Hiking stories

Over Caers Bart

Atomium Brussel

Welke oelewapper zit er achter caersbart.be?

Rispel, raspel… ‘Moi’, Caers Bart dus. Een ‘oldschool’ avonturier van eind veertig en fiere papa van twee onstuimige dochters. Mijn zo mogelijk nog wilder lief Katrien, met nog 2 fantastische kids, heeft meestal als liefdevolle dagtaak mijn barbaarse outdoorplannen wat te down-sizen.

Met matig succes overigens, met daardoor meestal wel in de tijd aanzwellende heroïsche verhalen tot gevolg. Zo ga ik door het leven als outdoor liefhebber, gepassioneerde kok, trotse vader, zijn-twee-pollekes-kussend-lief en positieve levensgenieter.

Sinds mijn tienerjaren ga ik op avontuur, pakte mijn rugzak, en verkende o.a. Kenia, Tanzania, Bali, … Eens in mijn twintiger jaren bracht ik door met afwisselend werken en zigzaggen door de wereld, ritten maken, treinen opspringen en kamperen waar ik ook landde. Ik wilde de wereld van binnenuit begrijpen. Ik wilde alles ervaren. Ik bezocht alle werelddelen en genoot met volle teugen!

Onderweg deed ik trektochten in alle vijf de continenten. Van de prachtige Tongariro crossing in Nieuw-Zeeland of Mount Kosciuszko in Australië tot Chileense vulkaantoppen, Thaise jungle en meerdaagse trekkings door het Andesgebergte in Latijns-Amerika.

Terug op pad

Eens kinderen gekregen bleef ik meestal dichter bij huis. In 2016 begon ik terug intensief te wandelen, en de West Highland Way was een nieuw startpunt in een lange rij van outdoor ervaringen die je op deze blog kan vinden.

Kleine micro-avonturen zoals tochten met mijn kinderen. Of grotere uitdagingen als solo in Tenerife, door de Schotse Highlands, of langs berberdorpen in het Marokkaanse atlasgebergte… De lijst lijkt langer en langer te worden.

Bart Caers

Tradities ontstonden zoals jaarlijkse tochten met mijn olijke kompanen Koen en de twee Jakke’s. Met broer en zus en niet te vergeten met Katrien die mijn plannen meestal met enige scepsis aanvangt maar tal van onvergetelijke momenten mee tot herinneringen maakt.

In de zomer van 2021 waagden we ons voor de eerste keer aan bikepacking en fietsten we van Antwerpen naar Berlijn. Dat viel zo mee dat we later nog eens naar o.a. Amsterdam, Luxemburg, Londen,… bolden

Verenigingsleven

Verder ben ik bestuurslid van Hiking Advisor, een groep enthousiaste bergsportliefhebbers, aangesloten bij de Klim- en Bergsportfederatie. Ons doel is individuen en gezinnen inspireren en op pad helpen om zelfstandig en verantwoord op meerdaagse tochten te kunnen gaan.

Eveneens zit ik in de redactieraad van het magazine ‘Op Weg’ van Grote Routepaden en probeer ik daar bescheiden mijn steentje bij te dragen.

Verder hou ik van filmpjes maken en monteren, voetbal kijken (KVC Westerlo) en duh!, wandelen. Wonende in de Parel der Kempen ben ik dan ook gezegend met een prachtige woonomgeving.

Moet dat wat kosten?

NEE! Ik erger me de laatste jaren aan de doorgedreven commercialisering van het outdoor gebeuren. Online academies worden opgericht waar men honderden euro’s vraagt om jou via YouTube filmpjes te zeggen hoe je moet wandelen, influencers worden binnen de kortste keren experts en coaches, terwijl ze dikwijls enkel dienen ter promotie van merken of ketens.

Daarom wil ik me met deze site en via sociale media (Facebook, Twitter of Instagram) engageren om mensen te informeren en helpen om zelf op pad te gaan. Zomaar, omdat het kan, omdat elkaar helpen fijn is en om nieuwe mensen te leren kennen met dezelfde passie.

