peak beer trail

Peak Beer Trail – Boys, boys, boys, I’m looking for the good time. De illustere Sabrina, veertigplussers zullen zich de Italiaanse nog herinneren vanwege haar goed geëtaleerde talenten, zong ooit wat ik een paar maanden geleden dacht. Het was weer eens tijd om op wandel te gaan met ‘De beste vrienden die je maar kan vinden’.

Na onze memorabele en zonovergoten tocht vorig jaar door de Semoisvallei zou het deze keer een stormachtige herfsteditie worden op de Hoge Venen.

In twee dagen stapten we van aan microbrouwerij Peak Beer, met het hoogst gebrouwen bier van België, naar het pittoreske Monschau net over de Duitse grens. De terugweg langs de Roer maakte de hikinglus rond en zo kwamen er in totaal een 40-tal kilometers op de teller. Een heerlijke Peak Beer met een schotel Ardeense vleeswaren was de welverdiende beloning.

Tweedaagse wandeling op de Hoge Venen, GR14, GR 15, GR 573 en GR 56

Grote Routepaden

Peak Beer trail ↔ 41.24 km 758 m 813 m

Peak Beer trail

We zouden met negen aan de start verschijnen maar de onvermijdelijke natuurlijke selectie zorgde ervoor dat we uiteindelijk met zes enthousiastelingen vertrokken iets voorbij de in mist gehulde Botrange.

Dag I Signal de Botrange – Monschau

Grote Routepaden

25.30 km 387m 584m

GR 573

Na een vlotte autorit parkeren we onze vierwielers aan de kleine parking van de Peak Beer taverne. In het etablissement zijn ze nog aan het opkuisen van het ‘Oktoberfest’ dat de nacht voordien had plaatsgehad.

Met zijn brouwerij op het hoogste punt van België – dicht bij het Signaal van Botrange en de Baraque Michel – biedt Belgium Peak Beer een gamma aan bieren met smaken uit de regio en gebrouwen met het water van de Hoge Venen. Ideaal om te genieten van een biertje of een hapje in een mooi decor.

Het Peak Beer zal voor ons nog een dikke 24 uur moeten wachten, eerst staat er nog wat wandelarbeid op het programma.

Over het veen

Hertzogenhugel Brackvenn

Na een kort stukje grote baan duiken we meteen het drassige bos in. Meteen hoongelach van de non-believers van trailrunners (kruising tussen een loop- en wandelschoen) als we meermaals tot aan de enkels in de modderige veengrond verdwijnen. Ook de eerste zuchten en kreunen vallen te ontwaren bij de hikers die aan hun vuurdoop toe zijn (of niet wisten dat je je de avond voor een hike niet lam moet drinken).

Als we het naaldbos uitkomen hebben we bij Haie de Souk meteen zicht op het majestueuze veen. Met een beetje verbeelding, wat wildlife en een een pak meer zon zou je je zo op een Afrikaanse savanne wanen. Wij klieven echter verder door de aanzettende wind.

Een opmerkzaam man meld ons dat de Ruhr hier ontspringt. Het is echter niet de rivier naar het gelijknamige gebied in Duitsland maar de Roer die uitmondt in de Maas bij Roermond. Weer wat wijzer geworden. We maken een brede boog rond het in stilte gehuld turfland en komen aan bij de Helle, een mooi riviertje met zwart veenwater.

Peak Beer Trail

Bushcraften langs de Helle

eieren

Als we het gammele Marie-Anne Libert bruggetje over steken zien we al snel dat er van de houten vlonderpad op de GR 573 niet veel meer overblijft. Het is dus enkele kilometers bush-craften langs het kabbelende riviertje.

Als we een eerste pauze nemen in een bocht van de Helle is het duidelijk dat de meeste van deze jongens niet aan lichtgewicht doen. Er wordt een stoel ontplooit terwijl er vier liter gerstenat tevoorschijn komt.

Voor de hongerigen verschijnt er zowaar een doos vers gekookte eieren. Op de rest van de tocht konden we nog hartelijk lachen om elektrische tandenborstels, paraplu’s, flessen Jägermeister, dozen met bouletten,… Met deze mannen kan je naar de oorlog trekken om proper en zonder honger thuis te komen.

