Grote Routepaden Bierbeek

bivakzone Meerdaalwoud – Hoewel de temperaturen ‘s nachts nog onder het nulpunt zakken is de lente terug in het land. Zaterdag was dankzij een laag wolkendek een uitzondering volgens weerman Frank, het zou ‘s nachts niet kouder worden dan zeven graden.

De ideale omstandigheden om er nog eens op uit te trekken met mijn dochters, een tweedaagse langs bivakzone Meerdaalwoud.

Ze stilaan doordringen van de geneugten van het buitenleven en hiking zie ik dan ook als een belangrijke opvoedkundige taak 😉 . Gelukkig vinden ze de indoctrinatie van hun wandelgekke vader tot hiertoe nog best.

Grote Routepaden Bierbeek

Goed zo, ik kan zo blijven dromen van lange wandelingen met mijn kroost op Zuidamerikaanse pampa’s, over gletsjers in het hoge noorden of  door broeierige vulkaanlandschappen. Maar kom, klein beginnen is de boodschap. Na wat opzoekwerk op bivakzone.be reden we richting Vlaams-Brabant voor een tweedaagse tocht met overnachting op de Steenberg bivakzone Meerdaalwoud.

Tweedaagse met bivak op bivakzone Meerdaalwoud.

Dag 1 – Abdij van het Park Heverlee – Bivakzone Meerdaalwoud

Abdij van het Park
Abdij van het Park Heverlee

We parkeerden de auto in Bierbeek. Met het openbaar vervoer is Leuven slechts een kwartier rijden. Aan de Abdij van’t Park in Heverlee begonnen we aan de tweedaagse door het hart van Vlaams-Brabant. Ik passeerde hier eerder in één van mijn etappes op de GR 128 maar liep toen langs de abdij, deze keer kon ik het klooster wel iets beter leren kennen. Veel tijd was er echter niet, de meiden waren op zoek naar avontuur, een eeuwenoude abdij vonden ze al bij al toch maar saai.

We marcheren nog even door de bebouwde kom van Heverlee maar komen al snel in bosrijk gebied. Over een licht oplopende holle weg wandelen we in de richting van het Heverleebos. Na een aantal kilometers nemen we een kijkje op de militaire begraafplaats van Heverlee.

In september 1944 werd door het 101st British General Hospital in de vlakbij gelegen meisjesschool van Heverlee een hospitaal ingericht om de militairen te verzorgen die gewond werden tijdens het bevrijdingsoffensief. Degenen die het niet overleefden werden begraven in een tijdelijke begraafplaats aan de overkant van de weg.

Bezoekje aan de Britse begraafplaats

commonwealth cemetery Heverlee
Commonwealth Cemetery Heverlee

De huidige begraafplaats werd aangelegd in juni 1946 waar dan de doden uit de voorlopige begraafplaats werden begraven. Ze werd aangevuld met gesneuvelden die een tijdelijke rustplaats hadden in de wijde omgeving. Dit waren vooral leden van de British Expeditionary Force die sneuvelden tijdens de gevechten tegen het oprukkende Duitse leger en bij de aftocht naar Duinkerke eind mei 1940.

De grote meerderheid echter zijn bemanningsleden van de luchtmachteenheden die omkwamen tijdens hun missies boven België en Duitsland. We tekenen het gastenboek en lopen even langs de graven van de gesneuvelden. 20 Jaar, 31 jaar, 22 jaar,…de waanzin van oorlog blijft ook na al die jaren onbegrijpelijk.

Even moeten we een stukje over de Naamsesteenweg om de E40 via een tunnel te kruisen maar al snel zijn we terug in het weelderige groen van het Arboretum van Heverleebos. Het arboretum ligt aan de noordrand van het gelijknamig natuurdomein. Op een oppervlakte van 9 hectare vind je zowat 300 verschillende boomsoorten. Inheemse soorten groeien er in harmonie met meer exotische buren. Blikvanger is de millenniumboom, een Japanse Zelkova en familie van de bij ons bijna uitgestorven iepen.

Door het Heverleebos

Minnebron
Minnebron

Lange rechte lanen  in het Heverleebos brengen ons verder naar de vijvers van ‘t Zoet water. Vroeger was het gebied een moerasgebied met vele bronnen. In de 17e eeuw werden de vijvers gegraven en met elkaar in verbinding gebracht door middel van dammetjes en overloopsystemen. We vullen onze drankflessen aan de Minnebron aan de Onze-Lieve-Vrouw van Steenbergenkapel. De bronmuur van natuursteen, ontworpen door Rik Van Schil zorgt er voor dat je water kan nemen zonder natte voeten te krijgen.

Bij de Minnebron wordt sinds mensenheugenis water gedronken en getapt dat hier uit de grond komt. Het water van de bron wordt ieder half jaar gecontroleerd en is veilig om te drinken. Volgens overlevering zal diegene die van de waterbron drinkt binnen een jaar trouwen. Ik heb kleine slokjes genomen 🙂

Bivakplaats Meerdaalwoud

Bivakzone Meerdaalwoud
Bivakzone Meerdaalwoud

Na nog enkele kilometers komen we aan aan de Steenberg bivakplaats Meerdaalwoud. Er is wat onenigheid of het woud een middeleeuws bos is of al langer terug gaat en een deel was van het grote kolenbos dat al bestond in  de Gallo-Romeinse periode. Het is in ieder geval een mooi bos. De bivakzone Meerdaalwoud zelf ligt op een grasplein omgeven door bomen. Er is een mooie kampvuurkring, hout, infobord, waterpomp en een droogtoilet.

