Treinstapper Geel - Mol

Treinstapper Geel – Mol – Een zonnige lentedag, goed gezelschap en een uitnodigend Kempisch landschap. Dat moeten de perfecte ingrediënten zijn voor alweer een nieuwe treinstapper.

Op stap tussen de stations van Geel en Mol

Wij weg

Alle Geelse scholen hebben opendeurdag dus we prijzen ons gelukkig met een parkeerplaats vlak bij het station. Nog vlug een koffietje en we zijn weg… of nee, dju mondmaskers vergeten. Met bambi oogjes kijken we de loketbediende aan. Na een ferme ‘Daar moet je zelf voor zorgen’ krijgen we het kleinood terwijl ze met een vette knipoog haar wijsvinger naar de lippen brengt. Vervolgens sporen we in slechts zeven minuten van Geel naar Mol. En avant.

Allemaal beestjes

dierenmarkt Mol

Als we door het centrum van Mol wandelen is er de boeren- en dierenmarkt bezig. Al meer dan 135 jaar is “de Konijnenmarkt” er een wekelijkse traditie.

De lieve langoren doen de vrouwenharten meteen wat harder slaan terwijl mijn kokshart aan iets met pruimen en een kroketje denkt.

Naast de knaagdieren vind je er ook nog vogels, vissen, en pluimvee. In mijn kinderjaren leek de markt in mijn beleving veel groter , of was ik toen gewoon veel kleiner en leek alles groter?

Die van Mol die zijn geschoren!

Al snel komen we aan de gotische St.-Pieter en Pauluskerk. Een oud spotrijmpje luidt: ‘Die van Mol die zijn geschoren! Ze hebben een kerk, maar genen toren!’

Bliksem trof de statige toren in de 18de eeuw waarna hij volledig uitbrandde. Voor de inslag was de pyloon, met zijn 85 meter, de tweede hoogste kerktoren van de Kempen. Nu moet de peperbus het doen met een klein piramidevormig dakje.

Achter de kerk komen we aan het water een oud wolwashuisje tegen, één van de laatste getuigen van de Molse wolnijverheid. De lokale wol werd in het kabbelende water van de Nete gewassen en leverde de inwoners van Mol de spotnaam ‘sopweikers’ op.

Door een rustige straat met statige villa’s kuieren we verder naar de ring van Mol. De tunnel onder de drukke baan is prachtig versierd met kleurrijke graffiti. Er worden volop communiefoto’s getrokken als we er passeren.

Onder het goedkeurend oog van Eddy Merckx kruisen we de ring

We stappen nu op de streek-GR om Mol en na een kilometer of zes pakken we op een zonnig terrasje ‘bij Peggy’ een korte pauze.

Door de vallei van de Grote Nete

Gezapig stappen we verder, aan de Belse heide zijn we vlakbij de Duivelskuil. Volgens de legende de meest behekste waterplas van de Kempen. De bezwerende plaatsnaam laat er geen twijfel over bestaan: hier huist de Duivel!

Volgens de overlevering vloog Lucifer met zijn gespan door de Kempische lucht toen het hevig begon te onweren. Beëlzebub werd door de bliksem getroffen en kelderde met zijn tuig helemaal naar beneden, recht het Volmolengoor in.

Als we de kale heide verder kruisen lopen we tussen de gezapig grazende en luid blatende schapen. De Belse bossen en het Bels broek verbazen ons nog maar eens met hun schoonheid. De vruchtbare vallei van de Grote Nete verwend je hier met zandstuifduinen, groene naaldbossen, begraasde heide en natte hooilanden.

Ridders en onthoofde maagden

We passeren het Torfven als we over zandpaden doorstappen naar het kruis van de Hutten. Volgens een lokale mythe herinnert de crucifix aan een boosaardige middeleeuwse ridder. Tijdens alweer een onweer, dat heeft hier nogal lelijk gedaan precies, was hij de weg kwijt en kwam hij steeds weer opnieuw uit aan deze zanderige driesprong.

Nadat hij uitzinnig van woede Jan en alleman, inclusief God, had vervloekt werden hij en zijn paard door de zanderige aarde verzwolgen.

We maken ons snel uit de voeten en langs de Nete en het door turfwinning ontstane Malesbroek wandelen we in de richting van volkscafé de Bliek. Door het tunneltje onder de drukke R14 komen we aan in Geel.

Via het kerkhof van St.-Dimpna passeren we aan de statige gotische kerk. Volgens de overlevering ligt de Heilige Dimpna, die door haar vader onthoofd werd omdat ze niet met hem wou trouwen, hier begraven.

Het verhaal van de barmhartige maagd leeft nog sterk in Geel en de St.-Dimpna processie, die elke vijf jaar plaats vindt, trekt nog altijd bijzonder veel volk.

Terwijl de dames naar het toilet zijn loop ik de heilige maagd zowaar tegen het lijf. Ook mijn avances kunnen de Geelse patrones, beschermster van hen die lijden aan psychische en nerveuze stoornissen, duidelijk niet bekoren. Afkeurend wend ze haar blik af. Van mij mag ze haar hoofd houden en ik vervoeg me terug bij mijn lief.

