Dagstapper

Horst – Van mijn collega Karin had ik de Dagstappergids ‘Vlaams-Brabant’ geleend. Ik koos uit de 14 lusvormige wandelingen langs Grote Routepaden deze met als vertrekpunt Horst. Met de auto reed ik naar het Kasteel van Horst waar ik de auto parkeerde en op pad ging.

Het vertrekpunt is meteen ook één van de hoogtepunten van de wandeling. De boeiende geschiedenis van Horst begint in de middeleeuwen. Het gebied in Sint-Pieters-Rode lag strategisch vlakbij Leuven, dat tot het midden van de 14de eeuw de grootste en belangrijkste stad was van het hertogdom Brabant.

Wandeling Horst

Wandelen Horst

In de 13de eeuw bouwden de Heren van Horst hier een hoeve. In 1369 wordt de heerlijkheid Horst verkocht aan Amelric Boote en nog geen vijftig jaar later aan ridder Pynnock. Die bouwt de intussen versterkte hoeve om tot een waterburcht. Tijdens de opstand van 1488-1489 tegen Maximiliaan van Oostenrijk wordt het kasteel verwoest. Het kasteel wordt heropgebouwd, maar er zijn financiële moeilijkheden. Daarom verandert het in 1500 nog maar eens van eigenaar. Aan het eind van de 15de eeuw worden ook de vierkante donjon, de aula en de camera gebouwd, die nu nog altijd bestaan. In 1587 wordt Horst opnieuw verwoest, ditmaal door de geuzen.

De Rode Ridder

Rode Ridder

In de 17de eeuw komt het kasteel in handen  van een sterke adellijke vrouw : Maria-Anna Van den Tympel. Ze bouwt een nieuwe kapel op het domein en laat de plafonds van de ridderzalen rijkelijk decoreren door de befaamde stucwerker J.C. Hansche. Het kasteel wordt een ‘lusthof’ voor feesten van de Leuvense stadsadel.

Voor haar koetsen, die haar naar haar stadswoning in Leuven brengen, laat ze een imposant wagenhuis met stallingen bouwen. Fans van de Rode Ridder kennen het kasteel zeker uit de stripreeks.

hageland

Ik wandel rond de slotgracht van het kasteel en trek een stuk door de vallei van de Winge. Na een tijdje is er een korte pittige klim die me op de St.-Jobsweg brengt. Van de beloofde verzichten in de topgids zie ik door de mist niet veel maar het is prachtig wandelweer met veel zuurstof in de lucht. Ik volg de bedevaartsweg die uitkomt bij de kerk van Wezemaal en het miraculeuze beeldje van St.-Job.

Onderweg paseer ik de eerste wijngaarden van de dag. Sinds de dertiende eeuw doet men in het Hageland al aan wijnbouw. In 1997 kreeg de streek als eerste een ‘gecontroleerde oorsprongsbenaming’. Het decreet moet een kwaliteitswijn garanderen en vermeldt onder andere de toegelaten druivenrassen, minimale natuurlijke suikers e.d.

Ik lijk weer even in een David Lynch film terecht te zijn gekomen… Als ik twee graven naast elkaar zie met ‘Tessa I’ en ‘Tessa II’ lijkt het nog meer absurd te worden…

Langs de Moedermeule

Benninksberg

Ik wandel door een poortje het natuurreservaat Benninksberg binnen en ga verder tot op het hoogste punt waar ik mooi kan uitkijken over de streek. Ik kijk waarschijnlijk iets te hard rond want ik mis de afslag richting Wezemaal en kom aan de andere kant terug uit aan de uitgang van het natuurgebied. Op de NGI-kaart zoek ik mijn weg en paseer via een eco-tunnel vol vuiligheid (eco?) onder de E314.

Iets later zie ik een totaal verlaten en overwoekerd kerkhof met goedkope houten kruisjes en prullaria. Ik lijk weer even in een David Lynch film terecht te zijn gekomen… Als ik twee graven naast elkaar zie met ‘Tessa I’ en ‘Tessa II’ lijkt het nog meer absurd te worden… Maar ik bevind me in de marginale driehoek, misschien is dit wel normaal denk ik dan 🙂 Even later heb ik door dat het een hondenkerkhof is… Het laatste graf van Lasy gaf het weg.

