Station Heide

Kalmthoutse heide – De lente kondigde zich aan, het zonnetje scheen en de benen hadden te lang in rustmodus gezeten (danku, Miss Rona) dus… tijd voor actie en een shot vitamine D.

Van uit het prachtige station van Antwerpen Centraal namen we de boemeltrein richting de Nederlandse grens. Nog net voor we bij onze Noorderburen belanden stappen we af aan het station van Essen van waar we deze korte treinstapper aanvatten.

Wandelen op de Kalmthoutse heide tussen de stations van Essen en Heide

↔ 14,75 km ↑ 78 m  ↓ 68 m

Domein Hemelrijk Essen

We wandelen door het domein Hemelrijk, waarvan het 19de kasteel in 1970 onder de sloophamer ging, en passeren aan de achterkant van het karrenmuseum. Sinds de jaren 50 groeide een unieke verzameling karren, wagens en koetsen uit tot het Karrenmuseum.

Tot op vandaag kan je hier, aan de hand van meer dan 300 voertuigen, de geschiedenis van het ongemotoriseerde transport ontdekken. Het mopje “Er staat ook een remork”, mag niet ontbreken uiteraard. Wie wil kan hier, post-corona, al eens pauzeren voor een drankje.

Exotische confituur

We wandelen verder door de met kinderkopjes aangelegde Velodreef en quoteren de huizen die we in de dreef tegen komen. We kunnen niet anders dan besluiten dat de Belgische potpouri aan smaken en bouwstijlen zich met gemak doortrekt tot aan de Nederlandse grens. Inclusief hoge hekken en stevige poorten om het landgoed te beschermen.

Confituur

In de dreef worden we ook aangenaam verrast, een uitnodigende plooitafel met allerhande confituren met exotische smaken biedt zich aan aan de toevallige passant.

We wikken en wegen, schrijven 2,5€ over op het rekeningnummer die bij het spaarpotje ligt en kiezen uiteindelijk voor de smaak Mango-Roze Pompelmoes-Kardemom.

Wildert

Al snel komen we in de bossen van Wildert waar de vroegere vakantiehuisjes in snelvaart lijken te worden omgebouwd tot meer permanente woningen. Het is een mix van houten chalets, bungalows, kleine moderne woningen en vakantiehuisjes. Een blaffende keffer achter de omheining lijkt, bij de meeste huizen, inbegrepen.

Een trip down memory lane naar de weekends in het boshuisje in de Heidelaan hoort erbij…. Kampvuurtjes, wandelingen, donker bier, vrienden, ochtendkoffie met fluitende vogels op de achtergrond, …#throwback#melancholie.

Grenspark Kalmthoutse Heide

Uiteindelijk komen we aan het attractiefste stuk van deze treinstapper tussen Essen en Heide, Grenspark Kalmthoutse Heide. Eén van de officiële toegangspoorten bevindt zich ter hoogte van domein Hemelrijk, waar het natuurgebied zich in zijn volle glorie aandient.

Het grenspark ligt aan beide kanten van de Belgisch-Nederlandse grens en omvat ongeveer 60 km². Er is een enorme diversiteit in het landschap, bestaande uit heide, vennen, bossen en landduinen. Je waant je bij momenten op de Afrikaanse savanne. Via het Stappersven lopen we naar de centrale verharde as van het natuurpark. Het is hier wat drukker en de mensen genieten in kleine groepjes van het winterzonnetje.

De stilte en de natuur doen deugd en als we even op adem komen worden we verrast door drie zweefvliegers die wit afsteken tegen de staalblauwe lucht. Als je graag de heide uit de hoogte bewondert, vergeet dan niet een ommetje te doen langs één van de uitkijktorens.

Kalmthout

Toegangspoort De Vroente

luchtafweerkanon

Door het mulle zand vervolgen we onze weg. Uiteindelijk komen we bij toegangspoort De Vroente. Er staat nog een 90 mm luchtafweer kanon. Tijdens WOII moesten de kanonnen van het zogenaamde Antwerp X-offensief vanop de Kalmthoutse heide de V1-bommen, die waren bedoeld voor de Antwerpse haven, uit de lucht halen.

