Königliches Torfmoor

GR 573 & GR 15 – Na drie maanden van zenuwslopend nagelbijten, luidop vloeken en onafgebroken zeuren gaf de nationale veiligheidsraad eindelijk het bevrijdende en spreekwoordelijke ‘groen licht’. Na een lock-down periode van bijna drie maanden mochten we terug meerdaagse trips plannen vanaf 8 juni. Niet twijfelen was de boodschap, online interactie schakelde een versnelling hoger en binnen de kortste tijd was een wandeltrip met de kameraden op diezelfde goddelijke maandag in kannen en kruiken.

Song: The Woods van Hollow Cow

Onze jaarlijkse wandelreis, eerder gingen we naar Schotland en Marokko,  zagen we in de Paasvakantie in rook op gaan. Dit jaar zou het normaal Kaapverdië zijn geworden. Dus zaten we allen op hete kolen om er terug op uit te trekken. Als bestemming kozen we de Hoge Venen voor een tweedaagse op de GR 573 en GR 15. Een mooie lus tussen twee grote routepaden die we aaneen knopen met behulp van het lokale (virtuele) wandelknooppunten netwerk.

Hiken in de Hoge Venen op de GR 15 en GR 573

Dag I Parking Nahtsief – Bivakzone Soor

GR 573 ↔ 25.45 km ↑ 332m  ↓ 687 m DATA I GPX

GR 573

We vertrekken ’s morgens vroeg en zetten koers richting Eupen. We slaan nog wat proviand in in de lokale Colruyt en rijden dan dieper de beboste Oostkantons in tot aan de Duitse grens. Aan de kleine parking van Nahtsief stallen we het busje en maken ons klaar voor vertrek. Het weer is ondanks de aankondigingen zonnig. Twee dagen hechte kameraadschap, flauwe moppen, lachen, straffe verhalen en verkwikkende borrels op tijd en stond,… we hebben het gemist. Als iedereen klaar is zetten we koers richting de imposante ‘Wesertalsperre‘.

Door het Hertogenwald richting de Vesderstuwdam

Over een lange verharde brandweg zetten we onze eerste wandelpassen. Aan onze linkerkant kleurrijk bos, rechts van ons het ‘Allgemeines Venn‘ op de Belgisch-Duitse grens. Daarna gaat het over de GR 15 en volgen we de kronkelende Ghete over zachte met boomwortels doorvlochten bospaden. Na het stuw op de ‘Getzbach’ draaien we meteen rechtsaf en wandelen we over een lange monotone asfaltweg boven het uitgestrekte meer. Als we het echt moe zijn komen we aan de andere kant van het water en plots wanen we ons aan een glinsterend Schots Loch in de lentezon. Langs het fraaie meer wandelen we verder naar de Vesderstuwdam.

De stuwdam is een gigantische betonwand waar al in de jaren dertig aan begonnen werd om Aken van water te voorzien. Het stuwmeer, dat door het samenvloeien van de Vesder en de Getzbach gevormd werd, voorziet vandaag Eupen, het Land van Herve, de omgeving van Luik en het plateau van Sart Tilman van drinkwater.

Bivakzone Soor

Vesderstuwdam

Aan de waterkering kijken we of de taverne open is maar we komen nog een dag te vroeg. We kraken dan maar één van onze talrijke blikjes en maken de rugzak weer wat lichter. We steken het meer over en wandelen gezapig verder door het slaperige ‘Hertogenwald’ richting de bivakzone aan de Soor.

Het Hertogenwoud is genoemd naar de Hertog van Limburg, die dit gebied vroeger in bezit had. Het woud van meer dan 12.000 hectare is nog een redelijk jong bos. Tijdens Wereldoorlog I lieten de Duitsers zowat heel het bosgebied kappen door dwangarbeiders. Het hout werd onder meer gebruikt voor de loopgraven aan de IJzer.

Bivakzone Soor

Na 25 kilometer komen we aan aan de bivakzone. Zoals steeds is het triest om te merken dat sommigen de bivakzones nog steeds als campings beschouwen. Er staat al een koppel dat heel hun huisraad uit de auto heeft geladen inclusief hoelahoep’s, flikkerende kerstverlichting, bonkende muziekinstallatie, klapstoelen en campingtafel. Met tegenzin zetten we onze tent en tarp op naast het olijke koppel met Tiroler hoedjes. Iets later krijgen we nog gezelschap van drie mensen, die bivakzone staat dus goed vol.

