Treinstapper Kontich - Sint-Katelijne-Waver

Stappen tussen stations in de Provincie Antwerpen

Treinstapper Kontich – Sint-Katelijne-Waver – Een vol hoofd en de belofte voor mooi weer volgens het KMI. Wat doe je dan? Eén van de beste remedies tegen veel onrust is op pad gaan, het liefst in een bos, aan zee of in de bergen maar de logistiek van de dag laat dat even niet toe. Dus neem ik de trein naar Kontich/Lint (inclusief dampende Latte) en gun mezelf een solo treinstapper.

Station Kontich

Babbelse Plassen

Babbelse plassen

De lucht hangt laag en het lijkt alsof het elk moment kan gaan regenen…. een beetje zoals ik mij voel vandaag maar een waterzonnetje doet mij glimlachen.

Ik zie geen GR-streepjes dus ben verplicht om een eerste groot stuk mijn app te volgen. Na een stukje naast het spoor kom ik aan de Babbelse Plassen…. Weer moet ik glimlachen want ‘babbelen’ is één van mijn talenten…. vandaag even niet.

De stilte doet deugd, de storm in mijn hoofd woedt stevig. Misschien kan de ‘Troosteres der bedrukten’ rust brengen? Het kapelletje staat midden in de bossen en steekt met haar witte gevel fel af tegen het groen van de omgeving….

De route loopt langs het natuurgebied en wel wat grotere wegen dus ik ben blij als ik Schapenhagen indraai. Het is een stukje natuur in industriezone Blauwe Steen. Instant moet ik terug denken aan mijn autorijexamen dat ik bij ‘den blauwe steen’ aflegde…. Elk paaltje dat je kon raken, raakte ik bij de eerste poging. Gelukkig haalde ik de dag daarna met glans mijn rijbewijs.

Kleine gelukjes

Ooievaar

Er zijn vlonderpaden én poortjes! Ik weet niet wat het is maar een zo’n knuppelpad, daar word ik dus blij van. De route gaat nu door het groen, met zicht op veel verschillende bedrijven…. Het gezoem van de bedrijvigheid is hoorbaar. Ik mis ergens een paadje in een wei waar een koe ontsnapt is maar dan kom ik de befaamde rood/witte streepjes tegen. Yes!

In een wei langs de weg trippelt een ooievaar rond op zoek naar lekkers. Ik probeer dichterbij te komen en er ontstaat een grappig Katrien versus ooievaarsspel. (niet gewonnen. :-p )

Ik zoek naar een nest maar dat vind ik niet. Na een Au Revoir aan de ooievaar passeer ik de Hessepoelbeek en kom zo aan bij het mooiste stuk van deze treinstapper; De Oude Spoorwegberm. Dit is een groen stukje oude spoorweg die een verbinding vormt tussen Kontich, Duffel en Rumst. Het is één van de langste natuurgebieden van Vlaanderen, vijf kilometer en maar 20 à 50 meter breed.

Mijn hoofd is ondertussen tot rust gekomen en ik geniet van de smalle paadjes, de verborgen paddenstoelen, de kastanjes (lekker!), de overwoekerde brandnetelwegen en nog veel meer kleine verrassingen. Zot hoe wandelen zo veel impact kan hebben op je mindfulness. (Nee, ik heb geen bomen geknuffeld.)

“In haar haren droeg zij de zon met zich mee.”

Aan de Lazaruskappel is het tijd voor een energieboost. Een hongerke dient zich aan. Gelukkig heb ik in Waarloos een pastasalade gekocht en kom ik al snel een bankje tegen om rustig te eten. De zon schijnt ondertussen vollen bak. Vitamine D, check! Het pad brengt mij tot aan de Nete waar ik een stukje met de zon op mijn snoet langs het water wandel, hoe heerlijk is dit.

Kempens landschap

Ik ben op heel de route nog niemand tegen gekomen en eerlijk, deze babbelchick vindt het prima.

Droomhuis gevonden!

Domein Roosendaal

Ik steek de Nete over via de Walembrug en zet koers richting domein Roosendael. Daar aangekomen  stuur ik mijn lief dat ik ons droomhuis gevonden heb, WAUW, en mijmer flink stappend verder. Dromen mag. Ik weiger de realiteit dit romantisch moment te laten verpesten en stap verder terug richting Nete.

