GR 5
GR 5

Leve impulsieve plannen en heerlijke vriendinnen die daar ‘JAAAA’ op zeggen!

Want zo veranderde het idee van een dagje wandelen in een tweedaagse hike. Hoe cool is dat! En ook wel spannend. Want plots veranderde mijn rol van ‘den Barry volgen’ in ‘zelf de dingen plannen en regelen’.

Gelukkig ging dat vlot. Eens de GR-keuze gemaakt, de mail voor ‘welcome to my garden’ verzonden en de jeugdherberg geboekt, konden we vertrekken. Easy peasy, toch? Zo gezegd zo gedaan, wij met zijn twee op pad op de GR 5 tussen Maastricht en Genk.

Treinstapper op de GR 5 tussen Maastricht en Genk

Dag I Maastricht – Zutendaal

Grote Routepaden

GR 5 Maastricht – Genk data: ↔ 39,3 km ↑ 292 m  ↓ 319 m

Dus. Op een heerlijk zonnige zondag stapten Margot en ik op de trein richting Maastricht. De loketmedewerker maakte onze dag al meteen goed met de vraag of we nog onder de 26 jaar jaar waren (deuh, 3 en 2 kinderen later 😉 ).

De conducteur op perron negen daarentegen, die liet ons niet opstappen want ‘dit is niet de trein naar Maastricht’. Gevolg; spurten naar aan ander perron om daar tot de ontdekking te komen dat we wel degelijk die andere trein hadden moeten nemen. Ach ja, drie uur treinen kunnen we ook wel, gespreksstof zat.

Riiiiiiiiiiiiii……iiiiing!

GR 5 Maastricht

In Maastricht aangekomen kunnen we vlot inchecken in The Green Elephant Hostel. De houten Q-bussen zijn compact maar perfect voor een pré-tocht-nachtje. Nog een biertje op de dorpel, een lief dat effe op en af rijdt om zijn huissleutel te komen ophalen (écht elk excuus voor een nachtzoen eh) en een halfuurtje later kruipen we ‘in’ onze donsovertrekken. ‘IN’ ja, want we vergaten de hoeslakens en waren een beetje te lui om er drie verdiepingen lager te gaan halen. Stiekem vonden we dit ook wel grappig, en stoer, ofzo.

De nacht verloopt rustig tot in een aanpalende Q-bus gedurende een vol uur een wekker afgaat. Margot vraagt zich af of de eigenaar nog wel leeft, ik wil gewoon slapen.

“Cover me in sunshine, shower me with good times…”

GR 5

Na een heerlijk ontbijt (inclusief ubercool panecakemachine) starten we onze tocht. We zijn snel ‘on track’ (aan de Sint-Lambertuskerk) maar de eerste kilometers missen we toch wat GR-streepjes en dat maakt dat we in de Hoge Fronten wat mislopen.

We kunnen er om lachen en tetteren er op los terwijl we een idyllisch sluisje aan de Zuid-Willemsvaart passeren. Er volgt een mooi stuk pad langs de Maas en we komen aan de grens met België in Smeermaas. Langs de Kanaaldijk zetten we ons op een bankje en doen we een eerste snack- en plaspauze.

Het is heerlijk weer, het pad is rustig en de mensen zijn hier zoooo vriendelijk, er passeert echt niemand zonder vrolijk ‘goeiedag’ te zeggen. We steken door naar het Kanaal Briegden-Neerharen dat we na een tijd oversteken richting Lanaken. Hier moesten we opletten (had mijn lief gezegd, de vorige keer miste ik zo’n ‘GR-boom’), want hier kruisen twee GR’s elkaar. We kiezen trots de juiste route en zetten ons iets later op een plein om te lunchen op een bankje.

