Ninglinspo

Wandelen door de vallei van de Ninglinspo

Ninglinspo

Ninglinspo – Volgens de toeristische dienst is de Ninglinspo een “romantische” vallei “die de smaak voor mysterie en fantasie aanwakkert”. Het is dan ook niet voor niets dat het gebied geklasseerd staat als ‘Uitzonderlijk Natuurerfgoed van Wallonië’. Eén van de mooiste wandelingen in de Belgische Ardennen. Dat beloofd!

Afstand:6.98 km
Moeilijkheid:Matig
Duur: 2 uur
Hoogtemeters:246 m
BewegwijzeringRoute n°21

Wandeling langs de enige bergrivier van België

merkteken Ninglinspo Ninglinspo Route °21 ↔ 6.98 km ↑ 246 m ↓ 246 m

Ninglinspo

Aangekomen in het gehucht Sedoz bij Aywaille zagen we meteen dat we niet alleen op dit lumineuze idee waren gekomen, de Ninglinspo is een populaire wandeling dus op vakantie- en feestdagen kan het er druk zijn.

We parkeerden de wagen dan maar wat verder op langs de weg en wandelden naar het vertrekpunt aan de inmiddels volle parking. Er is hier een taverne ‘Auberge Le Ninglinspo’, dus voor of nog beter na de wandeling is er tijd voor een drankje.

Aan de gratis parking staat een groot infobord met mogelijke wandel- en mountainbikeroutes. Wij kiezen de blauwe wandeling door de vallei van de Ninglinspo. Met frisse moed begonnen de enthousiaste kinderen aan het wandelpad, Oma keerde al snel op haar stappen terug, voor haar was de uitdaging spijtig genoeg te groot.

Ninglinspo … een vreemde naam!

De verklaring voor de naam vraagt ​​om een ​​korte geschiedkundige opfrissing. Meer bepaald aan episode genaamd “Ancien Régime” die voorafging aan de oprichting van België in 1830.

Vanaf 1792 vielen de legers van de 1e Franse Republiek het land binnen en tenslotte annexeerde Frankrijk het grondgebied van het huidige België. ‘Wij’ werden daarom Fransen van 1795 tot 1814, een jaar vóór de nederlaag van Napoleons legers bij Waterloo.

Tijdens deze Franse periode behoorde onze regio tot het “Departement van de Ourthe” en werd het onderzocht door Franse cartografen die verantwoordelijk waren voor het maken van een territoriale inventaris. Ze verwarden de naam van de rivier met die van een veld waar de rivier in de Amblève stroomt en dat “En Inglin spau“, aan de bron, werd genoemd.

De Ninglinspo wordt wel eens, met de nodige overdrijving, de enige bergrivier van België genoemd. Het gemiddelde stijgingspercentage is acht percent en er is een hoogteverschil van tweehonderdvijftig meter op drie kilometer wandelen. Er komt dus wel wat klauterwerk aan te pas. De beperkte afstand van deze trail maakt het echter wel geschikt voor kinderen.

Langs bruggen, watervallen en poeltjes met poëtische namen

Al snel steken we het klaterende riviertje over aan een houten bruggetje. De eerste avonturier laat natuurlijk het bruggetje links liggen en heeft al natte voeten nog voor we de tocht goed en wel zijn begonnen. Maar geen nood, de stemming is opperbest. Het duurt dan ook niet lang of we zijn na wat klimwerk aan een eerste watervalletje dat van het harde kwartsgesteente naar beneden dendert.

Ninglinspo kaart

Kaartje van ninglinspo.net (Frans)

Op sommige plaatsen hebben meegesleurde steen- en zandresten poeltjes gemaakt in de rivier. Deze hebben nu poëtische namen zoals “Bain du Cerf” (Bad van het hert), “Bain de Diane” (bad van Diana), “Bouillon de la Chaudière” (Bouillonketel), “Bain des Naïades” (Bad van de Waternimfen), “Bain de Vénus” (Bad van Venus), “Bain de la Loutre” (Bad van de Otter), “Bain d’Hermès” (Bad van Hermes), … In de zomer is hier wellicht dolle pret gegarandeerd voor de jongsten.

De namen van deze baden werden gegeven door Laurent-François DETHIER, advocaat uit Theut en natuuronderzoeker in de 18de eeuw.

Ninglinspo

Via smalle paadjes, houten staketsels en smalle bruggetjes wandelen we verder door de uitgesleten rivierbedding. Op de moeilijkere stukken zijn kabels bevestigd in de rotswand voor wat extra ondersteuning. De paden langs het kabbelende beekje zijn omstreeks 1916 gemaakt door de Liga van Vrienden van de Amblève, onder de bezielde leiding van geoloog Edmond Rahir. Sinds 1949 is de vallei geklasseerd als beschermde omgeving.

