Boeken en films om bij weg te dromen – Hiking

Boeken en (verfilmde) boeken met hiking en wandelen als thema

Als je op deze site terecht bent gekomen is de kans groot dat je van hiking, wandelen, kamperen in de natuur,… houdt. Maar de meeste van ons zijn natuurlijk geen 365 dagen per jaar op pad. Geen nood, er zijn genoeg boeken en films om de wandelmicrobe ook thuis te beleven. ’s Winters voor de open haard of op een zonnige zomerdag op je terras kunnen boeken je doen wegdromen. We geven hier een bloemlezing van enkele boeken en films met wandelen, hiking en buitensport als thema.

Boeken

De Wandeling, Robert Walser

De Wandeling

Een prachtige novelle van Robert Walser (1878-1956).  Hij leefde op kleine kamertjes en verbleef de laatste 23 jaren van zijn leven in een psychiatrische inrichting. Hij maakte graag lange wandelingen en schreef. Op het einde was hij uitgeschreven, maar nog niet uitgewandeld. Zijn laatste uitstap in de bergen maakte Walser op Kerstdag 1956, toen hij uitgleed, of zich op de gladde helling liet vallen, net geen tachtig jaar oud. Men vond hem dood in de sneeuw.

Verhaal in een notendop: Een schrijver vlucht weg van het lege vel papier voor hem, naar buiten. Hij wandelt door een kleine stad en door bos en open veld, opmerkzaam op elk detail. Zo nu en dan ontmoet hij iemand; een boekhandelaar, een belastinginspecteur, een dame, een zingend meisje en een reusachtige man genaamd Tomtsjak.

Wanderlust, Rebecca Solnit

Wanderlust

Wandelen is waarschijnlijk de meest simpele en dagelijkse bezigheid die we kennen. In een wereld waar het steeds makkelijker is geworden om ons snel en zonder fysieke inspanning te verplaatsen, laat cultuurhistorica Rebecca Solnit ons zien hoe belangrijk het is om te lopen. Nietig te zijn in een eindeloos landschap, te wandelen zonder te weten waarnaartoe, of te verdwalen in een stad. Solnit verbindt daarbij de evolutie van het menselijk lichaam met de belangrijkste wandelaars uit de geschiedenis en literatuur. Van Kierkegaard, Thoreau en Gary Snyder tot Jane Austens romanpersonage Elizabeth Bennet. Wanderlust is een fascinerend, persoonlijk portret waarin Solnit de diepgaande, onlosmakelijke relatie tussen wandelen en denken blootlegt.

De acht bergen & De Bergjongen, Paolo Cognetti

De acht bergen

Met ‘De acht bergen‘ schreef Paolo Cognetti een prachtig boek over zijn leven in de bergen en het jachtige leven van Milaan waar hij probeert aan te ontsnappen. Een absolute aanrader. Wie na De Acht bergen is uitgelezen kan ook nog De buitenjongen lezen, in mijn ogen iets minder sterk. Het is een beetje meer van hetzelfde maar nog steeds de moeite als je overdonderd werd door De acht bergen.

In een notendop: Pietro is een stadsjongen uit Milaan. Zijn vader is scheikundige, en gefrustreerd door zijn werk in een fabriek. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen. Daar werden ze verliefd en trouwden ze in een kerkje aan de voet van de berg. Door deze gedeelde passie kan hun relatie voortbestaan. Zelfs wanneer tragische gebeurtenissen plaatsvinden. Het stadsleven vervult hun vaak met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen. Dan ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Valle d’Aosta waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen. De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlaten huizen en oude molens. Er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op.

Wandelen, Henry David Thoreau

wandelen

Walden van Thoreau is een absolute klassieker. De Amerikaan Henry David Thoreau (1817-1862) werd bekend met ‘Walden, or a life in the woods’, een filosofische beschrijving van zijn verblijf in een hut aan de rand van het meer Walden Pond. Een verhaal dat 150 jaar na zijn dood nog steeds indruk maakt en inspireert.