Op blote voeten…

Blote voetenpad

Het is precies toch iets speciaals, twee madammen met de rugzak op pad, want terwijl ik op een bankje zit en Margot de winkel induikt, word ik aangesproken in een heerlijk Limburgs dialect. Dat ik van Antwerpen ben? Ja. Oooh, de Strangers, en Gaston en Leo, … En of ik ook langs Rekem ga, het schoonste dorp van VLaanderen? …

We slaan nog wat voorraad in voor de avond en gaan verder op pad. Het duurt even voor we uit Lanaken zijn maar ons stads-geduld wordt beloond.

Een touw, met een plank aan die als schommel dient, en een zandpad, hoera! Eindelijk bos – de Lieteberg. Want het moet gezegd, tot nu toe was het vooral asfalt. Het bosbaden doet ons instant deugd en af en toe vallen we stil en genieten we. Aan een riviertje besluiten we om toch ff met de voeten in het water te dippen. Zalig verfrissend! Hier worden ook de eerste bleinen verzorgd.

Rode graffiti

GR 5

Onze vrolijkheid wordt effe getemperd door de ontdekking van vers gespoten graffiti op het bankje waarop we onze rugzakken dropten. Margot haar rugzak hangt vol rode graffiti. Maar. We zijn helden in onze innerlijke Elza (let it go, let it goooo) boven halen en laten de verf onze dag niet verpesten.

Ondertussen staan er al wat kilometers op de teller en beseffen we dat er nog wel wat volgen dus besluiten we in Stalken te bekijken wat we doen (De hele lus of een stuk afsnijden?) en hopen we stiekem op een café voor een apero.

Helaas. Geen café. Hooguit een gesloten drankencentrale. Bummer. Maar. We hebben nog energie en we beslissen om alsnog de route verder te zetten en maar een heel klein stukje af te snijden. En gelukkig maar, want wat volgt is een mooi stukje pad door het bos, langs prachtige Heide (Broek) en langs het blotevoetenpad.

Welcome to Ludo and Maria’s garden.

tent

En dan komen we aan in de tuin van Ludo en Maria, wat een klein paradijs, inclusief warm onthaal. Ik boekte deze nacht via ‘Welcome to my garden‘, een geweldig concept.

Schoenen uit, tenen in het gras, een wasje in de openlucht badkamer, tentje recht, een biertje, eten uit de gamel, vuurtje, een prachtige maan en uilen die naar elkaar roepen. (Het was nog even spannend toen we geen tentstokken vonden en de twijfel toesloeg of we die wel bij hadden…. “Ik wilde jouw stresslevel even testen”, zei Margot, toen we ze vonden, muahaha.)

Puur gipfelglück of beter gezegd, een hikegasm ( ~ the feeling of euphoria experienced when sitting by a fire at the end of a long hiking day).

Dag II Zutendaal – Genk

uil

“Nee, er was geen wolf, Bart Caers. Danku om dat toch in mijn hoofd te steken.” De Ransuilen hadden een gezellig onderonsje deze nacht. Zo gezellig dat we er mee van mochten genieten. Maar. De verse koffie die Ludo brengt, doet wonderen. We hebben tijd vandaag dus doen we van chillio.

Tegen 10u nemen we afscheid van onze sympathieke host en vliegen we er terug in. Allebei vol energie en met veel goesting want zo’n nachtje in de tent blijft speciaal.

Al snel zijn we in Zutendaal centrum waar we de Witherenpastorie passeren. Iets later komen we aan de Lourdesgrot, in de Grotstraat (woehahaha), waar we ons zetten en een heerlijke Latte bestellen. Na deze fijne pauze duiken we terug het groen in en krijgen we eindelijk de heide te zien in het Meibos. De hoeveelheid vlinders is indrukwekkend en de pogingen om er een foto van te trekken zorgen voor de nodige lachsalvo’s. Je rugzak afdoen kan handig zijn als je al liggend een foto wil nemen.

Bij de Kattevennen heeft Margot een nostalgisch moment naar vervlogen bosklassen-tijden en zo wandelen we gezapig Genk binnen. De benen doen het verbazingwekkend goed dus we zijn sneller bij het station dan verwacht. We dopen dit, met glinsterende ogen, tot een nieuwe traditie en stappen op de trein. Eens we rijden begint het te regenen.

