GR 56

Het was even geleden maar dit weekend ging ik terug de weg op. Deze keer ging ik op pad in de Hoge Venen waar ik een deel van de GR 56 liep.

De GR 56 is een luswandeling in de Oostkantons en één van de oudste GR-paden in ons land. Ik koos een deel van het 250 km lange wandelpad uit om een tweedaagse te maken op o.a. de Hoge Venen.

Mijn toenmalige vriendin moest werken, familie had andere prioriteiten en enkele van mijn vrienden bleken met enkele glazen op grotere avonturiers te zijn dan de ochtend nadien. Zodoende werd het een solo hike door het mooie landschap van Oost-België.

Op vrijdag sprong ik nog snel binnen bij Koen van Slow-Motion in Meerhout om een slaapzak te huren. Ik vreesde dat het met mijn donsslaapzak met comfort 0°c  toch iets te nipt zou worden qua gerieflijkheid. Heel vriendelijke kerel, dus ik kan het bij iedereen aanraden die spullen wil huren voor wintertochten en -expedities.

Hoge Venen GR 56

Dag I – Malmedy – Botrange

GR 56

Op zaterdagochtend startte ik de auto met als bestemming Malmedy.  De stad dankt zijn naam aan klooster uit de 7de eeuw, monasterio Malmundario.

Ik was er o.a. al een paar keer naar het carnaval komen kijken, met de stoet van Aalst het grootste van België. Deze keer leidt de GR 56 me al snel uit het gezellige stadje de natuur in. Ik neem meteen een variant van het grote routepad en volg de ‘variante Warche’.

Het eerste stuk is een ware kruistocht, letterlijk dan. De smalle weg gaat via een kruisweg en een uitkijkpunt steil naar boven. Er volgen dan twee minder aantrekkelijke kilometers over een afsfaltweg en huizen naar het gehucht Chôdes. Na deze verplichte intro is het echter alleen nog natuur voor de volgende 40 kilometers.

Hoge Venen

Via de Crêtes de Xhoffraix wandel ik verder. Ik zie in de verte het plateau van de Hoge Venen, een indrukwekkend landschap met besneeuwde naaldbomen strekt zich hoog boven de kabbelende rivier voor me uit. Langs de ‘Neus van Napoleon’, een rotsformatie hoog boven de Warche, wandel ik verder naar het Kasteel van Reinhardstein. Hier verlaat ik de Warche en neem ik de Bahyon verbindingsweg.

Kasteel Reinhardstein

Enkele jaren geleden bezocht ik de burcht nog met een groep vrienden tijdens een weekend in Xhoffraix. Het kasteel Reinhardstein werd in 1354 gebouwd door Renaud de Waimes en was de woning van vele families: de Nesselrodes, de Nassaus en tot slot de graven van Metternich, die er meer dan drie eeuwen als leenheren verbleven.

GR 56

Enkele jaren geleden bezocht ik de burcht nog met een groep vrienden tijdens een weekend in Xhoffraix. Het kasteel Reinhardstein werd in 1354 gebouwd door Renaud de Waimes en was de woning van vele families: de Nesselrodes, de Nassaus en tot slot de graven van Metternich, die er meer dan drie eeuwen als leenheren verbleven.

Tijdens de Franse Revolutie werd het kasteel  vernield en vervolgens in 1969 volledig heropgebouwd.

Ik steek de Bayehon over en op mijn gemak trek ik verder. Het gaat nu langs waterlopen en bruggen verder naar de bovenslag watermolen van Bayehon. De molen deed vroeger dienst als korenmolen en is nu een taverne. Zo gaat het verder tot de kapel van Longfaye, een redelijk saai stuk over verharde weg. Aan de kapel wordt het weer beter en via een karreweg vervolg ik de GR.

Botrange, het hoogste punt van België

Door het bevroren veenland wandel ik naar de waterval van Bayehon, een stukje ‘Blue Lagoon’ in de Oostkantons.

Van een halfnaakte Brook Shields was er echter geen spoor, te fris waarschijnlijk.  Via de skipiste van Ovifat arriveer ik aan het bezoekerscentrum van de Botrange.