Ik wandel verder en kom bij de Moedermeule uit, een molen uit de 17de eeuw. Doordat ik de weg kwijt was heb ik het mooie natuurreservaat van de wijngaardsberg in Wezemaal gemist. Gelukkig heb ik deze vorig jaar nog gedaan met mijn goede vrienden van de wandelclub, zeker de moeite om te doen.

Richting Aarschot

Ik wandel door smalle kerkpaadjes en bossen verder over de Eikelberg richting de ’s Hertogenheide, een duinpan omgeven door bossen. Via een druk kruispunt kom ik aan in Aarschot, stad van de ‘kasseistampers’. De Aarschotse burgerwachten dronken liever bier dan door de straten te patrouilleren. Zij zadelden de inwoners van het stadje op met de spotnaam Kasseistampers.

Over de stadswallen wandel ik verder. Onder mij stroomt de Demer die bijzonder hoog staat door de overvloedige regenval van de laatste weken. Via de Orleanstoren, de belangrijkste restant van de vroegere stadswallen vervolg ik mijn weg.

Aan het beeldje van de Zeeldraaier op de resten van de oude Brakepoort kuier ik de stad uit. Langs weilanden, bossen en holle paden vervolg ik mijn weg.

Horst

Ik verlaat de GR nu, kruis voor de tweede keer de E314 en wandel richting Houwaart. Via de Houwaartse berg en het Houwaartgat ploeter ik terug richting Horst. Sommige stukken sta ik tot aan mijn enkels in het slijk.

Iets voor de mooie kapel ter ere van St.-Jozef  pik ik in op de GR 512 Brabant. Het is even  zoeken als ik zie dat deze op het domein van het kasteel een andere route heeft dan in mijn topogids uit 2005. Ik besluit de oude route te volgen en kom via de Winge aan aan het koetshuis van het kasteel.

27 kilometer op de teller, doe je de route met de wijngaardsberg ik Wezemaal zal je op ongeveer 30 km uitkomen.

Praktisch

Vervoer

Ik reed met de auto naar Horst, een gehucht van St.-Pieters-Rode, waar ik parkeerde op de ruime parking. Neem afrit 22 op de E314 en dan richting Nieuwrode. Sla af richting St.-Pieters-Rode en volg de bordjes naar het kasteel van Horst

Wie met het openbaar vervoer wil komen raad ik aan om te vertrekken van uit Aarschot waar een treinstation is en er goede busverbindingen zijn. Aangezien het een luswandeling is is het mogelijk overal op de route te starten.

Kijk op de routeplanner van De Lijn voor een gedetailleerde busregeling.

Raadpleeg www.belgianrail.be voor informatie over de uurregelingen of om treintickets te kopen of bel het nummer +32 (0) 25 28 28 28.

Bewegwijzering

Ik gebruikte de Dagstappersgids Vlaams-Brabant.

Het eerste deel volgde ik de streek GR Hageland die is aangeduid met de rood-gele streepjes. Er is een tussenstuk waar er geen bewegwijzering is en je de instructies uit de topgids moet volgen. Het laatste stuk volg je de GR Vlaams-Brabant tot aan het kasteel van Horst.

Topografische kaart Aarschot/Scherpenheuvel 24/7-8 -NGI

horst

GPX wandeling Horst

Bevoorrading

Winkels kwam ik niet tegen, al kan je mits wat af te wijken van de route wel winkels vinden in de buurt.

De Moedermeule is open van 15 juni tot 15 september. Aan het kasteel van Horst is ook een horecazaak en er is een cafetaria in de manege van Speelhoven

Weer in Horst

De dag begon mistig en zwoel. In de namiddag trokken de wolken een beetje open. Door de vele regen en onweersbuien zat de lucht vol zuurstof en was de natuur mooi groen en in bloei.

Kasteel van Horst WEER DEZE WEEK

Foto’s omgeving Horst

Vragen en opmerkingen

Geschreven door

caersbart

Hey, welkom op caersbart.be, dit is een persoonlijke webblog om mijn ervaringen te delen en mensen te inspireren. Heb je vragen... shoot! Je kan je me contacteren via info_at_caersbart.be, of via messenger op ons Facebook page fb.com/caersbart.be
© caersbart.be