We eten, maken een vuurtje, drinken iets meer bier dan goed voor ons is en kruipen onder het dons voor een heerlijke nacht aan het kabbelende beekje de Soor die hier overgaat in de Helle.

Dag I Bivakzone Soor – Parking Nahtsief

GR 15 ↔ 18.01 km ↑ 433m  ↓ 142 m DATA I GPX

GR 573

We zijn al vroeg uit de veren, breken alles op en vertrekken. Net over de idyllische ‘Schwarze Brücke’ uit 1890 pikken we de GR 573 op in de richting van de Botrange.  We volgende de kabbelende Helle en genieten van de mooie uitzichten. Aan de stuwdam van de Helle, bedoeld om het stuwmeer op de Weser te voorzien van extra water, zetten we ons letterlijk in de zacht stromende rivier om te ontbijten. Op een zandbank genieten we van donkere pompernikkel,  zachte kaas, Ardeense gerookte hesp en geurige vette worst.

Richting de venen

Königliches Torfmoor

Na een korte maar stevige klim steken we de Spohrbach over. Aan de ‘Herzogenhügel‘ verlaten we GR 573 en maken de doorsteek terug richting de Monschauer Strasse. Ook nu krijgen we wat verharde weg onder de voeten maar de apotheose maakt het wel waard.

De laatste kilometers van onze tocht gaan door het mooie veen ‘Königliches Torfmoor’ en wandelen we over goed aangelegde knuppelpaden terug richting de parking van Nahtsief. We zijn allen goed vermoeid. De cafés zijn na lange afwezigheid terug open dus een stevige Blauwe Chimay op een ontsmet Eupens terrasje is onvermijdelijk. Een mooie afsluiter van alweer een prachtig avontuur. Merci Jakke en Koen!

Map

GPX

GR 15 en GR 573 Praktisch

Transport

Als je met eigen vervoer rijdt parkeer je op de parking van Nahtsief (50°34’05.7″N 6°10’50.5″E) Na de tweedaagse luswandeling over de GR  15 en GR 573 kom je terug uit bij je wagen. Wil je het openbaar vervoer nemen is er een bushalte vlak bij de parking op de Monschauer Straße. Vanaf het station van Eupen neem je de bus richting Monschau (D) en stap je uit aan de parking van Parking Nahtsief, Weismes. Op de routeplannen van de TEC kan je je reisroute opzoeken.

Bewegwijzering op de GR 573 & GR 15

Königliches Torfmoor

Deze luswandeling volgt grotendeels twee GR’s namelijk de GR 15 richting  Eupen en daarna via een bypass (wandelknooppunten) de GR 573 richting Mont Rigi. Daarna terug richting de parking via wandelknooppunten. Heel de route volgt ook het wandelknooppunten netwerk. Deze zijn echter niet bewegwijzerd (Grijs gekleurde knooppunten zijn zogenaamde ‘virtuele’ knooppunten). Het is dus nodig om een GPX track te hebben. Uiteraard kan je ook je eigen route uittekenen op de routeplanner.

De stukken op de Grote Routepaden waren het mooiste op deze tweedaagse, de laatste kilometers door het ‘Königliches Torfmoor’ waren een prachtige afsluiter. Het stuk tussen het stuw op de Getzbach en het uiterste punt van het Eupen meer waren wat saai en monotoon. Het stuk terug richting de stuwdam is dan weer zeer mooi als je dicht bij het meer blijft. Je waant je bij momenten aan een Schots meer. Eén keer de GR 573 af is er weer wat asfalt te verwerken tot aan de venen.

GR 573 en GR 15 Bevoorrading

De Hoge Venen zijn sowieso redelijk desolaat en veel bevoorradingsmogelijkheden zijn er niet op dit traject. Wees dus zelfvoorzienend. Neem genoeg water mee, of een filter om water te zuiveren aan bv. de Helle. Aan de stuwdam is een drankgelegenheid.

Wat met de jacht?

jacht

Ga je op stap in de Ardennen en Oostkantons tijdens het jachtseizoen is het altijd mogelijk dat je voor onaangename verrassingen komt te staan en je plots op een gesloten wandelpad botst door een jachtpartij.