Ik heb iets met water. Een tijd geleden zei nog iemand tegen mij dat ik een ‘waterpersoon’ ben… Als ik Miss Google raadpleegde, was dat verrassend waar. (Jaja, alle rationele lezers mogen dit stuk skippen.) Het lijkt misschien stom, maar wist je dat al wandelend (best in de natuur) jouw brein tot de meest creatieve ideeën komt? Bij mij werkt dat alvast. Dus liep ik daar, naast de Nete, en borrelde er een plan in mijn hoofd…. To be continued.

Slijkvissers

Ik passeer een vissersclub en ben onder de indruk van de vele geduldige vissers. De vorige club die ik tegenkwam waren de Slijkvissers…. Alleen al voor de naam zou ik beginnen vissen. (Wie mij goed kent weet dat dat een brug te ver (v)is. #bartcaersmopje)

Ik laat de Mosterdpot (nog zo’n leuke plek) achter mij en de spoorweg én het einde van deze treinstapper komen in zicht.

Ik passeer als laatste de Goorbosbeekvallei. Een klein stukje natuur naast de spoorweg waar poelen helemaal groen zijn en ik terug mensen tegenkom.

Station Sint-Katelijne-Waver

Helaas geen café aan het station maar wel een felle zon, vermoeide benen en een dikke smile oep mijn bakkes, zoals we in Antwerpen zeggen. De teller zegt 21 kilometer en de storm in het hoofd is gaan liggen. Beoogd doel bereikt. En, opgewarmd voor de refugee walk die ik zondag stap. Mijn portie #milderness heb ik weeral gefikst. Hehe.  

treinstapper Kontich – Sint-Katelijne-Waver kaart

GPX treinstapper Kontich – Sint-Katelijne-Waver

Treinstapper Kontich – Sint-Katelijne-Waver praktisch

Vervoer

Openbaar vervoer

Vanzelfsprekend is het openbaar vervoer, de trein, het makkelijkste om aan je begin- en eindpunt te geraken. Je spoort dus naar het station van Kontich-Lint of Sint-Katelijne-Waver om te vertrekken. Uurregelingen voor de trein vind je op de website van de NMBS.

Auto

Doe je de treinstapper in combinatie met de auto kan je kosteloos parkeren aan het station van Kontich. Er is eveneens een gratis fietsenstalling voorzien. Ook het station van Sint-Katelijne-Waver telt 176 gratis parkeerplaatsen en vier plaatsen voor personen met een handicap. Ook hier is een gratis fietsenstalling.

Bewegwijzering op de treinstapper Kontich – Sint-Katelijne-Waver

Topogids

Treinstapper 4

Treinstapper Kontich – Sint-Katelijne-Waver maakt deel uit van de Treinstapper 4 die verscheen in maart 2023. Eerder verschenen er al Treinstappers 1Treinstappers 2 en Treinstappers 3 (met mezelf op de cover 🙂 ) bij Grote Routepaden. Je vindt er een gedetailleerde wegbeschrijving, kaartjes en info over bezienswaardigheden.

Word je lid van Grote Routepaden kan je het boekje met korting aankopen en krijg je bovendien nog vier keer per jaar het leuke wandelmagazine ‘Op Weg‘ in de bus.

Bevoorrading op de treinstapper Kontich – Sint-Katelijne-Waver

Zowel in Kontich als Sint-Katelijne-Waver kan je je op deze treinstapper bevoorraden. In Waarloos is een bakker en restaurant met de betere keuken. In Rumst vind je Het Hofke van Lachene en Café Roosendaal op je weg.

Weer deze week

KONTICH WEER

Links

Foto’s treinstapper Kontich – Sint-Katelijne-Waver

Treinstapper Kontich – Sint-Katelijne-Waver: Vragen en opmerkingen ↴

Heb je een vraag, opmerking en eigen ervaring? Onderaan deze page kan je vragen stellen of ervaringen delen over deze treinstapper. Je kan ook steeds contact opnemen me ons via het contactformulier.

Geschreven door

Katrien van Damme

Hallo ik ben Katrien, scouts griet en avonturier in hart en nieren. Samen met mijne Barry, vriendinnen of kids trek ik er graag op uit om te genieten van het buitenleven en de natuur.

Mijn heerlijk lief heeft een eigen site, met fijne verslagen van eenvoudige tot heel avontuurlijke hikes. Ik heb de smaak van het hiken door hem terug te pakken gekregen en mag (moet ?), als ik op tocht ga, ook een verslag schrijven.