Over de top met mooie panorama’s

Eén keer op het hoogste punt aangekomen na een lange houten trap verlaten we de canyon van de Ninglinspo en kuieren we terug naar beneden langs een breed bospad. Aan het uitzichtpunt Drouet krijg je nog een prachtig weids uitzicht over de vallei. Een twee uur durend avontuur in echte ‘Indiana Jones’ stijl maakten het een perfecte afsluiter van een gezellig familie weekend.

Micro adventure aan de oevers van de Ninglinspo © Yanick Bos

Wandelkaart Ninglinspo

GPX

Hoogtemeters Ninglinspo

Praktische info

Adres Ninglinspo vallei

Trek je stevige stapschoenen aan en volg de blauwe rechthoekjes voor de standaard lus van de Ninglinspo. De wandeling is maar zes kilometer lang maar reken twee tot drie uur voor de wandeling en het genieten van de omgeving. Vakantieperiodes kan het druk zijn aan het riviertje, hou hier rekening mee. Het traject ligt overigens ook op het Lange afstandspand de GR 15 van Monschau naar Aarlen.

Ninglispo
Auberge du Ninglinspo

Startplaats: Auberge du Ninglinspo, Sedoz 5, BE-4920 Sougné-Remouchamps (Aywaille).

GPS-coördinaten: 50.468595, 5.743307.

Er is een ruime parking, maar dikwijls nog niet voldoende op drukke dagen. De lokale overheid raadt aan om te parkeren op de parkings van Remouchamps of Aywaille en van daar uit te vertrekken.

Te bereiken vanaf afrit 46 (Aywaille/Remouchamps) op de E25 Luik-Neufchâteau

De vertrekplaats is ook met het openbaar vervoer (combinatie trein + bus) bereikbaar. Bekijk de uurschema’s van de Waalse vervoermaatschappij TEC op www.infotec.be en de treininfo op nmbs.be.

Ninglinspo vallei WEER DEZE WEEK

De burgemeester van de gemeente Aywaille heeft in overleg met de politiediensten beslist dat de toegang tot de vallei van Ninglinspo wordt beperkt.

Voor de openbare veiligheid, het natuurbehoud en de duurzaamheid van de Vallei

Vanwege de toevloed aan bezoekers en de schade veroorzaakt door de overstromingen afgelopen juli
heeft de burgemeester van de gemeente Aywaille, in overleg met de lokale politie, besloten dat de toegang tot de Vallei van de Ninglinspo te beperken tot personen van wie de identiteitskaart is afgegeven in de gemeenten Aywaille, Stoumont en Theux (of die in één van deze drie gemeenten verblijven in verband met een tweede woning of hier minimaal één overnachting hebben geboekt.)
Identiteitskaarten of schriftelijk bewijs zijn vereist door de politie.
Er is nog geen datum vastgesteld voor de heropening.

Er wordt een studie verricht naar het behoud van de site met onderzoek naar oplossingen om de site zo goed mogelijk te herstellen en te beschermen.

Alternatieven

Het natuurreservaat Heid des Gattes, de Boucle de l’Ourthe en het uitzichtpunt op de Valkenrots. Stoumont en omgeving, Ouffet en zijn erfgoed, de openluchtmusea van Comblain-au-Pont of het Hausterpark bij Chaudfontaine; Ook in Hamoir en Ferrières heeft de Ourthe imposante uitkijkpunten en rotsen.

Toeristische tips in de omgeving

Combineer het bezoek aan de Ninglinspo vallei met een bezoek aan de grotten van Remouchamps, Brouwerij Elfique in Aywaille, de vleermuizen in hun winterslaap in de Grot van Comblain, een safari park, de watervallen van Coo, …

Andere wandelingen in de buurt van de Ninglinspo

Vertrek van af Aywaille

°03 – Rode ruit Vieux Jardin – Thier Bosset: 5,2 km – 2u30.

Vertrek van af Sougné-Remouchamps

°12 – Gele rechthoek met gat.Bel védère Rahir: 2,5 km – 1u15.

Vertrek vanaf de fonds de Quarreux

°18 – Rode rechthoek. Quarreux – Béhé – Nonceveux: 10 km – 3u30.

Vertrek vanaf het dorpsplein te Deigné

°24- Groene ruit. Deigné : 3,2 km – 1u30

Vertrek vanaf de kerk te Harzé

°25 – Blauw kruis. Ruisseau du Loupgueule : 4,4 km – 2u00.

Kaart

Wie graag een topografische kaart heeft van de omgeving kan bij het Nationaal Geografisch Instituut de kaart kopen van de omgeving.

49/3-4Aywaille – SpaTopo20, kaart op schaal1:20 000 (1cm = 200m) publicatie datum 2001 editie1 Lambert 72 talen nl, fr, de, en

Comment sectie onder de foto’s

Foto’s Ninglinspo

Gerelateerde berichten

Vragen en opmerkingen

Geschreven door

caersbart

Hey, welkom op caersbart.be, dit is een persoonlijke webblog om mijn ervaringen te delen en mensen te inspireren. Heb je vragen... shoot! Je kan je me contacteren via info_at_caersbart.be, of via messenger op ons Facebook page fb.com/caersbart.be
© caersbart.be