GR 5 wandelroute

GR 5 Hiking trail

Home » GR 5 wandelroute

GR 5 – Met de reeks GR 5 van de VRT komt er ongetwijfeld extra aandacht voor deze lange afstandsroute. De psychologische thriller reeks speelt zich af op het 2.150 kilometer lange pad tussen Hoek van Holland in Nederland en het Franse Nice.

Wat is de GR 5?

Sentier des RochesDe GR 5 is een lange afstands trail van ongeveer 2.150 kilometer die loopt van Hoek van Holland aan de Noordzee tot in Nice aan de Middellandse zee. Zoals de meeste Grote Routepaden is de wandelweg gemarkeerd met wit-rood-markeringen. De trail is één van de meest populaire lange afstandspaden en vormt onderdeel van de E2 (verlengingen in Groot-Brittannië). Polderlandschap, Kempen, Ardennen, Lotharingen, de Vogezen, de Jura, de Savoie, de Hautes-Alpes, de Alpes de Haute-Provence en de Alpes-Maritimes staan allemaal op het programma op deze uitdagende tocht.

Route

We kunnen de GR 5 opdelen in stukken en deze nog eens splitsen in dag etappes. De route loopt door Nederland, België, Luxemburg, Duitsland (slechts één kilometer) en Frankrijk.

Abdij Tongerlo
De Abdij van Tongerlo, gelegen in mijn straat op de GR 5

Bovendien wandel je door prachtige streken zoals de Kempen, Ardennen, Lotharingen,… en bergketens zoals de Vogezen, Alpen,…

De volledige beschrijving van de route met gedetailleerde afstanden en beschrijving vind je op longdistancepaths.eu. Een prima website om je etappes te plannen, afstanden te meten, hoogteprofielen en aangepaste kaarten per traject te bekijken en GPX tracks op maat te downloaden.

GR 5 in Vlaanderen

GR 5De GR 5 Vlaanderen begint iets na Bergen op Zoom waar het de Nederlandse grens over steekt. De GR zoekt meestal  vlakke paden en veldwegen op in steeds afwisselde landschappen. De Kalmthoutse heide, Kempische bossen, de abdijen van Westmalle, Tongerlo, Averbode en Herkenrode, waterrijke gebieden zoals de Demerbroeken en de Wijers en bossen in de Limburgse Hoge Kempen. Bij Maastricht duikt het Grote Routepad even Nederland in om aan het fort van Eben-Email te beginnen aan het Waalse stuk van de trail.

< De gids is verkrijgbaar via de webshop van Grote Routepaden

Kaart

Links

 

GR 5 Vogezen

GR 5 gidsen

Wil je de 2.150 kilomter GR 5 volledig lopen heeft de organisatie van Grote Routepaden en zuster organisaties  een tiental gidsen te beschikking. We zetten ze even chronologisch. Ook het Britse Cicerone Guides heeft uitstekende gidsen voor het hele traject.

Op de website van Grote Routepaden kan je eventuele trajectwijzigingen downloaden als pdf

Serie GR 5

De serie van de VRT GR 5 draait rond vier twintigers die samen het Grote Routepad 5 afstappen, ter herdenking van hun vriendin Lisa. De tocht zal hen voorgoed veranderen: de zware fysieke inspanning en onderlinge spanningen leiden voor iedereen tot een confrontatie met zichzelf, en een zoektocht naar de waarheid achter Lisa’s verdwijning.