GR 56

Even het trapje op en voor een moment ben ik de hoogste persoon in België. Het signaal van Botrange in de Hoge Venen is met 694 meter boven TAW het hoogste punt van België.

Ondank dat het nu hard sneeuwt en het snel donker zal worden neem ik toch even de tijd voor een verdiende Leffe en wat warmte.

Omstreeks 1804 bouwde de Franse kolonel Tranchot een eerste houten toren voor landmeetkundige metingen. In 1899 werd deze door de Duitsers vervangen door een houten toren van 30 m hoog om de grens met België te bewaken. De toren verdween in 1925 om in 1934 plaats te maken voor het huidige complex.

Fagne de la Pouleûr

GR 56

Aan de achterkant van het gebouw kuier ik het Fagne de la Pouleûr in. Alles ligt onder een mooie laag sneeuw, prachtig. De Fagne de la Poleûr is 54 ha groot en is pas sinds 1984 een deel van het natuurreservaat Hoge Venen.

Ze ligt tussen 640 en 680 m boven de zeespiegel en wordt doorkruist door een uniek natuurleerpad. Een omleiding van de wandelweg staat met een mooi bordje aangegeven, later zie ik nergens geen bordjes meer en ben ik aangewezen op mijn stafkaart.

Ik trek nog even door en zoek een plekje om mijn tarp op te zetten in een brandweg tussen de naaldbomen. Het duister is ingevallen, tijd om te stoppen dus. Nog snel kook ik wat water zodat ik mijn zakje droogvoeding (chili con carne) klaar kan maken. Het is koud en ik kruip snel in mijn slaapzak. Er valt ‘s nachts nog een flink pak sneeuw en de temperatuur is enkele graden onder nul maar ik heb het lekker warm.

Dag II – Botrange-Malmedy

GR 56

Na een lange nacht ben ik al snel wakker. Uit de warme slaapzak kruipen doet even pijn maar ik kom gezwind terug in actie. Ik breek de tarp op, warm me aan een kop koffie en eet wat havermout.

Nadat ik de trailstar heb opgebroken en alles terug is ingepakt ga ik weer op pad. De Hoge Venen zijn prachtig op dit uur van de dag en ik geniet volop terwijl ik me warm loop.

Met behulp van de stafkaart kan ik na enkele kilometers terug aanknopen met de GR 56. In het veen van Fraineu  is het even zoeken.

Soms moet ik dwars door het drassige veen omdat ik het pad niet zie en ook de knuppelpaden zijn er niet in al te beste staat, soms zijn er hele stukken gewoon weg.

Langs de mooie Trô Maret

Als ik het veen en het aanliggende stuk bos uit wandel lijk ik even te hallucineren. Een vrouw in rode cape met kap en dito haar staat enthousiast naar me te wuiven op een weg die ik moet kruisen. Ik vrees even dat ik haar auto zal moeten duwen op de steile gladde weg maar ze heeft enkel problemen met haar autoruit.

Het raam is scheef geschoten en ze krijgt het niet meer dicht. Na wat moeite krijg ik het venster terug op zijn plaats en kan ‘Roodkapje’ haar rit warm verder zetten. Ik steek de weg over en volg een waterstroom.

GR 56

Al vlug kom ik op een pad in een steile vallei hoog boven de diep uitgesneden Trô Maret. Een mooi en avontuurlijk stuk dat door omgevallen bomen, steile hellingen en met staalkabels voorziene passages soms meer op een fitometer lijkt. Een heel mooi stukje langs de GR 56.

Langs de Libert boerderij, heden ten dage een restaurant, gaat het nu terug naar Malmedy. Hier in Bévercé is er ook een mooie jeugdherberg, wie graag deze wandellus of een andere wandeling op de Hoge Venen wil doen zou hier ook kunnen overnachten.

Ik zie Malmedy in het dal liggen en denk dat het nu enkel nog naar beneden zal gaan. Na enkele heel steile passages weet ik beter. Uiteindelijk gaat het wel in een stevig hellende afdaling naar de carnavalsstad. Na 40 mooie kilometers sta ik terug in het centrum van Malmedy.

