Hiking stories

GR 5 wandelroute

Vogezen

GR 5 Hiking trail

Grote Routepaden

GR 5 ↔ ca. 2150 km GPX

Wat is de GR 5?

Sentier des Roches

De GR 5 is een lange afstand trail van ongeveer 2.150 kilometer die loopt van Hoek van Holland aan de Noordzee tot in Nice aan de Middellandse zee. Afhankelijk van de bron wil de totale afstand van de trail wel eens verschillen. Je ziet getallen tussen de 2000 en 3000 km opduiken. Ergens tussen de 2100 en 2200 km lijkt echter een realistische benadering van het aantal te lopen kilometers.

De traditie wil dat je wat water uit de Noordzee mee neemt op je tocht en bij aankomst uitgiet in de Middellandse zee.

Indrukwekkende panorama’s

Zoals de meeste Grote Routepaden is de wandelweg gemarkeerd met wit-rood-markeringen. De trail is één van de meest populaire lange afstandspaden en vormt onderdeel van de E2 (verlengingen in Groot-Brittannië). Polderlandschap, Kempen, Ardennen, Lotharingen, de Vogezen, de Jura, de Savoie, de Hautes-Alpes, de Alpes de Haute-Provence en de Alpes-Maritimes staan allemaal op het programma op deze uitdagende tocht.

Route

We kunnen de GR 5 opdelen in stukken en deze nog eens splitsen in dag etappes. De route loopt door Nederland, België, Luxemburg, Duitsland (slechts één kilometer), Frankrijk en een vluchtige doortocht door Zwitserland.

Abdij Tongerlo
De Abdij van Tongerlo, gelegen in mijn straat op de GR 5

Bovendien wandel je door prachtige streken zoals de Kempen, Ardennen, Lotharingen,… en bergketens zoals de Vogezen, Jura, Alpen,…

De volledige beschrijving van de route met gedetailleerde afstanden en beschrijving vind je op longdistancepaths.eu. Een prima website om je etappes te plannen, afstanden te meten, hoogteprofielen en aangepaste kaarten per traject te bekijken en GPX tracks op maat te downloaden.

GR 5 Nederland

GR 5 Nederland ↔ ca. 142 km GPX

Het vertrekpunt van het lange afstandspad start vanaf Hoek van Holland, een kustplaats in Zuid-Holland. De trail loopt door de Duinen van Voorne en kruist de Slikken van Flakkee. Voorbij Tholen gaat het langs Brabantse Wal naar de markiezaatsstad Bergen op Zoom. Iets verder ligt de Belgische grens.

GR 5 in Vlaanderen

GR 5 Vlaanderen ↔ ca. 247 km ↑ 1216 m GPX

GR 5

De GR 5 Vlaanderen, oorspronkelijk bedoeld als fietsroute, begint iets na Bergen op Zoom waar het pad de Nederlandse grens over steekt in Essen. Niet veel later maakt het routepad nog een klein ommetje in Nederland  om daarna terug de grens te kruisen en de Kalmthoutse heide in te duiken.

Door Vlaamse velden

De GR zoekt meestal  vlakke paden en veldwegen op in steeds afwisselde landschappen. De Kalmthoutse heide, Kempische bossen, de abdijen van Westmalle, Tongerlo, Averbode en Herkenrode, waterrijke gebieden zoals de Demerbroeken en de Wijers en bossen in de Limburgse Hoge Kempen. Bij Lanaken slingert het Grote Routepad even Nederland in en is er een leuke passage door het pittoreske Maastricht om aan het fort van Eben-Email te beginnen aan het Waalse stuk van de trail.

Gids

< De gids is verkrijgbaar via de webshop van Grote Routepaden. Je kan de wandelgids die het Vlaamse deel beschrijft (Bergen op Zoom – Eben Emael) in hun webshop nu tijdelijk met 10% extra korting bestellen. Gebruik hiervoor de kortingscode GR5FICTIE. Hou ook de website van Grote Routepaden in het oog voor eventuele trajectwijzigingen in Vlaanderen!

Erfgoed langs de Vlaamse GR

Open Monumenten zet al het monumentaal erfgoed op het Vlaamse deel van de GR 5 even op een rij. Erfgoed heeft immers een prominente rol bij de gekozen trajectkeuzes. Waar mogelijk lopen de route​paden langs plekken die geschiedenis ademen.

Begijnhof Diest

Mijn favoriet? De prachtige abdij van Tongerlo natuurlijk! Neem zeker eens een kijkje in het museum waar een perfecte replica van het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci hangt. Volgens nieuwe bevindingen heeft de meester zelf aan de replica gewerkt (video).

Persoonlijke tip

Neem ook eens een kijkje in het Begijnhof van Diest, de GR loopt er niet door maar passeert er wel op een boogscheut. Het Diestse begijnhof is één van de dertien Vlaamse begijnhoven die deel uitmaken van de UNESCO-Werelderfgoedlijst, te mooi om over te slagen.