We zetten de tent op en maken een kampvuur. We ontmoeten een vriendelijke Portugees-Belgische man die met de fiets door Europa reist met zijn Zwitserse herder. De hond Toby is de perfecte speelkameraad voor de meisjes. Verder is er nog een koppel dat juist een tent heeft gekocht op een van de vele tentenshows dit weekend en deze natuurlijk meteen wil testen. Ze hebben dezelfde Hilleberg  als ik zelf heb op de kop kunnen tikken voor -40%, ‘goeie deal’.

Dag 2 – Bivakzone Meerdalwoud – Bierbeek

bivakzone Meerdaalwoud

Er zat een gaatje in mijn thermarest matje waardoor ik het ‘s nachts vijf keer terug heb moeten opblazen. De nacht was in mijn zomerslaapzak ook kouder dan verwacht. De meisjes ronkten lekker door in hun warmere donsslaapzakken. Het resultaat een slaperige papa en twee energieke meiden tegen dat de zon opkwam.

De volgende ochtend bergen we alles op en eten wat. We wuiven Toby en zijn baasje uit. Ze waren al vroeg uit de veren voor een lange fietsrit naar de Vlaamse Ardennen. Nadat de meisjes de kommetjes hebben afgewassen aan de waterpomp, met water spelen is altijd plezant, zetten we onze wandeltocht verder. De rest van de route loopt voornamelijk door bosrijk gebied.

Lange rechte lanen door statige loofbossen brengen ons uiteindelijk terug in Bierbeek. Nog een smalle holle weg en 200 meter geasfalteerde weg en we komen aan aan het cultureel centrum De Borre. Daar nemen we onze auto naar huis. Weer een leuk avontuur beleefd!

Bivakzone Meerdaalwoud Kaart

Praktisch

Openbaar vervoer

We parkeerden de auto aan cultureel centrum De Borre in Bierbeek? Vlakbij is een bushalte waar je met bus 6 of 8 naar Leuven kan rijden. Op de routeplanner van De Lijn kan je gemakkelijk je vervoer plannen. In Leuven is een station dat bereikbaar is van uit alle hoeken van België. Van hier uit neem je best ook een korte busrit richting Heverlee. Dienstregeling is te vinden op nmbs.be.

Deze tocht is ook te doen als treinstapper.

Bewegwijzering

Ik had zelf een route opgesteld op wandelknooppunt.be. Er zijn zelf tal van varianten te bedenken die langs het knooppunt van de bivakzone Meerdaalwoud passeren.  De Steenberg bivakzone Meerdaalwoud ligt in de buurt van wandelpunt 19. Onze route volgde de volgende knooppunten:

Weer bivakzone Meerdaalwoud

Het weer was wisselvallig maar het wolkendek zorgde er wel voor dat er ‘s nacht geen negatieve temperaturen meer waren zoals dat de week voordien wel het geval was.

LEUVEN WEER DEZE WEEK

Overnachten & Bevoorrading

Bivakzone Meerdaalwoud

Voor een tweedaagse is er geen probleem om al je benodigdheden mee te nemen. Moest je toch nog dingen nodig hebben kan je je bevoorraden in Leuven. Er zijn nog enkele HoReCa gelegenheden onderweg waaronder enkele in de buurt van ‘t Zoet water. Er is ook een speeltuin om te verpozen met de kinderen.

Overnachten deden we op de Steenberg bivakzone Meerdaalwoud, er is nog een andere bivakzone in het Meerdaalwoud. Bivakzone Het Spoor, grondgebied Bierbeek. Deze ligt iets verder van deze route, maar met een aanpassing aan de wandelknooppunten is het natuurlijk geen probleem om daar te passeren. Groepen kunnen net als individuen ook kamperen in het nabij gelegen Hopper jeugdverblijf De Kluis te Sint-Joris-Weert.

De bivakzone Steenberg is een zeer mooie plaats om te bivakkeren. Er is een mooie vuurplaats, waterpomp, enkele boomstammen om op te zitten, een tentplatform, droogtoilet,…. Bij aankomst teken je het register, in principe niet meer dan 3 tenten en 10 pesronen toegelaten. Enkele meters en peters houden een oogje in het ziel op deze mooi onderhouden personen.

Lees zeker de verblijfcode voor bivakzones en respecteer de regels. Bivakzones staan spijtig genoeg meer en meer onder druk omdat niet iedereen met de beste bedoelingen afzakt naar deze mooie plekken in de natuur.

We deden ook al tweedaagse tochten met overnachting op de bivakplaatsen van het Troostembergbos, Het Vinne en in de Merodebossen.

Op stap met de kinderen

Wil je je kinderen onderweg wat afleiden van het ‘wandelen’? Geef ze het bosboek mee. Dankzij Het boek veranderen ‘vogels’ in kauwen, pimpelmezen, roodborstjes en boomklevers. ‘Dingen’ op de grond worden braakballen of de pootafdrukken van een vos. Een boek vol leuke weetjes waarmee de kids zelf op ontdekkingstocht kunnen gaan.

Of wat denk je van Expeditie natuur, met met 52 zoektochten?

Links

Vragen of opmerkingen? Stel ze onder de foto’s

Foto’s bivakzone Meerdaalwoud

Vragen en opmerkingen bivakzone Meerdaalwoud

Geschreven door

caersbart

Hey, welkom op caersbart.be, dit is een persoonlijke webblog om mijn jarenlange outdoor ervaringen te delen en mensen te inspireren. Heb je vragen... shoot! Je kan je me contacteren via info_at_caersbart.be, of via messenger op ons Facebook page fb.com/caersbart.be
© caersbart.be