Hiking stories

Luxemburg, een klein wandelparadijs

De tijd dat het Groot Hertogdom de huwelijksreis bestemming bij uitstek was ligt al een tijdje achter ons. Vele streken geraakten in de jaren ’80 een beetje verkommerd op toeristisch vlak. De lokale overheden hebben dit echter op een fantastische manier omgebogen en Luxemburg is nu een waar paradijs voor de wandelaar. Bovendien zijn de trails zeer toegankelijk en is het openbaar vervoer prima.

Luxemburg, wandelbestemming bij uitstek

Leading Quality Trails

Mullerthal Luxemburg

De Europese Wandel Vereniging gaf in Luxemburg maar liefst drie meerdaagse trail het label “Leading Quality Trails – Best of Europe”. Achter dit certificaat schuilt een speciaal systeem van criteria die een hoge standaard garandeert. Het Mullerthal, Lee trail en Eisleck trail mogen alle drie pronken met het certificaat, en terecht.

De Luxemburgse landschappen variëren en blijven verbazen. Van groene weidelanden tot bossen, met hier en daar enkele meren en rivieren. Prachtige rotsformaties en panorama’s. Wandelen is dé manier om ze te ontdekken.

Lange Afstandsroutes in Luxemburg

Ondanks dat het landje maar 80 km op 50 km groot is zijn er toch meer dan 5000 km wandelpaden te ontdekken. De bekendste lange afstandsroute die door Luxemburg loopt is wellicht de GR 5 wandelroute. De drie lussen in het Mullerthal en de Lee trail zijn verder de bekendste routes in het Groothertogdom. Grensoverschreidende routes als de E3, GR 15, GR 570 en GR 57 lopen door Luxemburg. Verder kent de pelgrimsweg naar Compostela een passage door het kleine landje.

Lee trail

Overnachten

Luxemburg heeft alles om de wandeltoerist te ontvangen. Er zijn negen jeugdherbergen die je kan verbinden op het Jeugdherbergenpad. Verder is het land bezaait met campings en is er aan hotels en B&B’s geen gebrek. Wildkamperen is officieel niet toegestaan.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Luxemburg is… gratis! Wandelen van station naar station is dan ook de uitgelezen manier om goedkoop op pad te gaan. De Lee trail is bv. perfect te doen met vertrek en aankomst aan een treinstation.

Links

Verslagen

Zin gekregen en inspiratie nodig? Bekijk de tochten die wij in het Groothertogdom deden.

[instagram-feed]