Heilige Dimphna
De heilige maagd was niet in voor mijn avances

Door de postpaddekes

postpaddekens

We naderen het station van de Barmhartige Stede. Deze naam heeft de stad te danken aan de grote internationale bekendheid door de unieke manier waarop geesteszieken er tot vandaag de dag verpleegd worden. 

In de volksmond sprak men lang over ‘de zotten van Geel’. Door het open regime en het unieke gezinsverpleging maken ze er integraal deel uit van de samenleving.

Door de ‘postpaddekes’, eeuwenoude trage wandelwegen door het centrum van Geel, gaat het verder.

Politieke intriges

In 1844 werd burgemeester Le Bon hier door een geesteszieke vermoord met 21 bajonetsteken.

Bij de verkiezingen van 1842 behaalde zijn politieke rivaal, Jan Frans De Billemont, de meerderheid. Toch werd vreemd genoeg Le Bon door de regering opnieuw tot burgemeester benoemd. Dit veroorzaakte heel wat oproer en rellen in Geel. In 1844 werd Le Bon dan vermoord door Charles Joseph Xhenceval, die patiënt was in de instelling waarvan De Billemont de directeur was.

Was de jonge Xhenceval krankzinnig en bijgevolg ontoerekeningsvatbaar of heeft hij koelbloedig gemoord als handlanger van derden om het gezag omver te werpen? Het mysterie blijft, voor een goeie historische politieke triller moet je blijkbaar in Geel zijn.

Laatste loodjes

Wij kunnen de moorddadige paddekes gelukkig met meer succes tot een goed einde brengen en komen aan op de grote markt van Geel. Even staan we stil bij het beeld ‘Hulde aan de Gezinsverpleging’ van kunstenares Francien Maes dat de gezinsverpleging van Geel in de verf zet.

Daarna ploffen we ter ere van de Ierse Dimpna neer op het zonnige terras van de Ierse pub en bestellen er frisse pint. We dienen nog even als klankbord voor enkele wauwelende stamgasten die duidelijk al toe zijn aan een veelvoud aan gerstenat.

Nog een laatste slotkilometer brengen ons via het drukke stadspark tot aan het witte stationnetje van Geel. Na 21,5 kilometer zit deze mooie treinstapper er op.

Kaart treinstapper Geel – Mol

GPX treinstapper Geel – Mol

Deze GPX gaat van Mol naar Geel, wil je de route andersom doen moet je op je toestel of smartphone de GPX omkeren.

Treinstapper Geel – Mol praktisch

Vervoer

treinstapper Geel

Vanzelfsprekend is de manier om deze treinstapper aan te vatten… de trein.

Beide stations liggen op de lijn 15 Antwerpen – Mol. De exacte dienstregeling vind je terug op de website van belgiantrain.be.

Parkeren

Je kan op beide locaties gratis parkeren dicht bij het station. Op op zon- en feestdagen parkeer je verder ook gratis op de openbare weg.

In Mol aan het station zijn er twee parkings (Hangarstraat en Keirlandsezillen) met samen 370 plaatsen waar je gratis en onbeperkt kunt parkeren.

De parking van Geel ligt een klein stukje weg van het station aan de achteringang van de Sint Jozef school. (kijk op de kaart voor de exacte locatie).

Bevoorrading

Geel en Mol zijn twee Kempische centrumsteden met veel winkels en horeca gelegendheden. Op ongeveer twee kilometer van het station van Mol passeer je op de route een grote Carrefour en McDonalds.

Daarna kom je tussen Mol en Geel nog twee cafés tegen. Winkels zal je niet meer tegen komen.

Bewegwijzering

Deze treinstapper maakt voor de markering deels gebruik van bestaande GR-paden, dit wil zeggen dat niet de gehele route bewegwijzerd is. Soms is er geen markering andere keren volg je de streepjes van de streek GR of de gewone GR. Een GPX of de topografische gids komen goed van pas.

Topografische gids

Na treinstapper 1 en 2 is kwam er in het voorjaar 2022 Treinstapper 3 waarvan deze wandeling deel uitmaakt. De gidsen zijn te bestellen op de webshop van Grote Routepaden.

Ben of word je lid van de vereniging ontvang je nog een leuke korting en zes keer per jaar het leuke Magazine ‘Op Weg‘.

Treinstapper 3

Alle treinstappers en bijkomende info vind je ook op onze pagina Treinstappers. Er komen ook meerdaagse treinstappers aan bod.

De treinstappers staan in beide richtingen beschreven. Je kiest dus of je vertrekt in Geel of Mol.

Weer

GEEL WEER

Meer treinstappers

Op onze overzichtspagina Treinstappers vind je meer dan 70 treinstappers in België aangevuld met buitenlandse treinstappers.

Tip

In de Kempen zijn er vier treinstappers die aan elkaar aansluiten waardoor je makkelijk een meerdaagse kan wandelen. Zo stippel je zelf een traject uit tussen Turnhout en Mol.

Overnacht in de provincie Antwerpen en geniet onderweg van de Kempische gastvrijheid.

Foto’s treinstapper Geel – Mol

Vragen en opmerkingen

Geschreven door

caersbart

Hey, welkom op caersbart.be, dit is een persoonlijke webblog om mijn ervaringen te delen en mensen te inspireren. Heb je vragen... shoot! Je kan je me contacteren via info_at_caersbart.be, of via messenger op ons Facebook page fb.com/caersbart.be
© caersbart.be