Wil je graag specialiseren in bepaalde niches (Via Ferrata, Lawinekunde, enz.) verwijs ik je graag door naar professionals die écht geschoold zijn in deze materies. Hiking Advisor, het KBF, B-Kairos, …

Reviews

Vond je deze website nuttig? Het zou het fijn zijn als je even een korte review zou willen geven op Google. Dit helpt ons om meer mensen te bereiken.

Affiliate links

We houden niet van reclame banners, dus die proberen we zoveel mogelijk te beperken op deze website. Sommige van de links (booking.com & bol.com) op mijn website zijn ‘affiliate links’. Dit betekent dat als u op de link klikt en het item koopt, ik een partnercommissie ontvang. Hoe dan ook, ik adviseer alleen producten of diensten die ik persoonlijk gebruik en waarvan ik geloof dat deze waardevol zijn voor mijn lezers. Het helpt me wel om de lopende kosten voor deze site met gratis info te dragen.

Vragen, opmerkingen of gewoon een babbeltje? Let me know!

Contact

Foto’s

Foto’s uit de oude doos

Groeten, Bart

Wat vind jij van onze site? Laat een berichtje achter

20 reacties

 1. Mooie site, mooie foto’s en mooie tochten!
  Groeten
  Hans Koster

  1. Bedankt Hans, updates zijn altijd te volgen via http://fb.com/wonderandwandering

 2. Carl Van hooymissen zegt:

  Heb dit jaar in september de laatste stappen gezet van GR128 van Wissant naar Aken.
  Heb er met etappes 13 maanden over gedaan en het was zeker de moeite.
  Ik wens je nog veel wandelplezier.

  1. Hey Carl,

   Leuk om te horen. Mijn voorlopige intenties zijn om te lopen tot aan de Franse grens. Maar misschien doe ik het laatste stuk er ook wel bij. Deed eind augustus nog een tweedaagse aan de Opaalkust tussen Cap Blanc Nez en Boulogne-sur-Mer. Is het gedeelte tussen het Heuvelland en de Franse grens de moeite om er bij te nemen?

 3. Bart, mooie blog en mooie foto’s; Groeten Didier

  1. Bedankt Didier!

 4. Steven Smets zegt:

  Hallo Bart
  Ik lees hier in op weg van je website. Knappe site en bruikbaar voor de kinderen.
  Heb geen facebook dus dikke duim via deze weg.
  Grtz
  Steven Smets

  1. Merci Steven! ?

 5. Rob Imans zegt:

  Dag Bart,
  het is altijd met plezier dat ik je verslagen lees. Je steekt er echt veel tijd in en ik vind het knap dat je ons wil laten meegenieten van al je uitstappen.
  Bovendien levert het ideeën aan voor mezelf om ook eens met mijn kids eropuit te trekken.
  Ik vroeg me af met welk apparaat je je filmpjes/foto’s maakt en met welk programma of andere tools je die mooie verslagfilmpjes in elkaar knutselt?
  Alvast bedankt!
  Rob

  1. Hallo Rob,

   Bedankt voor de fijne complimenten. Mijn filmpjes maak ik op een JVC Everio Quad proof. Die is schokbestendig, stofbestendig, waterdicht,… Kan tegen een stootje dus. Verder is het een vrij gewone camera voor particulieren.
   Mijn filmpjes bewerk ik in Apple Final Cut Pro X en Adobe After Effects (intro’s, outro’s,…) Maar dat is ook een leercurve van 10 jaar geweest en veel ‘trial-and-error’ 😉 Maar het zijn prima programma’s.

   Groeten Bart

 6. zegt:

  Dag Bart, Leuke site!
  Ik was eigenlijk op zoek naar plekjes in de buurt (meerhout, geel, mol) om in de zomer eens te kunnen wildcamperen… ik weet dat het hier in Belgie niet mag maar bon…
  Tegenwoordig kan je nergens precies nog je ‘tentje’ opslaan zonder iemand het gezien zou hebben…
  Moest je nog een leuke tip/plaats hebben, hoor ik het graag.
  Groetjes,
  Tom

  1. Hey Tom,

   Leuke plekjes genoeg, heb bv. zelf al redelijk veel wild gekampeerd op de GR 128 Vlaanderenroute. Maar geen specifiek gekozen plaats, gewoon uitgezocht tijdens de tocht.