Onderweg besluiten we dat dit avontuur nog vraagt om een gepaste afsluiter en besluiten we om van Berchem station naar Bar Leon te stappen om daar te klinken op onze eerste tocht samen. Schol, we’ll be back!

Map GR 5 Maastricht – Genk

GPX GR 5 Maastricht – Genk

GR 5 Maastricht – Genk praktisch

Vervoer

station Genk

Maastricht ligt op lijn 40 en je zal steeds over Luik moeten om er te geraken met de trein. Als alternatief kan je naar Genk sporen (of rijden met de auto) en daar bus 45 nemen naar Maastricht. De bus doet er ongeveer een uur over.

Genk ligt op lijn 21A die centrumsteden Hasselt en Genk verbindt. De spoorlijn stopt in de mijnstad.

Je kan deze meerdaagse treinstapper in beide richtingen doen en kijken wat het gemakkelijkste is, vertrekken in Maastricht of Genk. De GR is in twee richtingen bewegwijzerd.

De dienstregelingen van het openbaar vervoer vind je op de website van De Lijn en de NMBS.

Bevoorrading

Maastricht en Genk hebben voldoende bevoorradingsmogelijkheden. Onderweg passeer je Lanaken, met onder andere een Carrefour, en Zutendaal. Ook in Zutendaal vind je een Carrefour en andere winkels.

Bewegwijzering

De GR 5 is volledig bewegwijzerd tussen Hoek van Holland en Nice, toch kan het geen kwaad om een topogids of één van de cicerone boekjes mee te hebben.

Op deze trip kruist de GR 5 slechts een andere GR bij Lanaken. Daar komt het routepad samen met de GR 561 Kempen-Maaspad.

In Maastricht kan je ook de streepjes van de GR 128 Vlaanderenroute tegenkomen. De GPX track houd je op het juiste pad.

Overnachten op de GR 5 tussen Maastricht en Genk

Welcome to my garden

In Maastricht sliepen we in The Green Elephant Hostel. Het hostel is gelegen vlak bij het station dus lekker makkelijk als je met het openbaar vervoer komt.

Voor onderweg zochten en vonden we een adresje op Welcome to my garden.

WTMG is een netwerk zonder winstoogmerk van burgers die hun tuin gratis beschikbaar stellen voor trage reizigers. Een perfect alternatief voor de oberbevraagde bivakzones of wildkamperen.

Ludo en Maria, onze hosts, hebben een klein paradijs vlak bij het Nationaal Park Hoge Kempen.

 

Topogids GR 5

GR 5 topogids

De topogids van de GR 5 door Vlaanderen beschrijft in beide richtingen het traject vanaf Bergen-op-Zoom tot in Eben-Emael. De totale afstand is 247 km.

De gids kreeg in 2021 nog een hernieuwde druk en bevat buiten veel uitleg over de bezienswaardigheden onderweg ook handige kaartjes (1:25.000), info over openbaar vervoer, en een wegbeschrijving.

Je kan de gids kopen in de webshop van Grote Routepaden. Ben je lid krijg je een mooie korting en het wandelmagazine ‘Op Weg‘ zes keer per jaar in je bus.

Leestips

Foto’s GR 5 Maastricht – Genk

Vragen en Opmerkingen

Geschreven door

Katrien van Damme

Hallo ik ben Katrien, scouts griet en avonturier in hart en nieren. Samen met mijne Barry, vriendinnen of kids trek ik er graag op uit om te genieten van het buitenleven en de natuur.

Mijn heerlijk lief heeft een eigen site, met fijne verslagen van eenvoudige tot heel avontuurlijke hikes. Ik heb de smaak van het hiken door hem terug te pakken gekregen en mag (moet ?), als ik op tocht ga, ook een verslag schrijven.