GR 5 in Wallonië & Luxemburg

GR 5 Wallonië ↔ ca. 146 km GPX & Luxemburg ↔ ca. 176 km GPX

GR 5 Clervaux

In Wallonië telt de GR 315 kilometers, Via Kanne gaat het o.a. door Spa, Ouren en Diekirch tot aan Schengen op het drielandenpunt in Luxemburg.

Na de Limburgse Kempen kom je ten oosten van Luik op de prachtige hoogvlaktes. Vanaf de kruising van de Vesder begint voor de wandelaar het grootste deel van de route dwars door het Ardense massief. Niet alleen de hoge plateaus van de Belgische Ardennen, bos en grasland, maar ook langs de betoverende rivieren van Luxemburg.

Door Klein Zwitserland

Dan is er Luxemburgs Klein Zwitserland, met zijn mysterieuze rotsachtige labyrinten. Vervolgens het land van Moezelwijnen en zijn wijngaarden geplant op zonnige steile hellingen. Ten zuiden van Schengen leiden de wit-rode bakens van de GR 5 je uiteindelijk Frankrijk binnen.

GPX Wallonië en Luxemburg

GR 5 Luxemburg

Kasteel Vianden GR 5 Luxemburg

Let op, In Luxemburg wordt de klassieke wit-rode markering niet gebruikt voor de GR. Men gebruikt in Luxemburg o.a. een gele bol of gele rechthoek om de trail te volgen.

Cicerone heeft prima gidsen die de gehele GR 5 beschrijven met bijhorende kaartjes

GR 5 Frankrijk

GR Frankrijk ↔ ca. 1497 km GPX

In Frankrijk kan je de GR 5 grofweg in drie delen opdelen. ‘La Grande Traversée des Vosges‘, ‘La Grande Traversée du Jura‘ en als finale ‘La Grande Traversée des Alpes‘ met aankomst in Nice. Dus kortweg de oversteek van de Vogezen, Jura en Alpen met nog wat aanloopstukken zoals bv. Lotharingen. Met 57.795 gecumuleerde hoogtemeters en 1497 km.

Overnachten is mogelijk in gîtes, refuges, campings, hotels, B&B’s en abri’s

Aanpassingen en omleidingen worden aangegeven op de website ffrandonnee.fr.

Wildkamperen

In Frankrijk maakt men onderscheid tussen ‘bivak’ (bivouac, één nacht op dezelfde plek) en wildkamperen (camping sauvage). Het laatste is verboden, maar het eerste is toegestaan, maar er zijn wel enkele voorwaarden:

  • Bivakkeren is van 19u tot 9u
  • Op 1 uur wandelafstand van de doorgaande weg
  • Buiten nationale parken: op 1 uur van park verwijderd
  • Binnen nationale parken, tenzij met toestemming van de huttenwaard in de buurt van de hut

Vaak is het wel mogelijk om naast refuge of gîte je tentje voor één nacht op te zetten en gebruik te maken van de voorzieningen. Je betaald hiervoor een klein bedrag aan de hutwaard. Respecteer de Leave no trace regels!

La Grande Traversée des Vosges

Van Wissembourg gaat het richting de Saverne-pas en steek je eerst de Noordelijke Vogezen over. Prachtige bossen, diepe valleien en geërodeerde bergen.

Bij Sélestat ga je het regionale natuurpark ‘Ballons des Vosges’ binnen. De hoogste toppen zijn meer dan 1300 en 1400 m en bieden schitterende uitzichten, soms tot aan de Alpen. De markering in de Vogezen bestaat vooral uit een rood vierkant op een witte achtergrond, dit verschilt dus met de rest van het Grote Routepad.

Bekijk ons verslag van de GR 5 in de Vogezen.

La Grande Traversée du Jura

Met de oversteek van de Jura zullen natuurliefhebbers intense momenten beleven, over glooiende bergen wandel je door het beschermde landschap. Golvend op de bergkammen, door bossen en langs meren is dit een bijzonder mooi stuk van de GR 5.

Na de Jura gaat het routepad een zeer kort stukje door Zwitserland langs het meer van Genève. Deze passage wordt aangeduid met gele ruitvormige symbolen.

La Grande Traversée des Alpes

Ten slotte is er de oversteek van de Alpen als finale. Vanaf het Meer van Genève gaat het over de Alpen naar de Middellandse Zee, het aankomstpunt. Je passeert door twee nationale parken, vier regionale parken en zes natuurreservaten.

Pure schoonheid van steile almen en weilanden, met sneeuw bedekte bergen en gletsjers, en onderbroken door de charme van met bloemen gevulde Franse dorpen.

Omdat de hoogteverschillen aanzienlijk zijn, tot 1.300 meter per etappe, is het pad eerder gereserveerd voor wandelaars die al een beetje ervaring hebben.

