Lac de Nisramont

La Roche-en-Ardenne – Op vrijdagavond vertrok ik met mijn Katrien naar het idyllische La Roche-en-Ardenne. We gingen er een tweedaagse wandeling doen met als leidraad de meanderende Ourthe. Aangekomen onder een dreigend wolkendek namen we onze intrek in het wat oubollige Hotel de Liége in het centrum van La Roche-en-Ardenne.

In de kamer naast ons waren de mensen ook gaan wandelen vermoed ik. Ze waren in ieder geval nog deftig aan het na-hijgen en kreunen. We lieten het niet aan ons hart komen, trotseerden nog een stevige onweersbui en kropen in de twijfelaar onder de fris gestijfde lakens en zware wollen deken.

Hiken langs de Ourthe

Dag I La Roche-en-Ardenne – ‘Les Deux Ourthes’

Eisleck

↔ 27.19 km ↑ 1088m  ↓ 1105m DATA I GPX

La Roche-en-Ardenne

Na een sober maar uitgebreid ontbijt in de goed gevulde gelagzaal van het logement gaan we op pad. Door het centrum van La Roche-en-Ardenne passeren we een massieve Amerikaanse tank achtergebleven van het Ardennenoffensief. Net achter het imposante feodaal kasteel dat boven het stadje uit toornt pikken we de Eisleck trail op.

De Eisleck trail is deel van de langere Escapardenne die grensoverschrijdend door Wallonië en Luxemburg loopt. Een zeer mooi meerdaagse trekking. Eerder liep ik o.a. al de Lee trail en een deel van de Eisleck met mijn kinderen. Vandaag zullen we ook heel de dag de prima bewegwijzerde route volgen.

Over de prachtige Eisleck trail

Borzée
Kerkje van Borzée

Meteen gaat het stevig omhoog, met elke stap verdwijnt La Roche in de diepte. Na een paar inleidende kilometers gaat het resoluut de natuur in. Langs berkenbomen met fris groen loof en door schaduwrijke dennenbossen lopen we naar het landelijke 19de eeuwse kerkje van Borzée.

Na enkele stevige beverdammen en de Ruisseau de Borzée gaat het onverzettelijk omhoog richting het panorama van Les Crestelles. We smijten onze goedgevulde rugzak af en leggen ons even op de kort gemaaide lanceerplaats voor paragliders. Tijdens de Tweede Wereldoorlog crashte hier het zwaar geladen vliegtuig ‘The Joker‘ van de Amerikaanse luchtmacht.

We hebben hier een prachtig uitzicht over de kronkelende Ourthevallei en het dorpje Maboge. Na wat te zijn aangesterkt met zoute cashewnoten en heerlijk zelf gebakken haverbrood zetten we onze tocht verder.

The Joker monument

We passeren nog een sober monument voor de gecrashte B-52 bommenwerper. Nadien gaat het door gemaaide weidelandschappen en verkoelende bossen met kabbelende beekjes verder richting Berismenil. Hoe we het gedaan hebben weten we niet maar we missen de Keltische site Le Cheslé. Na nog wat stevig klimmen en een bijzonder steile afdaling (er is een alternatief aangegeven via het dorpje Filly voor wie het wat minder uitdagend wil) komen we aan de oevers van de bruisende Ourthe.

Via het imposante rotsmassief van Le Hérou

We komen er nog verschillende keren bekend volk tegen, eten wat aan de oever van de woelige rivier en klimmen dan richting Le Hérou. Het spectaculaire rotsmassief strekt zich verticaal uit boven de prachtige Ourthevallei. Op de rotswand genieten we in de lentezon van het fraaie uitzicht.

Wat verder passeren we een enorm landgoed en stoeterij en trekken verder richting de stuwdam van Nisramont. Na het stuw is het nog even op de tanden bijten om de laatste kilometers af te werken. Via smalle paden gaat het eerst nog stevig omhoog om na een fikse afdaling via o.a. aangelegde trapjes aan te komen bij de ‘Bivouac des Deux Ourthes’. Een magische plaatse bij de samenvloeiing van de westelijke en oostelijke Ourthe.

Het is goed druk op de bivakzone. We zetten onze tarp op, zwemmen in het frisse meer van Nisramont en genieten van de avond met een degelijke fles rode wijn. Moe maar voldaan kruipen we onder het dons en ergeren ons nog wat aan de groep luidruchtige feestvierders die tegenwoordig een vast onaangenaam bijverschijnsel van bivakzones lijken te zijn. Spijtig.

Dag II Les Deux Ourthes – La Roche-en-Ardenne

↔ 26.37 km ↑ 836m  ↓ 929 m DATA I GPX

barrage de Nisramont
Barrage de Nisramont

Na het ochtendritueel en dampende koffie kunnen we terug op pad. De benen zijn nog wat stram maar meteen is het dus terug flink klimmen en dalen om terug bij het stuwcomplex van Nisramont aan te komen. We kruisen de Ourthe over het stuw en zullen vandaag aan de andere kant terug wandelen naar La Roche-en-Ardenne over een zelf uitgestippelde route om bij Maboge de GR 57 op te pikken.

Het pad is nu minder begaan en dus met momenten ook een pak avontuurlijker. Niet alle wegels op de kaart lijken nog te bestaan en dus wagen we ons van tijd tot tijd als echte bushcrafters door de woeste natuur. Smalle paadjes langs de Ourthe, steile afdalingen op schuivende leisteen en hier en daar een fikse omweg zijn ons deel. Als we een korte doorsteek willen nemen omdat het pad naast de Ourthe er niet meer is maken we een stevige onvoorziene lus langs Nisramont die de moraal even doet zakken.