Verhaal in een notendop: In Wandelen toont Thoreau, de onbevangen wandelaar, zich als de eerste natuurflaneur. Met een voorkeur voor het zwerven door de wilde, niet door de mens bewerkte natuur. ‘Ik wil een pleidooi houden voor de Natuur, voor wildheid en absolute vrijheid, en deze plaatsen tegenover burgerlijke vrijheid en beschaving. Ik wil de mens niet beschouwen als lid van de samenleving maar als bewoner, die deel van en één met de Natuur is.’

In de wildernis, tochten door Wisconsin, Nevada, Californië en Alaska. John Muir

John Muir

De naam John Muir is ook vandaag niet weg te denken in de hiking wereld. Verschillende trails werden naar genoemd en het activisme van de Schots-Amerikaans schrijver en natuurbeschermer leidde tot de stichting van Yosemite National Park en Sequoia National Park in de Sierra Nevada.

Verhaal in een notendop: Muir schreef op zo’n levendige manier over de wilde landschappen die hij verkende, dat je als lezer een beetje met hem mee reist.

Verfilmde boeken

In to the wild

into the wild

Into the wild‘ is intussen een klassieker, het tragische verhaal van Chris McCandless die in 1992 de wildernis van Alaska inwandelende en er omkwam van ontbering. De romantisering van het verhaal en prachtige muziek van o.a. Eddie Vedder doen je soms even vergeten hoe belangrijk het is om voorbereid op stap te gaan.

Het verhaal in een notendop: McCandless is de maatschappij en zijn hypocrisie beu en besluit alles achter te laten. Na omzwervingen door de Verenigde Staten is zijn doel om zich helemaal afgesloten van de mensheid in de natuur van Alaska te vestigen. Hij gaat er wonen in het wrak van een door hem zo genoemde ‘Magic Bus’. Daarbij is hij voor warmte en voedsel volkomen aangewezen op zichzelf en zijn vindingrijkheid. McCandless heeft in eerste instantie de tijd van zijn leven, maar na verloop van tijd wordt het moeilijker en moeilijker om aan voedsel te komen.

 

 

Hij moet steeds meer nieuwe gaatjes in zijn riem maken om zijn broek op te houden. Daarna probeert hij om terug te keren naar de bewoonde wereld maar het riviertje waar hij op de heenweg doorheen kon waden blijkt nu een immense kolkende stroom te zijn geworden. Hij moet terugkeren naar de bus. Sterk vermagerd en niet meer in staat om te jagen zoekt hij zijn toevlucht tot wortels en planten; daarbij maakt hij een ernstige vergissing en wordt ziek. Uitgemergeld en niet in staat hulp te halen sterft hij in zijn slaapzak in de bus. Zijn lichaam wordt enige weken later gevonden door eland-jagers. De volledige film is hier te vinden (geen ondertitels)

Update

De wereldberoemde bus werd om veiligheidsredenen in het voorjaar van 2020 weg gehaald, de autoriteiten vonden dat één  Chris McCandless wel voldoende was. Door het boek en de film sprak de bus bij veel mensen tot de verbeelding. Dat leidde tot honderden trektochten met gevaar voor eigen leven.  Twee mensen kwamen om het leven toen ze een rivier overstaken om bij de bus te komen. In april ’20 werd een gestrande Braziliaanse toerist gered en in februari moesten de hulpdiensten nog in actie komen voor vijf Italiaanse avonturiers. Zo verdwijnt er na 60 jaar toch een stukje Alaskische geschiedenis.

