GR 5 Vogezen

Hiking

Wat is Hiking?

Home » Hiking

Hiking

Hiking of hiken… niet meer dan een hip woord voor lange afstandswandelen. Dit kan in het middelgebergte zijn zoals de Vogezen of het hooggebergte zijn zoals bv. de Alpen maar ook gewoon aan de kust of het binnenland. De mogelijkheden zijn onbeperkt en je kiest zelf het juiste terrein en afstand. Niemand moet schrik hebben om te beginnen aan meerdaagse wandelingen. Begin klein of met dagtochten en bouw op naar gelang je eigen gevoel en bijgeleerde ervaringen. Ik (her)begon enkele jaren geleden zelf op de Vlaanderenroute om nu bergketens en streken in heel Europa en Afrika af te schuimen… wintertochten staan bv. nog op het verlanglijstje maar daarvoor wil ik zelf nog wat vaardigheden opdoen bij mensen die er meer van kennen.

1. hike (zelfstandig naamwoord) 1lange wandeling, trektocht
2. hike (onovergankelijk werkwoord) 1lopen, wandelen, trekken

Start to hike

Normandië
Wandelen langs kusten kan bijzonder mooi zijn voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars.

Best is om niet meteen de bergen in te trekken om de hoogste en moeilijkste toppen te gaan bedwingen. Zo zal waarschijnlijk het plezier van het hiken er snel af zijn. Begin rustig in de buurt, wandel eens een wandeling op een GR in je eigen streek of doe bv. de GR 5 A kustroute waar je steeds in de buurt bent van de bewoonde wereld en eventueel makkelijk de tram kan nemen als het te zwaar wordt. Toch wat meer dat vakantiegevoel… een meerdaagse trekking in Normandië of aan de Opaalkust zorgen instant voor een vakantiesfeer zonder je fysiek tot het uiterste te drijven. Of waarom zou je niet eens gaan wandelen met je kinderen of kleinkinderen?

Een stapje verder

Eén keer dat je dit gewend bent kan je eens in de Ardennen gaan wandelen op één van de prachtige ‘Sentiers grande randonnée Belgique’ zoals bv. de GR 571 of GR 56 of GR 57… de mogelijkheden en aaneenschakelingen van routepaden zijn quasi onbeperkt. Voor wat extra hoogtemeters is de Lee trail of Mullerthal in Luxemburg een aanrader.

Middelgebergte

Het middelgebergte is de volgende stap. Vogezen, Jura, Scandinavië, delen van Schotland, … of waarom niet bijvoorbeeld de Canarische eilanden kiezen voor een meerdaagse hiking.

De bergen in

Als dit eenmaal allemaal vlot verloopt kan je de stap zetten om te gaan trekken in het hooggebergte. Fysiek in orde zijn is dan een must maar de beloning van de inspanning is meestal navenant. Alpen, Pyreneeën zijn de meest voor de hand liggende bestemmingen in Europa… maar wereldwijd zijn er onbeperkte mogelijkheden. Waarom eens niet kiezen voor een trekking in Marokko, de Andes, IJsland , de Himalaya,…

Hiking in de Hoge Atlas, Marokko

Huttentocht, tent, B&B’s,… overnachting tijdens de hiking

Overnachten op een meerdaagse hiking vraagt wat planning. Op de lokale Grote Routepaden of ‘Sentiers de Grande Randonnée’ in het frans is er in vele gevallen de mogelijkheid om te overnachten in hotels, AirBnB, campings, trekkershutten,… met uitzondering van de GR’s die door bergachtig gebied lopen waar je ook aangewezen bent op de hutten of op jezelf (tent, tarp,…)

Huttentocht

Huttentocht
Hut in de Franse Alpen

In bijna alle Europese berglanden heb je een uitgebreid netwerk van hutten in de bergen. Soms zijn deze bemand door een huttenwaard, soms zijn de hutten onbemand. Sommige hutten doen meer aan als grote hotels terwijl andere weer enkel basiscomfort en een onderdak voor de nacht leveren. Meestal geld hoe moeilijker bereikbaar hoe minder luxe. In Groot-Brittannië heb je nog het fenomeen van de onbemande bothies,in Frankrijk abri’s,…

Alpenclubs uit vier landen hebben samen gewerkt aan het portal om berghutten te reserveren. Hutten in Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk en Zuid-Tirol zijn via één website vast te leggen.

De verschillende bergverenigingen vind je hier.

Kamperen en bivakkeren tijdens een hiking

Met de tent of tarp op stap gaan geeft je de grootste vrijheid. Bivakkeren in de natuur wordt in sommige landen zoals Schotland, Zweden, Noorwegen,… toegestaan en gereglementeerd op grond van het zogenoemde Allemansrecht of Outdoor Acces Code . In andere landen is er dan weer een gedoogbeleid maar blijft het toch wettelijk verboden. Meer hierover lees je in ons dossier ‘Wildkamperen

Pointe du Hoc
Pointe du Hoc, Normandië

Wat heb ik nodig?

Wat heb ik nodig om op een hiking te gaan? Dat hangt nogal af van de omstandigheden maar een beginnende hiker hoeft zich helemaal niet in té zware kosten te steken om te kunnen genieten van de natuur. Een rugzak, slaapmatje, slaapzak en eenvoudige tent zijn dikwijls al voldoende om in zomerse omstandigheden op pad te gaan in onze contreien.

Naar gelang de omstandigheden specifieker worden moet je natuurlijk voorzien zijn en kunnen vertrouwen op het juiste gerief. Het is niet omdat het zomer is dat het bv. niet kan vriezen of sneeuwen hoog in de bergen. In het hooggebergte geld de mantra dat je op alles moet voorzien zijn.

Meer over paklijsten vind je op deze pagina.

Boeken

Lange afstandsroutes

Veel mensen gaan nog een stapje verder en doen een lange afstandsroute die soms weken tot zelfs maanden in beslag nemen. Vaak zijn dit Pelgrimstochten of klassiekers zoals de PCT, Continental Divide Trail,… in de Verenigde staten.

Interesse in de tocht naar Santiago de Compostela, steek dan zeker je licht eens op bij het Vlaams Compostela genootschap.

Andere lange afstand trails:

Bekijk hier een volledige lijst van Lange afstand paden

Via Alpina lange afstandswandeling, Zwitserland.

Geef een reactie