Ninglinspo wandelroute

Ninglinspo

Wandelen door de vallei van de Ninglinspo

Home » Dagtochten » Ninglinspo wandelroute

NinglinspoNinglinspo – Alvorens te vertrekken naar Schotland voor de Affric Kintail Way en nog wat sightseeing op ‘The Isle of Skye’ stond er nog een familieweekend op het programma in de Ardennen. Het werd een leuk verlengd weekeinde met de familie in de buurt van Stavelot met als afsluiter een wandeling door de vallei van de Ninglinspo, een zijriviertje van de Amblève. Volgens de toeristische dienst een “romantische” vallei “die de smaak voor mysterie en fantasie aanwakkert”. Het is dan ook niet voor niets dat het gebied geklasseerd staat als ‘Uitzonderlijk Natuurerfgoed van Wallonië’. Eén van de mooiste wandelingen in de Belgische Ardennen. Dat beloofd!

Wandeling langs de enige bergrivier van België

Ninglinspo Route °21 ↔ 6.98 km 246 m  ↓ 246 m

Aangekomen in het gehucht Sedoz bij Aywaille zagen we meteen dat we niet alleen op dit lumineuze idee waren gekomen, de Ninglinspo is een populaire wandeling dus op vakantie- en feestdagen kan het er druk zijn. We parkeerden de wagen dan maar wat verder op langs de weg en wandelden naar het vertrekpunt aan de inmiddels volle parking. Er is hier een taverne ‘Auberge Le Ninglinspo’, dus voor of nog beter na de wandeling is er tijd voor een drankje.

Aan de gratis parking staat een groot infobord met mogelijke wandel- en mountainbikeroutes. Wij kiezen de blauwe wandeling door de vallei van de Ninglinspo. Met frisse moed begonnen de enthousiaste kinderen aan het wandelpad, Oma keerde al snel op haar stappen terug, voor haar was de uitdaging spijtig genoeg te groot. De Ninglinspo wordt wel eens, met de nodige overdrijving, de enige bergrivier van België genoemd. Het gemiddelde stijgingspercentage is acht percent en er is een hoogteverschil van tweehonderdvijftig meter op drie kilometer wandelen. Er komt dus wel wat klauterwerk aan te pas. De beperkte afstand van deze trail maakt het echter wel geschikt voor kinderen.

Langs bruggen, watervallen en poeltjes met poëtische namen

NinglinspoAl snel steken we het klaterende riviertje over aan een houten bruggetje. De eerste avonturier laat natuurlijk het bruggetje links liggen en heeft al natte voeten nog voor we de tocht goed en wel zijn begonnen. Maar geen nood, de stemming is opperbest. Het duurt dan ook niet lang of we zijn na wat klimwerk aan een eerste watervalletje dat van het harde kwartsgesteente naar beneden dendert. Op sommige plaatsen hebben meegesleurde steen- en zandresten poeltjes gemaakt in de rivier. Deze hebben nu poëtische namen zoals “Bain du Cerf” (Bad van het hert), “Bain de Diane” (bad van Diana), “Bouillon de la Chaudière” (Bouillonketel), “Bain des Naïades” (Bad van de Waternimfen), “Bain de Vénus” (Bad van Venus), “Bain de la Loutre” (Bad van de Otter), “Bain d’Hermès” (Bad van Hermes), …  In de zomer is hier wellicht dolle pret gegarandeerd voor de jongsten.

Via smalle paadjes, houten staketsels en smalle bruggetjes wandelen we verder door de uitgesleten rivierbedding. Op de moeilijkere stukken zijn kabels bevestigd in de rotswand voor wat extra ondersteuning. De paden langs het kabbelende beekje zijn omstreeks 1916 gemaakt door de Liga van Vrienden van de Amblève, onder de bezielde leiding van geoloog Edmond Rahir. Sinds 1949 is de vallei geklasseerd als beschermde omgeving.