Link:

Kaart

Hoogteprofiel GR 5

Links

Meer info

Nederland: Stichting Wandelplatform-LAW / e-mail
België (Vlaanderen): Grote Routepaden vzw / e-mail
België (Wallonië): Les Sentiers de Grande Randonnée
Luxemburg: Ministère du Tourisme
Frankrijk: Fédération Française de la Randonnée Pédestre / e-mail
Europa: European Ramblers Association / e-mail

Bewegwijzering

GR tekens
Legende bewegwijzering GR. In Zwitserland wordt de trail aangeduid met gele ruitvormige symbolen. De markering in de Vogezen bestaat vooral uit een rood vierkant op een witte achtergrond, dit verschilt dus met de rest van het Grote Routepad.

Hou er rekening mee dat de wandelpaden in de Alpen maar ook de Vogezen en Jura niet heel het jaar rond gewoon te bewandelen zijn. Loop je de tocht in één trek is waarschijnlijk de periode mei tot oktober de beste periode. Toegankelijkheid in alpine gebied zoals de Alpen is meestal oké vanaf half juni maar check zeker de lokale weerberichten.

GR 5 gidsen

Wil je de 2.150 kilometer GR 5 volledig lopen heeft de organisatie van Grote Routepaden en zuster organisaties  een tiental gidsen te beschikking. We zetten ze even chronologisch. Ook het Britse Cicerone Guides heeft uitstekende gidsen voor het hele traject.

In chronologische volgorde

Grote Routepaden

Op de website van Grote Routepaden kan je eventuele trajectwijzigingen downloaden als pdf.

Overnachten

welcomehiker.org

Langs de GR 5 liggen tal van campings, hotels, airbnb’s. Slaapplaatsen staan beschreven in de verschillende topogidsen.

Op de website welcomehiker.org kan je makkelijk slaapplaatsen opzoeken per wandelpad of regio. Bovendien is er eveneens een mogelijkheid om hetzelfde te doen voor ‘wandelen met het openbaar vervoer’. Je vindt de welcomehiker.org ook terug op Facebook

Serie GR 5

GR 5 – Met de reeks GR 5 van de VRT kwam er extra aandacht voor deze lange afstandsroute. De psychologische thriller reeks speelt zich af op het 2.150 kilometer lange pad tussen Hoek van Holland in Nederland en het Franse Nice. Lang voor de serie kenden wandelaars de geneugten en diversiteit van dit prachtige grote routepad.

Samenvatting

GR 5
© Zodiak Belgium

De serie van de VRT GR 5 draait rond vier twintigers die samen het Grote Routepad 5 afstappen, ter herdenking van hun vriendin Lisa. De tocht zal hen voorgoed veranderen: de zware fysieke inspanning en onderlinge spanningen leiden voor iedereen tot een confrontatie met zichzelf, en een zoektocht naar de waarheid achter Lisa’s verdwijning. Bij Grote Routepaden zijn ze er van overtuigd dat veel kijkers geïnspireerd zullen worden om zelf op weg te gaan. ‘Maar hoe begin je eraan?’

De reeks werd chronologisch en zo goed als volledig op locatie gefilmd. De productiekaravaan deed daarbij een aantal hoogtepunten aan langs de wandelroute, van Hoek van Holland, door Vlaanderen, Wallonië, de Ardennen, Lotharingen, de Vogezen, de Jura tot aan het meer van Genève. Daarna ging het via de Alpen naar de Mercantour in het zuiden van Frankrijk tot aan de Middellandse Zee in Nice.

Wat vond ik zelf van de serie? Laat ons zeggen dat ik meer fan ben van het routepad zelf dan van het scenario van de reeks. De beelden konden mij bekoren maar verder was het een fraai rommeltje van jihadisten, overspel, pedofiele leraars, moord, verkrachting en lekkend hersenvocht op de koop toe. Laat ons zeggen dat het een beetje teveel van het goede was voor mij.

Zelf op stap?

Op Weg

Grote Routepaden wil hierop een antwoord bieden en heeft daarom een GR5-helpdesk geïnstalleerd: een groep gepassioneerde wandelaars die hún GR 5-avontuur al achter de rug hebben en advies kunnen geven vanuit hun eigen persoonlijke ervaring. Zij staan klaar om alle vragen te beantwoorden, concrete tips te geven en de mensen bijna letterlijk op weg zetten. De GR5-helpdesk is te bereiken via mail: helpdeskgr5@groteroutepaden.be

In het April nummer van 2020 vind je in ‘Op Weg‘ het magazine van Grote Routepaden een leuk artikel over de serie. Ook online beschikbaar voor leden in het uitstekende archief, net als alle andere artikels over de GR 5 en andere artikels die ooit verschenen in het magazine.

Comment sectie onder de foto’s

Foto’s

Gerelateerde berichten

Vragen en opmerkingen

Geef een reactie

[instagram-feed]