Wild

Wild

Acadamy Award winnares Reese Witherspoon speelt de hoofdrol in WILD, een waargebeurd en inspirerend verhaal. Van de regisseur van Dallas Buyers Club komt nu het avontuur van Cheryl Strayed. Strayed maakt na jaren van roekeloos gedrag en de dood van haar moeder de impulsieve beslissing om helemaal alleen aan een 1700km voettocht over de Pacific Crest Trail te beginnen. Zonder enige ervaring en voorbereiding begint ze aan de reis. Onderweg ontmoet ze bijzondere mensen waaronder de aantrekkelijke Jonathan (Michiel Huisman) die zorgen voor veel zelfreflexie voor Cheryl. WILD is een bijzonder avontuur vol met zelfontdekking en verlossing.

Tracks

Tracks

‘Ik ervoer dat zinkende gevoel dat je krijgt als je weet dat je jezelf hebt toegegeven om iets moeilijks te doen en dat je niet meer terug kunt.’ Dus begint Robyn Davidson’s gevaarlijke tocht over 1.700 mijl vijandige Australische woestijn naar de zee met slechts vier kamelen en een hond als gezelschap. Zinderende hitte, giftige slangen en wellustige mannen, achtervolgen haar. Ze moet de kamelen kalmeren wanneer ze schichtig worden en hen verzorgen wanneer ze gewond raken. Davidson komt naar voor als een buitengewoon moedige heldin, gedreven door een liefde voor het Australische landschap, empathie voor de inheemse bevolking en de bereidheid om de lasten van haar vroegere identiteit weg te gooien. Tracks is het meeslepende, openhartige verhaal van haar odyssee van ontdekking en transformatie.

 

Dit waargebeurde verhaal werd destijds gedocumenteerd door National Geographic

A walk in the woods

a walk in the woods

In het gezelschap van zijn vriend Stephen Katz vertrok Bill Bryson naar de Appalachian Trail, het langste ononderbroken voetpad ter wereld. Verderop lag bijna 2200 kilometer afgelegen bergwildernis gevuld met beren, elanden, ratelslangen, giftige planten, ziekteverwekkende teken, af en toe een grinnikende moordenaar en – misschien wel het meest alarmerende van allemaal – Hikers.
Geconfronteerd met barbaars weer, meedogenloze insecten, onbetrouwbare kaarten en een wispelturige metgezel wiens diepste wens was om naar een motel te gaan en The X-Files te bekijken, worstelde Bryson zich dapper door de wildernis om een ​​levenslange ambitie te bereiken – niet om buiten te sterven.

 

 

The Way

“The Way” is een krachtig en inspirerend verhaal over familie, vrienden en de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd tijdens het navigeren door deze steeds veranderende en gecompliceerde wereld. Martin Sheen speelt Tom, een Amerikaanse arts die naar St. Jean Pied de Port, Frankrijk komt om de overblijfselen van zijn volwassen zoon op te halen, gedood in de Pyreneeën tijdens een storm tijdens het lopen van de Camino de Santiago. In plaats van naar huis te gaan, besluit Tom de historische pelgrimstocht te beginnen om het verlangen van zijn zoon om de reis af te maken te eren. Wat Tom niet weet is de grote impact die de reis op hem en zijn “California Bubble Life” zal hebben. Onervaren als trekker, ontdekt Tom al snel dat hij niet alleen zal zijn op deze reis.

 

 

Boeken kopen

 

 

Heb jij nog een interessant boek gelezen of film gezien? Laat het weten in onze comment sectie

Gerelateerde berichten

3 reacties

  1. Tom Daenens zegt:

    Sylvain Tesson-en dan vooral z’n ‘Ongebaande Paden’ mag zeker niet ontbreken in dit mooie lijstje, lijkt me…

    1. Juist eens opgezocht… ziet er inderdaad héél intressant boek uit. Komt zeker en vast op mijn leeslijst. merci voor de tip Tom.

  2. De wereld wandelaars, een verslag over 3 gasten die vanuit Nederland vertrekken naar Jeruzalem. Een boek dat zeker niet mag ontbreken.

Geef een reactie

[instagram-feed]