Er is ook een bijenmuseum en wc’s die open zijn, amen! Wij zoemen langs de wandelboom van Grote Routepaden verder in de richting van Heide. Na nog een kort stukje door een woonwijk komen we aan het station. Aan de statie staat een mooi monument. Dit ‘Monument van de Erkentelijkheid’ is opgedragen aan de soldaten van de infanterie en de tankdivisie van Canada die Kalmthout in 1944 hebben bevrijd. Twee, bijna levensgrote, bronzen soldaten kijken elkaar voor eeuwig in de ogen voor het station Heide te Kalmthout. De beelden stellen de Canadese kolonel Witthacker en de verzetsstrijder Eugène Colson voor.

Op het perron genieten we, bij gebrek aan een terrasje, nog van een donker biertje met wat chips. Een mooie, korte treinstapper door de heide van Kalmthout, onder een stralende hemel, wat wil een mens nog meer?#genieten

Map

GPX


Praktische info treinstapper Essen – Heide

Vervoer naar de Kalmthoutse heide

Heide station

Deze treinstapper kan net als alle treinstappers in twee richtingen worden gedaan. Je stapt dus af in het station van Heide of vier haltes verder op dezelfde lijn aan het treinstation van Essen.

Je wandelt je traject en neemt aan je eindstation de trein terug naar huis.

Bewegwijzering Kalmthoutse heide

Deze treinstapper is niet bewegwijzerd, de topografische gids of een GPX komen dus wel goed van pas. We zagen wel een vorm van markeringen in ‘GR stijl’ met gele tekens maar deze waren zeker niet overal duidelijk.

Topografische gids

treinstapper

Grote Routepaden heeft twee gidsen met treinstappers. Sinds de GR 5 een ander traject heeft gekregen, de treinstapper niet meer bewegwijzerd is en Heide niet meer aandoet, staat deze wandeling niet meer in de gidsen. In de editie van 2013 staat de wandeling nog wel beschreven mocht je deze op de kop kunnen tikken.

Elke tocht kan in beide richtingen gewandeld worden. Tussen het begin -en eindpunt van alle tochten is er een rechtstreekse treinverbinding met een zeer aanvaardbare frequentie (minstens 1 trein per uur, ook tijdens het weekend).

Bevoorrading

Deze treinstapper van iets meer dan 14 km heeft verschillende horecagelegenheden onderweg. Winkels kom je niet echt tegen, mocht je nog iets willen kopen doe je dat dus best in Essen.

Tips om op stap te gaan met kinderen

Deze treinstapper is slechts veertien kilometer en dus binnen het wandelbereik van kinderen. Mocht 14 kilometer nog wat te veel zijn voor je koters kan je ook starten aan het station van Wildert. De wandeling is dan ongeveer 11 km.

Verras ze met een strip van Suske en Wiske ‘Het geheim van de Kalmthoutse heide‘. Wist je trouwens dat het Suske en Wiske museum op amper twee kilometer van het station van Heide gelegen is?

Of ga op pad met het prachtige Bosboek. Kinderen met het bosboek in de hand zien geen ‘vogels’ meer maar kauwen, pimpelmezen, roodborstjes of boomklevers.

Anders onbetekenende dingen op de grond zijn nu pootafdrukken van een (Sarah de) vos of een braakbal. Zo hebben ze heel wat te ontdekken onderweg en vliegen de elf of veertien kilometer voorbij.

Weer

KALMTHOUT WEER DEZE WEEK

Foto’s treinstapper Essen – Heide

Vragen en opmerkingen

Geschreven door

caersbart

Hey, welkom op caersbart.be, dit is een persoonlijke webblog om mijn jarenlange outdoor ervaringen te delen en mensen te inspireren. Heb je vragen... shoot! Je kan je me contacteren via info_at_caersbart.be, of via messenger op ons Facebook page fb.com/caersbart.be
© caersbart.be