Inhoud
Inhoud
Buffalo Systems Mountain Shirt & Teclite Shirt
Enkele jaren geleden kocht ik na veel twijfelen, reviews lezen, passen en nog eens twijfelen het Buffalo Systems Mountain shirt. Meteen kocht ik er ook het Teclite shirt van Buffalo Systems bij. Twee geweldige jassen die ik ik steevast draag of bij heb tijdens mijn hikings. Is alles perfect, zeker niet, maar daar kom ik later op terug. Sommige outdoor producten vernieuwen snel en meestal wacht ik dan ook niet té lang om er een review over te schrijven, de producten van Buffalo Systems bestaan al sinds de jaren zeventig en zijn in die tijd amper veranderd. Bovendien wou ik de jassen uitgebreid kunnen testen alvorens mijn bevindingen te delen. Ik wou uit eerste ervaring weten of de producten doen wat ze beloven.
Na een vierdaagse in IJsland met stormweer, sneeuw en regen die ons de gehele reis kletsnat hield was ik overtuigd om mijn bevindingen neer te pennen.
Wat moet je weten over de producten van Buffalo Systems.
Iedereen kent het systeem van ‘laagjes’ dragen. Elke laag heeft zijn unieke plaats in het systeem. Eerst een basislaag om zweet snel af te voeren, gevolgd door een dunne vorm van isolatie zoals shirt of fleece. Afhankelijk van de omstandigheden kan nog een licht windshirt worden gebruikt, gevolgd door een waterdichte jas. Dit systeem geeft je veel flexibiliteit. Het systeem van Buffalo System gooit dit systeem overboord en bestaat in principe uit één laag (al kan je de producten combineren in extremere omstandigheden). De jassen bestaan uit Pertex en Pile. Dat gaan we even ontleden.
Pertex
Hamish Hamilton was een hiker maar bovendien ook een onconventioneel denker. In 1979 ondekt hij dat vocht langs microscopische haarvaten in een geweven stof kan worden getransporteerd. Hamilton benadert The Perseverance Mill Company Limited, gespecialiseerd in zeer lichtgewicht, strak geweven synthetische stoffen. Samen ontwikkelen ze Pertex® Door de jaren heen werd Pertex verder ontwikkeld en verbeterd. Buffalo Systems was de eerste firma om Pertex te gebruiken (voor hun slaapzakken), vele outdoor firma’s zouden volgen. Na een faillissement in 2005 van The Perseverance Mill Company Ltd. werd het merk, met intussen verschillende sub-merken, overgenomen door Mitsui & Co., Ltd.
De Buffalo Systems jassen bestaan voornamelijk uit de klassieke Pertex, een waterafstotende, duurzame en goed ademende stof.
AquaTherm pile
De binnenkant van de jas bestaat uit AquaTherm pile. Pile doet ons nog het meeste denken aan de oude dikke fleece jasjes van vroeger. Het lijkt wel op een dunne schapenvacht aan de binnenkant van de jas. Hamish Hamilton raakte geïntrigeerd door hoe de Inuit bevolking warm bleven en dierenhuid gebruikte met de vacht aan de binnenkant. Door de huid om te keren zodat de uiteinden van de vacht in contact kwamen met de huid, ontdekte de Inuit dat met vocht beladen lucht kon circuleren en ontsnappen door de poreuze huid. Zelfs in zware regen en na krachtige inspanning bleef hun huid droog en veilig tegen bevriezing, omdat de eigenschappen van de vacht ervoor zorgden dat water snel uit het kledingstuk werd verwijderd. Dit concept paste hij toe, eerst op slaapzakken, later op jassen en andere producten.
Hoe gebruiken
Je draagt de jassen op de blote huid, sommige mensen verkiezen nog een in ‘thermo mesh‘ (denk sexy nethemd 😉 )als tussenlaag. Bij hevige regen (de jas is waterafstotend maar niet waterdicht) zal de jas niet droog blijven, je wordt dus nat vanbinnen in tegenstelling tot andere jassen. De Aquatherm Pile en de lucht tussen de stof zal opwarmen door je huid en het water en zweet terug naar buiten transporteren door de ademende Pertex. De dicht geweven Pertex verspreidt vervolgens het vocht over zijn oppervlakte, waar het verdampt. Hoewel je nat kan zijn zal het nooit onaangenaam of nat aanvoelen, zolang je beweegt. De jas is gemaakt om te functioneren in actieve omstandigheden.
Op zijn beurt wordt een microklimaat gecreëerd in het kledingstuk – waar oververhitting wordt geregeld door de ventilatie van simpele maar effectieve zijritsen.