Enkele kilo’s lichter zetten we onze herfsttocht verder. Na een eerste pittige klim in de richting van Hertzogenhugel Brackvenn staan de kuiten flink gespannen. Zweet, gekreun en gevloek zijn bij sommige niet te onderdrukken, maar moedig stappen de nieuwe helden in wording door.

Eifelsteig

Bier en worst in Monschau

Monschau

Het platte moerasveen biedt wat rust voor de stramme benen als we het kruisen over de aangelegde houten paden. Niet veel later sluipen we op kousenvoeten Duitsland binnen waar we even de tijd nemen om op een houten uitkijktoren de omgeving te aanschouwen.

Daarna volgt een lange afdaling naar het dal. Via het voormalige Brauerei-Museum Felsenkeller kuieren we in de richting van het toeristische dorpje Monschau.

Peak beer trail

Op een verwarmd terras in de altstadt genieten we van stevige goulashsoep en nog forsere pinten. Het stadje verlaten zonder de obligatoire Duitse Bratwurst is natuurlijk geen optie. De jonge dame verbrand vakkundig het kleinood maar weet het prima te camoufleren met de bijhorende sauzen.

Peak beer trail

Met een laatste stevige klim persen we de laatste moraal uit de moedige debutanten. Maar Alles hat ein Ende (nur die Wurst hat zwei), ze zijn dan ook blij als de camping iets vroeger dan verwacht onder ons opduikt aan de oevers van de Perlenbach. Na een goede 25 kilometers kappen we onze rugzakken af en zetten tenten en tarpen op.

Peak Beer

Volledig volgens het cliché genieten we moe maar voldaan na bij enkele Bittburgs terwijl de waard goed belegde pizza’s voor ons in de oven schuift.

De Beer van den Blauwberg kruipt onder zijn flapperende tarp terwijl wij de laatste fles Jägermeister nog in sneltempo meester maken. Het duurt niet lang voor ook wij onder het dons kruipen. Dag één van deze zelfverklaarde Peak Beer wandeling zit er op.

Dag II Monschau – Signal de Botrange

Grote Routepaden

15.94 km 371m 229m

Na een storm- en regenachtige nacht zijn we al vroeg uit de veren. Met prut in de ogen breken we alles op en ontbijten we op de weide. Tegen half negen zijn we al weer op pad. Een geleidelijke maar lange klim zal ons terug naar het plateau van de Hoge Venen brengen.

We volgen een hele tijd de kabbelende Roer op de GR 14, gestaag gaat het omhoog, als we weg gaan van de waterloop klimt het al wat pittiger omhoog tot we aan de Richelsley komen. Op deze imposante geïsoleerde rots staat een groot kruis genaamd Kreuz im Venn. Een bijzonder plaats midden in de bossen van de Eifel.

Terwijl de moedigste der Galliers de grillige rots beklimmen rust de rest uit aan de Mariagrot die onderaan de rots gelegen is. ‘Hier wohnt der friede’ kopt het info bordje, perfect om even te verpozen.

Bouletten en gekookte eieren

Mooie liedjes duren niet lang en dus zetten we onze klim verder. Vanaf hier loopt het routepad veel over verharde maar rustige wegen. Nog even zien we een wild hert schimmig tussen de naaldbomen verdwijnen. Na nog een korte pauze onder een natte beukenboom met bouletten en hard gekookte eieren zetten we de laatste kilometers in naar de Peak Beer brouwerij.

Als we aankomen is het vet van de soep en zijn we blij ons neer te kunnen ploffen bij enkele Peak Beer varianten, een schotel Ardeense specialiteiten en de dan al aanzwellende heroïsche verhalen.

Peak Beer

Merci makkers!

  • Disclaimer: De Peak Beer trail is geen officiële route die uitgaat van de brouwerij Peak Beer. Het is een tweedaagse die ik zelf heb samengesteld met start en einde aan de brouwerij.

