Mullerthal trail N°2 met kinderen

Mullerthal Trail

Müllerthal Trail

Home » Kindertochten » Mullerthal trail N°2 met kinderen


Mullerthal TrailMüllerthal trail –
De herfst is ongetwijfeld één van de mooiste wandelseizoenen, ideaal om er nog eens op uit te trekken met de kinderen. Na een deel van de prachtige Escapardenne Eisleck Trail te hebben gedaan wist ik dat de jonge beentjes wel wat meer aan konden dan enkel vlakke wandelingen. Zodoende trokken we ook deze keer naar het Groot Hertogdom Luxemburg om de Müllerthal trail te lopen. De omgeving wordt ook wel Klein Zwitserland genoemd door het golvende landschap dat aan het Alpenland doet denken.

Het Müllerthal is bovenal een uitzonderlijke biotoop gekenmerkt door ontzaglijke rotsformaties. De compositie van rotsen en hun erosie hebben het landschap dat zo typisch is voor het Luxemburgs Klein Zwitserland geschapen. De wandelparcours met hun lemen, grotten, holen en spelonken leiden naar adembenemende uitzichtpunten, hoog op de wanden van duizelingwekkende rotspartijen. De meest gekende rotsformaties zijn: Perecop, Hohllay, Teufelsinsel, Predigtstuhl, Roitzbachschlüff, Tour Malakoff, Labyrinth, Siebenschlüff, …•

Dag I Wolper – Echternach

↔ 13.58 km – 312 m – ↓540 m

Inscriptie aangebracht door Fred Welter ter gelegenheid van 100 jaar onafhankelijk Luxemburg

Met de auto rijden we naar het gehuchtje Wolper. We gespen de rugzakken stevig om en zetten onze eerste stappen op de Müllerthal trail.  Al snel maken we kennis met het kenmerkende landschap van de Mullerthal trail. We wandelen langs aan een spelonk, ooit bewoond door een kluizenaar in de 18de eeuw.

Door een rotslandschap kuieren we met een kleurrijk deken van bladeren onder onze voeten op ons gemak richting het dorp Scheidgen. Dwars door de ont gekleurde bossen gaat het verder langs mooie rotsformaties. Onderweg komen we een paar keer gedenktekens tegen ter nagedachtenis van Fred Welter. Welter was na WO II een voortrekker van het Luxemburgse wandeltoerisme en heeft zelfs zijn eigen pad. Na een goede 12 kilometer verschijnt Echternach onder ons in het dal. We dalen af langs een wit kapelletje en komen aan in het gemoedelijke stadje.

Overnachten in Echternach

EchternachDe Engelse monnik Willibrord kwam naar Echternach en bouwde in het stadje onder bescherming van Plectrudis, de eerste vrouw van Pepijn van Herstal, in 698 de grote abdij van Echternach. De abdij is er nog steeds maar doet nu dienst als school en kantoorruimte. Wij doen onze laatste meters naar de Camping Officiel. De camping aan de Sûre is aan de laatste dagen van het seizoen bezig voor het sluit op 1 november. Het is dan ook een verlaten camping met enkel een paar dwalende Polen. ‘s Avonds is er niemand aan de receptie en ook ‘s morgens valt er niemand te bespeuren.

Dag II Echternach – Müllerthal 17 km

↔ 17.43 km – 639 m – ↓559 m

TrooskneppchenWe zijn al vroeg wakker en klimmen via de camping naar boven, de verbinding met de Mullerthal trail blijkt afgesloten maar we wagen ons toch aan een stukje bushcrafting om er te geraken, spannend. Na een korte stevige klim komen we aan bij een mooi uitzichtpunt bij de Trooskneppchen waar we ons ontbijt nemen. In de vallei ligt de Willibrord basiliek en Echternach, wij zien alleen mist. De meiden nemen het voortouw en we gaan verder door bossen- en rotsenlandschap naar de Wolfsschlucht. De Oooh’s en Aaaah’s Vet, Cool en WTF’s klinken uit de jeugdige monden. We beklimmen de indrukwekkende Wolvenkloof tot boven op het uitkijkpunt. 