Over de top met mooie panorama’s

Eén keer op het hoogste punt aangekomen na een lange houten trap verlaten we de canyon van de Ninglinspo en kuieren we terug naar beneden langs een breed bospad. Aan het uitzichtpunt Drouet krijg je nog een prachtig weids uitzicht over de vallei. Een twee uur durend avontuur in echte ‘Indiana Jones’ stijl maakten het een perfecte afsluiter van een gezellig familie weekend.

Wandelkaart Ninglinspo

Download GPX Track
Hoogtemeters Ninglinspo

Praktische info

NinglispoTrek je stevige stapschoenen aan en volg de blauwe rechthoekjes voor de standaard lus van de Ninglinspo. De wandeling is maar zes kilometer lang maar reken twee tot drie uur voor de wandeling en het genieten van de omgeving. Vakantieperiodes kan het druk zijn aan het riviertje, hou hier rekening mee. Het traject ligt overigens ook op het Lange afstandspand de GR 15 van Monschau naar Aarlen.

Startplaats: Auberge du Ninglinspo, Sedoz 5, BE-4920 Sougné-Remouchamps (Aywaille).

GPS-coördinaten: 50.468595, 5.743307.

Update: Het is verplicht om een masker te dragen op de parking in Sedoz.

Er is een ruime parking, maar dikwijls nog niet voldoende op drukke dagen. De lokale overheid raadt aan om te parkeren op de parkings van Remouchamps of Aywaille en van daar uit te vertrekken.

Ninglinspo parking

Te bereiken vanaf afrit 46 (Aywaille/Remouchamps) op de E25 Luik-Neufchâteau

De vertrekplaats is ook met het openbaar vervoer (combinatie trein + bus) bereikbaar. Bekijk de uurschema’s van de Waalse vervoermaatschappij TEC op www.infotec.be en de treininfo op nmbs.be.

Ninglinspo kaartKaartje van ninglinspo.net (Frans)

Huidige weersomstandigheden Ninglinspo

Weer in de vallei

Links

Ninglinspo
Micro adventure aan de oevers van de Ninglinspo © Yanick Bos

Andere wandelingen in de buurt van de Ninglinspo

Vertrek van af Aywaille

°03 – Rode ruit Vieux Jardin – Thier Bosset: 5,2 km – 2u30.

Vertrek van af Sougné-Remouchamps

°12 – Gele rechthoek met gat.Bel védère Rahir: 2,5 km – 1u15.

Vertrek vanaf de fonds de Quarreux

°18 – Rode rechthoek. Quarreux – Béhé – Nonceveux: 10 km – 3u30.

Vertrek vanaf het dorpsplein te Deigné

°24- Groene ruit. Deigné : 3,2 km – 1u30

Vertrek vanaf de kerk te Harzé

°25 – Blauw kruis. Ruisseau du Loupgueule : 4,4 km – 2u00.

Comment sectie onder de foto’s

Foto’s

3 Replies to “Ninglinspo wandelroute”

  1. Jullie hebben het precies superleuk! Prachtige foto’s. Ik heb ervan genoten!
    Oma Anne

  2. ArtificialCastling zegt: Beantwoorden

    Er is nog een leukere variant in de buurt. Na de Ninglinspo laat je het uitzicht punt voorwat het is en ga je via een wegje en nadien breed bospad richting Chefna. De Chefna volg je tot aan de Ambleve om nadien via de GR de Ambleve te blijven volgen tot je terug op de weg komt.
    Wanneer je een groter avontuur wil dan kan je deze omgekeerd doen en de Chefna links laten liggen en verder de Ambleve volgen tot aan de volgende brug. Dan via een stijle beklimming (op kompas lopen noodzakelijk) door een wirwar van onduidelijke paden richting Ninglinspo.

    1. Laatst de GR 571 tussen Aywaille en Trois-Ponts gelopen en toch weer gekozen om via de Ninglinspo te gaan omdat mijn kameraad daar nog nooit was geweest. Volgende keer de vallei van de Chefna toch maar eens aandoen. https://www.caersbart.be/hiking/gr-571/

Geef een reactie