Na vele jaren hebben de instanties en jachtverenigingen hun eerste stappen gezet om dit transparanter te maken voor wandelrecreanten en andere gebruikers. Via de applicatie ChasseOnWeb kan je op datum zoeken in het gebied waar je wil gaan wandelen of er jacht zal plaatsvinden.

In de Oostkantons kan je ook een interactieve kaart raadplegen. Het gebruik van de functie is eenvoudig: met een klik op de rode knop “Versperringen & gebeurtenissen” kan je controleren welke gebeurtenissen en voorwaarden op een bepaalde dag worden gemeld.  De kaart toont dan of en waar er een speciale gebeurtenis is, zoals bijvoorbeeld een jacht of er een versperring is of een natuurfenomeen plaatsvindt.

De kaarten zijn een handig hulpmiddel maar volg in ieder geval in de eerste plaats de waarschuwingen (bewegwijzering) ter plaatse!

Weer

HOGE VENEN WEER VOOR DEZE WEEK

Overnachten op de GR 573 en GR 15

Soor
Bivakzone Soor

Er zijn drie bivakzones in de Hoge Venen. Wij sliepen op de Bivakzone van Soor,(50°35’56.0″N 6°03’18.0″E) niet zo ver buiten Eupen. De bivakplaats is zeer mooi gelegen aan de samenvloeiing van de Soor en de Helle. De bivak plaats ligt niet zover van de buitenwijken van Eupen dus er zijn nogal wat recreanten die er passeren.

Er is plaats om te bivakkeren volgens de ‘leave no trace‘ regels, er staat een schuilhut en er is een vuurkring. Indien de mogelijkheid er is is legaal bivakkeren volgens de regels te prefereren boven wildkamperen.

Vanaf 1 november 2022 is het verboden om nog kampvuren te maken op de bivakzones Soor, de Gileppe en de Bergerie/Robinette in het Hertogenwald. De beslissing van het Département de la Nature et des Forêts van Wallonië is definitief. Boetes worden uitgedeeld.

Wandelaars kunnen nog steeds gebruik maken van kleine gasvuurtjes om hun eten op te warmen.

Je zou ook kunne overnachten in Eupen in een gezellog hotel of B&B.

 

Topo-gids GR 15 en GR 573

GR 573

In de webshop van Grote Routepaden zijn de topogidsen te koop. Wij hadden zelf geen gids bij voor deze tweedaagse en behielpen ons met de GPX track, GR aanduidingen en virtuele wandelknoopunten.

Op de webshop van het Nationaal Geografisch Instituut zijn ook topografische kaarten te koop.

Brandgevaar & broedseizoen

Rode vlag

* Enkele jaren is de allerlaatste Korhoen, zo typisch voor de Hoge Venen, uitgestorven. Een re-wilding programma van het WWF heeft in 2017 en 2018 terug Korhoenders uit Zweden uitgezet in de veengebieden rond Mont Rigi. In mei en juni is het broedseizoen voor het wilde gevogelte en kan het zijn dat grote delen veen worden afgesloten om de Korhoenders te beschermen. Volg de aanbevelingen en hou zeker honden aan de leiband.

* Veengebied is uitermate gevoelig aan brandgevaar. Eens de turflaag begint te branden is het voor de hulpdiensten een helse karwei om de brand onder controle te krijgen. In het verleden waren er reeds verschillende grote veenbranden in de Hautes Fagnes.

Het lokale bosbeheer kan dan beslissen om de rode vlag te hijsen en dan mag je het gebied niet meer in.  De website hautesfagnes.be lijkt een beetje gedateerd maar geeft nog wel dagelijks een up-to-date links bovenaan de website. Je ziet daar de datum en een gekleurde vlag (groen=toegankelijk – rood=geen toegang!)

Leestips

Links

Comment sectie onder de foto’s

Foto’s GR 15 & GR 573

Vragen en opmerkingen

Geschreven door

caersbart

Hey, welkom op caersbart.be, dit is een persoonlijke webblog om mijn ervaringen te delen en mensen te inspireren. Heb je vragen... shoot! Je kan je me contacteren via info_at_caersbart.be, of via messenger op ons Facebook page fb.com/caersbart.be
© caersbart.be