Map

GPX GR 56 Hoge Venen

GR 56 Praktisch

Vervoer

Ik reed met de auto naar Malmedy waar ik gratis parkeerde aan het Malmundarium. Een kaartje met alle parkings, ook gratis parkeerplaatsen vindt je hier. Met de trein kan je naar Malmedy en van daar uit vertrekken voor deze wandeling of langere wandelingen op de GR 56. De GR is een luswandeling met enkele extra verbindingen om je tocht eventueel korter te maken. De dienstregeling van de NMBS kan je hier raadplegen.

Overnachten

GR 56
Hoge Venen

Ik deed aan wildkamperen onder mijn tarp (leave no trace) maar er zijn wel wat mogelijkheden om te overnachten op deze wandellus. In Malmedy zijn hotels genoeg, er is een jeugdherberg in Bévercé, net als een paar hotels en een camping.

Ook in Ovivat (even van de Bayehon verbinding afwijken) is er een hotel. Waimes, Hockai, Longfaye,… er zijn tal van ‘auberges’ en gastenverblijven te vinden in de streek.

Je zou dus kunnen overnachten in één van deze faciliteiten als je de tocht ergens anders start of ander indeelt.

Kaarten & boeken

Je kan de Topo10 kaarten 50/2N, 50/2S en 50/6N van het NGI gebruiken of de gids van de GR 56 (ééntalig Frans) kopen voor deze route. De gids gebruikt, naar mijn mening, kaarten op iets te grote schaal. Maar over het algemeen is de route zeer goed aangegeven.

Weer Hoge Venen

Signal de Botrange WEER

Beoordeling GR 56

Waardering: 3 uit 5.

Een heel mooie tocht perfect om te doen op een weekend of tweedaagse. Het eerste stukje langs Chôdes is een beetje saai en ook het stuk in Longfaye is minder. Maar de rest van de tocht is prachtig en zeer afwisselend. Je wandelt langs venen, over heuvelkammen, langs bezienswaardigheden, bossen,…

Het mooiste stuk was de omgeving van de Botrange, het stuk langs de Trô Maret en de aanloop naar Reinhardstein.

Wat met de jacht?

jacht

Ga je op stap in de Ardennen en Oostkantons tijdens het jachtseizoen is het altijd mogelijk dat je voor onaangename verrassingen komt te staan en je plots op een gesloten wandelpad botst door een jachtpartij.

Na vele jaren hebben de instanties en jachtverenigingen hun eerste stappen gezet om dit transparanter te maken voor wandelrecreanten en andere gebruikers. Via de applicatie ChasseOnWeb kan je op datum zoeken in het gebied waar je wil gaan wandelen of er jacht zal plaatsvinden.

In de Oostkantons kan je ook een interactieve kaart raadplegen. Het gebruik van de functie is eenvoudig: met een klik op de rode knop “Versperringen & gebeurtenissen” kan je controleren welke gebeurtenissen en voorwaarden op een bepaalde dag worden gemeld.  De kaart toont dan of en waar er een speciale gebeurtenis is, zoals bijvoorbeeld een jacht of er een versperring is of een natuurfenomeen plaatsvindt.

De kaarten zijn een handig hulpmiddel maar volg in ieder geval in de eerste plaats de waarschuwingen (bewegwijzering) ter plaatse!

Links

Jacht

jacht

Informeer je steeds over de jachtperiodes en kijk goed uit naar borden die een eventueel jachtgebied aanduiden. Bossen worden soms afgesloten voor één dag, soms voor meerdere dagen.

Door je te informeren bij de ‘Division Nature et Fôrets’ van het Waalse gewest kunnen soms onaangename verrassingen onderweg voorkomen worden.

Meer info over de jaarlijkse jacht en waar te informeren vindt je Hiking Advisor. De site staat overigens vol met nuttige tips voor wie er op uit wil trekken.

Foto’s GR 56

Vragen en opmerkingen

Geschreven door

caersbart

Hey, welkom op caersbart.be, dit is een persoonlijke webblog om mijn ervaringen te delen en mensen te inspireren. Heb je vragen... shoot! Je kan je me contacteren via info_at_caersbart.be, of via messenger op ons Facebook page fb.com/caersbart.be
© caersbart.be