Peak Beer trail Map

GPX Peak Beer trail

Peak Beer trail Praktisch

Vervoer

Ben je met de auto dan is het makkelijk. Rij gewoon naar de parking naast de Peak Beer brouwerij. Het is een kleine parking die, zeker op weekend-, feest- en vakantiedagen, snel vol kan zijn. Kom je ‘s morgens voor tien uur aan is er meestal nog plaats genoeg.

Kom je met het openbaar vervoer spoor dan naar de stations van Eupen of Verviers. Van hier uit kan je de bus nemen naar Sourbrodt. De dienstregeling van de TEC raadpleeg je om de juiste uren te kennen.

Adres: Rte de Botrange 123, 4950 Sourbrodt

Bevoorrading op deze Peak Beer trail

Supermarkten kom je niet tegen, ook niet in Monschau (deze liggen een paar kilometer buiten het stadje). Natuurlijk heeft het toeristische Monschau tal van toeristenwinkels, cafés en restaurants. Alles wat je onderweg nodig hebt neem je best mee van thuis.

Peak Beer trail bewegwijzering

GR 14

Deze rondwandeling is een aaneenschakeling van de GR 14 Sentiers de l’Ardenne, de GR 573 Vesdre et Haute Fagnes, deel Eifelsteig, GR 15 Sentiers de l’Ardenne en GR 56 Cantons de l’est et Haute Fagnes.

Tussendoor schakelden we de routepaden aan elkaar met korte verbindingstukken. De GR’s volg je met de bekende rood-witte markeringen. Bij de kruisingen van twee routepaden dien je dus wel even op te letten dat je de juiste route volgt. Dit staat meestal goed aangegeven. LET OP: Je hoeft niet altijd de aanduiding Monschau te volgen, tenzij je deze tocht wil inkorten.

Wil je een topgrafische kaart meenemen bestel dan de 50/3-4Elsenborn, kaart op schaal 1:25 000 publicatie datum 2018. De GPX voor deze route zoals wij hem deden kan je downloaden.

Overnachten

Wij kozen er voor om deze keer niet te wildkamperen maar onze bivak op te slagen op natuurcamping Perlenau. Er is een een bivakweide voor groepen en je kan er vuurschalen krijgen voor als je een vuurtje wil maken.

Natuurlijk kan je deze tweedaagse tocht perfect doen met een klein dagrugzakje en overnachten op hotel en eten in Monschau. Je wandelt er door het historische centrum en passeert prachtige vakwerkhuisjes, diverse musea en boetiekjes. Probeer er zeker de mosterdsoep.

 

Kaarten en boeken

Op de website van Grote Routepaden kan je alle topogidsen van de streek kopen. Word je lid krijg je nog een mooie korting en zes keer per jaar het magazine Op Weg.

Wat met de jacht?

jacht

Ga je op stap in de Ardennen en Oostkantons tijdens het jachtseizoen is het altijd mogelijk dat je voor onaangename verrassingen komt te staan en je plots op een gesloten wandelpad botst door een jachtpartij. Na vele jaren hebben de instanties en jachtverenigingen hun eerste stappen gezet om dit transparanter te maken voor wandelrecreanten en andere gebruikers. Via de applicatie ChasseOnWeb kan je op datum zoeken in het gebied waar je wil gaan wandelen of er jacht zal plaatsvinden.

In de Oostkantons kan je ook een interactieve kaart raadplegen. Het gebruik van de functie is eenvoudig: met een klik op de rode knop “Versperringen & gebeurtenissen” kan je controleren welke gebeurtenissen en voorwaarden op een bepaalde dag worden gemeld.  De kaart toont dan of en waar er een speciale gebeurtenis is, zoals bijvoorbeeld een jacht of er een versperring is of een natuurfenomeen plaatsvindt.

De kaarten zijn een handig hulpmiddel maar volg in ieder geval in de eerste plaats de waarschuwingen (bewegwijzering) ter plaatse!

Links

Foto’s Peak Beer trail

Vragen en opmerkingen

Geschreven door

caersbart

Hey, welkom op caersbart.be, dit is een persoonlijke webblog om mijn jarenlange outdoor ervaringen te delen en mensen te inspireren. Heb je vragen... shoot! Je kan je me contacteren via info_at_caersbart.be, of via messenger op ons Facebook page fb.com/caersbart.be
© caersbart.be