Net als kwaliteitsvolle schoenen zijn rugzakken tijdens een hiking van essentieel belang om van je tocht een aangename trip te maken. Eerder testte ik in de Franse Alpen al de Osprey Levity, met iets meer dan 800 gram voor 60 liter letterlijk het lichtgewicht in de rugzakkenreeks van Osprey. Voordien ging ik meestal op pad met mijn Osprey Exos en over beide rugzakken ben ik uiterst tevreden.
Toen ik het aanbod kreeg van Osprey Europe om de nieuwe Osprey Kestrel (verkrijgbaar in het zwart, blauw of groen) voor 2019 te testen heb ik dan ook niet lang getwijfeld. De enige uitdaging was om met de voorkennis van mijn andere rugzakken zo objectief en kritisch mogelijk te blijven, ik kan niet ontkennen dat ik fan ben van het Amerikaanse merk.
Midden november trok ik met mijn broer naar Gran Canaria voor een vijfdaagse op de GR 131. Van een eerdere trip op de GR 131 in Tenerife wist ik dat water onderweg zo goed als onvindbaar is en dat er zodoende na elk bevoorradingspunt vijf tot zes liter water per persoon zou moeten worden meegenomen in de rugzak. De Osprey Levity zou dit extra gewicht niet aankunnen dus opteerde ik in samenspraak met de mensen van Osprey Europe voor de nieuwe Osprey Kestrel 68. De achtenzestig staat voor achtenzestig liter, het pakvolume van de rugzak dat trouwens zeer intelligent gebruikt wordt. Er zijn meerdere gecompartimenteerde delen, mesh zakken voor waterflessen, lussen voor wandelstokken of fotostatief, heupzakjes voor energierepen, telefoon of GPS,… Maar later in dit artikel meer daarover.
Inhoud
Technische gegevens
De Kestrel weegt 1.78 kg voor 68 liter, het is hiermee een stevige robuuste rugzak voor het zwaardere werk. 78 cm hoog, 37 cm breed en 37 diep.
De rugzak is voornamelijk gemaakt van sterk 210 Denier en 630 Denier Nylon. Stevigheid, slijtvastheid en robuustheid maken van de Kestrel een echt outdoor-werkpaard. Denier slaagt op de lineaire massa, gebruikt voor het meten van de fijnheid van garen of vezels. “Denier” is een maat voor de garendikte of -dikte die wordt gebruikt in nylonmateriaal. Daypacks gebruiken meestal 210 denier-doek, terwijl rugzakken 420, 500 of zelfs 630 denier-doek kunnen gebruiken. Vanzelfsprekend, hoe hoger de denier, hoe hoger de sterkte van het weefsel, en hoe hoger het gewicht ook (wat een overweging kan zijn ….). De meeste backpacks van hogere kwaliteit kwalificeren de denier van het materiaal in hun promotie, dat is bij Osprey niet anders. In dit geval betekend 630 Denier dat je een zeer robuuste rugzak krijgt die tegen een stootje kan
De rugzak leent zich dan ook uitstekend voor middellange of langere meerdaagse tochten door bv. onherbergzaam gebied.
Zoals steeds besteed Osprey ook bij deze rugzak weer veel aandacht aan het rugpaneel. Het rugsysteem van Kestrel is ontworpen voor comfort en stabiliteit. Later meer hier over.
De belangrijkste gegevens op een rijtje:
- AirScape ™ backpanel met schuimrug voor comfort en pasvorm
- Geïntegreerde en afneembare regenhoes
- U-zip kofferopening op voorpaneel
- Stow-on-the-Go ™ wandelstokken bevestiging
- PowerMesh ™ zakken met dubbele toegang tot bv. waterflessen
- Schuifzak aan de voorkant
- Ergonomische schouderbanden en schuim van topniveau
In de praktijk
Draagcomfort
Via de handige PackSizer 2.0 app van Osprey kan je meteen je maat bepalen, handig als je online besteld. De rugzak draagt zeer prettig mede dankzij het door Osprey’s beproefde AirScape-achterpaneel dat er voor zorgt dat er luchtcirculatie is tussen de rug en de rugzak. De schuimrug houdt de last stabiel en dichtbij het lichaam. Dankzij een stevige heupgordel- en harnasontwerp, draagt dit pack comfortabel een zware last. Met een aanpasbaar ontwerp kunt u de hoogte van het achterpaneel gemakkelijk aanpassen met behulp van een haak-en-lus torso paneel.
Ventilatie
Osprey is een krak in het maken van degelijk geventileerde rugzakken. Het mesh rugpaneel zorgt ervoor dat die plakkerige bezwete rug tegen je rugzak tot het verleden behoord.