HohllayLangs kloven en spleten

Via de Aesbach beek gaat Route 2 langs de zandsteenformatie Deiwelsschlëff of Duivelskloof en het Perekop laberynth tot aan Hohllay. Vroeger werden uit deze holten molenstenen voor de molens uit de regio gebroken. Een klein stukje verder komt men bij het amfitheater ‘Breechkaul’.

Vervolgens loopt de Mullerthal Trail door de velden naar het bekende dorp Berdorf. Berdorf is één van de belangrijkste toeristencentra van het Groothertogdom, gelegen op een uitgestrekt plateau boven de valleien van de Ernz Noire, de Sure en de Aesbach. We drinken hier een lekkere bio limonade alvorens door het idyllische bosgebied Schnellert verder te gaan naar het dorp Müllerthal.  We poseren onderweg nog even voor de bekende Predigtstuhl en amuseren ons in kloven en uitgeholde rotsen.

Op zoek naar eten

Mullerthal Trail Müllerthal is met Allerheiligen niet meer dan een paar huizen, verlaten hotels en een troosteloze camping klaar voor de winterslaap. Aangekomen bij de kampeerplaats beweert de eigenaar dat deze gesloten is. Als ik blijf aandringen en zeg dat ik bevestiging via email heb gekregen dat ze open zijn tot 1 november mogen we de laatste dag van  het seizoen toch blijven. Het kampeerterrein is volledig verlaten verder, spannend op deze Halloweennacht. Er is niks te vinden om te eten dus moeten we even naar Consdorf om in een klein bakkerswinkeltje wat proviand te halen. Brood, chips en knakworst stillen onze honger.

Dag III Müllerthal – Wolper

↔ 10.34 km – 384 m – ↓224 m

We zijn vroeg uit de veren en als de zon zijn eerste zonnestralen op het mistige dal laat schijnen zijn we al op pad. Vanaf de Heringer Millen klimmen we omhoog. Het Mullerthalpad  loopt langs de Zwarte Ernz naar de Schiessentümpel, een kleine maar zeer schilderachtige waterval, die met zijn houten brug een bekend beeld van de Mullerthal trail is. Vanaf hier gaat Route 2 naar het oosten langs de Constrëfermillen en voert langs de fascinerende rotsformaties Eulenburg, Goldfralay en Goldkaul. Er bestaan een hele reeks van mythen en legenden rond deze bizarre rotsformaties.

De Mullerthal Trail gaat langs de molen van Consdorf en verder door het bos naar de spleten van de Rittergang , de Déiwepëtz en de aardedonkere rotsspleet Kohlscheuer. De voormalige oude pyrietgroeve en smalle doorgangen zijn een waar plezier voor de kinderen. Het gaat verder door bos- en rotslandschap naar een van de spectaculairste rotsspleten van de regio, de Kohlscheuer. Van hier uit gaat het terug verder naar Wolper. Na een stuk bos met rotstekeningen (volgens het infobord, ik kan er geen bespeuren) uit het Neolitische tijdperk komen we boven op het plateau in een open veld. Na  nog enkele kilometers komen we terug aan aan onze auto. Een prachtige driedaagse op de Mullerthal trail.

Mullerthal Trail Praktisch

Vervoer

De streek is gemakkelijk te bereiken met de auto. Vanuit België, komende vanuit Brussel, neem de snelweg A4 naar Luxemburg-Stad, vervolgens richting Echternach. Als u uit Bastogne komt, neemt u de A26 tot de grens, vervolgens Ettelbruck, Diekirch en Echternach.

Voor Nederland neem vanuit Maastricht de A26 tot de grens, vervolgens Weiswampach, Ettelbruck, Diekirch, Echternach.

In Luxemburg-Stad kun je elke 30 minuten buslijn 110 (direct) of 111 (passeert andere dorpen) nemen naar Echternach. Er is ook de mogelijkheid om een ​​auto te huren op het station. Als u uit Frankrijk, België of Nederland komt, neemt u de trein naar Luxemburg-stad en vervolgens de bus nummer 110 of 111 naar Echternach. Bekijk ook de folder “Mullerthal Mobility“!

Op de website van de NMBS of CLF kan je de treinuren opzoeken. Kijk op de site van Mobiliteit Luxemburg voor exacte diensturen van de bussen.