Met een onverwachte omweg richting La Roche-en-Ardenne

Ourthe

Via groene weiden vol Limousin koeien en de vakantiehuis tuin van enkele Kempenaars komen we terug op het oorspronkelijke pad. Over rustige boswegen vol vingerhoedskruid met op de achtergrond een concert van tjilpende vogels kuieren we verder richting Maboge. We komen na een bijzonder steile afdaling aan in het slaperige dorpje en zetten ons op het zonovergoten terras van Café den Erpel.

Na een deugdoende Blauwe Chimay en het nodige proviand om aan te sterken maken we ons op voor ‘de laatste loodjes’. Met het gebrand gerstenat dat naar stilletjes het hoofd stijgt is de lange klim die meteen na het dorpje start een beproeving. Eens op het plateau dalen we gezapig richting La Roche-en-Ardenne waar we in de late namiddag aan komen. Een 53 km op te teller en bijna 2000 hoogtemeter, het is nu officieel, mijn lief is nen tijger. Een pittige maar fantastische tocht door het ‘Parc Naturel des Deux Ourthes’.

Map

GPX

Tweedaagse La Roche-en-Ardenne praktisch

Transport

Ben je met de auto dan is er voor deze luswandeling geen enkel probleem. La Roche-en-Ardenne is je begin en eindpunt. Aan Hotel de Liège was er gratis parkeerplaats. Wil je het openbaar vervoer nemen dan is dit deel van de Ardennen iets minder goed ontsloten. Raadpleeg de routeplanner van de TEC. Zeker in het weekend is er een zeer beperkt aanbod.

Bewegwijzering

Als uitgangspunt voor deze tweedaagse namen we de route van het trailrunning event ‘Trail des Fantômes. We deden wel enkele aanpassingen aan de route op onze maat. Er zitten iets minder hoogtemeters in maar het blijft een pittige tocht met elke dan meer dan 25 km en 1000 geaccumuleerde hoogtemeters.

De eerste dag van deze wandeling is zeer makkelijk om te navigeren. Je volgt gewoon de prima bewegwijzering van de Eisleck trail tussen La Roche-en-Ardenne en de samenvloeiing van de Ourthe in het meer van Nisramont.

Voor de terugweg volgden wij de GR 57 tussen Maboge en La Roche-en-Ardenne. Het stuk tussen de barrage van Nisramont en Maboge tekende ik uit op de routeplanner van routeyou. Soms was het wat zoeken en er waren hier en daar wat paden overwoekerd waardoor we wat extra kilometers in de benen kregen.

Bevoorrading

In La Roche-en-Ardenne kan je alles krijgen wat je wil en er is o.a. een Spar. Op de route zelf kom je geen winkels tegen. De Taverne aan de stuwdam was gesloten toen wij er waren. In Nisramont en Maboge kwamen we een café met gezellig terras tegen. Water filterden we onderweg is voldoende te vinden.

Weer

LA ROCHE-EN-ARDENNE WEER VOOR DEZE WEEK

Overnachten

trailstar

UPDATE: De bivakzone werd vanwege de aanhoudende overlast gesloten. Wil je legaal kamperen moet je uitwijken naar bivakzone Le Golet of Gives of een kijkje nemen op welcometomygarden.org of bivouacchezmoi.be

* Originele tekst: Wij sliepen op de bivakzone Deux Ourthes gelegen op de Escapardenne Eislek Trail. Bivakzones, en in bijzonder deze, zijn immens geliefd. Ze zijn een prima alternatief voor wildkamperen (Leave No Trace!) maar kreunen onder hun eigen populariteit. Buiten onze tarp stonden er nog 14 tenten. Veel mensen komen er kamperen en wandelen enkel het stukje vanaf de ruime parking aan de stuwdam. Een groep jongeren vond het ook nodig er een luidruchtig feestje te bouwen en als klap op de vuurpijl hun afval achter te laten.

Dit gezegd zijnde is het een magische plaats, je kan er zwemmen in het meer en genieten van fauna en flora.

In La Roche-en-Ardenne sliepen we in Hotel de Liège, een typisch Ardeens budgethotel met kamerbreed tapijt en te dunne muren. Prijs-kwaliteit was het uitstekend en het inbegrepen ontbijt was sober maar lekker en veel.

 

Topo-gids

Een gids of kaart hadden we niet mee op deze tocht. We volgden grotendeels de Eisleck trail en GR 57. De ongemarkeerde stukken deden we op GPX. Voor wie wil is er de gedetailleerde kaart van de Eisleck trail en de topo-gids van de GR 57 Sentiers de l’Ourthe.

Wat met de jacht?

jacht

Ga je op stap in de Ardennen en Oostkantons tijdens het jachtseizoen is het altijd mogelijk dat je voor onaangename verrassingen komt te staan en je plots op een gesloten wandelpad botst door een jachtpartij.

Na vele jaren hebben de instanties en jachtverenigingen hun eerste stappen gezet om dit transparanter te maken voor wandelrecreanten en andere gebruikers. Via de applicatie ChasseOnWeb kan je op datum zoeken in het gebied waar je wil gaan wandelen of er jacht zal plaatsvinden.

Leestips

Links

Comment sectie onder de foto’s

Foto’s


Vragen en opmerkingen

Geschreven door

caersbart

Hey, welkom op caersbart.be, dit is een persoonlijke webblog om mijn jarenlange outdoor ervaringen te delen en mensen te inspireren. Heb je vragen... shoot! Je kan je me contacteren via info_at_caersbart.be, of via messenger op ons Facebook page fb.com/caersbart.be
© caersbart.be