Het concept achter het Buffalo-systeem is om de drager comfortabel te houden, ongeacht wat de natuur in petto heeft.
Het ontwerp is dus radicaal anders dan we gewend zijn van de meeste outdoormerken. Waar er sterk gefocust wordt op het waterdicht houden aan de buitenkant en toch genoeg ademend vermogen te houden om niet in je eigen zweet te verdrinken aan de binnenkant. Zo goed als altijd botsen deze twee principes met elkaar en moeten er toegevingen worden gedaan in de ene of andere richting. Gore-tex, eVent, OutDry,… allemaal hebben ze hun waarde en progressie gemaakt in de laatste decennia. Maar voor wie iets anders wil is er dus ook het systeem van Buffalo Systems dat nu al veertig jaar zijn waarde bewijst maar door zijn onconventioneel systeem bij het grote publiek toch onder de radar blijft.
Buffalo Mountain Shirt vs. Teclite Shirt
Was ik gek van mijn Mountain Shirt dan was ik verliefd op mijn Teclite Shirt. Eigenlijk is de Teclite gewoon de versie voor wat milder weer, verder is de werking identiek. De Buffalo Systems Teclite is gemaakt van Pertex® 4 Ripstop shell en Teclite micro-pile. Een heerlijk jasje. De producten kunnen ook gecombineerd worden in extremer weer vanwege hun ademend vermogen. De pile van de bovenjas zal dan het vocht gewoon verder transporteren naar de volgende laag of zelfs je Buffalo slaapzak.
Specificaties
Buffalo Systems Mountain Shirt
- Stormschotten op nek en zijritsen
- Velcro mouw- en kapaanpassing
- Verlend stuk van 10 cm langer dan voorkant boven zitvlak
- Handverwarmende zak
- Groot kaartvak op de voorkant
- Rugzak-heupgordel kan worden bevestigd door een handverwarmende zak
- Verstelbare tailleband
- ventilatiecontroles
Buffalo Systems Teclite Shirt
- Geïntegreerde capuchon stopt in kraag.
- Ruim kaartvak met ritssluiting.
- Interne Teclite micro-pile gevoerde schotten op nek en zijritsen.
- Velcro mouwaanpassing
- Elastische versteller.
- Handwarmer.
- Rugzak-heupgordel kan worden bevestigd door een handverwarmende zak.
- Verstelbare tailleband
- Acht ventilatiecontroles op elk shirt inclusief tweewegritsen.
Conclusie
Zijn er dan geen nadelen aan de jassen van Buffalo Systems? Tuurlijk wel. Ik vind het fantastische jassen om mee te wandelen, over weersomstandigheden maak ik me geen zorgen. Zelfs doorweekt wandel ik warm en comfortabel.
Eén keer gestopt met wandelen zijn de jassen ook warm, als ze droog zijn. Stil zitten met een doorweekte jas aan is geen optie. In die zin heb ik dus nog steeds een donsjas en thermisch ondergoed bij. Met 630 gram voor het Mountain shirt en 480 gram voor het Teclite Shirt heb je dus wel wat gewicht extra en vooral het Mountain Shirt is een redelijk volume als hij de rugzak in moet. Ik heb de luxe om te kunnen wisselen van jas. Moet je kiezen zou ik zeggen dat het Mountain Shirt meer een winterjas is terwijl de Teclite een drie-seizoensjas is.
In mijn opinie zou Buffalo Systems de kap sowieso bij het Mountain Shirt moeten bijleveren i.p.v. apart te verkopen. En oh ja, voor outdoor fashionista’s, de jas is in al die jaren amper veranderd en hippe kleurtjes zijn niet besteed aan de firma in Sheffield. Functionaliteit boven fashion.
Zou ik ze wisselen voor een andere regenjas… wellicht niet. Al wissel ik nog steeds tussen het laagjessysteem en mijn Buffalo Systsems jassen, hang beetje van de tocht af.
Waar te kopen?
De producten van Buffalo Systems zijn niet terug te vinden in de meest grote outdoorzaken, je vindt ze online of in kleinere gespecialiseerde outdoorzaken. Ik kocht mijn jassen en bijhorende capuchon bij Verreweg in Zonhoven. Je kan online bestellen maar als je kan raad ik je aan om eens langs te gaan bij Peter. Hij helpt je met deskundig advies verder.
Verreweg Outdoor
Engstegenseweg 37
3520 Zonhoven
België
+32495353324
De Buffalo Systems doorstonden de proef met glans tijdens een vierdaagse tocht met bakken regen in IJsland.
Gerelateerde berichten
Vragen en opmerkingen
Nog vragen of opmerkingen? Stel ze onderaan deze page.