Indeling
Toegang tot je uitrusting is gemakkelijker dan ooit tevoren, met een enorme opening met U-rits aan het voorpaneel, waarmee je je spullen eenvoudig kunt organiseren of precies kunt vinden wat je zoekt. Kestrel 68 beschikt ook over een toegang tot het bovenste deksel met een trekkoordsluiting, naast een lager slaapzakcompartiment met een verwijderbare scheidingswand.
Verder zijn er aan de zijkant nylon versterkte zakken voor waterflessen, dubbele heupzakken met ritssluiting, groot opbergvak aan de voorzijde, zak in het bovenvak, opbergvak onder deksel met sleutelclip en huls voor externe hydratatie. Ten slotte is Kestrel 68 uitgerust met alle essentiële functies voor het leven op de wandelpaden.
Een geïntegreerde en afneembare regenhoes, wandelstokbevestiging, meervoudige compressieriemen, compartiment voor je slaapzak, bevestigingen voor ijsgereedschap, meerdere sjorpunten…
< Even moest ik zoeken naar de uitsparing van mijn camelback, was Osprey deze vergeten of hadden ze deze weg gelaten? Na een korte inspectieronde ontdekte ik dat de zak voor de waterzak bij de Kestrel aan de buitenkant van de rugzak zit i.p.v. aan de binnenkant bij mijn andere rugzakken van Osprey.
Dit heeft voor- en nadelen. Toen ik de volle waterzak in de gevulde rugzak wilde schuiven zat ik met een enorme bobbel ter hoogte van mijn bovenrug omdat de zak zich niet kon zetten. Nadien stak ik eerst de gevulde waterzak in het daarvoor bestemde compartiment en vulde daarna pas mijn rugzak, probleem opgelost.
Duurzaamheid
Ik beschouw me over het algemeen als een ‘groene’ jongen en probeer daar naar te leven door zuinig te zijn met energie, te rijden op aardgas, waar mogelijk ecologische producten te gebruiken, enz. Langs de andere kant ben ik daar ook niet naïef in en heeft mijn hiking hobby ondanks dat je wandelt en buiten leeft een impact op mijn ecologische voetafdruk.
Een paar keer per jaar vliegen naar mooie bestemmingen heeft bijvoorbeeld zijn ecologische prijs. In mijn productkeuze probeer ik daarom ook te kijken naar duurzaamheid en de filosofie van de merken. Wat Osprey betreft kan ik me wel vinden in hun standpunten. Zo draag ik graag mijn steentje bij zonder weg te kijken van de problemen. Het engagement van Osprey:
- We ontwerpen en bouwen alleen producten van hoge kwaliteit die lang meegaan.
- Geen overproductie om later te verkopen tegen dumpprijzen.
- We gebruiken zeer duurzame materialen en stoffen, daarom houden we verspilling tot een absoluut minimum.
- Ons product is niet modegerelateerd, dus we moedigen consumenten niet aan om producten te vervangen voordat ze versleten zijn.
- Waar mogelijk repareren we garantieproducten in plaats van deze te vervangen.
- Waar mogelijk gebruiken we recyclebare en gerecycleerde materialen in verpakkingen – en houden we elke verpakking tot een minimum beperkt.
Voordelen Osprey Kestrel
+ Duurzaam, functioneel, comfortabel en robuust. Het is gewoon een zeer degelijke rugzak.
+ Osprey beloofd ook kwaliteit met hun ‘all-mighty-guarantee’
Nadelen van de Osprey Kestrel
– Het feit dat ik moet nadenken over de nadelen van de rugzak zegt op zich natuurlijk al veel. Ik kon niet meteen punten bedenken waar ik niet tevreden over was. Dit gezegd zijnde is dit een review na een beperkte periode van gebruik. Zoals bij al mijn reviews komen er updates indien nodig.
Links
- De Osprey Kyte 66 is de vrouwelijke tegenhanger van de Osprey Kestrel
- Bij Osprey claimen ze alleen producten van hoge kwaliteit te maken. Daarom vallen alle producten onder hun All Mighty Guarantee. Als onderdeel van onze inzet voor de bescherming van het milieu streven we er altijd naar om, waar mogelijk, producten te repareren in plaats van deze te vervangen.
- Osprey heeft een app apple/android ontwikkeld om de juiste maat van rugzak te berekenen.
- Osprey rugzakken kopen
Wat verwacht jij van een trekking rugzak? laat het ons weten in de ‘comments’ onderaan deze pagina. ↴
Foto’s
Ontdek meer van caersbart.be
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.