Bewegwijzering Mullerthal Trail

Leading Quality trailMullerthal TrailZoals bij de Lee Trail en Eisleck Trail is ook de de Müllerthal Trail prima aangegeven. Niet voor niets krijgt deze trail het label ‘Leading Quality trail‘. Het biedt wandelpaden met een natuurlijke structuur, mooie uitzichten, natuurlijke attracties en een consequent doorgevoerde markering. Dit kwaliteitslabel is gekoppeld aan een bijzonder streng eisenpakket.

Het wandelparcours moeten de natuur valoriseren en streekeigen zijn. De wandelingen moeten comfortabel verlopen en goed bewegwijzerd zijn. Het Mullerthal Trail is rijk aan indrukwekkende woudtaferelen met verrassende rotsformaties, bruisende bronnen en ratelende riviertjes. De pijlen geven aan dat de tocht 33 km is, dit is echter geen correcte weergave van het werkelijk te wandelen kilometers. Reken eerder op ongeveer 37 km.

Overnachten en bevoorrading op de Mullerthal Trail

De trail ligt in een toeristische omgeving met voldoende campings, jeugdherbergen, gezellige hotels,… Ook bevoorraden is niet echt een probleem. Er zijn winkels in Echternach, Berdorf, Consdorf,… In Müllerthal was op het moment dat wij er waren niets meer open om te eten of proviand in te slagen.

De meeste mensen wandelen de trail in twee dagen, met jonge kinderen is het aangeraden om op te splitsen in drie etappes. Om die reden vertrokken we niet in Echternach om de overnachtingsmogelijkheden optimaal te plannen.

Weer

Kijk op meteolux voor de laaste weersinfo

Links

Comment sectie onder de foto’s

Foto’s

9 Replies to “Mullerthal trail N°2 met kinderen”

 1. Mooi verhaal over een mooie streek. Zelf heb ik de streek een paar jaar geleden ook verkend en ga er zeker nog terug. Ook mooi avontuur voor de kinderen tussen deze rotsformaties.

 2. Wellicht een leuke ervaring met de kinderen. Prachtige route ook, maar jammer genoeg loopt die drukke autoweg maar al te vaak vlakbij het pad. Ikzelf vond de stukken voor en na Berdorf de meest avontuurlijke. Prachtige natuur, zo vlakbij België.

  1. Autoweg loopt inderdaad dicht bij het pad. Als je de satellietbeelden bekijkt op het kaartje zie je ook dat je altijd door stukken bos loop,maar dat deze bosstroken soms smal zijn. Wij hadden weinig last van het verkeer, wellicht is het in de zomer drukker. Vond het toch een echte topper dicht bij huis.

 3. Hey Bart,
  Alweer een mooi verhaal met schitterende foto’s.
  Müllerthal stond al lang op mijn lijstje, maar staat nu bovenaan 🙂

 4. Wat een mooi gebied hebben jullie bewandeld Bart !

  Alweer een geweldig avontuur voor de meisjes en voor jullie samen.

  Een enthousiaste mama en oma.

 5. Dag Bart, wat een prachtige wandeling! Deze zouden wij zelf ook graag met onze kids eens doen. Hoe oud zijn jouw meisjes? Ik vroeg me ook af welke tent je mee nam op de tocht.
  Groeten Sofie

  1. Hallo Sofie,
   Mijn dochters zijn 9 en 11 en de tocht in drie dagen ging vlot. Verleden maand hadden ze het zwaarder op de Eisleck trail. Die heeft meer steile beklimmingen. Mullerthal is ook nooit echt vlak maar meer gelijkelijk.
   Mijn tent is een Hilleberg, gebruik ik vooral voor ruigere gebieden zoals Schotland of Zweden. Maar kan uiteraard ook dienen voor tochten in Luxemburg. Dit is een vrij dure tent en de tocht kan evengoed met een andere tent natuurlijk. Hou er rekening mee dat de campings pas terug open gaan in het voorjaar.

   Groeten, Bart

 6. Prachtig zeg! Wat een andere sfeer en ander licht op de foto’s als je er in het najaar bent.

 7. Weer een mooie wandeling, staat op mijn lijstje. Geen problemen met de jacht in oktober?

Geef een reactie