Hiking stories

Hiking

Alta Via 2

Wat is hiking en hoe begin ik er aan?

Info

Hiking

Hiking of hiken… niet meer dan een hip woord voor lange afstandswandelen. Dit kan in het middelgebergte zijn zoals de Vogezen of het hooggebergte zijn zoals bv. de Alpen maar ook gewoon aan de kust ,het binnenland of vlak bij huis.

De mogelijkheden zijn onbeperkt en je kiest zelf het juiste terrein en afstand. Er zijn geen regels, plezier hebben in wat je doet is het enige criteria.

Niemand moet schrik hebben om te beginnen aan meerdaagse wandelingen!

Begin klein of met dagtochten en bouw op naar gelang je eigen gevoel en bijgeleerde ervaringen. Ik (her)begon enkele jaren geleden zelf op de Vlaanderenroute om nu bergketens en streken in heel Europa en Afrika af te schuimen… wintertochten staan bv. nog op het verlanglijstje maar daarvoor wil ik zelf nog wat vaardigheden opdoen bij mensen die er meer van kennen.

Start to hike

Normandie

Ben je klaar om op pad te gaan? Over hoe je je best voorbereidt op een meerdaagse tocht en wat je best in je rugzak steekt schreven we nog twee aparte artikels. Hier gaan we dieper in op deze specifieke onderwerpen.

Best is om niet meteen de bergen in te trekken om de hoogste en moeilijkste toppen te gaan bedwingen. Zo zal waarschijnlijk het plezier van het hiken er snel af zijn.

Begin rustig in de buurt, wandel eens een wandeling op een GR in je eigen streek of doe bv. de GR 5 A kustroute. Je bent steeds in de buurt van de bewoonde wereld en kan eventueel makkelijk de tram kan nemen als het te zwaar wordt. Dag- of meerdaagse treinstappers zijn nog een fantastische manier om avontuur te beleven dicht bij huis.

Toch wat meer dat vakantiegevoel? Een meerdaagse trekking in Normandië of aan de Opaalkust zorgen instant voor een vakantiesfeer zonder je fysiek tot het uiterste te drijven. Of waarom zou je niet eens gaan wandelen met je kinderen of kleinkinderen?

Een stapje verder

GR223

Eén keer dat je dit gewend bent kan je eens in de Ardennen gaan wandelen op één van de prachtige ‘Sentiers grande randonnée Belgique’ zoals bv. de GR 571 of GR 56 of GR 57

De mogelijkheden en aaneenschakelingen van routepaden zijn quasi onbeperkt. Voor wat extra hoogtemeters is de Lee trail of Mullerthal in Luxemburg een aanrader.

Middelgebergte

Het middelgebergte is de volgende stap. Vogezen, Jura, Scandinavië, delen van Schotland, … Of waarom niet bijvoorbeeld de Canarische eilanden kiezen voor een meerdaagse hiking.

GR 131 Gran Canaria
Ook op bv. de Canarische eilanden kom je vlot aan een ‘berg’ hoogtemeters

De bergen in

Als dit eenmaal allemaal vlot verloopt kan je de stap zetten om te gaan trekken in het hooggebergte. Fysiek in orde zijn is dan een must maar de beloning van de inspanning is meestal navenant.

Trekking in het Atlasgebergte, Marokko

Alpen en de Pyreneeën zijn de meest voor de hand liggende bestemmingen in Europa. Maar wereldwijd zijn er onbeperkte mogelijkheden. Waarom eens niet kiezen voor een trekking in Marokko, de Andes, IJsland , de Himalaya,…

Huttentocht, tent, B&B’s,… overnachting tijdens de hiking

Overnachten op een meerdaagse hiking vraagt wat planning. Op de lokale Grote Routepaden of ‘Sentiers de Grande Randonnée’ in het frans is er in vele gevallen de mogelijkheid om te overnachten in hotels, AirBnB, campings, trekkershutten,… Met uitzondering van de GR’s die door bergachtig gebied lopen waar je ook aangewezen bent op de hutten of op jezelf (tent, tarp,…)

Huttentocht

Huttentocht

In bijna alle Europese berglanden heb je een uitgebreid netwerk van hutten in de bergen. Soms zijn deze bemand door een huttenwaard, andere keren zijn de hutten onbemand.

Hutten dicht bij het dal doen meer aan als grote hotels terwijl andere weer enkel basiscomfort en een onderdak voor de nacht leveren.

Meestal geld hoe moeilijker bereikbaar hoe minder luxe. In Groot-Brittannië heb je nog het fenomeen van de onbemande bothies,in Frankrijk abri’s,…

Alpenclubs uit vier landen hebben samen gewerkt aan het portal om berghutten te reserveren. Hutten in Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk en Zuid-Tirol zijn via één website vast te leggen.

De verschillende bergverenigingen vind je hier.

Kamperen en bivakkeren tijdens een hiking

Met de tent of tarp op stap gaan geeft je de grootste vrijheid. Bivakkeren in de natuur wordt in sommige landen zoals Schotland, Zweden, Noorwegen,… toegestaan en gereglementeerd op grond van het zogenoemde Allemansrecht of Outdoor Acces Code . In andere landen is er dan weer een gedoogbeleid maar blijft het toch wettelijk verboden. Volg steeds de Leave No Trace principes waar je ook gaat.

