terug op. Geen minuut te vroeg zitten we op het juiste spoor.

Met het geluid van zwoele latino beats aan de voorkant van het stationsgebouw en de zware new wave bassen van Red Zebra (Cristal Open Air) op de parking zet de trein zich in beweging. Voor we het weten staan we terug in Zichem en genieten we bij een glas rode wijn en dampend bord spaghetti moe maar voldaan na van deze treinstapper.

Map treinstapper Zichem – Aarschot

GPX Treinstapper Zichem – Aarschot

Treinstapper Zichem – Aarschot praktisch

Vervoer

Treinstapper Zichem

Vanzelfsprekend is de trein het aangewezen vervoer voor deze treinstapper. Het station van Zichem en Aarschot liggen op lijn 35 die Leuven en Hasselt met elkaar verbinden.

Voor de dienstregeling kijk je best op de website van de NMBS.

Bevoorading

In Zichem zijn horecagelegenheden, slagers en een bakker. In Testelt is een Carrefour maar daar dien even voor van de GR te gaan. Café Wolf langs de Demer in Aarschot is een aangename verpozing en in Aarschot heb je op de route o.a. een Delhaize en tal van horeca gelegenheden.

Topogids

Na treinstapper 1 en 2 is kwam er in het voorjaar 2022 Treinstapper 3 waarvan deze wandeling deel uitmaakt. De gidsen zijn te bestellen op de webshop van Grote Routepaden.

Ben of word je lid van de vereniging ontvang je nog een leuke korting en zes keer per jaar het leuke Magazine ‘Op Weg‘.

Alle treinstappers en bijkomende info vind je ook op onze pagina Treinstappers. Er komen ook meerdaagse treinstappers aan bod.

Weer op de treinstapper Zichem – Aarschot

AARSCHOT Weer in Aarschot deze week

Links

Op onze overzichtspagina Treinstappers vind je meer dan 70 treinstappers in België aangevuld met buitenlandse treinstappers.

Foto’s treinstapper Zichem – Aarschot

Vragen en opmerkingen onderaan deze pagina

Geschreven door

caersbart

Hey, welkom op caersbart.be, dit is een persoonlijke webblog om mijn jarenlange outdoor ervaringen te delen en mensen te inspireren. Heb je vragen... shoot! Je kan je me contacteren via info_at_caersbart.be, of via messenger op ons Facebook page fb.com/caersbart.be
© caersbart.be