   ‘t Is niet echt wild (bivakplaats) maar de Hertenberg in Herselt is heel leuk en Het Vinne (bivakplaats) in Zoutleeuw vind ik ook een top locatie om te kamperen.

   Maar verder is Vlaanderen inderdaad te dicht bevolkt om ongezien je tent op te zetten, ben ook al weg gejaagd geweest door boeren e.d.

   Groeten, Bart

 7. Renaat Himpe zegt:

  Dag Bart,

  Mooie Site. Mooie verslagen. Mooie tochten.
  Kan het kaartje van je tocht door de Vogezen nog hersteld worden ?

  Groeten
  Renaat

  1. Het kaartje zou terug online moeten staan.

   Groeten, Bart

 8. Marya zegt:

  Hoi, mooie site. Ik ga je inspirerende blogs volgen. Mijn Bucketlist wordt langer en langer denk ik..??‍♀️?

  1. Bedankt Marya… mijn bucketlist is intussen ook oneindig ?

 9. Callaerts Katja zegt:

  Beste
  toffe site, ik ben zelf ook een zeer avontuurlijke reizigster : van Rwanda, tot Viëtnam, Laos, Thailand, Cambodja, Balkan, India en heel veel in Europa.
  Zet me op mijn eentje ook in voor waterprojecten in de ontwikkelingslanden.
  Dit jaar graag een berghuttentocht in Dolomieten. Mijn 2 tienerdochters die de Anapurna in Nepal hebben behaald tot aan de top van Muktinath zien deze tocht in Italië niet zitten.
  Alleen ben ik mijn reismaatje kwijt…Zijn er mensen die soms ook deze interesse hebben en deze zomer tussen de bergen willen vertoeven :).
  Rugzak en camelbag en we zijn weg 🙂

  1. Hallo Katja… reizen blijft top. Al veel gemeenschappelijke landen bezocht (al zijn de meeste bij mij al een tijdje geleden). Mijn verlof staat voor dit jaar reeds tot de laatste dag ingeplant al staan de Dolomieten nog hoog op mijn verlanglijstje. Eerst nog Kaapverdië, Letland en Georgië dit jaar.

 10. Dorota Demianowicz zegt:

  Hallo, ik ben toevallig op jouw site terechtgekomen. Ik heb altijd graag gewandeld, maar nooit echt lange afstanden, een 3-5 km was mijn vaste norm. Dit jaar durfde ik het eindelijk aan om verder te gaan, momenteel verken ik mijn thuisprovincie Limburg met tourtjes rond de 10km. Ik sta nog maar in de kinderschoenen, maar voor mij al een hele stap! Ik wil de afstanden verder opbouwen, want mijn grote droom is om meerdaagse tochten aan te kunnen. Jouw site is echt wat ik zocht qua info, voorbeelden, mogelijkheden, echt alles…ik zal er nog een tijd zoet mee zijn om alles door te spitten! Jouw filmpjes en uitgebreide beschrijvingen zijn echt goud waard, en ik geniet er echt van om er meer over te weten te komen. Want als groentje in dit wereldje is het in het begin niet makkelijk om er aan te beginnen. Bedankt voor deze site en voor de massa informatie!!
  Groetjes,
  Dorota, 53j

  1. Hallo Dorota, Super dat je zelf ook pad gaat. Meerdaagse tochten hoeven zeker geen droom te blijven. Kan zelfs dicht bij huis in het mooie Limburg. Waarom eens niet kijken naar de GR 128 en blijven bivakkeren op één van de bivakzones rond Zoutleeuw. Heel laagdrempelig maar toch heel mooi. Als ik je ergens bij kan helpen hoor ik het graag. Groeten, Bart

Geef een reactie

[instagram-feed]