Meer hierover lees je in ons dossier ‘Wildkamperen

Pointe du Hoc
Pointe du Hoc, Normandië

welcomehiker.org

welcomehiker.org

Op de website welcomehiker.org kan je makkelijk slaapplaatsen opzoeken per wandelpad of regio. Bovendien is er eveneens een mogelijkheid om hetzelfde te doen voor ‘wandelen met het openbaar vervoer’. De website is voorlopig vooral gefocust op België en de buurlanden.

Je vindt de welcomehiker.org ook terug op Facebook

Wat heb ik nodig?

Wat heb ik nodig om op een hiking te gaan? Dat hangt nogal af van de omstandigheden. Maar een beginnende hiker hoeft zich helemaal niet in té zware kosten te steken om te kunnen genieten van de natuur. Een rugzak, slaapmatje, slaapzak en eenvoudige tent zijn dikwijls al voldoende om in zomerse omstandigheden op pad te gaan in onze contreien.

Naar gelang de omstandigheden specifieker worden moet je natuurlijk voorzien zijn en kunnen vertrouwen op het juiste gerief. Het is niet omdat het zomer is dat het bv. niet kan vriezen of sneeuwen hoog in de bergen. In het hooggebergte geld de mantra dat je op alles moet voorzien zijn.

Meer over paklijsten vind je op deze pagina.

Boeken

wanderlust

Boeken als Wanderlust, Wanderlust Europe, Epic Hikes of the world,… doen je wegdromen van prachtige lange afstandsroutes. Maar wees zeker niet te beroerd om zelf verder te zoeken. Soms staat ‘Epic’ ook gelijk aan ‘Druk’ en is de charme er een beetje af.

Lange afstandsroutes

Veel mensen gaan nog een stapje verder en doen een lange afstandsroute die soms weken tot zelfs maanden in beslag nemen. Vaak zijn dit Pelgrimstochten zoals de Camino de Santiago, Via Francigena of klassiekers zoals de PCT, Continental Divide Trail,…

Interesse in de tocht naar Santiago de Compostela, steek dan zeker je licht eens op bij het Vlaams Compostela genootschap.

Andere lange afstand trails:

Bekijk hier een volledige lijst van Lange afstand paden

FAQ

Wat is hiking?

Je kan hiking definiëren als wandelen, meestal gespreid over meerdere dagen. Het is een lange afstand lopen, vooral voor het plezier of als lichaamsbeweging”. Meestal zoekt men zo veel mogelijk natuur op.

Welke hikes zijn er allemaal?

Hiken kan overal, het is in principe je bewegen van punt A. naar punt B. De meeste mensen stippelen zelf een route uit met bv. kaart en eventueel kompas of kiezen één van de honderden bewegwijzerde trails.

Is hiking gezond?

Wandelen is een zeer goede cardiotraining die: Je risico op hartaandoeningen wordt aanzienlijk verlaagt. Het verbetert eveneens je bloeddruk en bloedsuikerspiegel. Verder geeft het buiten in de natuur in beweging zijn ook mentale rust.

Ik ben onervaren, kan ik gaan hiken?

Het antwoord snel en simpel: ‘JA’. We geven je enkele tips.

1. Begin klein en kies het juiste parcours voor je niveau van fitheid.
2. Maak jezelf vertrouwd met het pad. Er zijn gidsen, websites, topografische kaarten,…
3.Check het weer en neem dit vooral in de bergen niet te lichtzinnig.
4. Vertel iemand waar je zal zijn.
5. Draag de juiste schoenen, sokken en kleding aangepast aan je tocht.
6. Pak zo licht mogelijk… ‘less is more’, maar zie dat je al je basisbehoeften comfortabel en veilig kan voorzien.
7. Leave no trace!

Waar vind ik mooie hikingroutes?

Het internet is een schatkamer aan informatie. Begin je klein kijk dan eens naar de website van Grote Routepaden of zusterorganisaties in het buitenland. Zelf inspiratie opdoen kan op hiking websites of in de prachtige boeken van Wanderlust of Lonely Planet.
Durf echter ook de gebaande paden achter je te laten en zelf op zoek te gaan naar minder bekende of zelf uitgestippelde tochten!

Eerste hulp bij Hiken

Your Trail

Debbie helpt je graag op weg: “Voor concrete vragen mag je me steeds contacteren, heb je het gevoel dat je extra en uitgewerkte hulp nodig hebt bij het kiezen van mogelijke tochtbestemmingen, selectie van materiaal, uitwerken van een etappeplan,… “

Je kan terecht bij Your Trail en professionele hulp kan krijgen van Debbie, International Mountain Leader, Club Alpin Belge Wilderness First Responder, Wilderness Medical Associates, sportverzorger, massagetherapeut en schrijfster van het boek ‘Hoe word ik bergwandelaar‘. En ze is ook een beetje sportgek 😉

Verslagen

Al onze verslagen over hiking vind je hier.

Gerelateerde berichten

Vragen en opmerkingen

Geef een reactie